Pýtam sa - Mark E. Pocha

apríla 26, 2019
Mark E. Pocha je slovenský spisovateľ, ktorý je už na literárnej scéne niekoľko rokov. Debutoval románom, no známym sa stal až vďaka hororom, ktorých písaniu sa venuje dodnes. „Na Dušičky zomrieš“, „Kontakt“ či jeho minuloročná kniha „Dom 490“ sú medzi čitateľmi známe aj vďaka svojej zvrátenosti. V novom dieli Pýtam sa „Charles Manson“ slovenskej literatúry prezradil niečo o sebe, svojej tvorbe, no taktiež prezradil aj to, čo má jeho knižná novinka „ONI“ spoločné s Alex Wortex. 


Dobrý deň, Mark! Najprv sa nám v krátkosti predstavte a popíšte nám, čomu sa venujete.

Moje meno je Mark E. Pocha, alias Charles Manson slovenskej literatúry! Som autorom hororových poviedok a škandálnych románov Krajina kanibalov, Dom 490, Na Dušičky zomrieš a ďalších. Žánrovo zastupujem torture porn, gore, hardcore horor. Za svoju literárnu činnosť som dostal cenu Encouragement Award.

Nezačali by ste písať knihy, ak by ste si k ním nevytvorili vzťah ako čitateľ. Ako ste sa dostali k čítaniu kníh?

Ako malé dieťa, cez rozprávky a neskôr grécke báje a stredoveké legendy. Odtiaľ bol už iba krok k hororovým románom Stephena Kinga...

Aké sú Vaše najobľúbenejšie knižné žánre? Máte aj nejakých obľúbených autorov?

Čítam v podstate všetko, najradšej horor a klasiku. Oslovili ma hlavne americkí realisti Hemingway a Faulkner, od nich mám prečítané prakticky všetko, čo u nás vyšlo v preklade. Z domácich autorov ma fascinuje Sándor Márai, z Rusov samozrejme Tolstoj a Dostojevský. Dávnejšie ma bavili Poe, Lovecraft a King, ale ako človek starne, menia sa aj jeho čitateľské preferencie. Stále si však rád prečítam šťavnatý brak alebo porno. Prečo nie.

Nie každý čitateľ má rád všetky žánre. Ako je to u Vás? Máte nejaké žánre, ktoré nečítate, či autorov, ktorých tvorbu nemusíte?

Vlastne ani nie. Nesledujem tzv. reportážnu literatúru a romány pre ženy. Nemám nič proti, len tam nenachádzam to, čo v príbehu hľadám. A dôležitý je štýl. Ak aj obsah nezaujme, štýlom môže autor upútať čitateľovu pozornosť.

Píšete horory. Uprednostňujete tento žáner aj ako čitateľ?

Čiastočne som odpovedal vyššie, ale dodám, že horory ma bavia hlavne ako filmy. Na tých som aj vyrastal, ony formovali môj vkus: Návrat živých mŕtvych, Votrelec, Evil Dead II. Kľúčová trojica mojej mladosti.

Ako ste sa dostali k písaniu kníh?

Odjakživa som mal rád písmenká. Vyštudoval som novinárčinu, chvíľu sa venoval ako vedecký pracovník umenovede, a napokon sa na svet začala pýtať beletria. Od nesmelých pokusov s mikropoviedkami som postupne, v priebehu rokov, prešiel k románovej tvorbe.

Máte nejaký zlozvyk či tradíciu, ktorú robíte popri písaní kníh?

Áno, na každého štekám! (ha-ha) Som plne sústredený v procese tvorby, čiže je neradno ma rušiť. Akékoľvek odpútanie sústredenia mi spôsobuje nervové záchvaty!

Ste ten typ spisovateľa, ktorý dokáže písať vždy a za každých okolností, alebo potrebujete počas písania ticho a kľud?

Presne, ticho, teplo, tekutiny! (ha-ha) A pijem veľa energeťákov a málo spím, len aby som dokončil začatú knihu, aby mi takpovediac „nevychladla“.

