10 najlepších zahraničných kníh, ktoré som prečítal v roku 2019

decembra 31, 2019

Ako som už spomínal v článku 10 najlepších slovenských kníh, ktoré som prečítal v roku 2019, tento rok bol pre mňa veľmi bohatý na počet prečítaných kníh. Číslo 115 je naozaj šialené číslo, a preto nebolo jednoduché vybrať spomedzi nich len desať najlepších kníh, ktoré som za tento rok prečítal, pretože medzi nimi bolo množstvo skvelých kníh, jednak tých slovenských, ale aj zahraničných. Preto som sa teda rozhodol vytvoriť dva články, pričom v prvom som vám predstavil desať najlepších slovenských kníh, ktoré som tento rok prečítal a v tomto vám zasa predstavím desať najlepších zahraničných kníh. Nech sa páči, toto je zoznam tých najlepších zahraničných kníh, ktoré sa mi v priebehu roka dostali do rúk.

10. Benedek Totth - Mŕtve body



Benedek Totth je maďarský spisovateľ, ktorého kniha Mŕtve body vyšla v origináli v roku 2014. Koncom minulého roka sa o jej slovenský preklad postaralo vydavateľstvo Zelený kocúr, v ktorom kniha vyšla prostredníctvom edície Pevný bod - edícia kvalitnej európskej prózy. Samotná kniha zaujme už len vďaka téme, ktorej sa autor v knihe venuje. Tou témou je mládež, no nie je to len taká obyčajná mládež. Hoci sa na prvý pohľad môžu tínedžeri javiť ako nevinné osoby, realita je však trocha iná. Drogy, sex, alkohol... toto je len zlomok z vecí, ktorým sa tínedžeri venujú. Ak máte radi kvalitne napísané knihy s jednoduchým a miestami napínavým dejom, pričom vám v knihe nevadia nadávky, tak Mŕtve body sú tou správnou voľbou.
O knihe:
Benedek Totth si vybral naozaj zaujímavú tému na knižné spracovanie. V knihe Mŕtve body sledujeme životné príbehy menšej skupiny tínedžerov. Autor nám v knihe poodhaľuje odvrátenú stránku života tínedžerov, ktorú utajujú pred rodičmi. Zisťujeme, že títo tínedžeri nie sú naozaj také neviniatka, na aké sa hrajú. Drogy, sex, alkohol... Toto je len zlomok z toho, čo je súčasťou ich druhého života. Príbeh knihy sa začína v momente, keď sa im počas rýchlej jazdy v aute jedného z tínedžerov podarí zraziť diviaka. Avšak, hlavní hrdinovia príbehu postupne zisťujú, že to nebol diviak. A práve táto udalosť postupne odkrýva charaktery hlavných protagonistov príbehu a ukazuje to, ako sa vďaka tejto udalosti začnú škriepiť vzťahy medzi postavami, ktoré neskôr povedú k radikálnym činom.
Recenzia knihy
9. Tomi Adeyemi - Deti krvi a kostí



Tomi Adeyemi je úspešná nigérijsko-americká spisovateľka, ktorá stojí za celosvetovo úspešným debutom Deti krvi a kostí. Kniha sa dočkala tak veľkého úspechu, že sa v súčasnosti pracuje na filmovej verzii príbehu. Jedná sa o prvý diel z pripravovanej trilógie, ktorý sa značne líši oproti iným knihám z tohto žánru. Autorka prináša originálny príbeh, ktorý sleduje Madžiov - osoby plné magických schopností. Toto je kniha, po ktorej by mal siahnuť každý milovník fantasy žánru. Je to kniha s výborným príbehom, ešte lepšími postavami a zaujímavým prostredím. Pre mňa je to jeden z najlepších zahraničných debutov, aké som mal možnosť do dnešného dňa prečítať.
O knihe:
Obyvatelia krajiny Orisha sa delia na dve skupiny. Tou prvou sú obyčajní ľudia a tou druhou Madžiovia – osoby plné magických schopností. Kedysi bola krajina plná mágie, no potom sa stalo čosi, vďaka čomu mágia z krajiny zmizla. Zélie – hlavná hrdinka príbehu – dostane príležitosť postaviť sa proti kráľovskej rodine, ktorá stojí za zmiznutím mágie, a priniesť tak mágiu späť do krajiny. Zélie tak spolu s princeznou čelia korunnému princovi, ktorý spolu so svojím otcom chce mágiu definitívne zničiť. Počas ich spoločnej púte čelia mnohým prekážkam, ale tou najväčšou je samotná Zélie. Samozrejme len dovtedy, kým sa nenaučí ovládať svoju moc.
8. Nadine Brandes - Anastázia Romanovová


