Pýtam sa - Inferno Na Polici

marca 31, 2019

Poznáte YouTube kanál Inferno Na Polici? Za týmto úspešným knižným kanálom stojí Lenka Macsaliová, ktorá spolu so svojím priateľom prináša divákom recenzie na tie najznámejšie svetové, ale aj slovenské bestsellery. V najnovšom dieli Pýtam sa Lenka prezradila, podľa čoho si vyberá knihy na recenzovanie, aké knihy má rada, no taktiež aj to, čo všetko zahŕňa tvorba jednej vidorecenzie.


Ahoj, Lenka! Najprv sa nám v krátkosti predstav a popíš nám, čomu sa venuješ.

Momentálne som redaktorkou v časopise Knižná revue, vedecká pracovníčka v Ústave slovenskej literatúry SAV, recenzentkou kade-tade a ako inak videorecenzentkou v projekte Inferno na Polici.

Kto Ťa sleduje, vie, že knihy tvoria veľkú súčasť Tvojho života. Ako si sa dostala k čítaniu kníh?

K čítaniu asi rovnako ako väčšina populácie - od malička. Čítanie rozprávok pred spaním, čítanie v škôlke, škole i keď mu často kontrovala hudba, nakoľko som sa viac ako 10 rokov venovala štúdiu teórie hudby a hry na hudobných nástrojoch od detstva až do dospelosti.

Aké sú Tvoje najobľúbenejšie knižné žánre? Máš aj nejakých obľúbených autorov?

Nemám obľúbené knižné žánre a ani autorov. Nie som ten typ čitateľa, ktorý číta všetky knihy jedného autora doradu i keď veľmi obľubujem prózy Bohumila Hrabala.

Nájdu sa aj nejaké žánre, ktoré nemusíš a ktorým sa vyhýbaš?

Najčastejšie sa vyhýbam fantasy, čo je paradoxné, nakoľko som v tej generácii, ktorá tak dychtivo čítala Harryho Pottera.

Známa si vďaka YouTube kanálu „Inferno Na Polici“. Ako vznikol nápad založiť tento kanál a celkovo začať recenzovať knihy?

Recenzovanie kníh sa stalo akousi súčasťou môjho štúdia v odbore slovenčina a literatúra na UK. Analyticky čítať, interpretovať knihy, vsadiť ich do spoločenského kontextu, zistiť, aké literárne línie či prúdy dané dielo zasiahlo a následne potom o danom titule písať. Štúdium literatúry človeku jednoducho otvorilo dvere výziev, ktoré sú bežnému čitateľovi len trochu pootvorené . Inferno, pokračujúci hriech mladosti, vznikol ako ekvivalent ku klasickej recenzistike i keď mal v samotnom počiatku formu kedysi bežiacej YT relácie =3. Chcela som necenzurovaný priestor, platformu, v rámci ktorej budem môcť svoj názor na literatúru povedať omnoho otvorenejšie.

Vo svojich recenziách sa zameriavaš na bestsellery. Tým, že si na videách dávaš naozaj záležať, tak tie recenzie nevychádzajú až tak často. Podľa čoho sa teda rozhoduješ, ktorý bestseller zrecenzuješ a ktorý nie?

Veľkú úlohu pri výbere zohráva to, do akej sa miery o tej-ktorej knihe hovorí a druhým parametrom je nájsť takú, ktorá bola už sfilmovaná, nakoľko ilustračné zábery (ktoré sú vsadené  do dabingových pasáží) ako v prípade Trhliny sa robia veľmi dlho, sú náročné na zohnanie komparzu, priestorov, kostýmov a potom na následnú postprodukciu.


Pre Tvoje recenzie je typické aj to, že v nich na rovinu povieš svoj názor bez žiadnych zbytočných obkecávačiek. Niekedy dokonca ho vyjadríš aj explicitnejšie, vďaka čomu sa sem-tam stretneš aj s nejakým tým negatívnym komentárom zo strany divákov. No stalo sa Ti už niekedy, že Ti na recenziu zareagoval aj samotný autor knihy? A ak áno, bola to negatívna spätná väzba?

