Recenzia: Tiché lži - Sarah Pinborough

decembra 01, 2019

AUTOR: Sarah Pinborough
NÁZOV: Tiché lži (Cross Her Heart)
VYDAVATEĽSTVO: Metafora (HarperCollinsPublishers)
ROK VYDANIA: 2018 (2018)
POČET STRÁN: 307
PREKLAD: Hana Sichingerová

Lisa žije poklidný život. Jako svobodná matka kolem čtyřicítky se naplno věnuje výchově šestnáctileté dcery Avy. Co se týče mužů, je víc než opatrná, nikdy nemluví o své minulosti ani o nepřítomném otci Avy. Její nejlepší přítelkyně a kolegyně Marilyn by jí přála, aby se víc otevřela lidem a třeba i šla na rande – s novým, přitažlivým klientem, který o ni očividně jeví zájem. Jenže Marilyn má sama dost co řešit. Ava má zase po krk přehnané starostlivosti své matky. Chce žít jako všichni ostatní teenageři, bavit se s přáteli, chodit na plavání, učit se na zkoušky, mít přítele. Její matka by vyšilovala, kdyby věděla, že Ava už někoho potkala, někoho, kdo jí dává pocítit, že je inteligentní - a žádoucí.
Lisa se už velmi dlouho ohlíží přes rameno, ale v poslední době se cítí zvlášť nesvá. Tu a tam se objevují záhadné připomínky minulosti a naplňují ji neklidem. Její pečlivě vybudovaný život se začíná drolit a Lisa pochopí, že jedinou cestou, jak ochránit sebe a dceru, je postavit se strachu čelem. Přestože pouhá odvaha nebude stačit. Bude potřebovat pomoc Marylin, jediné osoby, které může důvěřovat. Jejich vzájemná důvěra je pro záchranu Avy nezbytná. Marylin slíbí, že udělá, cokoli bude třeba.
Jenomže kdysi dávno Lisa taky něco slíbila, a pak slib porušila. Její zrada nebyla nikdy zapomenuta – ani odpuštěna. A teď má za své provinění zaplatit.

Ví o tobě je kniha, ktorá pred dvoma rokmi zaznamenala v Česku obrovský úspech. Za touto veľmi úspešnou knihou stojí britská spisovateľka Sarah Pinborough, ktorá má na konte desiatky kníh, či už sú to rôzne fantasy knihy alebo trilery, ktorým sa autorka v poslednej dobe venuje najviac. Po mimoriadnom úspechu knihy, s ktorou sa niesli hashtagy ako #WTFthatending alebo #hlavneneprozradtekonec, si minulý rok vydavateľstvo Metafora pripravilo pre čitateľov ďalšiu autorkinu knihu, a to Tiché lži.
Tiché lži sú v poradí druhou preloženou autorkinou knihou a, podobne ako pri knihe Ví o tobě, sa jedná o triler. Nebudem klamať ak poviem, že kniha Ví o tobě si ma absolútne získala a že ju do dnešného dňa považujem za jeden z najlepších trilerov, aké som prečítal. A to bol jeden z dôvodov, prečo som si chcel prečítať aj túto knihu. Hoci som pri prvej autorkinej knihe nemal veľké očakávania, pri tejto očakávania už o čosi narástli. A po prečítaní knihy môžem povedať, že Tiché lži je kniha vhodná pre všetkých milovníkov kvalitných trilerov.