Anastázia Romanovová je jednou z posledných kníh, ktoré som tento rok prečítal a zároveň je to aj kniha, ktorá sa ihneď zaradila do zoznamu toho najlepšieho, čo som tento rok prečítal. Jedná sa o historický príbeh sledujúci posledný cársky rod Romanovovcov, ktorý je popretkávaný rôznymi fantasy prvkami. Zatiaľ čo kniha miestami pripomína rozprávku, miestami zasa kruto zobrazuje to, aký bol život v dobe, keď sa k moci dostávali boľševici na čele s Leninom. Je to kniha, ktorá poukazuje na to, že aj v tých najhorších chvíľach sa vždy nájde osoba, ktorá je ochotná pomôcť, aj keď tým môže ohroziť seba a svoju rodinu. Ak máte aspoň trocha radi príbehy, v ktorých sa mieša história s fantáziou, tak Anastázia Romanovová je tou správnou voľbou.
O knihe:
Romanovovcov, posledný cársky rod v Rusku, odvážajú do vyhnanstva na Sibír. Rodinu môže zachrániť sedemnásťročná Anastázia, ktorá dostane za úlohu prepašovať do zajatia zložité zaklínadlo od najchýrnejšieho ruského majstra kúziel. Za pätami má však krvilačného boľševického veliteľa, ktorý je ochotný urobiť všetko, aby dostal hlavu bývalého cára a jeho najbližších.
Anastázia sa čoskoro musí rozhodnúť: buď prijme pomoc príťažlivého Zaša, ktorý sa správa inak než priemerný boľševik, alebo neznáme kúzlo vypustí a bude riskovať jeho dôsledky. Puto medzi vojakom a bývalou princeznou rastie, no všetko sa zmení v okamihu, keď obaja stoja na opačných stranách popraviska. Ovládne Anastázia majstrovstvo kúziel a podarí sa jej prekabátiť boľševikov?

7. Radka Třeštíková - Osm



Radka Třeštíková je jednou z najúspešnejších českých spisovateliek súčasnosti. Na konte má päť kníh, pričom román Osm je v poradí jej štvrtou knihou. Zatiaľ čo v iných románoch sa autorka venuje rôznym spoločenským témam, kniha Osm sa od ostatných autorkiných kníh tak trocha líši. Ako tvrdí samotná autorka, Osm je tak trocha iná detektívka. Dokazuje to jednak príbeh, no taktiež aj spôsob, akým je kniha napísaná. Třeštíková príbeh nerozpráva systematicky, ale častokrát preskakuje z jedného časového obdobia do druhého, čo nie je pre jej tvorbu typické. Aj vďaka tomu sa zastávam názoru, že Osm je jednou z najlepších autorkiných kníh, ktoré som do dnešného dňa prečítal, a zároveň je to aj kniha, prostredníctvom ktorej som sa stal fanúšikom jej tvorby.
O knihe:
Román Osm začína v momente, keď Michaela leží v kóme v nemocnici. Bola postrelená a hoci polícia usilovne pátra po tom, kto sa ju snažil zabiť, bez jej pomoci sú bezradní. No jedno vedia. Nech už to bol ktokoľvek, určite to bol niekto z jej blízkych. Jej frajer? Najlepšia kamarátka? Niekto z rodiny, v ktorej strážila deti? Odpoveď však neprichádza ani po Michaelinom prebudení, pretože si nič nepamätá. Nepamätá si nič z posledného roka, ktorý zmenil život nielen jej, ale všetkým ľuďom v jej okolí.
Recenzia knihy
6. Tiffany Reisz - Siréna


Siréna je prvou knihou z úspešnej série od americkej spisovateľky Tiffany Reisz, ktorá si získala čitateľov po celom svete. Je to erotický román z vydavateľského prostredia, v ktorom sa stretávame s úspešnou autorkou erotických príbehov a prísnym, no zároveň uznávaným redaktorom. Jedná sa o výborne spracovaný príbeh, ktorý nepôsobí prvoplánovo a ktorý v sebe zároveň ukrýva množstvo otázok, na ktoré čitateľ v priebehu knihy hľadá odpovede. Výborné oddychové čítanie, v ktorom sa máte možnosť dozvedieť to, ako to funguje vo vydavateľskom prostredí.
O knihe:
Nora Sutherlinová je autorka úspešných erotických kníh, ktoré milujú celé davy čitateľov. Celý príbeh začína v momente, kedy Nora zašle rukopis do iného vydavateľstva, v ktorom pracuje prísny redaktor Zachary Easton, ktorý rozhoduje o osude jej rukopisu. Je ochotný s ňou spolupracovať, ale len vtedy, ak Nora prepíše celú knihu. Spolupráca so Zacharym je náročná, no o to viac vzrušujúca a zábavnejšia. Vzťah medzi Norou a Zacharym postupne naberá na vážnosti a s množstvom stráveného času Zachary postupne odhaľuje Norine temné stránky.
5. Agatha Christie - Vražda je zvyk



