inkBOOK Calypso Plus - čítačka pre začiatočníkov, ale aj náročných užívateľov | Recenzia

septembra 10, 2021

E-knihy boli ešte pred niekoľkými rokmi pomerne neznámym formátom na čítanie príbehov, v priebehu rokov sa však stali medzi čitateľmi veľmi obľúbenými. V súčasnosti sú elektronické knihy považované za pomerne rovnocenný formát, ako je klasická kniha, a každým rokom si k nej nachádza cestu čoraz viac čitateľov. Obľúbenosť tohto formátu sa odzrkadlila aj na technológiách, a teda na čítačkách e-kníh, ktoré si za tú dobu prešli veľkým vývojom. Skvelým príkladom toho je aj poľská spoločnosť inkBOOK, ktorá sa v posledných rokoch dostáva do popredia, naprieč európskym trhom. Firma má momentálne v ponuke dva modely, a to inkBOOK Focus a inkBOOK Calypso Plus.

Sú tomu viac než tri roky, keď som si zaobstaral úplne prvú čítačku, ktorou bola PocketBook Basic 3. Úplne základná čítačka, ktorá spĺňala presne to, čo sľubovala. Lenže čím viac času som s ňou trávil, tým viac mi dochádzalo, čo všetko mi na nej chýba. Dotykový displej, ktorý má zároveň možnosť podsvietenia, alebo aplikácia Kindle, ktorú s obľubou využívam. Aj preto som už dlhšiu dobu zvažoval nad zmenou zariadenia, keď ma oslovila spoločnosť inkBOOK s tým, či by som nevyskúšal ich model Calypso Plus. S čítačkou som tak následne strávil dva mesiace, po ktorých môžem povedať, že je to model, ktorý je vhodný jednak pre začiatočníkov, ale taktiež pre náročných užívateľov.

BALENIE



Čítačka inkBOOK prichádza v jednoduchom balení, ktoré svojím prevedením na prvý pohľad simuluje knihu. Po jeho otvorení balenie ponúka čítačku, kábel slúžiaci na nabíjanie a prenos e-kníh, a v neposlednom rade aj užívateľskú príručku. Na ľavej vnútornej strane obalu, firma ponúka taktiež niekoľko technických špecifikácií ohľadom čítačky, ktoré sú ľahko dohľadateľné aj na ich stránke pri popise produktu. V prípade, že si k čítačke chcete zakúpiť aj ich YOGA obal, ten dostanete v samostatnom balení.



VZHĽAD


Čítačky spoločnosti inkBOOK sa od iných čítačiek výrazne líšia už na prvý pohľad. Zatiaľ čo väčšina firiem ponúka čierne alebo biele čítačky, inkBOOK ide tak trocha proti prúdu. Model Calypso Plus je dostupný v niekoľkých farebných variantoch, a teda okrem klasickej čiernej je k dispozícií aj červená, žltá, modrá či ružová. Ja osobne som mal spočiatku problém vybrať si konkrétnu farbu, pretože ma ich zaujalo hneď niekoľko, až teda nakoniec voľba padla na červenú. Treba však počítať s tým, že farby na stránke sa nemusia tak úplne zhodovať s tými v realite. Aspoň tak tomu bolo v prípade červenej varianty, ktorá je v realite ešte o čosi tmavšia a, v konečnom dôsledku, vyzerá ešte lepšie.



Čo môže byť pre mnohých nezvyk, tlačidlo na zapínanie a vypínanie čítačky je umiestnené vzadu v ľavom hornom rohu, a zo skúseností s predošlou čítačkou, ktorá ho mala pod displejom, som mal spočiatku tendenciu hľadať ho práve tam. Dá sa však na to veľmi rýchlo zvyknúť a ja som to o to viac ocenil počas čítania, keď som popri držaní čítačky omylom nestlačil tlačidlo a tá sa následne nevypla. Samotná čítačka je z plastu, a preto je ľahká a príjemne sa drží v rukách.

