Recenzia: Mráz (Audiokniha) - Bernard Minier

mája 15, 2017

AUTOR: Bernard Minier
NÁZOV: Mráz (Glacé)
VYDAVATEĽSTVO: XYZ
DĹŽKA AUDIOKNIHY: 19 hodín 18 minút
INTERPRET: Jiří Žák

Pracovníci elektrárne v Pyrenejach jedného dňa našli mŕtvolu koňa bez hlavy zavesenú na stožiari lanovky, ktorá je v oblasti jedinou prístupovou cestou. Vyšetrovanie zverili Martinovi Servazovi, veliteľovi kriminalistickej jednotky v Toulouse. Skúsený vyšetrovateľ na mŕtvole identifikoval DNA, ktorá patrí jednému z chovancov inštitútu, v ktorom zadržiavajú veľmi nebezpečných duševne chorých vrahov. Ústav je pritom tak zabezpečený, že nie je možné, aby sa niekto z chovancov mohol dostať von. Keď sa nájde prvé mŕtve ľudské telo, Servaz spolu s psychologičkou z ústavu úporne hľadajú kľúč k odhaleniu desivého tajomstva.

Po knihe Mráz od Bernarda Miniera som pokukoval do cela dosť dlho, ako aj pri kopec ďalších knihách. No najviac ma na knihu nalákali fotky na instagrame od BooksCalling, ktorého možno niektorí z vás poznáte. Ako som si tak prezeral, ktorú audioknihu si vezmem na recenziu od audioteka.sk , ktorému znova ďakujem za poskytnutie audioknihy, tak som si spomenul práve na túto knihu. Dokonca ani dĺžka audioknihy ma od výberu neodradila. Predsa len, nie je jedno či čítam 600 stranovú knihu alebo počúvam jej 19 hodinovú audio verziu? No musím sa priznať, že som to neskôr tak trochu oľutoval. Niekde za polovicou audioknihy som sa začal v príbehu strácať, postavy sa mi začali miešať a ešte aj v hlave som z toho mal mišmaš. Možno to bolo aj preto, že jednak som písal monitor a nemal som na audioknihu čas, vďaka čomu som ju odkladal a odkladal.... Lenže ako som sa dostával ku koncu audioknihy, tak všetko sa mi začalo vyjasňovať. No ale už k samotnému príbehu.

Ako už sa píše v samotnej anotácií, tak príbeh sa nám odohráva vo Francúzsku. Neviem prečo, ale zo začiatku som mal pocit, ako keby sa dej odohrával niekde v severských krajinách a ten pocit mi pretrvával až do konca audioknihy. Hoci v knihe vystupovali postavy s francúzskymi menami, mne to aj tak nevadilo. Bolo to hlavne preto, lebo úroveň a kvalita písania Bernarda Miniera je na úrovni severských autorov a na niektorých miestach ju ešte aj prevyšuje.
Dej knihy mi prišiel veľmi napínavý, veľmi pútavý no v niektorých momentoch (ako napríklad liečebné metódy v ústave) mi pripadal až nereálne. Ak ste čítali/počúvali doslov od autora ku knihe, tak tam hovorí práve o tom, že liečebné metódy opisované v knihe sa skutočne používajú. Ja som z toho ostal mimoriadne zaskočený. Taktiež sa autor v knihe snažil toho čo najviac opísať, no niekedy mi to pripadalo až zbytočne zdĺhavé. Okrem deja sa mi taktiež páčilo aj prostredie, ktoré z opisu znelo priam skvelo, vďaka čomu by som sa raz tam chcel vydať.

Z postáv sa mi najviac páčili Servaz, Espérandieu a Cíglerová (neviem ako sa presne jej meno píše). Táto kniha bola taktiež skvelým príkladom toho, kde sa mi páčila aj záporná postava, v tomto prípade to bol Julian Hirtman. Boli to postavy, ktoré boli skvelo vykreslené a zároveň skrývali v sebe tajomstvo, čo vás nútilo čítať/počúvať knihu ďalej a ďalej v snahe zistiť čo skrývajú.
Dokonca Bernard Minier v knihe spomenul našu slovenskú speváčku Zuzku Smatanovú!! A to už je niečo! Neviem, či sa medzi sebou nejako poznajú, alebo ju pozná len autor, no človeka to poteší.
Taktiež autor nám v knihe dával hudobné tipy, konkrétne na klasiku a takú tú "dark" hudbu. Musím sa priznať, že ani jeden z jeho tipov ma nezaujal.

No ale čo bolo na celej audioknihe najlepšie, bol hlas Jiřího Žáka. Hlboký hlas, ktorý sa ku knihe skvelo hodil. Jeho hlas by sa dal prirovnať ku droge. Stačí, ak ho raz začujete a už nemôžete prestať. Skvelá dramatizácia, či už pri dialógoch alebo len pri pri bežnom opisovaní, čo sa aktuálne deje. No keď čítal anglické názvy piesní, tak tam už bol s výslovnosťou trocha problém, ktorý sa samorejme dá prehliadnuť.

Bernard Minier mi svojou audioknihou dokázal, že nemusíte byť severským autorom, aby ste napísali skvelú detektívku. Skvelé postavy, napínavý dej a hlas Jiřího Žáka sú skvelou kombináciou na výbornú audioknihu. Čo mi tak trocha vadilo bolo to, že audiokniha bola prvieľmi dlhá. Audioknihu Mráz hodnotím z hľadiska príbehu 4/5 a z hľadiska zvukového spracovania taktiež 5/5.

Za poskytnutie audioknihy ďakujem ešte raz obchodu Audioteka.sk

Audioknihu kupuj TU.


Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.