Nebol by to ten správny rebríček, ak by tu nebola aspoň jedna kniha od Agathy Christie. Táto anglická autorka detektívnych príbehov si ma prostredníctvom svojej tvorby získala už pred niekoľkými rokmi, a preto sa už pomaly stáva akousi tradíciou, že sa vyskytuje v tomto zozname. Vražda je zvyk je kniha, ktorej dej sa odohráva v Iráne a v ktorej Hercule Poirot vyšetruje vraždu ženy. Podobne ako pri iných autorkiných knihách, aj Vražda je zvyk je detektívkou s výborne premysleným príbehom a logickým rozuzlením.
O knihe:
Hneď po príchode do archeologickej lokality v irackom Hassaniehu je zdravotnej sestre Amy Leatheranovej jasné, že sa tam deje niečo zlé - niečo, čo súvisí s manželkou slávneho archeológa doktora Leidnera. Medzi členmi expedície vládne napätie a Louise Leidnerová je čoraz vydesenejšia. O pár dní má na nálezisko prísť Hercule Poirot, no ktovie, či už pre niekoho z výpravy nebude neskoro...
4. Elena Ferrante - Dni opustenia



Elena Ferrante je fenomén, ktorý si získal srdcia čitateľov po celom svete vďaka Neapolskej ságe. V prípade tohto rebríčka tu však nemám knihu z tejto nesmierne úspešnej série, ale knihu, ktorá síce svojím úspechom nesiaha na vyššie zmieňovanú tetralógiu, no aj napriek tomu je to veľmi úspešná kniha, ktorá sa dočkala aj filmového spracovania. Kniha Dni opustenia je príbehom ženy, ktorú po rokoch opustí muž. Je to kniha, prostredníctvom ktorej autorka čitateľovi ponúka výborný náhľad do psychológie hlavnej postavy. Čitateľ tak v knihe sleduje to, ako sa hlavná postava postupne uzatvára do seba a ignoruje okolitý svet, ale aj to, ako sa postupom času vyrovnáva so svojím osudom. Pre mňa osobne je to najlepší román Eleny Ferrante.
O knihe:
V románe Dni opustenia sa stretávame s Olgou, ktorá spolu so svojím manželom Mariom, dvoma deťmi a psom žije v Turíne. Idylický vzťah sa naruší v momente, keď po pätnástich rokoch manželstva Mario opustí Olgu. Olga je spočiatku zmätená, no upokojuje sa tým, že sa neustále presviedča, že všetko zvládne. Lenže opak je pravdou. Olga postupne upadá do depresii, zanedbáva sa a nezvláda plniť ani len obyčajné povinnosti. Z Olgy sa tak stáva žena, ktorá je plná zúfalstva, pochybností a hnevu voči bývalému manželovi a jeho novej priateľke. Avšak, po mesiacoch vidí okolitý svet a aj celú situáciu jasnejšie.
3. Yuval Noah Harari - Sapiens


Nie je to tak dávno, čo kniha Sapiens zaznamenala v našich končinách mimoriadny úspech. Za vznikom tejto knihy stojí izraelský historik a profesor Yuval Noah Harari, ktorý v knihe čitateľom približuje vznik a vývoj človeka, nielen z historického hľadiska, ale aj z biologického či sociálneho. Autor taktiež v knihe rozoberá psychológiu človeka, no zároveň sa zamýšľa aj nad budúcnosťou ľudského druhu. Ak sa zaujímate o históriu a chceli by ste sa dozvedieť niečo nové o našej minulosti, tak táto kniha je tou správnou voľbou.
O knihe:
V knihe Sapiens: Stručná história ľudstva jej autor, nazývaný aj vizionársky historik, Dr. Yuval Noah Harari opisuje históriu človeka ako biologického druhu od prvých ľudí až po súčasnosť, ktorú výrazne ovplyvnili tri revolúcie − kognitívna, poľnohospodárska a vedecká revolúcia.Vychádzajúc z poznatkov z histórie, biológie, antropológie, paleontológie a ekonómie Dr. Harari skúma, ako jednotlivé historické prúdy formovali ľudské spoločnosti − ich nažívanie v rámci spoločnosti, ale aj s prírodou, zvieratami a rastlinami − a dokonca aj ľudskú osobnosť. Autor tak čitateľa núti zamyslieť sa aj nad blízkou či vzdialenejšou budúcnosťou, ktorú ovplyvňuje správanie človeka, vedecký pokrok a jeho snaha pozmeniť zákony prírody len pre svoje blaho.
2. Diana Gabaldon - Cudzinka



