Recenzia: Violet Bent Backwards Over the Grass (audiokniha) - Lana Del Rey

decembra 19, 2021

AUTOR: Lana Del Rey
NÁZOV: Violet Bent Backwards Over the Grass
VYDAVATEĽSTVO: Simon & Schuster Audio
DĹŽKA AUDIOKNIHY: 39 minút
INTERPRET: Lana Del Rey

The New York Times best-selling debut book of poetry from Lana Del Rey, Violet Bent Backwards Over the Grass.
“Violet Bent Backwards Over the Grass is the title poem of the book and the first poem I wrote of many. Some of which came to me in their entirety, which I dictated and then typed out, and some that I worked laboriously picking apart each word to make the perfect poem. They are eclectic and honest and not trying to be anything other than what they are and for that reason I’m proud of them, especially because the spirit in which they were written was very authentic.” (Lana Del Rey)
Lana’s breathtaking first book solidifies her further as “the essential writer of her times” (The Atlantic). The collection features more than 30 poems, many exclusive to the book: "Never to Heaven", "The Land of 1,000 Fires", "Past the Bushes Cypress Thriving", "LA Who Am I to Love You?", "Tessa DiPietro", "Happy, Paradise Is Very Fragile", "Bare Feet on Linoleum", and many more. The result is an extraordinary poetic landscape that reflects the unguarded spirit of its creator.

Lana Del Rey je úspešná americká speváčka a hlavná predstaviteľka súčasnej alternatívnej hudby. Počiatky jej speváckej kariéry sú naozaj pestré a siahajú ďalej, než do vydania jej debutového albumu Born To Die, ktorý sa stal celosvetovým hitom a zlomil niekoľko rekordov. Kráľovná alternatívnej hudby, ako je mnohými nazývaná, má na konte osem štúdiových albumov, z ktorých každý jeden je iný, napriek tomu v sebe nesie výrazné črty typické pre Del Rey, ktoré ich spájajú dokopy.
V priebehu minulého roka sa Lana Del Rey rozhodla pre malú zmenu. Zo speváčky sa na malú chvíľu stala spisovateľka, keď publikovala útlu zbierku štrnástich básní s názvom Violet Bent Backwards Over the Grass, ktorá vyšla vo všetkých knižných formátoch, či už v podobe tlačenej knihy, e-knihy alebo audioknihy.

Lanu Del Rey považujem za jednu z mojich najobľúbenejších speváčok. Jej tvorba sa diametrálne odlišuje od ostatných interpretov, či už v rámci svojho žánru, alebo hudby ako takej, čo považujem za speváčkino veľké plus. Okrem toho, že každý jej album je čímsi odlišný a neznie ako ten predošlý, jej diskografia však v sebe nesie črty, ktoré spájajú každý jeden album. Preto som bol veľmi prekvapený, keď Lana prostredníctvom sociálnych sietí oznámila vydanie knihy, ktorá zároveň vyšla aj v audio podobe. Čo ma potešilo o to viac, bolo to, že jednotlivé básne sú načítané samotnou Lanou. Aj preto som okamžite vedel, že ak jedného dňa po tejto zbierke siahnem, bude to práve vo forme audioknihy. Tak sa aj stalo a musím povedať, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie.

Violet Bent Backwards Over the Grass je zbierka štrnástich básní, ktoré vznikli počas písacieho bloku, keď Del Rey pracovala na svojom šiestom štúdiovom albume Norman Fucking Rockwell!. Rovnako ako jej hudba, aj jednotlivé básne sú zmesou rôznych tém, poodhaľujúce autorkino vnútro. Čitateľ tak dostáva jedinečnú možnosť spoznať Lanu Del Rey ešte viac, ba dokonca možno intímnejšie, než skrz jej hudbu.

Už na začiatok je nutné spomenúť, že prečítanie či vypočutie tohto diela, alebo skôr dielka, je otázkou jedného posedenia. Neklamným znakom je dĺžka audioknihy, ktorá má sotva 40 minút, napriek tomu však Lana Del Rey dokazuje, že aj na tak malom priestore dokáže dať čitateľovi/poslucháčovi naozaj veľa. Jej básne sú jednoduché, za to trefné, a rovnako ako texty jej piesní, plné metafor a prirovnaní. Čítanie či počúvanie tejto zbierky je tak veľmi zaujímavý a netradičný zážitok. Nie je to Rupi Kaur, nie je to ani Lang Leav, napriek tomu tieto krátke básničky v sebe nesú určitú výpovednú hodnotu. Témy ako šťastie, láska, kontrola, dôvera, či dokonca samotné písanie, sú len zlomok toho, čo toto dielo ponúka.

Toto je presne ten typ poézie, kde hlavnú myšlienku každej básne nepochopíte na prvé prečítanie či vypočutie. Častokrát sa k jednotlivým básňam musíte viackrát vrátiť a hľadať medzi riadkami to, čo nimi Lana chcela povedať. A práve to ma na tom celom bavilo najviac. Koľkokrát sa k jednotlivým básňam vrátite, vždy v nich objavíte inú myšlienku. Samotné básne nie sú tak prvoplánové a spĺňajú to, čo ja od kvalitnej poézie očakávam. Prinútiť čitateľa zamyslieť sa nad tým, čo vlastne číta.

Obrovským plusom tejto audioknihy je to, že je narozprávaná práve samotnou Lanou. Predsa len, kto by najlepšie vystihol jednotlivé myšlienky a pocity, ktoré Lana do básní vložila, než samotná Lana? Jej interpretácia, v spojení s hudbou, dodala samotným básňam úplne iný rozmer, než by tomu bolo v prípade tlačenej knihy, a dokonca aj pomohla zvýrazniť pocity, ktoré sa Lana snažila do nich vložiť.

Violet Bent Backwards Over the Grass je básnická zbierka, od ktorej som možno spočiatku nečakal veľmi veľa, o to viac ma nakoniec prekvapila. Lana Del Rey mi ňou dokázala, že sila jej textov nespočíva len v spojení s hudbou, ale dokážu človeka zasiahnuť aj bez nej. Jediná vec, ktorá ma na celej zbierke zamrzela, vďaka čomu jej strhávam aj jednu hviezdičku, je dĺžka, ktorá je naozaj krátka a ja osobne som čakal, že bude dlhšia. Veľmi kladne taktiež hodnotím aj audio spracovanie, ktorým Lana dodala básňam úplne iný rozmer. Audioknihu hodnotím 4/5.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.