Recenzia: Jsou světla, která nevidíme - Anthony Doerr

mája 23, 2017

AUTOR: Anthony Doerr
NÁZOV: Jsou světla, která nevidíme (All the Light We Cannot See)
VYDAVATEĽSTVO: OneHotBook
DĹŽKA AUDIOKNIHY: 10 hodín 19 minút
INTERPRET: David Matásek a Tereza Vilišová

Dej knihy začína tesne pred začiatkom Druhej svetovej vojny a zameriava sa na šesťročné dievča Marie Laure LeBlanc a osemročného chlapca Wernera Pfenniga.
Marie Laure žije spolu so svojím otcom v Paríži. Jej otec pracuje ako kľučiar v útrobách parížskeho Louvru. Jej život už v mladom veku prešiel veľkou zmenou. Marie Laure dostala šedý zákal, vďaka čomu oslepla. Otec jej postaví dokonalý model ich ulice, vďaka čomu si môže vštiepiť celú ulicu do pamäte a vďaka čomu sa naučí orientovať sa na ulici a naučiť sa čítať braillovo písmo. O šesť rokov neskôr Paríž napadnú nacisti, a preto otec s dcérou utečú do Saint-Malo, kde žije u svojho prastrýka.
Werner Pfennig žije spolu so svojou sestrou v nemeckom sirotčinci. Werner sa túži vymaniť z predurčeného osudu v baniach. Vďaka tomu, že ho fascinuje veda a technika a je schopný opraviť každé jedno rádio, mu zaručia miesto na elitnej vojenskej akadémií pre Hitlerjugend - stane sa z neho špecialista na odhaľovanie odbojových aktivít. Werner, ktorý je si čím ďalej tým viac vedomý dôsledkov svojich schopností sa pri pátraní po nelegálnych vysielačoch dostane aj do Saint-Malo.

Kniha Jsou světla, která nevidíme ma zaujala už koncom minulého roka. Jedného dňa som si na YouTube kanále slovenského Martinusu všimol video, konkrétne recenziu od Zdeny Studenkovej na túto knihu. To, ako o knihe rozprávala ma priam donútilo zaobstarať si knihu, hoci až po polroku a vo forme audioknihy, ale predsa.
Podľa mňa je táto kniha priam stvorená na to, aby existovala aj vo forme audioknihy. A som rád, že to tak aj je. Je fakt veľmi málo audiokníh, ktorých dej zasahuje do obdobia Druhej svetovej vojny a podľa mňa táto kniha si zaslúži mať aj audio formu.
Pri hodnotení deja je tak trochu komplikované. Čo sa týka príbehu zo strany Marie Laure, tak ten sa mi veľmi páčil. Príbeh, ktorý začal v Paríži a pokračoval v Saint-Malo. Saint-Malo je tak ako aj Paríž jedno z mojich najobľúbenejších miest a som rád, že autor si do knihy zvolil práve tieto dve prostredia. Zato príbeh, ktorý sa týkal Wernera sa mi zo začiatku taktiež páčil, ale keď Werner odišiel zo sirtočinca, tak u mňa dej strácal na zaujímavosti a k tomu aj obrovské množstvo postáv...no proste nie.
Z postáv sa mi páčila Marie Laure, jej otec, prastrýko Etienne, pani Maneková a z Wernerovho príbehu to bola zasa Wernerová sestra Jutta a Werner. Každá z týchto postáv mi prišla veľmi sympatická a myslím si, že autor si dal s postavami veľmi záležať. Hoci sa v knihe nachádzalo ešte kopec ďalších dobrých postáv, ale tieto sú pre mňa najsympatickejšie.

Už pri predchádzajúcich recenziách na audioknihy od vydavateľstva OneHotBook som ich spracovanie hodnotil vždy 5/5. Či to bola audiokniha Dívka ve vlaku alebo Dívka v pavoučí síti. Veľmi sa mi na tomto vydavateľstve páči to, že svoju prácu neberú len ako povinnosť, ale vždy do nej vložia niečo omnoho viac.
Pri tejto audioknihe mi tak trochu vadilo to, že sa jedná a tá istá zvučka opakovala až ku koncu audioknihy, kde neskôr použili aj inú. Podľa mňa by sa omnoho viac hodilo, keby sa zvučky počas deja striedali. Zato sa mi veľmi páčilo to, že zvuk bol oproti ich ostatným audioknihám omnoho čistejší.
Čo ma trochu zarazilo bolo to, že v tretej časti kapitoly Rok 1974 sa dej odohrával v roku 2014. Na mojom mieste by som túto časť dal ako samostatnú kapitolu a radšej by som ju nazval Rok 2014 (lenže to nie je chyba vydavateľstva, ale samotného autora knihy).
Čo sa týka interpretácie, tak s tou som nadmieru spokojný. Hlas Davida Matáseka a Terezi Vilišovej sa mi k postavám dokonale hodil. Davidov hrubý hlas sa mi presne hodil na pravého nemeckého Wernera a zas Terezin veľmi príjemný hlas sa zas dokonale hodil ku Marie Laure.

Podľa mňa autor touto knihou spravil obrovskú dieru do sveta. Je fakt veľmi málo beletrizovaných kníh, ktoré sú o Druhej svetovej vojne a k tomu sú to ešte aj bestsellery. Veľmi prepracovaný príbeh s množstvom postáv a s krásnou myšlienkou. Audioknihu Jsou světla, která nevidíme hodnotím z hľadiska príbehu 4/5 a z hľadiska zvukového spracovania 5/5.

Za poskytnutie audioknihy ďakujem vydavateľstvu OneHotBook, ktorý mi poskytol audioknihu cez portál Audiolibrix.

Audiokniha na OneHotBook TU.
Audiokniha na Audiolibrix TU.


Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.