Diana Gabaldon debutovala v 90. rokoch knihou Cudzinka - prvým dielom z (momentálne) osemdielnej série Outlander. Jedná sa o historický román, ktorý sleduje príbeh Claire - ženy, ktorá slúžila počas druhej svetovej vojny ako zdravotná sestra, avšak jedného dňa ju neznáme sily hodia do obdobia 18. storočia. Autorka tak ponúka čitateľovi výborne prepracovaný príbeh, ktorý dopĺňa  romantika, napätie, smútok, ale aj rôzne vtipné momenty. Je to kniha, v ktorej sa autorke podarilo realisticky zachytiť atmosféru a spôsob života v stredoveku, a preto popri čítaní knihy máte pocit, ako keby ste sa spolu s hlavnou postavou skutočne nachádzali v tomto období. Toto je jedna z tých kníh, ktorá sa po prečítaní stala hneď mojou srdcovkou.
O knihe:
Claire Randallová slúžila počas druhej svetovej vojny ako zdravotná sestra. Po skončení vojny sa rozhodla spraviť si poriadok vo svojom živote, a preto so svojím manželom navštívila miesto, kde sa konajú starobylé rituály druidov. Avšak, počas jedného z týchto rituálov ju neznáme sily hodia do 18. storočia do Škótska. Samotná Claire však netuší, čo sa vlastne stalo, a zároveň vpadne o rúk Škótom, ktorí si myslia, že pracuje pre Angličanov ako vyzvedačka. Za zvláštnych okolností sa spoznáva s Jamesom Fraserom – mužom, do ktorého sa postupne zamiluje. No dokáže Claire milovať oboch mužov naraz? Postupne však prichádza na to, že vybrať si môže len jedného. Lenže ktorý z nich to bude?
1. Petra Stehlíková - Naslouchač



Už v momente, ako som si ju vypočul, som vedel, že toto bude tá najlepšia kniha, aká sa mi dostala tento rok do rúk. Ja osobne nečítam veľmi fantasy žáner, aj napriek tomu, že ho mám rád. O to menej čítam slovenské a české fantasy, a preto som bol veľmi milo prekvapený, keď sa mi do rúk dostala audiokniha Naslouchač, ktorej autorkou je česká spisovateľka Petra Stehlíková. S touto knihou som sa stretával už dlhšiu dobu prostredníctvom Instagramu, a preto keď som zistil, že kniha vyšla aj v audio podobe, tak som po nej okamžite siahol. A musím uznať, že to bolo výborné rozhodnutie. Autorka vytvorila nesmierne originálny a pútavý príbeh, ktorý vie veľmi ľahko konkurovať svetovým bestsellerom spomedzi tohto žánru. Ak máte radi fantasy knihy a ešte ste nečítali Naslouchače, tak určite by ste mali dať knihe šancu, pretože niečo tak dobré tu už veľmi dlho nebolo (a pravdepodobne asi ani nebude). 
O knihe:
Po Veľkej vojne je svet rozdelený na dve časti. Tá prvá je obývaná a tá druhá je zamorená jedovatými plynmi. Celá obývaná časť je chránená štítom, ktorý čerpá energiu z nerastu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žijú sklenári – ľud, ktorý ako jediný vie sklenit ťažiť. Kedysi to boli uznávaní a bohatí ľudia, no teraz sú však otrokmi, a preto pracujú v ťažkých podmienkach a ich život by sa dal prirovnať k životu v stredoveku. Ťažba sklenitu je však náročná na zdravie a spôsobuje množstvo ochorení, či dokonca dokáže človeka až znetvoriť, a preto by sklenári nemali pracovať dlho a často. To všetko sa však porušuje.
Ilan je výnimočné dieťa, pretože sa ako jedno z mála narodilo bez postihnutia. Je to trinásťročné dievča, no aby nebolo odvedené od svojej rodiny, vydáva sa za chlapca. Ilan má schopnosť načúvať sklenitu, a preto sa vyučuje za sklenárskeho brusiča. Jedného dňa si ju vďaka jej talentu vyberie kapitán bojovej družiny, ktorá má za úlohu chrániť mesto pred nebezpečnými tvormi. Ilan však nemôže prezradiť svoje tajomstvo, a tak odchádza. Postupne sa s mužmi zbližuje a zisťuje pravdu, ktorá bola sklenárom dlho tajená.
A ktorá kniha, ktorú ste tento rok prečítali, bola pre vás tá najlepšia?

Zoznam desiatich najlepších slovenských kníh, ktoré som tento rok prečítal, nájdete TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.