DISPLEJ



inkBOOK Calypso Plus ponúka šesťpalcový E Ink displej, ktorý evokuje v čitateľovi klasický papier. S funkciou podsvietenia displeja, tak môžete čítať za akýchkoľvek svetelných podmienok, bez toho, aby ste sa museli obmedzovať na dostatok svetla v miestnosti. Senzor, umiestnený v dolnom tlačidle, reaguje na momentálne svetelné podmienky a tomu prispôsobuje aj jas displeja. Nemusíte však byť odkázaný iba na automatické prispôsobenie jasu, ale môžete si ho, spolu s teplotou jasu, aj sami regulovať. Na rozdiel od LCD displejov, svetlo pri E Ink displejoch nie je z displeja vyžarované, ale rozlieva sa po texte, vďaka čomu nie sú namáhané oči popri čítaní. Samotný displej taktiež neodráža slnečné žiarenie, a preto je vhodný aj na čítanie na slnku.


SYSTÉM A ROZHRANIE


Čítačka beží na operačnom systéme inkBOOK OS, čo je inými slovami upravený Android 8.1. V porovnaní s Kindle je čítačka o čosi pomalšia, a s PocketBook, konkrétne modelom Basic 3, je rýchlosť v podstate rovnaká, a teda ja som zmenu v rýchlosti nejako výrazne nepociťoval. Preto je pred kúpou čítačky nutné zvážiť, či chcete čítačku, ktorá reaguje rýchlo, alebo máte od zariadenia iné očakávania.

Po prvom zapnutí čítačky, výbere jazyka (v ponuke je aj čeština) a následnom pripojení na Wi-Fi, prejde systém aktualizáciou na najnovší softvér. Po schválení podmienok sa užívateľ dostáva na domovskú stránku, ktorá je jednoduchá a užívateľ sa v nej rýchlo zorientuje. Vrchnú časť tvorí niekoľko skratiek, a to:
  • domovská stránka,
  • predošlá stránka,
  • opätovné načítanie stránky a
  • zapnutie/vypnutie automatického podsvietenia.

Vedľa sa nachádza lišta, po ktorej stiahnutí si viete automaticky nastaviť jas a teplotu podsvietenia. Domovská stránka je ďalej rozdelená na dve hlavné časti, a teda na momentálne rozčítané knihy a nedávno pridané knihy. V spodnej časti sa nachádza knižnica, ďalšie aplikácie, aplikácia Bookport a nastavenia. Samozrejme, nie je to definitívne rozloženie a v nastaveniach si to viete prispôsobiť podľa seba.



KNIŽNICA A APLIKÁCIE


Calypso Plus ponúka jednoduchú a prehľadnú knižnicu, ktorú si vie užívateľ personalizovať. Knihy si viete zoradiť podľa mena autora, názvu či dátumu pridania do čítačky, alebo vyfiltrovať na prečítané, neprečítané a obľúbené. Pri každom diele vám čítačka taktiež zobrazí, či je dielo prečítané, neprečítané alebo momentálne rozčítané (v tomto prípade zobrazuje aj percentuálny pokrok v knihe). Podobne je to aj so zobrazením. To môžete mať buď vo forme zoznamu, alebo mriežkovité.



V čítačke nájdete aj niekoľko prednastavených aplikácií, medzi ktorými je aj Google prekladač, ktorý môžete využiť popri čítaní e-kníh. Pri prvom zapnutí aplikácie si zvolíte primárny preklad, z akého jazyka do akého má čítačka prekladať, ten sa vám následne stiahne na offline preklad, a keď nebudete vedieť popri čítaní nejaké slovíčko, stačí na ňom podržať prstom a zvoliť si možnosť prekladu.


Prednastavených aplikácií nie je veľmi veľa, čo je pri čítačkách celkom bežné, inkBOOK to ale vynahrádza svojím obchodom s aplikáciami, kde ponúka ešte množstvo ďalších aplikácií, ktoré sú zadarmo k stiahnutiu. Buď ide o aplikácie, ktorých využívanie je zadarmo, alebo niektoré sú aj s plateným prístupom, ako je tomu napríklad pri aplikácii Storytel, ktorú môžu využiť milovníci audiokníh v cudzom jazyku. Po pripojení Bluetooth slúchadiel k čítačke tak môžete počúvať aj audioknihy. Čítačka taktiež ponúka aplikácie ako Wattpad, Sudoku, či Pocket, ktorá vám umožní získať elektronické knihy alebo články z vašich obľúbených webových stránok. Spomedzi týchto aplikácií som ja osobne najviac využil Amazon Kindle, ktorú používam aj bežne. Preto, ak by ste chceli prejsť z Kindle čítačky na túto a využívate danú aplikáciu, môžete v tom pokračovať aj na inkBOOKu.



