Desať kníh, ktoré vás presvedčia, že slovenská literatúra je naozaj kvalitná

marca 04, 2020

Čítate knihy slovenských spisovateľov? 
Niektorí z vás na túto otázku určite odpovedali áno, iní zas nie. Nech už ste odpovedali áno či nie, chápem obe možnosti. Tí z vás, ktorí odpovedali áno, po slovenských knihách určite siahajú preto, lebo majú radi domácu tvorbu, majú v nej svojich obľúbených spisovateľov a veľmi radi ich podporujú. Na druhej strane sú tu však tí, ktorí odpovedali nie. Tí domácu tvorbu nečítajú buď preto, lebo ich neoslovila, a tak radšej siahnu po zahraničných autoroch, alebo jednoducho nenarazili na dobrú knihu. Nech už je to ako chce, tento článok je venovaný pre oba typy ľudí. Nech sa páči, toto je zoznam desiatich kníh, ktoré vás presvedčia alebo utvrdia v tom, že slovenská literatúra je naozaj kvalitná.

Správa od mŕtveho chlapca - Katarína Holetzová


Katarína Holetzová je slovenská spisovateľka, ktorá má na konte tri knihy, napriek tomu je však považovaná za najlepšiu autorku žánru, ktorému sa venuje. Princezná slovenskej detektívky, ženský Dominik Dán, slovenská Agatha Christie... Toto je len zlomok z pôct, ktoré sa tejto autorke za svoju krátku spisovateľskú kariéru podarilo získať. Autorka má na konte dve detektívne knihy - Smrť prekliatych a Svorka, a v priebehu roka 2018 jej vyšiel psychologický triler Správa od mŕtveho chlapca. Kniha, ktorú považujem za to najlepšie, čo sa jej podarilo do dnešného dňa vydať. Nie nadarmo kniha obsadila prvé miesto v mojom rebríčku 10 najlepších kníh, ktoré som prečítal v roku 2018. Je to kniha, ktorá si vás získa svojím, na prvý pohľad nenáročným, príbehom, ktorý sa postupne začne čoraz viac zamotávať a jeho koniec vám doslova vyrazí dych. Výborne premyslený psychologický triler, ktorý vás utvrdí v tom, že slovenská literatúra je naozaj kvalitná a oplatí sa ju čítať.
O knihe:
Kniha začína v momente, kedy sa Nina Kramerová spolu so svojim manželom, ktorého prezýva Bebe, presťahujú do talianskeho mestečka Canossa. Autorka nám už na začiatku knihy prezrádza, aké udalosti stoja za presťahovaním. Dozvedáme sa, že manželský pár si prešiel zlým obdobím, a práve presťahovanie sa do mestečka Canossa malo byť ich novým začiatkom. Bebe začne pracovať v otcovej firme, zatiaľ čo Nine sa splní sen a začne na škole vyučovať literatúru. Lenže ešte pred nástupom do práce Nina zhodou náhod spozná tínedžera Damiana, ktorý ju svojou drzosťou a zároveň priateľskosťou očarí. Lenže, aké následky so sebou táto aféra, ktorá medzi nimi postupne vznikne, prinesie? 

