Pýtam sa - Baja Dolce

októbra 06, 2019
Baja Dolce je začínajúca slovenská spisovateľka, ktorej knihy zaznamenávajú v poslednej dobe menší ošiaľ. Autorka debutovala knihou Placebo On, následne jej vyšla kniha Placebo ja - druhý diel z trilógie - a koncom tohoto mesiaca si čitatelia budú môcť prečítať záverečný diel - Placebo My. V najnovšom dieli Pýtam sa autorka prezradila čo rada číta, ako sa dostala k písaniu kníh, ale aj to, prečo sa rozhodla publikovať príbehy na platformu Wattpad. 


Ahoj, Baja! Najprv sa nám v krátkosti predstav a popíš nám, čomu sa venuješ.

Ahoj! Volám sa Barbora, ale už od detstva ma všetci volajú Baja, a tak sa už na oslovenie mojím pravým menom ani neotočím. Venujem sa všetkému tvorivému, čo sa mi dostane pod ruky, či ide o výrobu šperkov, o ručné práce, amatérske kreslenie na papier alebo na tvár (líčenie), grafiku a v neposlednom a najdôležitejšom rade je písanie. Okrem týchto kreatívnych činností samozrejme aj reálne pracujem a pomáham manželovi s podnikom. Keď tak teraz na ten zoznam pozerám, priala by som si dlhšie dni, lebo 24 hodín mi je väčšinou málo. (smiech)

Okrem toho, že si spisovateľka, tak si aj čitateľka. Ako si sa dostala k čítaniu kníh?

K čítaniu ma priviedol, ako aj milióny ďalších, práve Harry Potter. Táto séria bude navždy patriť medzi moje srdcovky a autorke J.K. Rowlingovej vďačím za to, že som v sebe v trinástich rokoch objavila vášeň nielen pre čítanie ale i pre písanie.

Aké sú Tvoje najobľúbenejšie knižné žánre? Máš aj nejakých obľúbených autorov?

Najviac zbožňujem práve romantiku, kde si viem najviac oddýchnuť. Taktiež znesiem dobré fantasy. Medzi mojich obľúbených autorov zo sveta patrí teda už vyššie spomenutá J.K. Rowling, potom Stephenie Meyer, Sylvain Reynard, sestry Brontë, Antoine de Saint-Exupéry, Francis Scott Fitzgerald, W. Shakespeare a mnoho ďalších – to by som mohla menovať do rána. Zo slovenských autoriek musím spomenúť moje srdcovky, ktoré si ma získali nielen ako spisovateľky, ale aj ako skvelé ženy – Michaela Zamari, Kristína Ježovičová a Lina Franková – každá z nich je jedinečná, originálna a ich diela majú čestné miesto v mojej knižnici.

Nájdu sa aj žánre či autori, ktorých tvorbu nemusíš?

Asi neexistuje nič, čo by som vyslovene nemusela, ale aby som neznela ako alibista, predsa je tu žáner, ktorému sa zatiaľ vyhýbam – horory. Ale nie preto, že by som tento žáner nejako podceňovala, skôr preto, že po rokoch ma akosi opustila odvaha (smiech). Ako sa však vraví, nikdy nehovorme nikdy, tak možno sa raz stane, že ma osvieti a ja si nejaký ten horor prečítam. Už mám vyhliadnutého nášho slovenského horrormana Marka E. Pochu, už len nazbierať guráž a odvahu.

Ako si sa dostala k písaniu kníh?

Najskôr to začalo úplne nevinne tým, že ma každý rok vyberali zo školy na Hviezdoslavov Kubín, avšak som veľký trémista, tak som sa nikdy neprebojovala ďalej. Vždy som vedela, že som skôr ten typ, čo buď píše, alebo číta v tichosti sám pre seba. V tom období som sa dostala do školských novín, písala krátke články, vytvárala tajničky a podobné srandy. Túžba po písaní prišla tesne pred mojím prvým občianskym preukazom. Najprv to boli krátke básne, potom som začala na blog písať kratšie poviedky, ale aj dlhšie príbehy na pokračovanie, čo mali v tom čase celkom úspech, ktorý ma motivoval písať ďalej a ďalej. Ak by som vydala všetko, čo som kedysi napísala, mala by som už teraz na konte okolo 40 kníh, avšak, na skutočnú a reálnu knihu som potrebovala dospieť. To dospievanie do literárneho sveta mi trvalo takmer 15 rokov, no neľutujem ani jeden deň.

Knižne si debutovala knihou Placebo On. Ako vznikol nápad napísať tento príbeh?

