10 najlepších slovenských kníh, ktoré som prečítal v roku 2021

decembra 31, 2021

Rok 2021 bol pre mňa, podobne ako každý predošlý rok, bohatý na množstvo prečítaných kníh. Hoci niektoré z nich ma zaujali menej, našlo sa veľa takých, ktoré boli naozaj zaujímavé a kvalitné a získali si ma už od prvých strán. Vybrať tak desať najlepších kníh, ktoré som za tento rok prečítal, bolo naozaj veľmi ťažké, preto som sa nakoniec rozhodol spraviť dva zoznamy - jeden pre knihy slovenských autorov, druhý pre zahraničných. Samotné usporiadanie kníh je čisto náhodné, a teda nejde o žiaden rebríček. Toto je zoznam desiatich najlepších slovenských kníh, ktoré som prečítal v priebehu roka 2021.

Lenka Kyselicová - Algoritmus lásky



Algoritmus lásky je tretia kniha Lenky Kyselicovej a z môjho pohľadu zároveň aj jej najlepšia kniha dodnes. Príbeh z vysokoškolského prostredia, v ktorom sa autorka ponára do neľahkých tém, poukazujúc na to, že aj v tých najťažších dobách temna môže vyjsť slnko. Je to veľmi pútavé a emotívne čítanie, po ktorom by mal siahnuť každý tínedžer. Samotný príbeh je nielen napínavý či romantický, ale taktiež v sebe nesie aj vysokú výpovednú hodnotu, ktorá ho robí výnimočným. A čo môže byť ešte viac zaujímavé, čitateľ popri čítaní knihy zisťuje, že matematika nemusí byť okamžite smrť, ale vie byť aj zaujímavá.

Lucia Sasková – Obvinená



Podobne ako každú jeseň, aj tento rok si Lucia Sasková pripravila pre svojich čitateľov nový román, tentokrát znova z psychiatrického prostredia. Vo svojej novinke Obvinená sa autorka vracia k téme psychickej poruchy, ktorá veľmi výrazným spôsobom ovplyvňuje život hlavnej hrdinky, a zároveň rozoberá ďalšie témy, ktorými zároveň čitateľovi kladie otázky, nad ktorými by sa mal zamyslieť. Psychologický príbeh s jednoduchou kriminálnou zápletkou, ktorý je plný napätia, nečakaných zvratov a nesie v sebe hlbšiu myšlienku. V prípade tohto románu si prídu na svoje fanúšikovia predošlých autorkiných kníh, najmä Nebezpečnej či Rozpoltenej. Kniha je ďalší dôkazom toho, že Lucia Sasková je v tomto žánri doma a stále dokáže ponúknuť plnohodnotný príbeh, na ktorý tak ľahko nezabudnete.

Dušan Mitana – Psie dni



Psie dni sú jednou z viacerých poviedkových zbierok Dušana Mitanu, ktoré sa ku mne tento rok dostali. Psie dni boli mojím úplne prvým stretom s autorovou tvorbou a túto zbierku dokonca považujem za to najlepšie, čo sa ku mne od Mitanu momentálne dostalo. Poviedky o vzťahoch, túžbach či pocitoch, tak ponúkajú čitateľovi nevšedný čitateľský zážitok, ktorý v ňom bude ešte dlho rezonovať. Samotné poviedky mnohokrát poukazujú na rôzne udalosti v živote každého človeka, niektoré z nich sú provokatívne a zároveň toho v sebe ukrývajú veľmi veľa. Pri každom čítaní tak čitateľ objavuje nové myšlienky, ktoré sa autor snažil do poviedok vložiť, čo tejto zbierke pridáva na hodnote. Nenáročné, ale kvalitné čítanie.

František Kozmon – Volavka



Volavka je šiesta kniha z detektívnej zvieracej série, v ktorej vystupuje vyšetrovateľ Marek Wolf. Ide o priame pokračovanie autorovej predošlej knihy Červ, v ktorom František Kozmon uzatvára prípad Červ a zároveň aj jednu etapu celej série. Ide o výborné čítanie, v ktorom autor nešetrí napínavými momentmi a zároveň naďalej aktívne pracuje s vyvíjaním charakterov postáv a ich súkromných príbehov, ktoré v tejto sérii zohrávajú významnú rolu. Príbeh je svižný a dynamický, pričom vyúsťuje do nečakaného a dojímavého konca. Už predošlé autorove knihy sú dôkazom toho, že za kvalitnou krimi literatúrou netreba ísť ďaleko a že všetky tieto atribúty spĺňa aj slovenská tvorba. A Volavka to znova potvrdzuje.