BOOKPORT



Vydavateľský dom Grada pred istým časom zverejnil svoju aplikáciu Bookport, kde nájdete nielen knihy z ich produkcie, ale postupne tam pribúdajú aj diela iných vydavateľstiev. Za mesačný poplatok tak máte prístup k viac než 6000 titulom rôznych žánrov. Naraz si viete do aplikácie stiahnuť šesť e-kníh a po ich prečítaní ich jednoducho zmažete a následne stiahnete ďalšie. Ja som mal možnosť si aplikáciu vyskúšať na tri mesiace zadarmo a bol som z nej viac než nadšený.



Aplikácia ponúka veľmi jednoduché rozhranie a samotné diela si viete vyhľadať hneď niekoľkými spôsobmi. Buď pod menom autora, názvom diela, či dokonca aj ISBN. K dispozícií sú e-knihy ako Listopád od Aleny Mornštajnovej, Zlatá klec od Camilly Läckberg či Kavárna v Kodani od Julie Caplin. Napriek tomu ale upozorňujem, že v Bookporte nenájdete kompletnú produkciu všetkých vydavateľstiev a diela tam pribúdajú postupne.

NASTAVENIA



Nastavenia sú jednoduché a prehľadné, pričom sú rozdelené na základné a ďalšie. Okrem klasických vecí, ako je Wi-Fi a Bluetooth, obsahujú nastavenia aj:
  • nastavenia úspory batérie – užívateľ si tuná nastavuje, po akej dobe neaktivity prejde čítačka do režimu spánku a vypnutia
  • personalizácia inkBOOKu – zmena funkcií bočných tlačidiel, ktoré sa nachádzajú na po bokoch zariadenia, a zmena grafiky uzamknutej obrazovky
  • odoslanie knihy do čítačky – každá z čítačiek má už vopred vygenerovaný mail, ktorý nájdete práve tu. Ak sa vám ho nechce ručne prepisovať, stačí cez mobil naskenovať QR kód, ktorý sa nachádza nižšie, a ten vám ho skopíruje. Čítačka nepodporuje posielanie e-kníh priamo cez stránky ako Martinus, ale e-knihu si musíte stiahnuť do počítača či mobilu a odoslať ju klasicky na mail čítačky. Táto funkcia je naozaj rýchla a po stlačení tlačidla synchronizovať, sa e-kniha v čítačke objaví do minúty.
  • nastavenie čítania – tuná si užívateľ zaklikáva, či chce, aby mu počas čítania bol zobrazovaný postup v čítaní a či si želá, aby mu čítačka zobrazovala zostávajúci čas do dočítania knihy.


Ďalšie nastavenia ponúkajú najmä technické veci týkajúce sa zariadenia, ako je dátum a čas, jazyk a klávesnica či obnovenie výrobných nastavení.

BATÉRIA A VÝDRŽ


Zariadenie disponuje Li-ION polymerovou batériou o kapacite 1900 mAh. V praxi to znamená to, že čítačka počas denného používania, za správnej regulácie jasu, Wi-Fi a Bluetooth, vydrží približne dva týždne na jedno nabitie. Oproti iným čítačkám je to podstatne nižšia výdrž, čo do určitej miery ovplyvňuje aj množstvo funkcií, ktoré zariadenie má, a na ktorú som si po prechode z PocketBook musel zvyknúť. V konečnom dôsledku to nie je nič hrozné a po pripojení cez USB kábel k PC sa dobije veľmi rýchlo.

PAMÄŤ


Výrobca uvádza, že čítačka ponúka 16GB voľného miesta. Realita je taká, že 6GB si berie operačný systém a užívateľovi sa tak dostáva 10GB, ktoré môže využiť na prenos e-kníh. Ten prebieha dvoma spôsobmi, a to buď cez posielanie e-kníh na mail, alebo pomocou USB kábla. 10GB úložisko predstavuje priestor pre približne 10 000 e-kníh. Ak by to bolo málo, čítačka taktiež umožňuje rozšírenie úložiska o pamäťovú kartu do veľkosti 32GB.

