10 najlepších kníh, ktoré som prečítal v roku 2018

decembra 31, 2018

Pamätám si, ako keby to bolo včera, čo som vydal článok 10 najlepších kníh, ktoré som prečítal v roku 2017 (link TU). Od tej doby prešiel už rok, za ktorý sa mi podarilo prečítať obrovské množstvo zaujímavých kníh, či už to boli rôzne trilery, detektívky, psychologické romány a trilery, alebo young adult knihy, ku ktorým som sa po dlhšej dobe znova vrátil. Ak porovnám minulý rok s týmto, tak môžem povedať, že sa mi podarilo prečítať omnoho zaujímavejšie tituly, podarilo sa mi objaviť kopec zaujímavých slovenských knižných vydavateľstiev, o ktorých som dovtedy nepočul, no taktiež som sa v čítaní kníh zameral najmä na slovenskú tvorbu. A práve slovenské knihy budú tvoriť väčšinu rebríčka.
Knihy v tomto článku sú podobne, ako pri minuloročnom článku, usporiadané od tej naj až po tú najviac naj. Taktiež som sa do rebríčka snažil zakomponovať čo najviac kníh všemožných žánrov a autorov, aby bol samotný rebríček omnoho zaujímavejší. Ale dosť kecania a hor sa na knihy!

10. Muffin a čaj - Theo Addair



Theo Addair je začínajúci český spisovateľ, ktorého prvotina Muffin a čaj venujúca sa LGBT tematike vyvolala v Česku obrovský ošiaľ (samozrejme, v pozitívnom zmysle slova). Ja osobne som nechápal prečo, no po prečítaní knihy som to zistil. Kniha ponúka jedinečný príbeh lásky medzi dvoma chlapcami, na pozadí ktorého autor vykresľuje výsmech okolia či dokonca až šikanu zo strany spolužiakov. Obrovským plusom knihy je taktiež aj to, že celá kniha je napísaná vynikajúco. Dokonca som mal miestami pocit, ako keby som čítal nejakú extra hodnotnú literatúru.
O knihe:
Kniha Muffin a čaj rozpráva príbeh dvoch tínedžerov, ktorí študujú na českom gymnáziu. Jeden je druhák, druhý zasa štvrták. Na začiatku príbehu sa stretávame s Danielom, štvrtákom, ktorý prichádza po letných prázdninách späť na školský internát. Už hneď na začiatku knihy nám autor ukazuje to, že hlavná postava nevychádza so svojimi rodičmi veľmi dobre, no nevysvetľuje prečo. V podstate by sa dalo povedať, že už od začiatku knihy autor robí z Daniela tajomnú postavu, o ktorej toho veľmi veľa nevieme. Nevieme, prečo nevychádza so svojimi rodičmi, ani prečo sa správa tak, ako sa správa. Vieme len, že je to introvert, ktorý sa stráni od všetkých ľudí.
Zasa na druhej strane sa stretávame s Cristianom, taktiež prezývaným aj Kit alebo Kittie, ktorý je presným opakom Daniela. Je to postava, ktorá vyhľadáva spoločnosť, a ktorá narozdiel od Daniela najprv hovorí a až potom myslí. Lenže jedného dňa sa cesty týchto dvoch postáv skrížia, vďaka čomu sa medzi nimi vytvorí priateľstvo, ktoré nie je až také obyčajné, ako by ma prvý pohľad mohlo vyzerať.

Recenzia na knihu: TU

9. Sexeso - Roman Horňák



Poviem to rovno. Sexeso je najlepšia slovenská detektívka, akú som tento rok prečítal. Hoci som o knihu nejavil nejaký veľký záujem, po prečítaní prvej kapitoly sa môj celkový pohľad na knihu zmenil a nedokázal som ju pustiť z rúk. Kniha bola napísaná vynikajúco a celý dej pôsobil dôveryhodne. Podobne na tom boli aj postavy, ktoré boli vykreslené neskutočne reálne. Ak máte radi Dominika Dána alebo detektívky ako celok, tak určite siahnite aj po tejto knihe. Nebudete sklamaní.
O knihe:
Kniha Sexeso je detektívnym príbehom, v ktorom detektívi Roman, Viktória, Šturi a ďalší vyšetrujú prípad zabitia sudcu ústavného súdu Reného Hauznera a prostitútky. Spočiatku to vyzerá, že to nebude náročný prípad. No s postupným umieraním svedkov a zistením, že sudca Hauzner nebol žiadnym neviniatkom, sa prípad začne čoraz viac zamotávať a stáva sa náročnejším.
Recenzia na knihu: TU

