Ako som sa dostal k audioknihám, ako začať počúvať audioknihy + moje tipy na audioknihy

októbra 20, 2020

Knihy sú neodmysliteľnou súčasťou života každého knihomoľa. Nie je nad to, keď doma máte plnú knižnicu kníh, či už archívnych kúskov alebo novinky. Lenže samotné čítanie už dávno nie je len o tom, že si sadnem, vezmem do ruky knihu a začnem čítať. S vývojom technológií sa začali vyvíjať aj knihy. Postupne sa na trhu objavili e-knihy, ale aj audioknihy, ktoré spočiatku neboli veľmi obľúbené, teraz si však k čitateľom postupne nachádzajú cestu. 

Pamätám si, akoby to bolo včera, keď som si vypočul svoju úplne prvú audioknihu. Bolo to koncom roka 2016, keď som ešte ako pomerne začínajúci bloger oslovil Audiotéku s tým, či by nemali záujem o spoluprácu. O to viac som bol prekvapený, keď s ponukou súhlasili a odvtedy sa začala štyri roky dlhá spolupráca, ktorú si nesmierne vážim, a vďaka ktorej som objavil nielen kopec skvelých audiokníh, ale taktiež vďaka nim som si k audioknihám vybudoval vzťah.

Teda ako prvú audioknihu, ktorú som si vypočul, bola audiokniha Dievča vo vlaku. Pokiaľ si dobre spomínam, tak práve v tomto období v kinách bežal aj rovnomenný film natočený podľa knihy, ktorý, podobne ako kniha, žal medzi ľuďmi veľký úspech. Pamätám si, ako som si vtedy audioknihu stiahol do mobilu a počúval som ju vždy po večeroch so slúchadlami v ušiach (pre istotu, aby som myšlienkami nezutekal inde). A práve tam sa zrodila moja láska k audioknihám, ktorá pretrváva dodnes. Hoci som spočiatku počúval audioknihy pomenej, teraz si už neviem predstaviť mesiac, kedy by som si nevypočul aspoň jednu audioknihu.

Toľko k mojim audioknižným začiatkom a teraz mi dovoľte sa s vami podeliť o zopár tipov, ako začať počúvať audioknihy + vám poradím zopár audiokníh, s ktorými môžete začať.

Skôr, než sa pustíme do tipov, ako začať počúvať audioknihy, je dobré spomenúť výhody audiokníh:

• nezaberajú žiadne fyzické miesto (až na to v zariadení)
• môžete si ich so sebou zobrať hocikde a počúvať ich tak kedykoľvek chcete
• popri počúvaní audioknihy sa môžete venovať aj iným povinnostiam = vykonávate viacero vecí naraz
• častokrát príbehu dodávajú ešte väčšiu atmosféru, ako tomu je v prípade klasickej knihy
• popri ich počúvaní môžete zrelaxovať
• môžete ju počúvať viacerí naraz
• po zakúpení ich môžete okamžite počúvať (ak sa teda bavíme o elektronických audioknihách)
• ponúkajú vám umelecký zážitok
• zlepšujú vašu koncentráciu
• a mnoho ďalších

Ako teda začať s audioknihami?


1. Siahnite po audioknihe, ktorú ste kedysi čítali ako knihu alebo ste videli jej filmové spracovanie

Možno si väčšina z vás povie, že je zbytočné počúvať príbeh, ktorý už poznáte, no na začiatok je to skvelá voľba. Vďaka tomu, že už viete, o čom daný príbeh je, počas počúvania audioknihy sa tak naň viete viac sústrediť a v prípade, že sa v audioknihe stratíte (čo pri prvotnom počúvaní býva často), viete sa v nej následne rýchlo zorientovať. Táto možnosť je vhodná aj pre ľudí, ktorí videli nejaký film, ktorý je natočený podľa knihy, a ak tá kniha existuje aj v audio podobe, tak prečo rovno nesiahnuť po nej?

V prípade tohto bodu obchod Audiotéka ponúka aj špeciálny výber, v ktorom nájdete audioknihy filmových klasík, medzi ktorými je aj Zelená míľa, Doktor spánok, či Ready Player One (odkaz TU). 

2. Začnite kratšími audioknihami 

Existujú audioknihy, ktoré majú sotva hodinu, existujú však aj audioknihy, ktoré majú viac ako 20 hodín. Osobne si preto myslím, že je omnoho lepšie začať práve tými kratšími audioknihami a postupne ako sa vám bude predlžovať koncentrácia, skúšať dlhšie a dlhšie audioknihy. V tomto prípade odporúčam začať audioknihami ako Autismus & Chardonnay, Strašná nádhera, Životní terno, či 1984.
 
3. Začnite ľahším žánrom

Nemusíte zo začiatku siahnuť hneď po psychologickom trileri či nejakej odbornej publikácii. Niekedy je lepšie začať žánrom, ktorý je jednak jednoduchý na čítanie, no zároveň aj na počúvanie. Príkladom sú rôzne young adult audioknihy ako Muffin a čaj, alebo nejakou humornou knihou ako je Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, Bábovky či triler V pasti lží.

4. Nerobte nič, len počúvajte audioknihy

Veľmi dôležitý bod pre začiatočníkov. Napriek tomu, že popri počúvaní audiokníh môžete robiť v podstate hocičo, nejde to hneď od začiatku. Spočiatku je dobré natrénovať si koncentráciu tým, že budete počúvať len audioknihy a popri tom nebude nič robiť. A až postupom času skúšať počas počúvanie niečo robiť. Celé to je len o cviku.

5. Nepočúvajte audioknihy pred spaním

Úprimne, to je asi to najhoršie, čo môžete zo začiatku spraviť. Túto chybu som spravil ja a nakoniec to skončilo tak, že som prespal dve hodiny audioknihy a nakoniec som sa v nej stratil. A aby toho nebolo málo, šlo o detektívnu audioknihu Mráz od Bernarda Miniera. Ako keby nestačilo už len to, že pri detektívkach treba dávať väčší pozor a ešte špeciálne práve pri audioknihe, tak som si bez problémov zaspal a potom som maturoval z toho, kde som pred zaspaním vlastne skončil.

A na záver ešte niekoľko odporúčaní na audioknihy, ktoré môžete skúsiť:
V dňoch 20. až 21.10. oslavuje Audiotéka svoje deviate narodeniny, a preto si pre vás pripravila zľavu na všetky audioknihy, ktoré ponúkajú. Stačí kliknúť na tento odkaz a môžete si vybrať akúkoľvek audioknihu, ktorú chcete. 

1 komentár:

  1. K audio knížkám jsem se "přinutila" poměrně nedavno a už si bez nich život nedokážu představit :D Dost často s nima usínám a dají se najít opravdu skvěle zpracovaný knížky!
    Michaela of GoldBook

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.