Recenzia: Ta lepší z nás - Alafair Burke

decembra 07, 2019

AUTOR: Alafair Burke
NÁZOV: Ta lepší z nás (The Better Sister)
VYDAVATEĽSTVO: Metafora (HarperCollins)
ROK VYDANIA: 2019 (2019)
POČET STRÁN: 336
PREKLAD: Veronika Kratochvílová

Ačkoli je Chloe mladší ze dvou sester Taylorových, vždy se zdálo, že má trochu navrch. Byla úspěšná studentka s velkými sny a ještě větším pracovním nasazením. Nicky – vždy divoká a víc než nezodpovědná – byla pravým opakem své mladší ambiciózní sestry. Proplouvala z jedné práce do druhé a ze vztahu do vztahu a vždy se držela v blízkosti domova v Clevelandu.
Na chvíli se zdálo, že obě našly své štěstí. Chloe získala stipendium na univerzitě a přestěhovala se do New Yorku, kde získala vysněnou práci v nakladatelství. Nicky se provdala za nadějného mladého právníka Adama Macintoshe a porodila mu syna, kterého pojmenovali Ethan. Během té doby se sestry navzájem odcizily.
Nyní, o víc než patnáct let později, se jejich život dramaticky změnil – Adamovou ženou je dnes Chloe. Poté co je Adam v domě v East Hamptonu zavražděn, Chloe neochotně vpustí zpět do svého života biologickou matku svého dospívajícího adoptivního syna – sestru Nicky. Když ale policie označí za podezřelého z vraždy Ethana, sestry to donutí se spojit… a společně hledat pravdu ukrytou v rodinných tajemstvích, pohřbených v dávné minulosti.


Dalo by sa povedať, že v súčasnosti je knižný trh doslova zahltený trilermi. Či už sa jedná o trilery klasické, psychologické, alebo tie detektívne. Práve triler patrí k najčítanejším knižným žánrom na Slovensku a v Česku, a to viac to platí práve v zimnom období, ktoré je na čítanie trilerov priam stvorené. Zima je taktiež obdobie, ktoré ja osobne využívam na objavovanie nových autorov v rámci tohto žánru a aj vďaka tomu sa mi do rúk dostala kniha Ta lepší z nás, ktorej autorkou je americká spisovateľka Alafair Burke.
Alafair Burke debutovala v roku 2003 románom Judgment Calls a od tej doby sa jej podarilo vydať 17 ďalších románov, z ktorých niektoré sa dočkali českého a slovenského prekladu. Ta lepší z nás je autorkina aktuálna novinka, ktorá si už od svojho vydania získala čitateľov po celom svete. Kniha žne veľa pozitívnych ohlasov zo strany čitateľov a od momentu, keď som knihu dočítal, chápem prečo. Pretože Ta lepší z nás je triler, pri ktorom tak trocha tušíte, ako asi skončí, no aj napriek tomu si ho užijete od začiatku až do konca.

Chloe je žena, ktorá oproti svojej staršej sestre mala vždy tak trocha navrch. Bola výbornou študentkou, v súčasnosti je verejnosťou uznávanou ženou a okrem toho je manželkou charizmatického právnika Adama, ktorý je vo svojom odbore veľmi úspešný a s ktorým vychováva tínedžera Ethana. No všetko sa zmení v momente, keď je v East Hamptone nájdené Adamovo mŕtve telo a na scéne sa objaví Nicky – staršia sestra Chloe, bývalá manželka Adama a zároveň aj Ethanova biologická matka. Polícia spočiatku obviní z vraždy Ethana, keďže dôkazy jasne hovoria v jeho vinu. No bol vrahom naozaj on? Čo ak to bol niekto úplne iný? Postupné riešenie prípadu prinúti sestry spojiť sily a hľadať pravdu ukrytú v rodinnej histórii.

Ta lepší z nás je kniha, ktorej autorkin jednoduchý štýl rozprávania príbehu si opantá čitateľa už od samotného počiatku príbehu. Autorka si vybrala veľmi zaujímavú ústrednú tému príbehu, ktorú postupne rozvíja o množstvo ďalších tém, ako je týranie, drogy, či vzťah matky a dieťaťa. Prostredníctvom týchto tém sa autorke podarilo vytvoriť naozaj zaujímavý a prepracovaný príbeh, ktorý ponúka množstvo otázok a odpovedí na tie najrôznejšie oblasti ľudského života, ako je psychológia či vzťahy. Tým, že Alafair Burke je vyštudovanou psychologičkou a právničkou, kniha tak ponúka výborný náhľad do psychológie jednotlivých postáv. Autorke sa podarilo vierohodne zachytiť ľudské chovanie v rôznych rizikových situáciách, ako napríklad chaotické chovanie v strese či v strachu. Lenže tam to nekončí. V knihe autorka taktiež využíva veľa právnickej terminológie, právnickej logiky, ale aj policajné postupy, ktoré v knihe popisuje zaujímavo a ktoré dodávajú príbehu nový rozmer. Aj preto o tejto knihe nemožno hovoriť ako len o obyčajnom trileri, pretože kniha toho ponúka viac. Omnoho viac.

Toto je ten typ trileru, v ktorom autorka nepracuje veľmi s napätím, no aj napriek tomu je kniha v množstve ohľadoch napínavým čítaním. Autorka to vyvažuje skrz výpovede jednotlivých postáv, či rôznych retrospektív do minulosti. Burke sa taktiež snaží vytvoriť v príbehu čo najviac podozrivých postáv a prostredníctvom rôznych nápovedi postupne odhaľuje osobu, ktorá stojí za smrťou Adama. Tí, ktorí sa aktívne venujú čítaniu detektívok a trilerov, nebudú mať problém vraha odhaliť a zasa pre tých, ktorí takéto knihy čítajú príležitostne, bude samotné odhalenie vraha prekvapením.

Ako som už spomínal vyššie, Alafair Burke píše jednoducho, no taktiež je nutné podotknúť to, že aj veľmi pútavo. Kniha sa veľmi dobre a rýchlo číta, a preto ju možno zaradiť aj medzi knihy vhodné na oddychové čítanie. Okrem toho má dej rýchly spád, ktorý zapríčiňujú dialógy, ktorých je v knihe celkom dosť.

Postavy v tejto knihe boli vykreslené výborne. Autorka vie naozaj veľmi dobre vykresliť postavy, ktoré svojím správaním a zmýšľaním pôsobia na čitateľa skutočne. Postáv v tejto knihe je celkom dosť, no mne osobne sa najviac páčili práve Nicky a Chloe, zatiaľ čo Ethan sa stal mojou najmenej obľúbenou postavou. Zatiaľ čo pri sestrách sa mi najviac páčilo to, ako aj po všetkom tom, čo si prežili, boli ochotné spojiť sily a dokázať tak Ethanovu nevinu, v prípade Ethana sa mi nepáčilo jeho správanie.

Ak to tak zhrniem, Ta lepší z nás je ideálny oddychový triler vhodný pre nenáročných čitateľov. Je to presne ten typ knihy, pri ktorom si jednak oddýchnete, no zároveň vás prinúti zamyslieť sa nad rôznymi vecami, ako napríklad aj nad otázkou, čo všetko sú ľudia ochotní spraviť z lásky. Výborný príbeh, výborné postavy, výborné spracovanie. Knihu hodnotím 5/5.
Za poskytnutie knihy ďakujem
Grada
Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.