8. Halloweensky večierok - Agatha Christie



Keďže tu už bola slovenská detektívka, tak si sem dovolím dať aj jednu zahraničnú. Určite všetci veľmi dobre poznáte Agathu Christie - kráľovnú anglickej detektívky. Tento rok som od tejto vynikajúcej spisovateľky prečítal hneď niekoľko kníh, no práve Halloweensky večierok je spomedzi nich to najlepšie.
Každá kniha Agathy Christie je v niečom výnimočná. Či už je to v spôsobe vraždy, v samotnom vrahovi, alebo v celkovom príbehu. Táto kniha sa odlišuje v tom smere, že sa v nej vyšetruje vražda dieťaťa. Musím priznať, že ide o celkom príjemnú zmenu voči súčasným detektívkam, ktoré sú väčšinou na jedno kopyto a k tomu všetkému sú niektoré až príliš drastické.
O knihe:
Príbeh knihy Halloweensky večierok sa odohráva počas Halloweena. Kniha začína v momente, kedy v dome pani Drakeovej prebiehajú prípravy na halloweensky večierok. Samotného večierka a aj jeho prípravy sa zúčastňuje Ariadne Olivierová - známa autorka detektívok. Počas príprav večierka malá trinásťročná Joyce pred spisovateľkou vyhlási, že sa stala svedkom vraždy, no nikomu to nepovedala, pretože jej trvalo istú dobu, než si uvedomila, že to bola vražda. Samozrejme, nikto jej vyhláseniu neverí, keďže Joyce je v celej obci známa vďaka tomu, že si neustále vymýšľa a málokedy vraví pravdu. Avšak, všetko sa zmení v momente, kedy ju nájdu utopenú v kadi plnej jabĺk.
Recenzia na knihu: TU

7. mlieko a med - Rupi Kaur



mlieko a med je zbierka poézie indickej spisovateľky Rupi Kaur, ktorá vo svete zaznamenala obrovský úspech. A nebolo to len tak pre nič za nič. Celá zbierka obsahuje kopec zaujímavých básní, ktoré sú inšpirované skutočným životom a ktoré si čitateľ obľúbi najmä vďaka tomu, ako pravdivo znejú. O preklad básní sa postarala slovenská poetka Mirka Ábelová, ktorá odviedla vynikajúcu prácu a ktorej sa podarilo básne preložiť čo najdôveryhodnejšie.
O knihe:
mlieko a med je zbierka poézie a prózy o láske, strate, traumách, zneužívaní, uzdravovaní a ženskosti. Je rozdelená do štyroch kapitol a každá z nich plní inú úlohu. Vyrovnáva sa s rôznymi bolesťami. Lieči rôzne zármutky. Mlieko a med berie čitateľov na cestu najtrpkejších momentov a hľadá v nich niečo sladké, pretože sladkosť je všade, ak máte vôľu vidieť ju.
Recenzia na knihu: TU

6. Cesta za mesačného svitu - Antal Szerb



Cesta za mesačného svitu je kniha maďarského spisovateľa Antala Szerba, ktorú na Slovensku vydalo vydavateľstvo Zelený kocúr. Po prvých stranách vo mne kniha vyvolala zmiešané pocity, no s pribúdajúcimi stranami si ma príbeh získaval čoraz viac a viac, až sa nakoniec kniha zaradila medzi to najlepšie, čo som tento rok prečítal. Čo je na knihe zaujímavé, je to, že kniha pôvodne vyšla v roku 1937, no bola napísaná tak nadčasovo, až som mal pocit, ako keby sa dej odohrával v súčasnosti.
O knihe:
Román Cesta za mesačného svitu rozpráva príbeh Mihályho, ktorý sa spolu so svojou manželkou vydá na svadobnú cestu do Talianska. Lenže počas svadobnej cesty Mihály zisťuje, že manželstvo nie je pre neho to pravé, a tak počas svadobnej cesty opúšťa svoju manželku s cieľom vydať sa po stopách svojej minulosti a nájsť zmysel svojho života.
Recenzia na knihu: TU