Vlk - František Kozmon


František Kozmon je autor, ktorého knihy zaznamenávajú čoraz väčší úspech. Príkladom je jeho detektívna séria s Marekom Wolfom, ktorej každý diel je omnoho viac prepracovanejší, vďaka čomu si séria postupne získava väčšie a väčšie čitateľské publikum. Vlk je v poradí jeho štvrtým literárnym počinom z tejto série. Je to kniha, ktorá sa výrazne líši od jeho predchádzajúcich detektívok. Dovolil by som si povedať, že to nie je tá klasická detektívka, na akú sú slovenskí čitatelia zvyknutí. Kniha stále obsahuje detektívny základ, avšak ten nie je pre knihu dôležitý. V tomto prípade čitateľov viac zaujme téma mafie a vzťahov jej členov medzi sebou. Je to kniha, v ktorej dochádza k častému striedaniu minulosti s prítomnosťou, vďaka čomu sa autorovi podarilo výborne vystihnúť danú atmosféru a vďaka ktorej príbeh pôsobí naozaj dôveryhodne. František Kozmon je dôkazom, že slovenská detektívka nie je len kniha od Dominika Dána, ale že na našom trhu možno nájsť kopec ďalších skvelých autorov, medzi ktorými je aj Kozmon.
O knihe:
Vo štvrtej knihe zo zvieracej série sa Marek Wolf vracia späť do Kanady. Pôvodne sa Marek do Kanady už nechcel nikdy vrátiť, no všetko sa zmenilo v momente, keď dostal mail od vraha, v ktorom ho pozýva naspäť s ponukou, že sa dozvie pravdu o svojom otcovi. Otcovi, ktorého nemal možnosť nikdy spoznať, pretože bol mŕtvy. Preto sa Marek vydáva do Kanady, kde sa postupne dozvedá pravdu o svojom otcovi. Jeho otec ako policajt v utajení pracoval pre taliansku mafiu Rizzovcov, ktorá kedysi vládla mafiánskemu podsvetiu. Súčasnosť je však už iná. Anthony Rizzo sedí vo väzení, no na povrch sa dostávajú informácie, vďaka ktorým postupne začnú zomierať ľudia, ktorí kedysi pracovali pre Rizza. Čo však má s tým spoločné Marekov otec? A čo vie vlastne o ňom vrah? Ak chce Marek zistiť pravdu, bude musieť spojiť sily s ľuďmi, od ktorých pred rokom a pol odišiel bez rozlúčky.

Odsúdená - Lucia Sasková


Lucia Sasková koncom minulého roka prekvapila svojich čitateľov novou knihou. Kto číta jej knihy vie, že autorka sa vo svojej tvorbe venovala už všeličomu. Zlatokopkám, prostitútkam, alebo psychicky narušeným osobám. Odsúdená je však kniha, ktorá sa od tých predchádzajúcich výrazne líši. Je to kniha, ktorá sa nevenuje ani jednej z týchto tém, avšak psychika je napriek tomu veľkým základom tejto knihy. Autorka prišla na trh s knihou, ktorá sa venuje téme, ktorá je pre dnešnú dobu, bohužiaľ, veľmi typická. A tou témou je rakovina. Sasková v tejto knihe vytvorila nesmierne pútavý a dojímavý príbeh, ktorý vás nenechá chladnými. Príbeh, ktorý vás zhltne, rozžuje a po jeho prečítaní vypľuvne ako kôpku nešťastia. Príbeh, ku ktorému sa budete chcieť vracať, aj napriek tomu, že je smutný a končí sa tragicky. Príbeh, v ktorom po každom prečítaní nájdete inú myšlienku. Lucia Sasková touto knihou dokázala, že slovenskí spisovatelia sa svojou tvorbou môžu hravo vyrovnať zahraničnej tvorbe a dokonca ju môžu aj ľahko prekonať. 
O knihe:
Ako je už pre Saskovej tvorbu typické, aj v Odsúdenej sa stretávame s hlavnou postavou, ktorá nemá meno, resp. ho nepoznáme. Vieme len toľko, že je to žena, ktorej diagnostikovali rakovinu. Od tohto momentu sa jej život obráti naruby. Dáva výpoveď v práci, ktorá ju vnútorne nenapĺňala, postupne stráca priateľstvá s ľuďmi, ktorí tvorili značnú časť jej života, no zároveň spoznáva nových ľudí, ktorí sú tu pre ňu nielen v dobrých, ale aj v zlých chvíľach. Jej život sa však pomaly, ale isto blíži ku koncu. Hlavná postava tak prichádza na to, že ak nechce premárniť posledné mesiace svojho života, bude musieť žiť naplno, aj keď prídu momenty, ktoré nebudú jednoduché.