Poznám ženu, ktorá si prežila v detstve také muky, aké si ostatní nevedia ani len predstaviť. Poznám muža, ktorý ochorel, a až choroba zmenila jeho postoj k životu. Oboch ich poznám veľmi dlho a povedala som si, že ich príbehy potrebujú knižnú podobu. Príbeh som nazvala pracovne – „Manuál na šťastie“.


Placebo On je prvým dielom z trilógie. Vedela si už popri písaní prvého dielu, že to bude trilógia? Alebo si trilógiu vypýtali čitatelia?

Keď som písala Placebo On, mala som v hlave dejovú líniu a už vtedy som vedela, že toho bude priveľa na jednu knihu, a tak som sa rozhodla pre časti dve. Lenže moje čitateľky na internete chceli viac a séria troch kníh bola pre mňa plánom B, pre ktorý som sa napokon rozhodla. Veď samotné Placebo Ja, ak si odmyslíme epilóg, mohlo byť záverom príbehu, avšak tu znovu raz v mojom živote zaúradoval môj vnútorný hlas spolu s hlasmi čitateľov.

Vedela by si nám v krátkosti popísať, o čom celá trilógia Placebo je?

Hlavní hrdinovia – Ema a Christopher si na svojich ramenách nesú bremená a démonov z minulosti. Keď sa však stretnú, niečo sa zmení – oni sa začnú meniť, len si musia dať šancu a zabojovať o vlastné šťastie, na ktoré majú nárok. V trilógii Placebo nerozoberám len osudy hlavných hrdinov, ale taktiež nechávam čitateľov nazrieť do sveta vedľajších postáv a kladiem dôraz na priateľstvo, dôveru a obetu.

Séria Placebo vychádza cez vydavateľstvo Art Floyd. Bolo to prvé vydavateľstvo, kde si poslala rukopis? Či si skúšala osloviť aj iné vydavateľstvá?

Vydavateľstvo Art Floyd bolo jedno z piatich, ktoré som oslovila, a bolo jedno z dvoch vydavateľstiev, ktoré mi odpovedali. Za ich ÁNO a šancu, ktorú mi dali, som veľmi vďačná.

Ktorý diel Placeba je Tvoj najobľúbenejší a prečo?

Určite Placebo Ja, ktorý sa mi zo všetkých dielov písal najľahšie. Ako žena mám rada to obdobie medzi mužom a ženou (v knihách, filmoch) kedy všetci vieme – aj oni samí – že sa milujú, no o svoje city musia zabojovať. Musia odhodiť predsudky, odhaliť posledné tajomstvá, pokorne si uznať chybu, pokúsiť sa o odčinenie a napokon... Ale, veď to už všetci viete. 😊

O niekoľko týždňov si čitatelia budú môcť prečítať záverečný diel trilógie – Placebo My. Vedela by si nám povedať, čo môžeme od tejto knihy očakávať?

Rozhodne drámu – veľa drámy. Bude to najviac akčná a dramatická kniha z celej série. Zatiaľ nechcem veľa prezrádzať, ale pokúsim sa o to jednou vetou – Emine najhoršie nočné mory ožili a ona sa musí rozhodnúť, koľko je ochotná obetovať pre svoje bezpečie, ale aj pre bezpečie jej blízkych, ktorí o ničom netušiaPlacebo My bude najhrubšou z celej trilógie a tešiť sa môžete aj na mužské pohľady.

Ktorá postava z trilógie Ti príde najviac sympatická a ktorá najmenej?

Najviac mám rada Lauru a Kiki, do nich som vložila zo seba asi najviac. Najmenej mám rada... Hm, netuším. Ja mám rada aj svojich záporákov, takže tu asi nebudem vedieť odpovedať.

Keďže Placebo My vychádza o niekoľko týždňov, pracuješ už na novej knihe? Ak áno, o čom bude?

Novú knihu mám už napísanú a plánujem ju vydať budúci rok pred letom. Bude to trochu z iného súdka ako Placebo. Kniha Horkosladké esencie rozpráva príbehy troch žien jedného rodu vo viacerých časových úsekov od druhej svetovej vojny až po súčasnosť.
Tri ženy, tri generácie a jedno prekliatie. Ani jednej z nich nie je súdené spoznať esencie pravej lásky a môže za to rodinné tajomstvo, ktoré musí byť odhalené a napravené. Linda, najmladšia z rodiny, skrz podivné a reálne sny spozná príbeh dvoch milencov, s ktorými sa osud nemaznal. Postupne začne odhaľovať, čo vlastne stojí za rodinným prekliatím, ktoré dokáže zlomiť iba ona.


