Neviete, po akých knihách by ste mali siahnuť? Knihomoli vám poradia, čo by ste si mali prečítať #2

apríla 27, 2019
Máte radi články či videá, kde vám knihomoli odporúčajú rôzne knihy? Ja osobne tento typ článkov/videní sledujem najradšej, pretože práve vďaka ním narazím na kopec zaujímavých knižných titulov, o ktorých som do tej doby nevedel, alebo som o nich vedel, len som si nebol istý, či si ich mám prečítať. A aj preto som sa rozhodol osloviť ľudí, ktorí čítaniu kníh venujú kopec času, aby sa s nami podelili o svoje obľúbené knihy. Nech sa páči, toto sú obľúbené knihy knihomoľov.


knihomoľka Tinna - Svet plný farieb (Eva Woods) @depesacka
Najúžasnejšia kniha, akú som kedy mala v rukách. Klenot v mojej knižnici a jednoznačne aj na trhu.

Kniha hovorí príbeh o dievčati menom Annie, ktorá žije so svojím smútkom už veľmi dlhú dobu. Nie je schopná vyrovnať sa s tragédiou, ktorá postihla jej rodinu a preto sa neusmieva. Keď jedného dňa náhodou stretne Polly, vôbec z toho nie je nadšená. Polly je totiž jej presný opak. Hýri farbami a radosťou, pretože pochopila to najpodstatnejšie: život je príliš krátky na to, aby sme si mohli dovoliť premrhať čo i len jeden deň. Polly, ktorá je smrteľne chorá,  ich totiž zostáva len 100. Rada by Annie pomohla, no tá je spočiatku veľmi skeptická a odmeraná. Nakoniec však predsa len pochopí, že zo sveta ešte nezmizli všetky farby. Aj Polly však potrebuje jej novú najlepšiu priateľku každý deň viac a viac. Annie sa nakoniec musí rozhodnúť, či to obrovské riziko – znovu sa otvoriť svetu – naozaj stojí za to.

Táto knižka je neskutočne nádherná. Nikdy som si do žiadnej knižky nepísala ani nelepila papieriky na významné miesta, no pri tejto som musela. Skončila som s celou polepenou a popísanou knižkou, pretože som ju nemohla nechať len tak. Čítala som ju dvakrát, a zakaždým som ju celú preplakala. Toto je jednoznačne knižka, ktorú by si mal prečítať každý. Naozaj mi otvorila oči a vďaka nej som si uvedomila, že nech je akokoľvek zle, svet bude vždy aj napriek tomu plný farieb 😊.

Na záver pridám pár viet z knihy, ktoré sa mi páčili najviac:

„Nezabúdaj, ak nevyjde plán A, máš k dispozícii ďalších dvadsaťpäť písmen abecedy.“

„Nezabúdaj, nejde o to rátať dni, ide o to, aby sa tie dni rátali.“

„Rozmýšľam, čo by na to povedala Polly... Chop sa príležitosti! Užívaj si život! Skoč do toho!“

„Jediné, čo človek musí, je zakaždým znovu vstať.“

„Život je príliš krátky na to, aby sme si netrúfli byť šťastní.“

„Ďalej žiť. Pokúsiť sa byť šťastnými. To je všetko.“
knihomoľka Dominika - Muž, ktorý sadil stromy (Jean Giano) @drominickacita.sk
Keď som dostala ponuku napísať o svojej najobľúbenejšej knihe, moja prvá myšlienka zablúdila ku knihe Malý princ. To je moja najväčšia srdcovka. Myslím si však, že je dostatočne známa na to, aby ju bolo treba priblížiť čitateľom. Preto som sa rozhodla, že vám predstavím knihu, ktorá nie je príliš známa, ale rozhodne stojí za pozornosť. 

Muž, ktorý sadil stromy napísal Jean Giano. Ide o útlu knihu, ktorá v sebe skrýva obrovské posolstvo. Samotný príbeh je síce jednoduchý, ale stojí za prečítanie. Poukazuje na obyčajný život muža, ktorý po strate syna a manželky nájde silu a chuť vytvoriť nádherný svet okolo seba. Úžasne vykreslená pokora a odhodlanie vás dostane. Ale nielen myšlienkami je kniha krásna. Obsahuje aj nádherné ilustrácie, ktoré nakreslil Ľuboslav Paľo. Celý príbeh vyzdvihujú na úplne inú úroveň a posolstvo knihy ešte viac podčiarkujú. 

