Recenzia: Naslouchač (audiokniha) - Petra Stehlíková

septembra 26, 2019

AUTOR: Petra Stehlíková
NÁZOV: Naslouchač
VYDAVATEĽSTVO: Audiotéka, Host
DĹŽKA AUDIOKNIHY: 10 hodín 30 minút
INTERPRET: Jitka Ježková

Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit.
V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

Kto číta moje recenzie vie, že knihy fantasy žánru veľmi nečítam. Na mojom blogu nájdete naozaj málo recenzii na knihy tohto žánru, pričom ich počet pravdepodobne spočítate na prstoch jednej ruky. Každopádne to neznamená, že tento žáner nemám rád. Práve naopak. Fantasy žáner je mne osobne veľmi blízky, no v súčasnej dobe mám problém nájsť takú knihu, ktorá by sa mi páčila, pretože pri väčšine kníh mám pocit, že sú na jedno kopyto.
Ak ste však aktívni na sociálnych sieťach (a hlavne v knižných skupinách), tak ste určite zaznamenali fantasy knihu Naslouchač, ktorej autorkou je česká spisovateľka Petra Stehlíková. Táto autorka má na konte hneď niekoľko kníh rôznych žánrov, ktoré si spočiatku vydávala sama, a práve Naslouchač je prvou knihou, ktorá autorke vyšla cez vydavateľstvo.
Táto kniha v dobe svojho vydania (a v podstate ešte aj dodnes) žne množstvo pozitívnych ohlasov zo strany blogerov, ale aj obyčajných čitateľov. A aj to bol jeden z dôvodov, prečo som si túto knihu chcel prečítať. No dôvod, ktorý ma definitívne presvedčil o tom, že mám po knihe siahnuť, bol ten, že kniha vyšla aj v audio podobe, o ktorú sa postarala Audiotéka. Po tomto zistení som si ihneď audioknihu zaobstaral a trvalo mi len dva dni, kým som si ju vypočul. A po jej vypočutí som dospel k názoru, že kniha Naslouchač ponúka príbeh, na ktorý tak ľahko nezabudnete.

Po Veľkej vojne je svet rozdelený na dve časti. Tá prvá je obývaná a tá druhá je zamorená jedovatými plynmi. Celá obývaná časť je chránená štítom, ktorý čerpá energiu z nerastu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žijú sklenári – ľud, ktorý ako jediný vie sklenit ťažiť. Kedysi to boli uznávaní a bohatí ľudia, no teraz sú však otrokmi, a preto pracujú v ťažkých podmienkach a ich život by sa dal prirovnať k životu v stredoveku. Ťažba sklenitu je však náročná na zdravie a spôsobuje množstvo ochorení, či dokonca dokáže človeka až znetvoriť, a preto by sklenári nemali pracovať dlho a často. To všetko sa však porušuje.
Ilan je výnimočné dieťa, pretože sa ako jedno z mála narodilo bez postihnutia. Je to trinásťročné dievča, no aby nebolo odvedené od svojej rodiny, vydáva sa za chlapca. Ilan má schopnosť načúvať sklenitu, a preto sa vyučuje za sklenárskeho brusiča. Jedného dňa si ju vďaka jej talentu vyberie kapitán bojovej družiny, ktorá má za úlohu chrániť mesto pred nebezpečnými tvormi. Ilan však nemôže prezradiť svoje tajomstvo, a tak odchádza. Postupne sa s mužmi zbližuje a zisťuje pravdu, ktorá bola sklenárom dlho tajená.

Petra Stehlíková si pre čitateľov v knihe Naslouchač pripravila príbeh, ktorý je prepracovaný do detailov. Spočiatku autorka berie v príbehu čitateľa do minulosti. Opisuje život sklenárov pred vojnou, ďalej samotnú vojnu a aj jej dôsledky na život v krajine. Autorka okrem toho bližšie špecifikuje čitateľovi, čo vlastne sklenit je, aké má účinky, na čo sa používa, no taktiež aj spôsob jeho objavenia a následnej ťažby. Práve vďaka týmto veciam má čitateľ možnosť sa omnoho lepšie oboznámiť s prostredím a následne sa vnoriť do príbehu, ktorý ďalej pokračuje už skrz Ilan, kde sa dozvedáme aj to, z akej rodiny pochádza, prečo sa narodila zdravá, ale aj to, prečo sa vydáva za chlapca. Čitateľ vďaka týmto veciam omnoho lepšie chápe život a konanie hlavnej postavy, pričom si k nej buduje vzťah už hneď na začiatku knihy.

S pribúdajúcimi kapitolami dej naberá na napätí, pribúda tam čoraz viac akcie a celkovo sa kniha mení na čoraz viac zaujímavejšie čítanie. Spolu s hlavnou postavou objavujeme nové zákutia krajiny, znova sa dozvedáme nové veci ohľadom sklenitu a sklenárstva, a taktiež do príbehu postupne vstupujú aj nové postavy, ktoré príbeh oživujú. Samotný príbeh končí naozaj zaujímavo a po jeho prečítaní sa budete chcieť okamžite pustiť do jeho pokračovania.

Naslouchač je kniha napísaná veľmi jednoducho a pútavo. Štýl rozprávania príbehu je jednoduchý, a preto sa vám kniha bude dobre čítať/počúvať. Opisy prostredia taktiež nie sú náročné, no napriek tomu dokážu vyčariť atmosféru krajiny, ktorú je v knihe naozaj cítiť. Autorka sa počas príbehu pohráva s napätím, ktoré miestami stupňuje a miestami uberá, vďaka čomu má dej rýchly spád.

Čo sa týka postáv, tie boli vykreslené naozaj vynikajúco. Petra Stehlíková má naozaj talent na vykresľovanie postáv. Pod jej perom postavy pôsobia reálne, aj napriek tomu, že viete, že nikdy nebudú existovať. No kto vie? Možno raz...
Mňa osobne v príbehu najviac zaujala Ilan a jej matka. Boli to postavy, ktoré som si obľúbil ako prvé a ktoré mi zároveň aj prirástli k srdcu.

Interpretom tejto knihy sa stala Jitka Ježková. Spočiatku som si nebol istý výberom interpreta, no postupom času som zistil, že to bola výborná voľba. Jitkin hlas sa skvelo hodil do tohto príbehu a jej interpretácia textu bola naozaj výborná. Interpretke sa podarilo v príbehu zdôrazniť to, na čo v písanom texte poukázala autorka, a preto je počúvanie tohto príbehu jeden umelecký zážitok.

Naslouchač je kniha, ktorú by si mal prečítať/vypočuť každý, kto miluje kvalitné fantasy knihy. Pretože táto kvalitná naozaj je. O to viac ma prekvapilo, že autorkou tak kvalitného príbehu je osoba, ktorá žije hneď za hranicami u susedov Čechov. Výborný príbeh, výborné postavy a výborné spracovanie – jednak to písané, ale aj audio. Audioknihu Naslouchač hodnotím 5/5.
Za poskytnutie audioknihy ďakujem
Audioknihu si môžeš zakúpiť kliknutím TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.