Rekviem pre anjela - Michaela Ella Hajduková


Vojnové či historické knihy, ktoré sú prepojené so súčasnosťou. Takto by sa dala charakterizovať tvorba veľmi úspešnej slovenskej spisovateľky Michaely Elly Hajdukovej, ktorá si svojimi knihami získala nie jedno čitateľské srdce. Vo svojej knihe Rekviem pre anjela však zavítala do iných vôd, než sme u nej zvyknutí. Autorka si touto knihou splnila svoj sen a napísala eroticko-mysterióznu dvojdielnu sériu, pričom práve táto kniha je jej prvým dielom. Rekviem pre anjela je kniha, ktorá vás zavedie do sveta inkubov a sukúb. Autorka v nej rozpráva príbeh lásky medzi Arienne a Niccolom, ktorá je však nevšedná. Je to láska, ktorá prekonáva všetky hranice a ktorá jednému z nich ublíži. Otázne však je, či na ňu vôbec niekto doplatí a ak áno, tak kto. Hajduková touto knihou priniesla na trh čosi, čo tu ešte nebolo a pravdepodobne už asi ani nebude. Výborná kniha s výborným dejom a skvelo vykreslenými postavami.
O knihe:
V knihe Rekviem pre anjela sa stretávame so známou speváčkou Arienne, ktorá každým svojím vystúpením žne jeden úspech za druhým. Jedného dňa sa Arienne spoznáva s Niccolom Lombardim – veľmi úspešným a uznávaným violončelistom, po ktorom túži každá jedna žena. Pôvodne mala byť Arienne len ďalším menom na dlhom zozname žien, ktoré podľahnú šarmu známeho violončelistu, no realita je nakoniec iná. Niccolo vytvára snové ilúzie, v ktorých ju pokúša a zvádza, no ona mu vzdorovito odoláva. Lombardi ju však postupne čoraz viac vťahuje do svojho temného a vábivého sveta, v ktorom láska nemá miesto. Je len otázne, komu ich vzťah ublíži viac. Doplatí na to Arienne, alebo Niccolo?

Anjel v pekle, diabol v nebi - Marta Fartelová


Marta Fartelová má na konte už viac než desiatku kníh. Jej tvorba je typická tým, že sa v nej autorka zameriava na rôzne spoločenské témy, ako je nevera, detský domov či neplánované tehotenstvo. Táto kniha je však tak trocha iná. Autorka sa v nej venuje téme, ktorá je aj napriek 21. storočiu u nás stále tabuizovaná. A tou témou je homosexualita. Fartelová v knihe neutrálne nahliada na túto tematiku, nesúdi ju, ale poukazuje na to, akými pocitmi si prechádzajú jednotlivé postavy. Kniha je autentická, dojímavá, miestami nepredvídateľná. Pre mňa osobne je to jedna z najlepších autorkiných kníh, ktorú by som si kľudne prečítal aj druhý či tretíkrát. 
O knihe:
Iveta a Richard sú dvaja zaľúbenci, ktorí sa čoskoro budú brať. Na to, aby sa ich svadby zúčastnila celá rodina, prichádza z Ameriky Ivetin brat Alan, ktorý sa na Slovensku neobjavil celých pätnásť rokov. Ivetina rodina sa o Alanovi celý ten čas nerozprávala a Richard nechápe prečo. Richard nevie, prečo Alan opustil Slovensko, prečo pretrhol kontakty s celou rodinou, no ani to, prečo sa o ňom doma nerozpráva. No Alanov príchod rozvíri pokojné vzťahy, ktoré medzi sebou mali všetci členovia rodiny.