REŽIM ČÍTANIA


Čítačka podporuje väčšinu formátov, ktoré sa v dnešnej dobe používajú na publikovanie e-kníh. PDF, EPUB, MOBI, HTML, či TXT a kopec ďalších. Po otvorení e-knihy sa v dolnej časti obrazovky nachádzajú informácie na akej ste strane a koľko času vám zostáva do prečítania knihy (samozrejme, záleží to od toho, či máte tieto možnosti zapnuté, alebo ste si ich v nastaveniach vypli). Prepínanie strán prebieha dvoma spôsobmi, a to buď potiahnutím/ťuknutím prsta na kraj obrazovky, alebo pomocou bočných tlačidiel.

Užívateľ dokáže taktiež pracovať s textom. Viete si zväčšiť stranu (rovnako ako na mobile dvoma prstami), zväčšiť písmo, štýl písma, zvýrazniť text, alebo aj vložiť si poznámky a záložky. Ak to e-kniha ponúka, čítačka vie zobraziť aj zoznam kapitol a možnosť vyhľadávania v nich. Užívateľ si dokonca vie otočiť stranu horizontálne, či dokonca aj zmeniť jej farebné prevedenie (čierna strana, biely text). Oproti čítačkám Kindle zvláda inkBOOK omnoho lepšie formát PDF a dokážete tak v ňom využiť väčšinu funkcií, až na zväčšenie písma. V tomto prípade si to vie užívateľ vynahradiť práve samotným zväčšením stránky.








YOGA OBAL



Firma inkBOOK ponúka k tomuto modelu čítačky aj YOGA obaly, ktoré sú v niekoľkých farebných prevedeniach. Od žltej, cez rôzne odtiene ružovej, až po modrú. Samotný obal je magnetický, a preto doň veľmi ľahko vložíte a následne z neho aj vyberiete čítačku. Senzor čítačky reaguje na obal, a preto keď ho zavriete, čítačka okamžite prejde do režimu spánku a po určitej dobe neaktivity, ktorú si viete upraviť v nastaveniach, sa vypne. Obal je dokonca prispôsobený k tomu, aby ste si ho vedeli zložiť, a tak plní aj funkciu stojanu.




FINÁLNE DOJMY


inkBOOK Calypso Plus je čítačka vhodná pre začiatočníkov, ale taktiež pre náročných užívateľov. Zariadenie ponúka elegantný dizajn, dostatočný úložný priestor, ktorý si užívateľ vie dodatočne rozšíriť, jednoduché ovládanie, širokú podporu formátov súborov, či dokonca aj rôzne aplikácie, či už prednastavené, alebo tie, ktoré si viete dodatočne stiahnuť. Ponuka samotných aplikácií je naozaj široká a užívateľ si tak vie čítačku prispôsobiť podľa svojich predstáv. Je to zariadenie, s ktorým sa mi podarilo stráviť dva mesiace, som s ním veľmi spokojný a plánujem ho využívať aj naďalej.
Za poskytnutie čítačky ďakujem


Ďalšie informácie o zariadení + odkaz na kúpu nájdete TU

Pri kúpe čítačky a YOGA obalu, s použitím kódu "THOMAS", vás celý nákup vyjde 2,999.00 CZK.

Postup pre uplatnenie zľavy:

1. Pridajte do košíka čítačku inkBOOK Calypso Plus a YOGA obal
2. Zadajte kód "THOMAS"
3. Dokončíte nákup

2 komentáre:

  1. Ahoj Tome, opravdu poutavý článek, já sama ještě zkušenosti s čtečkou nemám o to zajímavější toto pro mě bylo. No i tak si troufnu říct, že mě e-knihy zatím nelákají.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ďakujem. :) Úplne ti rozumiem, pretože ja som na tom bol presne tak isto. Mňa e-knihy taktiež veľmi dlho nelákali a nakoniec som si k ním časom našiel cestu. Možno to tak budeš mať aj ty. :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.