10 najlepších zahraničných kníh, ktoré som prečítal v roku 2021

decembra 31, 2021

Rok 2021 bol pre mňa, podobne ako každý predošlý rok, bohatý na množstvo prečítaných kníh. Hoci niektoré z nich ma zaujali menej, našlo sa veľa takých, ktoré boli naozaj zaujímavé a kvalitné a získali si ma už od prvých strán. Vybrať tak desať najlepších kníh, ktoré som za tento rok prečítal, bolo naozaj veľmi ťažké, preto som sa nakoniec rozhodol spraviť dva zoznamy - jeden pre knihy slovenských autorov, druhý pre zahraničných. Samotné usporiadanie kníh je čisto náhodné, a teda nejde o žiaden rebríček. Toto je zoznam desiatich najlepších zahraničných kníh, ktoré som prečítal v roku 2021.

György Dragomán – Hranica



Edíciu Pevný bod vydavateľstva Zelený kocúr považujem za jednu z najlepších knižných edícií na slovenskom knižnom trhu. Edícia, zameraná na európsku prózu, tak priniesla slovenským čitateľom množstvo zaujímavých mien, ako je Antal Szerb, Benedek Totth či Timur Vermes. Kniha Hranica od Györgyho Dragomána je silnou výpoveďou mladého dievčaťa, ktoré opúšťa sirotinec a odchádza žiť k starej mame, o ktorej ani nevedela. Román tak sleduje to, ako sa dievčina učí žiť s doteraz neznámou osobou a zároveň si zvyká na nové prostredie, ktoré možno nie je tak ideálne. Pútavý príbeh, venujúci sa množstvu tém, ktoré prinútia čitateľa sa nad nimi zamyslieť.

RECENZIA

Diana Gabaldon - Moreplavec

 

Moreplavec je tretí diel z úspešnej série Outlander, ktorá sa vďaka seriálovej adaptácii stále teší veľkej čitateľskej obľube, hoc prvé diely série začali vychádzať v 90-tych rokoch. S každým ďalším dielom ponúka Diana Gabaldon prepracovanejší príbeh, od ktorého sa čitateľ nedokáže odtrhnúť. Podobne je tomu aj v prípade Moreplavca, kde autorka prináša strhujúci príbeh plný napätia, vášne a romantiky. Odhliadnuc od toho autorka veľmi reálne zachytáva danú dobu a popri čítaní knihy má čitateľ pocit, ako keby sa spolu s postavami nachádzal na danom mieste. Moreplavec je dôkazom toho, že kniha môže mať aj 900 strán a stále vie toho čitateľovi ponúknuť veľa.

RECENZIA

Petra Dvořáková - Já jsem hlad



Petra Dvořáková sa už dlhú dobu radí medzi moje najobľúbenejšie české spisovateľky. Jej román Já jsem hlad je o čosi iný, než jej ostatné diela, napriek tomu rozhodne stojí za pozornosť. Autorka sa v ňom venuje svojmu boju s anorexiou a prináša tak úprimnú spoveď o tom, čím všetkým si za dobu celého boja prešla, či už po fyzickej stránke, ale aj tej psychickej. K tomuto dielu je zbytočné vravieť niečo viac, treba si ho prečítať.

André Aciman - Call Me By Your Name



Nebolo to tak dávno, čo kniha od André Acimana obletela sociálne siete, čomu do veľkej miery pomohla aj filmová adaptácia. Mne osobne trvalo hodný čas, kým som sa k tejto knihe dostal, no vyplatilo sa. Román Call Me By Your Name (alebo Daj mi tvoje meno) je LGBT román o láske dvoch chlapcov počas jedného leta na talianskej riviére. Román o láske, túžbe, posadnutosti a strachu poukazuje na to, aká silná dokáže byť láska a ako dokáže človeka poznamenať. Samotný román je plný množstva hlbších myšlienok, ktoré mu značne pridávajú na hodnote.