Osud nevyjednáva - Michaela Zamari


Michaela Zamari je autorka, ktorá je známa tým, že si svoje knihy vydáva sama. Na konte už má 6 kníh, pričom Osud nevyjednáva je jej minuloročnou novinkou. Jedná sa o tretí diel zo série Šéf môjho šéfa, no vôbec nevadí, ak si neprečítate aj predchádzajúce dva diely. V tejto knihe autorka totiž nesleduje dvojicu Nela a Tomas, ktorá bola hlavnou dvojicou predchádzajúcich dvoch kníh, ale do popredia sa dostávajú postavy, ktoré predtým hrali vedľajšiu úlohu. Samotná kniha je viac romantická, erotická, vtipná a disponuje omnoho zaujímavejším a pútavejším príbehom, ako tomu bolo v predchádzajúcich dvoch knihách. Ďalší dôkaz toho, že aj romanticko-erotické romány môžu byť jednak výborné, ale taktiež môžu mať príbeh s hlbšou pointou.
O knihe:
Nela s Tomasom sa budú brať. Rozhodnú sa tak pre svadbu na súkromnom ostrove v luxusnom rezorte. Spolu so svojimi priateľmi vyrazia o čosi skôr, aby si pred svadbou stihli ešte oddýchnuť, pričom samotným vyvrcholením ich dovolenky má byť samotná svadba. Počas cesty lietadlom na ostrov sa Liana za veľmi vtipných okolností spoznáva s Johanessom. Takmer okamžite medzi nimi preskočí iskra, no trvá hodnú chvíľu, než si k sebe obaja nájdu cestu. Lenže predsa len ich vzťah narazí na jednu zásadnú prekážku. Johannes túži po jednej veci, ktorú mu Liana nemôže dať. Nie je to preto, žeby nechcela, ale preto, že nemôže. Oplatí sa im púšťať sa do takéhoto vzťahu? Alebo ich dané okolnosti ešte viac spoja?

Placebo My - Baja Dolce


Placebo My je záverečný diel z trilógie Placebo, ktorej autorka je Baja Dolce. Dolce si už svojím debutom vydobyla medzi čitateľmi veľkú pozornosť a s každou ďalšou knihou sa záujem o jej tvorbu viac a viac zvyšuje. Záujem zo strany čitateľov je zároveň aj priamoúmerný kvalite jej diel. S každou ďalšou knihou autorka čitateľom prináša omnoho viac prepracovaný príbeh a lepšie vykreslené postavy. V prípade Placebo My sa jedná o knihu, ktorá dýcha hneď niekoľkými rôznymi pocitmi. Smútok, šťastie, napätie... V tejto knihe autorka dokázala čitateľom, že je nielen výbornou autorkou, ale taktiež pozdvihla úroveň kvality slovenských románov.
O knihe:
V záverečnom diele trilógie Placebo Emine najhoršie nočné mory znova ožijú. Tentokrát sú však ešte horšie, ako tomu bolo kedysi. Stane sa to v momente, keď Ema s Christopherom dúfajú, že to najhoršie je za nimi a oni si tak budú môcť užívať život naplno. Realita je však iná, a preto Ema bez rozlúčky opúšťa domov a svojich priateľov. Opúšťa všetko, na čom jej kedy záležalo, no ak chce svojich blízkych udržať v bezpečí, tak nemá na výber. Podarí sa Eme ochrániť všetkých svojich blízkych? A ak nie, aké to bude mať následky?

Láska je láska - Daniela Slávik


Daniela Slávik debutovala pred troma rokmi románom, ktorý na internete rozvíril nie jednú debatu. Láska je láska je román, v ktorom sa autorka venuje, podobne ako Marta Fartelová, téme homosexuality. Zatiaľ čo Fartelová nahliada na tému viac neutrálne, Daniela Slávik sa v knihe zameriava viac na nenávisť či odpor k ľuďom, ktorí sú inak sexuálne orientovaní. Avšak kniha má aj svoje svetlé stránky. Autorka v knihe skvelo poukazuje na to, že nezáleží na tom, akej ste orientácie, dôležité je to, že sa máte radi. Precítene napísaná kniha plná rôznych hlbších myšlienok, nad ktorými budete ešte dlho po prečítaní knihy premýšľať. Toto je jedna z prvých slovenských kníh, ktoré som prečítal a ktorá má zároveň utvrdila v tom, že na Slovensku máme naozaj hotové spisovateľské poklady. A jedným z nich je aj Daniela Slávik.
O knihe:
Hlavnou postavou knihy je Anabela, dramaturgička, ktorá pracuje v divadle. Žije si celkom pohodový život, teda ak nie je terorizovaná svojou nadriadenou Zuzanou. Jedného dňa stretne Anabela v kaviarni Lenu, do ktorej sa zamiluje. Dokonca spolu aj začnú chodiť. Sú spolu veľmi šťastné, no nič nie je také ružové, ako sa zdá.