Knihu by si mal prečítať každý a poučiť sa z nej. Nájsť v nej motiváciu na to, že keď niečo začneme, tak to musíme dotiahnuť do konca. Vzhľadom k útlosti knihy je ideálna aj pre ľudí, ktorí nečítajú veľa. Túto určite zvládnu. 
knihomoľka Tina - Vše, co jsme si nikdy neřekli (Celeste Ng) @proste.tina
Lydie - 16ti letá dívka, která zmizí z domu. Hledá ji už i policie. A najde.. Prostřední z dětí z čínsko-americké rodiny. Proč zemřela? Byla chytrá, studovala dobrou školu, měla celý život před sebou, mohla se stát čímkoli by chtěla. Co ale opravdu chtěla sama Lydie? Lydia plnila sny svých rodičů, maminky Marilyn, stát se úspěšnou a váženou doktorkou, tatínka Jamese, snahu zapadnout do kolektivu, najít si přátele, chodit na večírky, bavit se.. Neměla žádné kamarádky. Jediná její útěcha byl starší bratr Nath, který se ale dostal na vysokou a ona věděla, že až odjede, zůstane tu sama. Nebude už mít žádného spojence, který by jí beze slov porozuměl. Její mladší sestra Hannah, velmi vnímavá, ji nezajímala, nezajímala nikoho.. Byla její smrt cizí zavinění a nebo její?

K této knize jsem se dostala vlastně přes Ohníčky všude kolem. Byla to jednou dobou hodně čtená kniha a mě také zaujala. Jelikož se ale vždy snažím od spisovatelů začínat jejich prvotinou, sahla jsem nejdřív po Vše, co jsme si nikdy neřekli. A bylo to vážně báječné. Tolik emocionálně psanou knihu jsem četla asi poprvé a mě došlo, že to ve mě zanechá stopy ješte hodně dlouho. A opravdu i po roce od přečtení si přesně ten příběh vybavuji, jako bych ji dočetla včera. Kniha mi vzala dech. „Jak málo času stačí k tomu, abychom později mohli litovat toho, co jsme si nikdy neřekli...“

Tak jako Vám rozhodně doporučuji Vše, co jsme si nikdy neřekli, tak stejně mohu doporučit Ohníčky všude kolem. Tyto obě knihy Vám mohou otevřít pohled na svůj život trochu jinak, lecos si uvědomíte a proto si myslím, že by jste si knihy měli uřcitě přečíst. Celeste Ng se stala mou velmi oblíbenou spisovatelkou a já se už nemohu dočkat, až zase napíše další skvost.

knihomoľka Daniela - Vojna nemá ženskú tvár (Svetlana Alexijevič) @_dannyreads_
V mojej knižnici sa väčšinou nachádzajú knihy o histórii. Najväčšia časť je o druhej svetovej vojne. Sú to fakty, výpovede historikov a preživších. Veľa ľudí sa ma často pýta: ,,Prečo práve táto časť histórie?“ V rýchlosti odpovedám: ,,Je to naša minulosť, ktorá má dopad na nás všetkých, stále je veľa neprebádaných svedectiev.“  Ak sa nad tým zamyslím, stále vychádzajú knihy s rovnakou témou a vždy ma vedia niečo nové naučiť a hlavne prekvapiť. Jednou z nich je pre mňa kniha od bieloruskej novinárky a spisovateľky Svetlany Alexijevič - Vojna nemá ženskú tvár.

Rozprávanie preživších o akejkoľvek historickej udalosti má pre mňa nevyčísliteľnú hodnotu. Svetlana dala II. svetovej vojne ženský hlas prostredníctvom tejto knihy. Čítate príbehy, kde aj mlčanie má svoj vlastný príbeh.

Náhodou doma nájdete fotografie svojej prababky. Viete si predstaviť, žeby to útle žieňa s krásnym úsmevom na fotke, bojovalo vo vojne ako delostrelkyňa? Alebo keby patrila k partizánom? Pre nás je to neskutočné, nepredstaviteľné. Ženské príbehy z frontov sme nepoznali a prostredníctvom Svetlany čítame o intímnych veciach, o intímnej vojne, ktorá zanechala rany na duši a jazvy na pokožke. Pilotka, podporučíčka, ženistka... tieto povolania v minulosti poznali len v mužskom rode, teraz ich poznáme aj v ženskom rode, vďaka autorke.

Priznávam, nie je to ľahké čítanie. Pri tejto knihe sa cítite ako psychológ, priateľ, ktorý načúva histórií, ktorá sa nás dotýka. 
knihomoľka Kristína - Mesto slepých (José Saramago) @krista_cita
Veľmi dlho som premýšľala nad tým, o akej knihe napísať. Chcela som, aby to bola kniha, ktorá sa denne neobjavuje na Instagrame a nie je veľmi známa medzi súčasnými čitateľmi. Chcela som dostať do pozornosti knihu, ktorá je čímsi výnimočná, no časom akosi zapadla prachom. Tak som si povedala, že napíšem o knihe Mesto slepých od José Saramaga, ktorú som prečítala približne pred rokom v rovnakom čase.