Okrem toho, že Ti vychádzajú klasické knihy, taktiež píšeš príbehy aj na platformu Wattpad. Čo Ťa priviedlo k publikovaniu príbehov na Wattpad?

Na Wattpad som sa prihlásila po tom, ako ma prestalo baviť čakanie na odpovede z vydavateľstiev, ktoré sa ani neunúvali napísať krátku vetu zloženú z troch slov – „Nie, ďakujeme, neprosíme.“ Nevadí, ja stále tvrdím, že to zlé, čo nás stretne, je v podstate omnoho lepšie, akoby sme všetko dostali pod nos na zlatej tácke a nevážili si to. Wattpad mi odporučila kamarátka a namotivovala ma, aby som si príbeh nenechávala napísaný v šuflíku, a tak som teda dala na jej rady. V podstate to bol sociálny experiment, čo na môj príbeh povie verejnosť. Už počas zverejňovania na Wattpad som mala v hlave nápad so samovydaním, aj keď som sa bála, no v tom čase sa mi ozvalo aj vydavateľstvo Art Floyd a môj problém bol vyriešený.

Baja Dolce nie je Tvoje pravé meno, ale pseudonym. Ako vznikol?

Baja ma volali už od základnej školy, čo bolo ešte v minulom tisícročí (smiech) a Dolce som si „vymyslela“ vtedy, keď vznikol Facebook a pýtal si odo mňa meno a aj priezvisko. Už vtedy som bola háklivá na svoje osobné údaje, a tak som si za prezývkou Baja doplnila Dolce – slovo vyňaté z môjho obľúbeného citátu – La Dolce vita – sladký život.

Ako reagujú ľudia z Tvojho okolia na Tvoju tvorbu? Čítajú Tvoje knihy? Ak áno, čo na ne hovoria?

Tak mnoho ľudí z môjho okolia začalo čítať moje diela práve zo zvedavosti, dokonca aj takí, čo predtým v živote nič okrem dennej tlače v rukách nedržali. Ich spätné reakcie mi vyrazili dych. Doslova. Čakala som také tie odpovede zo slušnosti typu: „Super, dalo sa.“ „Chválim, prečítané.“ Atď, atď... Lenže oni mi posielali správy dlhé ako kapitoly, kde sa so mnou chceli podeliť o ich emócie, o svoje obľúbené postavy a o to, že sa nevedia dočkať ďalšieho dielu. Ich reakcie ma neskutočne namotivovali a podporili, za čo im zo srdca ďakujem.

Čo Ti dalo písanie kníh do života?

Hm, menej času na spanie. Ale nie! (smiech) Žartujem, samozrejme. Písanie mi dalo viac sebadôvery, ktorú som súrne potrebovala, písanie sa mi stalo pravidelnou formou terapie a únikom z reality do čarokrásnych svetov, ktoré tvorím spájaním písmen, slov, viet, súvetí... Písanie mi dalo do života mnoho skvelých ľudí s vášňou pre písanie a čítanie, písanie mi otvorilo mnoho dverí, o ktorých som predtým nevedela. Po dlhých rokoch, čo som hľadala samú seba a trpela nedostatkom sebadôvery, po rokoch tápania svetom bez hlbšieho zmyslu, mi písanie dalo najviac na svete – dalo mi samú seba!

Máš nejaké rady pre začínajúcich autorov?

Žite každý deň naplno, mýľte sa a tie omyly potom naprávajte, skúšajte svoje hranice, prekračujte pohodlie komfortnej zóny, nežite príbehy iných, ale režírujte si vlastný príbeh plný smiechu, vášne, lásky, akcie i drámy. Len skutočný život vám vie dať základ na vytvorenie života na papieri. A ak píšete, nevzdávajte sa. Každý deň sa vzdelávajte, veľa čítajte, budujte si vlastný štýl písania, pracujte s textom a nebojte sa experimentovať. V prvom rade však dávajte do knihy kus seba.

Kde všade Ťa môžeme na internete nájsť?

Nájsť ma môžete ma mojej webovej stránke, potom aj na sociálnych sieťach – Facebook Instagram. Taktiež mám účet na Youtube, kde si robím ku svojim knihám hudobné zoznamy (playlisty) a okrem toho tam pre vás čoskoro chystám prekvapenie.
Viac článkov s Bajou Dolce si môžete prečítať TU.

1 komentár:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.