Recenzia: All the Bright Places - Jennifer Niven

septembra 12, 2018

AUTOR: Jennifer Niven
NÁZOV: All the Bright Places
VYDAVATEĽSTVO: Penguin Books
ROK VYDANIA: 2015
POČET STRÁN: 400

Theodora Fincha trápia depresie. Každý deň premýšľa nad smrťou, no zároveň hľadá dôvody, prečo žiť. Violet Markeyová ráta dni do maturity, aby mohla ujsť z malého mesta, kde ju prenasledujú bolestné spomienky na sestrinu tragickú smrť. Navzájom sa nepoznajú, až kým sa obaja neocitnú na rímse školskej zvonice, s pohľadom upretým na chodník šesť poschodí pod nimi. Dole sa zhlukujú študenti a škodoradostne pobádajú Fincha, aby skočil. Na výčiny problémového študenta už sú zvyknutí. Čo tam však robí Violet? Keď dvojica napokon cúvne, na druhý deň sa v školských novinách objaví článok o hrdinke Violet, čo zachránila čudáka Fincha. Nebolo to však naopak? Finch je novou známosťou uchvátený a Violet presvedčí, aby spolu pracovali na školskom projekte – túlali sa po Indiane a spoznávali jej neobjavené zákutia, všetky skvelé miesta, o ktorých mnohí ani netušia. Práve tam si uvedomia, že môžu byť sami sebou, zbaviť sa nálepiek, ktoré im dávajú tí, čo ich vôbec nepoznajú. Skrátka môžu byť konečne šťastní.
Zdanie však občas klame, najmä ak je smútok priveľký...


Knihám v anglickom jazyku som nikdy neholdoval. Vždy som sa im vyhýbal a nikdy som nemal odvahu začať čo i len jednu čítať. Bolo to najmä vďaka tomu, že som sa bál, že nebudem rozumieť ani jednej vete. Každopádne, všetko sa to zmenilo pred dvomi rokmi, kedy som si kúpil Alicu v krajine zázrakov (samozrejme v angličtine), no niekde na začiatku som to vzdal. Hoci môj prvý pokus o prečítanie anglickej knihy skončil neúspešne, pred niekoľkými mesiacmi som si povedal, že dám knihám v angličtine ešte jednu šancu a siahol som tak po niečom jednoduchšom, čiže po young adult knihe All the Bright Places (v preklade: Všetky skvelé miesta). A nebudem klamať, ak poviem, že to bola výborná voľba.

Táto young adult kniha ponúka jedinečný príbeh zo života dvoch postáv, a to Violet a Fincha. Postáv, ktoré sa stretli v školskej zvonici jednou veľkou náhodou, keď chceli spáchať samovraždu. Toto náhodné stretnutie postupom času vyústi do akéhosi kamarátstva, ktoré postupom času prerastá do niečoho väčšieho. Lenže tu sa naskytá jedna otázka. Vydrží ich láska aj ťažké chvíle?

All the Bright Places je kniha, ktorá sa venuje veľkému množstvu tém, medzi ktoré patria depresie, rôzne úzkosti, smrť a do určitej miery aj šikana. Autorka v knihe rozpracovala hneď niekoľko rôznych spoločenských tém, vďaka čomu je kniha o to viac zaujímavejšia a dokáže si tak získať veľké množstvo čitateľov. Aj napriek tomu, že autorka v knihe rozpracovala hneď niekoľko tém, podarilo sa jej ich spracovať tak, že podala čitateľovi dôveryhodný príbeh, ktorý je zároveň aj dojímavý. Čitateľovi je tak omnoho viac priblížený život na strednej škole, vďaka čomu môže vidieť to, aká dokáže byť spoločnosť na jedinca, ktorý sa od nej tak trocha líši.
Hoci má kniha trocha pochmúrnejší dej, aj napriek tomu sa mi páčila. Odhliadnuc od toho, že sa dej odohráva v Amerike na strednej škole (ak sa nemýlim), autorke sa podarilo vytvoriť originálny dej, ktorý napriek tomu nebol miestami dotiahnutý do konca. A práve najviac to bolo vidieť pri posledných kapitolách knihy, kedy tie kapitoly boli ako keby "pritiahnuté za vlasy". Alebo inak povedané, kapitolám chýbali udalosti či zvraty, vďaka ktorým by dej omnoho viac vygradoval. Samozrejme, nič to nemení na tom, že z hľadiska príbehu je to veľmi dobrá kniha.

Čo je na knihe azda najzaujímavejšie, sú postavy. Kniha prekvitá množstvom rozmanitých postáv, medzi ktorými si určite nájdete svojho obľúbenca. Či už to bude Finch, Violet, Ryan alebo Amanda. Hoci v knihe bolo veľa postáv, mňa najviac zaujali len Violet a Finch. Aj napriek tomu, že správanie Violet bolo ku koncu knihy absolútne nelogické, dokázal som si ju obľúbiť najmä vďaka tomu, čo si počas svojho krátkeho života prežila. Zato Finch ma zaujal z úplne iného hľadiska. Dalo by sa povedať, že Finch predstavuje tú "divnú osôbku", ktorú má hlboko v sebe každý jeden z nás. A práve to bol ten dôvod, prečo som si ho obľúbil.

Aj napriek tomu, že je kniha v angličtine, ide o neskutočne jednoduché čítanie. Kniha je napísaná veľmi jednoducho, no zároveň tak pútavo, že po niekoľkých desiatkach strán sa zahĺbite do príbehu až tak, že zabudnete na to, že čítate knihu v angličtine. Mne osobne sa to podarilo a musím sa priznať, že som nedokázal uveriť tomu, že kniha v angličtine môže byť napísaná až tak jednoducho. Ale to nie je jediná výhoda knihy po jazykovej a písomnej stránke. Pre anglické young adult knihy je typická jednoduchá slovná zásoba, pričom táto kniha nie je výnimkou. Ide presne o tú knihu, ktorá je priam dokonalá pre ľudí, ktorí začínajú s čítaním kníh v angličtine.

All the Bright Places je kniha, ktorá je oprávneným bestsellerom. Originálny príbeh, ktorý bol aj tak miestami pritiahnutý za vlasy, zachránili postavy a prostredie. Emotívna kniha, ktorá dokáže chytiť za srdcia množstvo čitateľov, veľmi trefne poukazuje na to, aký dokáže byť život na škole. Zároveň je však aj varovaním, že psychické zdravie človeka je rovnako dôležité, ako to fyzické. Knihu hodnotím 4/5.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.