Mesto slepých som objavila úplnou nádodou a po prečítaní anotácie ma okamžite zaujalo. Problém bol v tom, že kniha bola úplne vypredaná a absolútne nezohnateľná. Hľadala som ju po všetkých možných antikvariátoch a burzách, no prvý krát som na ňu narazila po viac ako dvoch rokoch pátrania. Paradox je, že po tom, ako som si ju kúpila, sedela mi na poličke približne ďalší rok. Avšak, keď som sa k nej nakoniec dostala, bola som úplne hotová.

Témou tohoto, približne 200 stranového, románu je náhla epidémia slepoty, ktorá postupne ovládne celé mesto a pravdepodobne aj svet, v ktorom sa odohráva. Oslepne každý, kto príde do kontaktu s „nakazeným“, nedá sa tomu nijak zabrániť. Saramago realisticky opisuje spoločnosť, ktorá sa musela prispôsobiť novým podmienkam. Ľudia už nežijú, len prežívajú. Začali sa v nich prebúdzať zvieracie pudy a svet postupne speje do záhuby.

Musím uznať, že niektoré pasáže knihy sú až príliš drsné, no zároveň si myslím, že presne vystihujú ľudskú podstatu a som presvedčená, že by nastala podobná situácia, ak by sa niečo také prihodilo v reálnom svete. Spočiatku môžete mať problém začítať sa, keďže Saramago vôbec nevyužíva priamu reč a zároveň postavy nemajú svoje mená. No po čase si na to určite zvyknete, má to svoje čaro a skvelo to dopĺňa atmosféru.

Ako som spomenula už na začiatku, jediným problémom tejto knihy je to, že je v bežných kníhkupectvách vypredaná. Ak však na ňu kdekoľvek narazíte, určite si ju kúpte, budete mať pred sebou skvelý čitateľský zážitok a zároveň pomerne vzácnu knihu.
knihomoľka Terézia - Strach z lietania (Sebastian Fitzek) @tereza_zolakova
Kniha Strach z lietania je šialene dobrá kniha. Nedovolí vám pohnúť sa z miesta. Jediné, čo musíte, je čítať ďalej. Nový Fitzekov román plný napätia a strachu som prečítala jedným dychom a to som si myslela, že už nemôže byť niečo lepšie ako Terapia a Pasažier 23, ale mýlila som sa. Toto predčilo všetky moje očakávania a ani na chvíľu som nepochybovala o tom, že to bude silné čítanie.

V knihe Strach z lietania hlavná postava – renomovaný nemecký psychiater Mats Krúger čelí svojmu najväčšiemu strachu – strachu z lietania, ale zároveň ešte niečomu strašnejšiemu - strachu, voči ktorému je takmer bezmocný – strachu o život vlastnej dcéry, ktorú unesie šialenec a ochranca zvierat v jednej osobe. A aby toho nebolo málo, úlohou psychiatra je zapríčiniť pád lietadla, ak chce, aby jeho dcéra prežila.

Ak sa rozhodnete pre Strach z lietania, nebudete len nabudení odhaliť pravdu, ale aj vrhnutí do energického deja s nezameniteľnými postavami s veľkou dávkou psychológie a vyšperkovanej zápletky. Spolu s Matsom Krugerom, ktorý sedí v lietadle z Buenos Aires do Berlína, budete počas 13 hodinového letu pátrať po jeho nezvestnej dcére a zároveň bojovať s jeho vnútornými démonmi, dozviete sa rôzne štatistiky ohľadom lietania a lietadiel, budete si chcieť odbehnúť, spraviť pauzu, ale táto kniha vám to v skutočnosti veľmi nedovolí, lebo každou prečítanou kapitolou vás to bude ťahať hlbšie, do priepasti mysle šialenca a zúfalej snahy prežiť spolu s Krugerovou dcérou Nele.

Strach z lietania je zatiaľ jedna z najlepších kníh, ktoré som doteraz prečítala a asi budem dlho hľadať niečo, čo ju prekoná. Tento napínavý a strach naháňajúci triler vás vďaka svojej akcii s prvkami psychodrámy presvedčí o tom, že takéto knihy nikdy neomrzia, naopak, postavia čitateľa na nohy, vyburcujú všetky jeho zmysly, usadia sa v mysli, aby hlava mohla pochopiť, čo všetko je možné a čo všetko si pamätá ľudská duša, z ktorej sa nebadane môže stať tá najnebezpečnejšia zbraň na svete.
A aké sú vaše najobľúbenejšie knihy? 

6 komentárov:

  1. Žádnou z knih jsem nečetla, ale láká mě Odeonka (Od autorky jsem četla Ohníčky všude kolem a ta byla super) a Vojna nemá žensků tvár. Na tu koukám už dlouho. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa tieto knihy lákajú tiež, keďže som ich nečítal. Snáď po niektorej z nich siahneš a bude sa páčiť. :)

      Odstrániť
  2. Veľmi dobrý nápad na spoluprácu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nutne si potrebujem prečítať Muž, ktorý sadil stromy. Vyzerá to prekrásne a hlavne "dotýkajúco sa". Dobrý nápad na článok :)!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.