5. Nájdem si ťa - Joanna Connors



Čítate reportážnu literatúru? Ja áno, aj keď nie tak často, ako by som chcel. Každopádne, som veľmi rád, že sa mi tento rok dostala do rúk kniha Nájdem si ťa od Joanny Connors. Hoci kniha vyšla v edícii Prekliati reportéri, mne osobne ako reportážna kniha neprišla. Pre mňa osobne to bolo skôr len akési rozprávanie Joanny o tom, ako bola znásilnená a ako sa snažila vypátrať osobu, ktorej obeťou sa stala. Veľmi zaujímavé čítanie, ktoré vás donúti zamyslieť sa nad mnohými vecami.
O knihe:
Joanna Connors mala tridsať rokov, keď jej neznámy muž priložil k hrdlu nôž a prinútil ju k sexu. Po dvadsiatich rokoch nevysloviteľných tráum sa rozhodla bojovať a tohto človeka nájsť. Nie však pre to, aby sa pomstila, ale aby ho pochopila, aby zistila, kto je ten muž a čo ho viedlo k tomu, aby zničil život mladej ženy. Nehľadala však len neznámeho násilníka a spravodlivosť, ale aj vlastný vnútorný pokoj a zmier.
Recenzia na knihu: TU

4. Chlapec bez mena - Marta Fartelová



Marta Fartelová patrí medzi najznámejšie spisovateľky vydavateľstva Motýľ. Ak ste už od autorky niečo čítali, tak viete, že pani spisovateľka sa vo svojej tvorbe venuje spoločenským témam, ako je nevera, znásilnenie, homosexualita, či anorexia. Lenže táto kniha sa od ostatných veľmi líši. Chlapec bez mena je skutočným príbehom muža, ktorý ako malé dieťa prežil druhú svetovú vojnu. Celý príbeh je vyrozprávaný neskutočne dojímavo, a preto je možné, že knihu niekoľkokrát odložíte, kým ju prečítate. Podľa mňa je to najlepšia autorkina kniha.
O knihe:
Malý David žije spolu so svojimi rodičmi v Bratislave. Hoci David nepochádza z bohatej rodiny, aj napriek tomu si žije celkom šťastný život. No všetko sa zmení v jeden deň, kedy domov dorazí jeho otec s informáciou, že Nemci plánujú deportovať Židov do koncentračných táborov, a tak im nezostáva nič iné, len utiecť. Davidov otec sa vyberie hľadať pre rodinu nový domov vo Švajčiarsku, no počas cesty zahynie. Keď to Davidova mama zistí, vydá sa spolu s Davidom do Budapešti s cieľom nájsť svojho strýka, ktorý by im mohol pomôcť. No čo spravia, keď ich strýko odmietne? Sú ochotní opustiť jeden druhého len preto, aby prežili? A ak áno, stretnú sa ešte niekedy?
Recenzia na knihu: TU

3. Tanečnica - Michaela Ella Hajduková



Tanečnica je podobne ako Chlapec bez mena knihou odohrávajúcou sa počas druhej svetovej vojny, no s tým rozdielom, že sa dej netočí okolo Židov, ale Geraldine, ktorá sa spolu so svojím mužom dostane do blízkosti Hitlera s cieľom zabiť ho. Vynikajúci príbeh, kde sa strieda láska, smútok, hnev a pomsta.
O knihe:
Júlia je žena žijúca pokojný život v obklopení svojich priateľov. Lenže jedného dňa za Júliou prichádza neznámy muž. Oznamuje jej, že v Paríži zdedila zámok. Júlia sa tak vydá spolu s partiou kamarátov do Paríža vypátrať svoje korene. No počas svojho pobytu v Paríži Júlia odkrýva všetky hrôzy a tajomstvá, ktoré si prežila jedna tanečnica.
Pred niekoľkými desiatkami rokov žila v Paríži Geraldine de Laffont, ktorá bola vzdušnou tanečnicou. Milovala tanec, no taktiež aj jedného nemeckého muža. No s príchodom druhej svetovej vojny sa všetko zmenilo. Geraldine prestala tancovať a jej milovaný muž zrazu začal nosiť nacistickú uniformu. Lenže, aká je pravda? Bol jej milovaný muž skutočne Nacistom, alebo nie? A čo má spoločné Geraldine a Júlia?

