Recenzia: Čierna schránka - Nina Protušová

apríla 11, 2017

AUTOR: Nina Protušová
NÁZOV: Čierna schránka
VYDAVATEĽSTVO: YOLi 
ROK VYDANIA: 2014
POČET STRÁN: 320

Práve táto kniha mi v niektorých momentoch veľmi pripomínala Harryho Pottera. Samotná autorka sa v rozhovore pre jednu internetovú stránku priznala, že Rowlingová ju do určitej miery inšpirovala. Knižného Harryho som okrem Kameňa mudrcov nečítal, ale samotné filmy sa mi veľmi páčili a sám som čakal nejaký príbeh aj od nášho slovenského autora a nakoniec som sa aj dočkal. Hlavnou postavou knihy je Marisa Franciscová, ktorá žije v Londýne, a ktorú rodičia jedného dňa vyhodia z domu z dôvodu jej neznámemu. Marisa postupom času zistí, že je lucidínka. Lucidíni sú ľudia, ktorím sa splní všetko, na čo pomyslia. A tak si Marisa žije život preč od rodiny až kým sa nestane jedna do cela zaujímavá udalosť.

Príbeh knihy bol napínavý, vďaka čomu som sa od nej nemohol odtrhnúť. Kniha je písaná veľmi jednoducho a pútavo, vďaka čomu si príbeh zamilujete už od začiatku. Na knihe sa mi asi najviac páčilo to, že dej sa odohrával v Londýne. Milujem Londýn a celú jeho atmosféru. Musím veľmi pochváliť autorku za originalitu, ktorú vložila do knihy tým, že v knihe nevystupovali typickí čarodejníci, ale proste lucidíni a ľudia, ktorí ich lovia. Ale ak sa mám priznať, tak koniec knihy ma trochu sklamal. Myslel som si, že kniha bude mať ešte nejaké pokračovania na čele s Marisou, ale ako vidím, tak autorka nám to trocha prekazila.

Čo sa týka hlavnej postavy, tak tam je to trocha zložité. Zo začiatku som mal Marisu veľmi rád, ale postupom času sa mi zhnusila hlavne kvôli tomu, že na to, že mala osemnásť rokov bola dosť naivná a do určitej miery detinská. Neviem, či to bol autorkin zámer, ale ak áno, tak skvelá práca. Do cela som s ňou aj súhlasil keď si hovorila, že je hlúpa. Asi ako jediná postava, ktorá sa mi páčila bol Gregory. Hoci to bola záporná postava, ale podľa mňa bol charakterovo najlepšie vykreslený. Takisto sa mi páčili postavy ako Marisiny rodičia, Marisina nesympatická teta a Marisin najlepší kamarát, na ktorého meno si nedokážem spomenúť. V tejto knihe som si viac obľúbil záporné postavy ako tie kladné, čo sa mi u kníh skoro nikdy nestáva.

Kniha Čierna schránka na to, že je to autorkina prvotina je napísaná skvelo. Podľa mňa má autorka skvelo našliapnuté na dráhu slovenského bestsellerového autora. Páčil sa mi dej, prostredie a nápad s lucidínmi, ale čo mi vadilo, bola hlavná postava. Knihu Čierna schránka hodnotím 4/5 a už sa neviem dočkať na ďalšiu autorkinu knihu.




2 komentáre:

  1. Túto knihu som veľa krát videla za akciovú cenu a vždy som váhala či ju kúpiť, alebo či je akciová z nejakého vážneho dôvodu :) Ale ako vidím, tak som váhať nemala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som knihu čítal v januári tohto roka (a som na seba nahnevaný za to, že recenzia vychádza až teraz). v tom období som ešte ani nečítal fantasy knihy, ale po tejto som veľmi rád siahol (tiež bola v zľave) a nesklamal som sa. nuž škoda tej hlavnej postavy. ale aj keby sa ti dej nepáčil, tak je to debutová kniha a tú treba brať s rezervou :) a aspoň sa s knihou dajú spraviť pekné fotky na instagram ;).

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.