Knižne ste debutovali knihou „Semester zakomplexovaného sviniara“, ktorá vyšla pod Vaším pravým menom. Prečo ste sa rozhodli písať ďalšie knihy pod pseudonymom?

Lebo som sa menil ako človek. Môj debut je pomerne naivný, až nasladlo romantický príbeh z vysokoškolských lavíc. Tie ďalšie knihy sú už brutálne krváky a vyjadrujú inú časť môjho JA. Napokon, na mene autora nezáleží, dôležitý je príbeh.


Na konte máte už niekoľko kníh. Nájde sa medzi nimi nejaká Vaša srdcovka?

Veľmi rád mám Na Dušičky zomrieš. Je to priama pocta filmovej sérii Halloween, akurát sa odohráva na Slovensku, a postavy inšpirovali čistokrvní mladí Slováci. Chalani a baby, ktorých poznám a ktorí ma niečím zaujali. Takže tá kniha mi je zvlášť blízka.

Ste známy vďaka tomu, že Vaše knihy sú do veľkej miery zvrátené. No stalo sa Vám niekedy, že ste vďaka tomu dostali poriadne tvrdú kritiku zo strany čitateľov alebo recenzentov? Ak áno, čo Vám bolo najviac vytknuté?

Na hejt narazí každý, kto niečo produkuje, a odlišuje sa od zvyšku. Nemám s tým problém, svoj hejtklub si hýčkam. (ha-ha) Sám neviem, čo sa najviac vytýka, je to rôzne. Niekomu vadí, že moje knihy obsahujú veľa popkultúrnych odkazov, inému nadmerná násilnosť a brutalita. Našťastie máme demokraciu, a nikto nie je nútený, aby ma čítal.

Inšpirujete sa pri písaní kníh aj skutočným životom? Alebo sú príbehy len výplodom Vašej fantázie?

Vždy som bol presvedčený, že literatúra má byť autentická v zmysle, že vychádza z autorovho života. Dojmy, skúsenosti, zážitky, svetonázor – to všetko sa v nejakej forme transformuje do textu. Ak nie, je to len bohapusté vymýšľanie.

Prednedávnom Vám vyšla nová kniha s názvom ONI. Vedeli by ste nám ju v krátkosti predstaviť?

ONI je napínavý príbeh slovenských bankárov, ktorí sa vybrali na tímbilding do strašidelného lesa v Čechách. Branišovský les naozaj existuje, je opradený rôznymi legendami a predstavuje mix Tríbeča, Aokigahary a amerického lesa z filmu Blair Witch Project. Dejú sa tam jednoducho veľmi divné veci...

Odkiaľ prišla inšpirácia napísať túto knihu?

Netuším, zrejme z hlbín podvedomia, alebo mi ju našepkali temné vesmírne prúdy... Je to vždy záhadná vec, odkiaľ sa príbeh vynorí.

Nedávno ste túto knihu dokonca aj pokrstili. Krstnou mamou knihy sa stala extravagantná Alex Wortex, ktorá je známa vďaka Instagramu. Prečo ste sa rozhodli osloviť práve ju, aby sa stala krstnou mamou?

Pretože aj román ONI, aj Alex sú v Čechách a na Slovensku dva veľké extrémy. A tým sa k sebe hodia. Navyše ONI sú plní dravej sexuality, rovnako aj pózy a odevy, ktoré Alex predvádza.

Čo Vám dalo písanie kníh do života?

Skôr čo vzalo. Dosť veľa súkromia, a to nie som nejaká celebrita. Tiež ide na úkor času, ktorý ľudia bežne trávia s rodinou. Písanie je pre mňa ako posadnutosť. Celkom som mu prepadol.

Čo si najviac ceníte na svojich čitateľoch?

Že sú úžasní! Priateľskí, otvorení novým veciam. Zároveň sa s nimi dá debatovať, a vôbec, sú to milí, družní ľudia.

Máte nejaké rady pre začínajúcich autorov?

Iba jednu: Nepočúvajte rady druhých, choďte vlastnou cestou!

Kde všade Vás môžeme na internete nájsť?

Ak sa nebojíte temnoty, navštívte web, Facebook alebo Instagram.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.