RECENZIA

Michaela Ella Hajduková - Zimný palác



Tatiana Romanovová v Sankt-Peterburgu, Tatiana Garinová v Leningrade a neznáma Tatiana v Petrohrade. Tri Tatiany, tri historické obdobia, jedno miesto. Michaela Ella Hajduková priniesla tento rok čitateľom veľmi pútavý a netradičný príbeh, v ktorom sa tentokrát zameriava na ruskú históriu, kultúru a tradície. Zimný palác je nesmierne pútavé čítanie, v ktorom autorka znova privádza k životu ruskú históriu. Tá v spojení s fiktívnymi prvkami vytvára napínavý a dychberúci príbeh, ktorý sa čitateľovi vryje pod kožu. Po prečítaní tejto knihy dostanete chuť okamžite vycestovať do Ruska, či zistiť si viac o cárskom rode Romanovovcov. Za mňa momentálne najlepšia autorkina kniha.

Ladislav Mňačko - Ako chutí moc



Ako chutí moc sa v súčasnosti radí už ku klasike slovenskej literatúry, napriek tomu je to vynikajúce dielo, ktoré má aj v dnešnej dobe čo povedať. Príbeh fotografa Franka, odohrávajúci sa počas pohrebu vysokopostaveného štátneho úradníka, rozoberá témy súvisiace najmä s minulým režimom, častokrát však možno tieto témy preniesť aj na prítomnosť. Jazyk diela je jednoduchý a pôsobí nadčasovo, vďaka čomu dokáže osloviť aj dnešného čitateľa. Je to pútavé a poučné dielo, poukazujúce na to, čo moc a peniaze dokážu spraviť s charakterom človeka.

RECENZIA

Lina Franková - Orlí zámok



Orlí zámok je tretí diel z neogotickej série von Barevanson, za ktorou stojí Lina Franková. Táto, pre slovenský trh možno netypická, knižná séria naozaj stojí za pozornosť. A špeciálne tretí diel. Každým ďalším dielom je vidieť to, ako sa autorka zlepšuje, ba vo svojej tvorbe napreduje míľovými krokmi vpred. A táto kniha je toho dôkazom. Tajomný Hyeronym, nežná Saskia a príbeh, ktorý má všetko. Je pútavý, napínavý, tajomný, romantický a po jeho prečítaní budete mať chuť po ňom znova siahnuť. Line Frankovej sa podarilo vytvoriť sériu, ktorá výrazne vyčnieva na slovenskom knižnom trhu.

Ľuboš Kostelanský, Michal Piško, Gabriel Šípoš - Moc korupcie



Moc korupcie je dielo, ktoré možno kategorizovať ako odbornú literatúru. Autori sa v ňom venujú firme Transparency International Slovensko – jej vzniku, histórii a jej boju za spravodlivejšie a transparentnejšie Slovensko. Moc korupcie však nie je iba dielo sledujúce len samotnú firmu. Do popredia sa dostávajú aj jednotliví jej zamestnanci a to, ako ich práca vo firme ovplyvnila ich súkromné životy. Toto je jedno z tých kvalitných diel, ktoré by si malo prečítať čo najviac ľudí. Aj vďaka tomu je dielo k dispozícii zadarmo na stiahnutie na stránke Martinusu.

RECENZIA

Michaela Ella Hajduková – Netopierka



Young adult kniha z hudobného prostredia? Áno! Michaela Ella Hajduková vo svojej tvorbe skúsila už rôzne žánre, a práve samotná Netopierka je jej prvý pokus o knihu pre mládež. Hoci som spočiatku nevedel, čo od tejto knihy môžem očakávať, kniha ma však nakoniec veľmi milo prekvapila, dokonca do takej miery, že ju považujem za jednu z najlepších slovenských young adult kníh, ktoré som do dnešného dňa prečítal. Táto kniha je čosi úplne iné, než ste pri tvorbe tejto autorky zvyknutí, a zároveň do nej dokonalo zapadá. Silný príbeh, venujúci sa neľahkým témam, ktoré prinútia čitateľa sa nad nimi zamyslieť.

RECENZIA

Julien Dan - Hviezda, ktorá nikdy nezhasne



Hviezda, ktorá nikdy nezhasne je vojnový román rozprávajúci príbeh o rodine poľského žida a goralky zo slovenskej strany Hornej Oravy. Príbeh o jednoduchých ľuďoch, kde každý z nich pochádzal z inej rodiny a bol iného vierovyznania, je strhujúcim a dychberúcim čítaním, poukazujúcim na to, že sila lásky dokáže pretrvať aj v tých najhorších časoch. Táto kniha je tak trocha iná, než ostatné knihy toho istého žánru, čo ju zároveň robí aj výnimočnou.
Zoznam 10 najlepších zahraničných kníh, ktoré som prečítal v roku 2021, nájdete TU

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.