Zo strany autorov je momentálne ticho, občas sa mi ozvú napríklad ich životné partnerky, ale inak je okolo Inferna pokoj.

Vedela by si nám v krátkosti popísať, čo všetko u Teba zahŕňa tvorba videorecenzie? Ako dlho Ti trvá natočenie a samotné spracovanie videa do finálnej podoby?

Hodiny, dni, týždne. Jedna časť zahŕňa nasledovné: prečítať knihu, napísať scenár, dabing, natáčanie sekvencií v kresle, natáčanie scénok (ak sú pred zeleným plátnom, tak aj kľúčovanie), natáčanie ilustračných záberov, strih, pridanie hudby, pridanie zvukových a vizuálnych efektov, pridanie grafiky a do toho sa snažiť robiť časti promo na sociálnych sieťach.

Nájde sa medzi Tvojimi videami nejaké video, ktoré je Tvoje najobľúbenejšie?

Momentálne videoesej k Patrickovi Melrosovi a potom určite videorecenzia ku Karikovej Trhline, všetci sme do neho dali mnoho energie a pomyselného „srdiečka“.

Vyštudovala si učiteľstvo a taktiež aj jednoodborovú slovenčinu a literárnu vedu. Vždy si chcela študovať tieto veci, alebo si sa k tomu dostala až postupom času?

Od malička som bola vedená k pozitívnemu vzťahu k umeniu a vlastnej kreativite – hudba, výtvarníctvo, literatúra, tanec. A keď malo nasledovať rozhodnutie, kam ísť po základnej škole, voľba padla jednoznačne na pedagogickú akadémiu, čo doteraz neľutujem. Práca nielen na sebe, ale aj na tom, ako pristupovať k deťom bola niečím pre mňa už prirodzeným. Počas tých štyroch rokov som si však uvedomila, že ma to najviac ťahá k literatúre, takže ďalší krok bol veľmi jasný a jednoznačný.

Momentálne pracuješ v magazíne Knižná revue. Ako si sa dostala k tejto práci a čo všetko tam máš na starosti?

K práci cez pracovný pohovor a konkurz :D Na starosti mám sociálne siete KR, fotenie kníh, redigovanie, občas písanie článkov, komunikáciu s jednotlivými vydavateľstvami a podobne.

Preferuješ viac klasickú literatúru, alebo máš rada aj súčasnú tvorbu? Predsa len, väčšina súčasných kníh v Tvojich recenziách nedostane zrovna najlepšie hodnotenie.

Nemám v tomto preferencie. Minule som mala potrebu sa vrátiť do próz Hronského a teraz napríklad do univerza postavy Patricka Melrosa.


Aký je Tvoj názor na komerčnú literatúru?

Asi rovnaký ako napríklad na produkciu Netflixu. Nájdete si v nej to, čo momentálne vnútorne potrebujete. Uvoľniť sa, stíšiť sa, zažiť dobrodružstvo, prežiť situácie, ktoré nemusia byť prítomné v našich každodenných momentoch.

Nepremýšľala si niekedy aj nad napísaním vlastnej knihy? A ak áno, tak o čom by bola?

Napísala som dizertačnú prácu, ktorú by som chcela časom upraviť do podoby monografie. Venovala som sa v nej prvým prejavom žánru alternatívnej histórie v slovenskej literatúre v 20. storočí.

Z pohľadu recenzentky, máš nejaké rady pre začínajúcich autorov (poprípade aj pre tých súčasných)?

Majte viacerých beta-čitateľov, dajte si zredigovať svoje texty, snažte sa dostať čo najviac spätnej väzby.

Kde všade Ťa môžeme na internete nájsť?

Inferno na Polici je možné nájsť na YouTube, Instagrame ale aj na Facebooku.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.