Recenzia: Osvícení (audiokniha) - Stephen King

decembra 27, 2021

AUTOR: Stephen King
NÁZOV: Osvícení (The Shining)
VYDAVATEĽSTVO: OneHotBook
DĹŽKA AUDIOKNIHY: 19 hodín 12 minút
INTERPRET: Petr Jeništa

Tohle nelidské místo dělá z lidí zrůdy
Horský hotel Overlook se nachází v nejpůvabnějším koutě státu Colorado a zvlášť v zimě budí dojem klidu. Wendy Torrenceová si v něm touží nejen odpočinout, ale také docílit zlepšení narušených rodinných vztahů. Naproti tomu její manžel Jack, zkrachovalý učitel a nevyléčený alkoholik, vzal práci mimosezonního správce tohoto zařízení jako příležitost uniknout životní smůle. Ani jednoho by nenapadlo, jakým hrůzám tady bude muset čelit jejich pětiletý „osvícený“ syn Danny, kterému se v liduprázdných pokojích zjevují mrtví hosté, střílející mafiáni či oživlé zahradní dekorace. Číhá tu čiré zlo právě na ně? Možná, i když ani jejich předchůdci nedopadli na téhle ponuré štaci právě nejlíp…

Stephen King je autor, ktorého netreba nikomu predstavovať. Je jeden z najúspešnejších a najpredávanejších autorov všetkých čias a jeho knihy sa už desiatky rokov stále tešia obrovskému čitateľskému publiku. Autor má na konte niekoľko desiatok titulov, ktoré stále vychádzajú v nových vydaniach a mnohé z nich sa dokonca dočkali aj filmového spracovania. Podobne je tomu aj pri diele Osvícení, ktoré je považované za jedno z autorových najlepších.

S tvorbou Stephena Kinga som sa prvýkrát stretol minulý rok, keď sa mi dostala do rúk jeho kniha Puls, ktorá síce nebola vrcholom autorovej tvorby a mňa osobne ani veľmi nezaujala, napriek tomu však vo mne vzbudila záujem pokračovať v objavovaní autorovej tvorby. Aj vďaka tomu sa ku mne následne dostalo audio spracovanie jeho diela Osvícení (slovensky Žiarenie), ktoré je považované za jedno z jeho najlepších diel. A po vypočutí audioknihy môžem potvrdiť, že je to naozaj výborné dielo, z ktorého mrazí.

Príbeh knihy Osvícení sa odohráva v štáte Colorado a sleduje Wendy Torrence, ktorá spolu so svojou rodinou prichádza do horského hotela, s cieľom zlepšiť rodinné vzťahy. Jej manžel Jack, skrachovaný učiteľ a alkoholik, prijal v hoteli pracovnú ponuku a stal sa mimosezónnym správcom hotela. Ako však trávia čas v hoteli, začnú sa postupne diať čoraz zvláštnejšie veci. Ich päťročnému synovi sa začnú zjavovať mŕtvi hostia, strieľajúci mafiáni, ba dokonca oživené záhradné predmety. Aký osud čaká túto rodinu? Bude ich osud rovnaký, ako tomu bolo v prípade predošlých ubytovaných?

Osvícení je dielo, v ktorom Stephen King ukázal čitateľom, že je majstrom napätia. Samotný príbeh diela je už od úplného počiatku nabitý napätím, ktoré na čitateľa priam dýcha a o to viac ho znásobuje ponurá atmosféra, ktorú sa autor snaží v príbehu vytvoriť. Oba tieto prvky tak výrazným spôsobom oživujú príbeh, vďaka čomu čitateľ má nutkanie pokračovať v príbehu, s cieľom zistiť, ako sa bude ďalej vyvíjať. Samotný dej je plný množstva nečakaných momentov a zvratov. Je dynamický, plynie veľmi svižne a ako to je u Kinga zvykom, je popretkávaný hororovými prvkami, až vyúsťuje do zaujímavého konca.

Napriek tomu, že Osvícení je viac hororové dielo, autor do veľkej miery pracuje aj na psychike postáv, a preto možno dielo do určitej miery používať aj ako psychologické. Počas celého diela autor aktívne pracuje na vývoji psychiky hlavných postáv, pričom čitateľ má možnosť sledovať to, ako postupne dochádza k zmene v ich zmýšľaní a správaní, vplyvom ich pobytu v hoteli. Aj vďaka tomu autor v istých momentoch spomaľuje dej a čitateľ má tak väčšiu možnosť zamyslieť sa a sledovať, do akej miery toto záhadné prostredie ovplyvňuje životy jednotlivých postáv.

V diele sa autor taktiež venuje rôznym témam, ktoré príbeh oživujú, pridávajú mu na reálnosti a dôveryhodnosti. Témy ako rodinné vzťahy, závislosť od alkoholu, neúspech či strach, sú len malou ukážkou toho, čomu sa autor v diele venuje. Samotným témam autor necháva v príbehu väčší priestor, snaží sa ich rozobrať viac do hĺbky, čo sa mu v konečnom dôsledku aj podarilo. To v spojení s hororovými prvkami vytvára veľmi pútavý a mrazivý príbeh.

Napriek tomu, že Kingove knihy sú častokrát veľmi hrubé, sú vždy napísané jednoducho a pútavo, vďaka čomu sa veľmi dobre čítajú, prípadne počúvajú v audio podobe. Výnimkou nie je ani Osvícení, v ktorom autor síce značne využíva aj opisnosť, no samotné opisy sú napriek tomu jednoduché. Samotný dej je svižný a dynamický, má rýchly spád a plynie do zaujímavého konca.

Postavy v tomto diele sa podarilo Kingovi vykresliť kvalitne. Tým, že autor aktívne pracuje s ich psychikou, ktorá sa v priebehu príbehu vyvíja, postavy naberajú reálne kontúry a pôsobia na čitateľa prirodzene. Či už hovoríme o trojici postáv, a teda Wendy, jej manželovi Jackovi alebo ich synovi Dannymu, alebo o postavách ako Dick, Stuart či Tony.

O audio spracovanie príbehu sa postaralo vydavateľstvo OneHotBook a odviedlo skvelú prácu. Samotné audio spracovanie ešte viac prehlbuje temnú atmosféru, o ktorú sa King snažil vo svojom diele, vďaka čomu príbeh dokáže poslucháča ešte viac pohltiť. Výraznú zásluhu si na tom odniesla interpretácia Petra Jeništu, ktorá v spojení s rôznymi zvukovými efektmi a hororovými prvkami dodala celému príbehu tú správnu atmosféru.

Osvícení je jednoznačne jedno z najlepších Kingových diel a zároveň aj moje najobľúbenejšie. Ponurý príbeh o rodine v horskom hoteli, ponúka čitateľovi napínavý, no najmä jedinečný zážitok. O to viac tomu dopomáha samotné audio spracovanie, ktoré ešte viac prehĺbilo samotný dojem z diela. Audioknihu Osvícení hodnotím 5/5.
Za poskytnutie audioknihy ďakujem


Audioknihu si môžete zakúpiť kliknutím TU

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.