Recenzia: Pokus-omyl - Anna Szabó T.

júla 01, 2022

AUTOR: Anna Szabó T.
NÁZOV: Pokus-omyl (Törésteszt)
VYDAVATEĽSTVO: Zelený kocúr (Magvetö)
ROK VYDANIA: 2020 (2016)
POČET STRÁN: 236
PREKLAD: Renata Deáková

Autorka tejto zbierky poviedok nepozná tabu a nezaprie schopnosť na minimálnom priestore zachytiť maximum príbehu, pestrosti postáv aj napätia intímnych vzťahov. Anna Szabó T. nazýva svoje poviedky baladickými príbehmi. Zachytáva v nich šokujúce momentky neľahkých osudov, ťaživých snov, nenaplnených túžob, obáv, úchyliek ale aj frustrácií a fóbií. Postavy jej poviedok bojujú so svojim údelom, predestináciami, ale aj všednou každodennosťou.
Anna Szabó T. vo svojich krátkych prózach bez spomaľujúcich opisov zaujme rôznorodosťou postáv a často prekvapí ich drsnými životnými príbehmi. Napriek tomu, že autorka je pôvodne poetka, a to veľmi úspešná, nedá sa povedať, že by jej texty boli lyrické. Svoje prozaické texty podáva ľahko čitateľným a oslobodzujúcim štýlom, ktorému nechýba presnosť ani nadhľad.

Edícia Pevný bod slovenského vydavateľstva Zelený kocúr sa každým rokom rozrastá o čoraz zaujímavejšie tituly. Od vydania prvého titulu, Cesta za mesačného svitu, sa edícia rozrástla o ďalších sedem titulov, medzi ktoré patria knihy od uznávaného maďarského autora Görgyho Dragomána, nemeckého autora Timura Verma, alebo srbského autora Danila Kiša. Diela všetkých týchto autorov spája jedna vec – sú považované za hodnotnú európsku prózu, pričom ich autori predstavujú piliere európskych hodnôt.

Pokus-omyl od maďarskej autorky Anny Szabó T. je ďalšou knihou, ktorá vyšla v rámci tejto edície. V porovnaní s dielami ostatných autorov však toto dielo výrazne vyniká. Ide o prvé dielo ženskej autorky, ktoré vyšlo v rámci tejto edície, no zároveň sa venuje úplne iným témam než predošlé knihy. Do poviedok Anny Szabó T. som sa púšťal s naozaj veľkým rešpektom a očakávaniami, nakoľko jej diela sú v zahraničí pomerne obľúbené a zároveň je autorka manželkou Görgyho Dragomána, ktorého knihy patria medzi moje najobľúbenejšie. A po prečítaní tejto, na prvý pohľad útlej, knihy môžem tvrdiť, že dielo toho ponúka omnoho viac, než sa môže na prvý pohľad zdať.

V poviedkovej zbierke Pokus-omyl sa Anna Szabó T. venuje rôznym témam, ktoré častokrát súvisia s každodenným životom. Autorka otvára témy, z ktorých niektoré sú ešte aj v dnešnej dobe tabuizované a ponúka jedinečný pohľad na ne. Vzťahy, intimita, túžby, očakávania... Toto je len zlomok tém, ktoré autorka vo svojich poviedkach rozoberá a cez ktoré kladie čitateľovi rôzne otázky, nad ktorými by sa mal zamyslieť.

Pokus-omyl je jedna z tých kníh, ktorá síce rozsahovo nie je dlhá, ale o to väčšiu má výpovednú hodnotu. Samotná kniha disponuje poviedkami, ktoré rozsahovo majú len niekoľko strán, niektoré dokonca len dve strany, každá z nich ale v sebe nesie rôzne myšlienky, ktoré nútia čitateľa sa nad nimi zamyslieť. Szabó T. sa nebojí vo svojich poviedkach ísť tam, kde by iní autori nešli. Venuje sa témam, ktoré síce sú v dnešnej literatúre pomerne zaužívané, autorka ale na ne nazerá z iného uhla pohľadu a ponúka tak vlastný pohľad na danú problematiku.


Autorka vo svojich poviedkach zachytáva rôzne témy a momenty, ktoré sú už akousi bežnou súčasťou života ľudí. Neľahké osudy, nenaplnené túžby, obavy, fóbie, frustrácie či rôzne úchylky autorka zachytáva do krátkych poviedok, pričom ich vykresľuje do takej miery, že pôsobia reálne, dôveryhodne a zaujímavo. Dokonca aj všednú každodennosť dokáže autorka zachytiť tak, že pôsobí inak. Je zaujímavá, je pútavá, možno až fascinujúca. Anne Szabó T. sa podarilo to, čo máloktorému autorovi. Jej poviedky vďaka týmto témam doslova ožili.

Štýl písania Anny Szabó T. je veľmi príjemný, ba dokonca by som bol povedal, že osviežujúci. Prečítal som už množstvo kníh, no nestretol som sa ešte s dielom, ktoré by bolo čo i len trocha napísané tak, ako v prípade tejto autorky. Szabó T. sa nebojí vo svojich poviedkach, respektíve vyjadrovaní ísť tam, kde by iní autori už nešli. Jej písanie je miestami explicitné, inde zasa provokatívne, no stále sa pohybuje na úrovni, kedy tento štýl vyjadrovania čitateľa nepoburuje, ba dokonca si ho ním autorka udržiava. Aj preto sú samotné poviedky viac autentické, viac precítené a pôsobia reálne a dôveryhodne.

Voda zurčí, puká, bez otázok, bez odpovedí, bez vôle, musí to byť. Jestvuje len jediný bod, koniec všetkých koncov, začiatok všetkých začiatkov, z jediného bodu vyviera aplauz z tribúny, do jediného bodu udiera ohlušujúce búšenie srdca, rozbíja priestor a delí čas, na to, čo bolo a na to, čo je. Jestvuje len nič, alebo víťazstvo. Tela niet.

poviedka Origo, strana 5

Postavy v autorkiných poviedkach sú rôznorodé. Každá jedna z nich si prechádza určitou životnou etapou, ktorá do veľkej miery ovplyvňuje jej správanie a zmýšľanie. Sú tu rôzne postavy, každá z nich je iná, ale zároveň do veľkej miery inšpirovaná ľuďmi z reálneho sveta. Nesie v sebe rôzne črty a vlastnosti, ktoré ju robia reálnou a uveriteľnou. Toto sú presne tie postavy, ktoré v sebe nemajú čisto len kladné alebo záporné vlastnosti. Častokrát je to ich kombinácia, pričom tie negatívne vlastnosti sú neraz v prevahe. Sú to postavy, ktoré si buď zamilujete, alebo ich budete nenávidieť. Nič medzi.

Pokus-omyl je momentálne to najlepšie, čo som v rámci edície Pevný bod prečítal. Silné a autentické poviedky, v ktorých sa autorka nebojí venovať nielen tabuizovaným, no taktiež aj obyčajným témam, na ktoré nazerá z vlastného uhla pohľadu a ponúka tak nevšedné a fascinujúce príbehy, ktoré nútia čitateľa sa nad nimi zamyslieť. Tie zároveň dopĺňajú nevšedné postavy, ktoré do veľkej miery reprezentujú ľudí z reálneho sveta. Anne Szabó T. odkazujem len toľko – viac takýchto kníh! Knihu Pokus-omyl hodnotím 5/5.
Za poskytnutie knihy ďakujem
Zeleny Kocur
Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU

2 komentáre:

  1. Pěkně napsaná recenze, kniha vypadá zajímavě :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, rozhodne knihu odporúčam, stojí za prečítanie :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.