Boh plače potichu - Hana Repová


Boh plače potichu je ďalším dôkazom toho, ako kvalitná dokáže byť slovenská literatúra. Jedná sa o debut Hany Repovej, ktorý je doteraz považovaný za najúspešnejšiu autorkinu knihu. Kniha sa dokonca stala bestsellerom a ja viem prečo. Autorka v knihe priniesla čitateľovi príbeh, ktorý je jednak smutný, no zároveň v mnohom odzrkadľuje strasti a problémy, s ktorými sa stretávajú nielen hrdinovia tejto knihy, ale aj bežní ľudia. Je to kniha, ktorá vás dojme. Je to kniha, v ktorej sa možno mnohí aj nájdu. Predovšetkým je to kniha, po ktorej prečítaní budete chcieť okamžite siahnuť po jej pokračovaní a zistiť tak, ako sa osudy hlavnej štvorice postáv budú ďalej vyvíjať. 
O knihe:
Celý dej knihy Boh plače potichu sa točí okolo štyroch postáv - Anny, Stely, Everetta a Philipa. Samotný príbeh začína v dobe, kedy sa Anna snaží vyrovnať so stratou svojej dcéry. Práve v tej dobe sa v jej živote znova objavuje Everett - muž, ktorý bol dlhú dobu súčasťou života Anny, no náhle zmizol. Aj napriek tomu, že sa Everett vrátil, Anna sa z jeho návratu neteší. Je na tom ešte horšie a jediné osoby, ktoré jej pomáhajú v týchto ťažkých chvíľach, sú Stela a Philip. Lenže, naskytá sa tu jedna otázka. Je Anna ochotná postaviť sa zoči-voči svojej minulosti?

Hviezda nad arabským peklom - Monika Wurm


A na záver kniha s témou, ktorá sa v poslednej dobe stala na Slovensku veľmi obľúbenou. Monika Wurm je slovenská spisovateľka, ktorej tvorba sa zameriava na arabskú tematiku. Hviezda nad arabský peklom je v poradí jej ôsmou knihou a zároveň je to aj prvá kniha, ktorú som od nej prečítal. A musím povedať, že asi lepšiu knihu na začiatok som si nemohol vybrať. V živote som nečítal tak neskutočne precítenú knihu, z ktorej je cítiť všetky emócie, ktoré autorka do nej vložila. Či už to bola bolesť, beznádej, strach alebo pocit poníženia. A aby toho nebolo málo, kniha je písaná umeleckejšou formou, vďaka čomu kniha pripomína umelecké dielo. Ak ste od tejto autorky ešte nič nečítali alebo ste aj čítali, ale po tejto knihe ste ešte nesiahli, tak to napravte, pretože prichádzate o veľa. Toto je kniha, ktorá mnohým ľuďom otvorí oči a aj keď nie, tak vás aspoň prinúti zamyslieť sa nad niektorými otázkami, ktoré kniha ponúka.
O knihe:
Hlavnou hrdinkou románu Moniky Wurm je Fatima, ktorá sa narodila vo Francúzsku a ktorá pochádza z afganskej rodiny. Pod hrozbou núteného sobáša sa jedného dňa Fatima rozhodne utiecť, zmeniť si meno a prekonvertovať na inú vieru. Hoci sa môže zdať, že ďalej si už Fatima žije šťastným životom, všetko sa zmení v deň, keď sa vydá spolu so svojím manželom do Saudskej Arábie. Tu sa Fatima dostáva do ženského väzenia, ktoré je ďaleko od civilizácie. Čo sa však stalo s jej mužom? Žije, alebo sa stal obeťou prísneho režimu, ktorý v tejto krajine funguje už desiatky, ak nie stovky rokov? Ak to chce Fatima zistiť, bude sa musieť dostať von z väznice. Lenže bez pomoci iných to sama nedokáže.


1 komentár:

  1. Som rada, že väčšinu autorov a kníh poznám z počutia/recenzií/sociálnych sietí. Osobne som nečítala zatiaľ žiadnu, ale rada čítam slovenských autorov. Keďže mám rada fantasy a sci-fi medzi mojich obľúbených patrí napr. Roland Oravský, Lenona Štibaríková alebo Katarína Soyka.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.