Erich Maria Remarque - Traja kamaráti



Erich Maria Remarque sa do povedomia širokej verejnosti dostal najmä vďaka svojmu románu Na západe nič nové, ktorý som čítal a dodnes patrí medzi moje najobľúbenejšie klasiky. Román Traja kamaráti však za týmto dielom v kvalite nezaostáva. Remarque zachytáva napínavé vojnové i povojnové príbehy ľudí, poznačené rasovou nenávisťou, nacionalizmom či odcudzením a približuje tak čitateľovi náročné obdobie v histórii, ktoré ovplyvnilo každého. Silný román s množstvom skrytých myšlienok, ktorý rozhodne stojí za prečítanie.

RECENZIA

Danilo Kiš - Hrobka pre Borisa Davidoviča



Hrobka pre Borisa Davidoviča je ďalším titulom z edície Pevný bod, tentokrát z pera srbského autora. Danilo Kiš v tomto diele priam dokumentaristicky zobrazuje stalinistickú totalitu. Táto zbierka niekoľkých príbehov poukazuje na klamstvá a zrady, s akými sa narábalo na represiách v tridsiatych až päťdesiatych rokoch minulého storočia, a zároveň sa v nej autor venuje aj ďalším témam, ktoré s týmto obdobím úzko súvisia. Výsledkom je tak útle, ale vynikajúce čítanie o hrôzach minulého storočia.

RECENZIA

Agatha Christie - A neostal ani jeden



Nebol by to zoznam najlepších kníh, ak by sa v ňom neobjavila Agatha Christie. A neostal ani jeden prekvapivo nie je príbehom, v ktorom by vystupoval Hercule Poirot či slečna Marplová, ale ide o samostatný príbeh sledujúci skupinku osôb, ktorá na pozvanie prichádza na súkromný ostrov. Lenže čo sa stane, keď ich hostiteľ na ostrove nie je? Geniálne premyslená kriminálna zápletka, ktorú Agatha oživuje značnou dávkou napätia a zároveň v nej aktívne pracuje so psychikou jednotlivých postáv, vďaka čomu je toto dielo nielen detektívne, no do veľkej miery aj psychologické. Pre mňa osobne jedna z najlepších kníh od Agathy Christie.

RECENZIA

Holly Jackson - Návod na vraždu pro hodné holky



Príbeh, od ktorého som nečakal skoro nič, až sa nakoniec stal jedným z najväčších prekvapení tohto roka. Návod na vraždu pro hodné holky je detektívny young adult príbeh o tom, ako jeden školský projekt dokáže veľmi rýchlo zmeniť život človeka. Nebudem klamať, ak poviem, že nič podobné ste zatiaľ nečítali. Hoci samotný príbeh môže spočiatku vyznieť veľmi jednoducho, s pribúdajúcimi stranami sa začne čoraz viac zamotávať, naberať na napätí, až vyústi do nečakaného konca. Táto kniha je prvým dielom trilógie a aj ostatné dva diely sa nesú vo veľmi podobnom duchu.

Matthew Walker - Proč spíme



Síce túto knihu možno kategorizovať do odbornej literatúry, popri jej čítaní nemáte ten pocit. Proč spíme je výborné dielo, v ktorom Matthew Walker odpovedá na tie najčastejšie otázky ohľadom spánku, búra rôzne mýty, približuje čitateľovi spánkový proces a na záver dáva aj nejaké rady, ako zlepšiť svoj spánok. Nenútenou formou si čitateľ z tohto diela dokáže odniesť veľmi veľa, čo mu aj pridáva na hodnote.

Erin Morgenstern - Nočný cirkus



Nočný cirkus je kniha, ktorú som evidoval všade a veľmi dlho, no dostal som sa k nej až tento rok. Aj táto kniha sa radí medzi moje najväčšie knižné prekvapenia tohto roka a dokonca spadá aj k tým knihám, ktoré si ešte raz prečítam. Snové, magické a trocha temné čítanie, ktoré je napísané tak pútavo, že vás okamžite pohltí. Vpadnete do sveta mágie a čarov a viac tento svet nebudete chcieť opustiť. Jedno z najlepších fantasy, aké sa ku mne kedy dostalo.
Zoznam 10 najlepších slovenských kníh, ktoré som prečítal v roku 2021, nájdete TU

1 komentár:

  1. Ani jednu z těchto knih jsem neznám. Ale od Agaty Christie už jsem pár knih četla.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.