Recenzia na knihu: TU

2. Nebezpečná - Lucia Sasková



Lucia Sasková bola tento rok pre mňa jedno veľké prekvapenie. Najprv ma autorka šokovala Zlatokopkou, ktorá bola taká všelijaká, no nakoniec ma dorazila Nebezpečnou, ktorú by si mali prečítať všetci milovníci psychologických románov. Táto kniha je charakteristická autorkiným štýlom písania, ktorý je jednoduchý, stručný a jasný. Lucia Sasková nepíše len tak od buka do buka. Jej knihy majú hlbší význam a to platí najmä pri tejto knihe. Autorka v knihe rozbehla dve dejové línie, ktoré sa prelínajú, a tak čitateľ nemá ani tušenia, ktorá dejová línia je skutočná a ktorá sa odohráva len v hlave hlavnej postavy. Výborný psychologický román, ktorý podobne ako Nájdem si ťa vo vás vyvolá veľa otázok.
O knihe:
Podobne ako pri trilógií o zlatokopkách, aj v tejto knihe sa stretávame s hlavnou postavou, ktorej meno nepoznáme. Vieme len to, že hlavnej postave zomiera priateľ a s pomocou jej nevlastnej sestry sa hlavná postava dostáva na psychiatriu. S pribúdajúcimi dňami na psychiatrii hlavná postava zisťuje, že už nedokáže normálne fungovať. Mení sa jej psychika, čo má za následok to, že sa z nej stáva úplne iná osoba. No hlavná postava zisťuje ešte jednú vec. Je nebezpečná. Nie len pre seba, ale aj pre ľudí navôkol.
Recenzia na knihu: TU

1. Správa od mŕtveho chlapca - Katarína Holetzová



Minulý rok štvrtá, tento rok prvá. Po dvoch detektívnych knihách Katarína Holetzová a.k.a. ženský Dominik Dán a.k.a. slovenská Agatha Christie a.k.a. princezná slovenskej krimi prišla s celkom iným žánrom, ktorý jej neskutočne sadol. Príbeh učiteľky, ktorá sa zamiluje do svojho výrazne mladšieho žiaka je napísaný neskutočne jednoducho, pútavo a dynamicky, vďaka čomu príbeh rýchlo plynie a knihu prečítate za niekoľko posedení. A ten koniec? Aj po siedmich mesiacoch od prečítania knihy som sa z neho nespamätal. Ak takéto knihy bude Katarína vydávať aj naďalej, tak to nebude žiadna princezná krimi či trilerov, ale rovno bohyňa.
O knihe:
Kniha Správa od mŕtveho chlapca začína v momente, kedy sa Nina Kramerová spolu so svojim manželom, ktorého prezýva Bebe, presťahujú do talianskeho mestečka Canossa. Autorka nám už na začiatku knihy prezrádza, aké udalosti stoja za presťahovaním. Dozvedáme sa, že manželský pár si prešiel zlým obdobím, a práve presťahovanie sa do mestečka Canossa malo byť ich novým začiatkom. Bebe začne pracovať v otcovej firme, zatiaľ čo Nine sa splní sen a začne na škole vyučovať literatúru. Lenže ešte pred nástupom do práce Nina zhodou náhod spozná tínedžera Damiana, ktorý ju svojou drzosťou a zároveň priateľskosťou očarí. Lenže, aké následky so sebou táto aféra, ktorá medzi nimi postupne vznikne, prinesie? 
Recenzia na knihu: TU

A aké sú vaše najobľúbenejšie knihy za tento rok?

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.