Lisa si so svojou dcérou Avou žije pokojný život. Pracuje vo firme, kde si našla najlepšiu kamarátku Marilyn, ktorá jej je akoby sestrou. No nič nie je tak ideálne, ako to môže vyzerať. Lisa sa odmieta rozprávať s Avou o jej otcovi, pravidelne ju kontroluje skrz mobil a stráži ju ako oko v hlave. Ave prehnaná starostlivosť jej matky začína vadiť, a preto nachádza oporu v osobe, s ktorou sa hoci nemala možnosť osobne stretnúť, no napriek tomu si ňou rozumie tak, akoby sa poznali už roky. Nezvyčajné chovanie Lisy si postupne všíma aj Marilyn, ktorá chce svojej priateľke pomôcť, ale nemôže, pretože má dosť vlastných problémov. Jedného dňa však veci naberú prudký spád. Na povrch vypláva pravda o Lise, ktorá vysvetlí jej nezvyčajné správanie. No môžu Ava a Marilyn aj naďalej veriť osobe, ktorá nie je tou osobou, za ktorú sa dlhé roky vydávala?

Tiché lži je triler ako má byť. Autorka to dokazuje už v samotnom prológu, v ktorom sa veľmi pekne pohráva s napätím a myšlienkovými pochodmi jednej z postáv, ktoré následne vyvolávajú v čitateľovi množstvo otáznikov a nútia ho tak pokračovať v čítaní príbehu a hľadaniu odpovedí na otázky, ktoré postava nepriamo pokladá. Kniha je už tak od samotného začiatku veľmi zaujímavým a pútavým čítaním, pri ktorom vám čas pretečie pomedzi prsty, ale to nevadí, pretože pri tejto knihe sa to oplatí.
Autorka v tejto knihe rozbieha dve dejové línie a ponúka rozprávania viacerých postáv. S týmto štýlom tvorby príbehu autorka pracovala už pri knihe Ví o tobě, a keďže sa jej vďaka tomu príbeh fungoval, vrátila sa k nemu znova. Vďaka tomu autorka dostáva väčší priestor na realizovanie sa, čo v konečnom dôsledku dopomáha k tomu, že príbeh je prepracovaný do hĺbky, nemá hluché miesta a v mnoha ohľadoch pôsobí originálne.

Podobne ako v knihe Ví o tobě, aj v knihe Tiché lži autorka pracuje s viacerými témami. Zatiaľ čo v prvej zmieňovanej knihe to boli témy ako nevera či prevteľovanie sa, v tej druhej to je materstvo, domáce násilie, sex či vražda. Autorke sa podarilo tieto témy zakomponovať do príbehu do takej podoby, vďaka ktorej príbeh funguje veľmi dobre a čitateľ si tak z knihy odnáša širokú škálu pocitov a myšlienok. Pinborough však tieto témy nepopisuje z odborného hľadiska, ale skôr z hľadiska toho, ako sa s týmito vecami vyrovnávajú jednotlivé postavy. Preto o tejto knihe možno hovoriť aj ako o trilery, ktorý poukazuje na dôležité témy, ktoré nútia čitateľa zamyslieť sa nad nimi.

Aj keď sa jedná o triler, kniha je napísaná veľmi jednoducho a pútavo. Ako som spomínal vyššie, autorka v knihe často pracuje s napätím, ktoré miestami graduje a miestami uberá, vďaka čomu má kniha rýchly spád a dobre sa číta. K rýchlemu spádu deja taktiež dopomáhajú aj jednoduché súvetia a dialógy.
Čo sa týka postáv, tie boli vykreslené veľmi dobre. Do veľkej mieri tomu dopomohlo aj to, že autorka vyrozprávala príbeh z viacerých pohľadov, vďaka čomu má čitateľ lepšiu možnosť nahliadnuť do vnútra postáv a omnoho lepšie tak pochopiť ich pohnútky, myšlienky a správanie. Z postáv mňa osobne najviac zaujala Marilyn a Lisa.

Ak máte radi trilery, tak by ste určite mali siahnuť po knihe Tiché lži, pretože Sarah Pinborough napísala príbeh, ktorý svojou kvalitou prekonal aj Ví o tobě. Kniha disponuje výborným príbehom, veľmi dobre vykreslenými postavami a to všetko zakončuje nečakaný koniec. Knihu hodnotím 5/5.
Za poskytnutie knihy ďakujem
Grada
Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.