Recenzia: S láskou tě nenávidím - Kolektív autorov

apríla 30, 2018


AUTOR: Kolektív autorov
NÁZOV: S láskou tě nenávidím (Because you Love to Hate Me)
VYDAVATEĽSTVO: CooBoo (Bloomsbury)
ROK VYDANIA: 2018 (2017)
POČET STRÁN: 388
PREKLAD: Tomáš Bíla

Nechajte na hrdinoch, aby zachránili svet, zloduchovia mu proste chcú len vládnuť. V tejto antologii sa trinásť uznávaných autorov spojilo s trinástimi známymi booktubermi, aby spoločne spísali príbehy z pohľadu často nesprávne pochopených záporákov. A tak sa znova dostávame napríklad do príbehov Sherlocka Holmesa, ale tentokrát z pohľadu hlavnej zápornej postavy, ktorá nám ukáže, že nie všetko  je tak jednoduché, ako sa zdá.

Kniha S láskou tě nenávidím v dobe svojho vydania spravila na americkom knižnom trhu veľký rozruch, vďaka čomu sa začala objavovať na všetkých zahraničných Instagramoch, ktoré sledujem. A práve vďaka tomu som začal o knihu javiť istý záujem. Keď som sa dozvedel, že sa CooBoo rozhodne vydať túto knihu aj v češtine, tak som okamžite vedel, že si ju zaobstarám. Asi najviac ma kniha zaujala svojou obálkou, ktorá patrí medzi tie najkrajšie, aké doma mám. Lenže obsahovo sa mi kniha až tak nepáčila.

Cieľom tejto knihy je ukázať čitateľovi rôzne príbehy, no tentokrát nie z pohľadu kladných postáv, ale tých záporných. Z pohľadu postáv, ktoré sú vo väčšine príbehov nepochopené. Z pohľadu postáv, ktoré sú mnohými čitateľmi nenávidené. Autori sa v tejto zbierke poviedok snažia ukázať, že záporné postavy nemusia byť hneď zlé. Môže to byť práve prostredie, v ktorom vyrastali, či udalosti, ktoré z nich spravili záporné postavy. No taktiež je v knihe skvelo vidieť to, že ani postavy, ktoré vyzerajú byť dobré, dobrými nemusia byť. A presne na túto tému píše Samantha Shannon vo svojej poviedke Marigold. (Musím priznať, že práve Samantha ma svojou poviedkou veľmi milo prekvapila, pretože po prečítaní jej knihy Zber kostí som od tejto poviedky nemal veľmi veľké očakávania.)
Pri čítaní tejto knihy sa mi v hlave začali vynárať rôzne otázky. Prečo hlavné postavy nemáme tak radi? Sú záporné postavy až tak zlé? Nemôžu v sebe mať aj niečo dobré? 
Sú to otázky, na ktoré sa odpoveď nehľadá tak ľahko. Možno to je kvôli tomu, aké veci koná daná postava, ako sa prezentuje, alebo aké má vlastnosti. Alebo to je nebodaj autorom, ktorý sa rozhodol vytvoriť postavu, ktorú budú čitatelia nenávidieť?

Samotné poviedky ma veľmi neohúrili. Od toho, ako veľmi boli chválené od amerických čitateľov, tak som si myslel, že to bude nový adept na horúci bestseller. Zatiaľ čo niektoré poviedky boli veľmi zaujímavé, iné mi pripadali, ako keby boli na jedno kopyto. V tejto knihe nebola ani jedna poviedka, v ktorej by neumrela aspoň jedna postava. A to ma dosť iritovalo. Hoci mi to spočiatku nevadilo, no postupom času ma prestavalo baviť čítať poviedky, v ktorej vždy niekto zomrie. Čo mi vadilo ďalej, bolo to, že skoro každá poviedka mala veľmi podobnú zápletku. Stretnú sa dvaja ľudia, spoznávajú sa až sa do seba nakoniec zamilujú, no jeden z nich aj tak zomrie. Proste poviedky, ktorých koniec som vedel predpovedať už vopred.
V tejto knihe bola ešte jedna vec, ktorá mi veľmi vadila, a to doslovy alebo minirecenzie (neviem ako to nazvať) od booktuberov. Podľa mňa išlo o úplne zbytočnú vec, bez ktorej by podľa mňa bola samotná kniha omnoho lepšia.
Jediné poviedky, ktoré sa mi v celej zbierke páčili, boli Mořská čarodejnice (Marissa Meyer), Marigold (Samantha Shannon), Julian proti všem pravidlům (Andrew Smith) a Sera (Nicola Yoon). Tieto poviedky podľa mňa majú skvelý potenciál byť rozpísanými do nejakej novely alebo románu a vydané ako samostatné knihy.

Zbierka poviedok S láskou tě nenávidím nie je to najlepšie, ale zasa ani to najhoršie, čo som doteraz prečítal. Každopádne musím skonštatovať, že po prečítaní knihy som zostal sklamaný. Poviedky, od ktorých som mal veľké očakávania ma akosi sklamali. Avšak kniha taktiež obsahuje aj poviedky, ktoré boli veľmi dobré. S láskou tě nenávidím hodnotím 3/5.

Za poskytnutie tejto veľmi zaujímavej knihy ďakujem


Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.