Recenzia: Smrteľne blízko - Hana Šrámková

októbra 21, 2017

AUTOR: Hana Šrámková
NÁZOV: Smrteľne blízko
VYDAVATEĽSTVO: Motýľ
ROK VYDANIA: 2017
 POČET STRÁN: 239

Eva Fiedlerová sa po pätnástich rokoch vracia so svojou dcérou do domu, v ktorom vyrastala. Do domu, v ktorom sa pred pätnástimi rokmi zabil policajt a zároveň aj jej otec Vincent Fiedler, s cieľom zistiť pravdu. Prečo sa zabil jej otec a prečo zmizla jej matka. No ako sa jej to podarí, keď obaja jej susedia sú psychopati?

Bolo to len akoby nedávno, čo som recenzoval knihu Tigrom sa nesníva od Jany Sarnovej. Autorky, ktorej debutová kniha ma tak dostala, že ešte aj dávno po jej prečítaní som sa spamätával z konca. A niečo podobné sa stalo aj pri tejto knihe. Ide o ďalší debut slovenskej spisovateľky, no tentokrát Hany Šrámkovej.
Príbeh sa aj v tomto prípade odohráva na Slovensku. Mňa osobne čoraz viac bavia knihy práve zo slovenského prostredia a ešte viac ma bavia, keď majú štítok podľa skutočného príbehu. Hoci knihe tento štítok chýbal, no ja sám som mal pocit, ako keby sa ten príbeh fakt odohral. A možno sa aj odohral. Kto vie?

Čo ma na Hane Šrámkovej asi najviac bavilo, bol jej štýl písania. Jej najväčším plusom je to, že nepíše zložité vety a nepoužíva zložité slová. Proste píše jednoducho, pútavo a počas celej knihy udržiava rovnakú úroveň napätia, ktorá sa ku koncu knihy postupne zvyšuje. Čítal som už dosť veľa kníh, kde napätie postupom času vyprchalo (najmä u debutov), no Hana nesklamala. Lenže bola tu jedná vec, a neviem či to bol autorkin zámer, no už na začiatku knihy som hneď vedel, ktorá postava bude záporná. V podstate to na kvalite a napätí príbehu nič nemení, ale vďaka tomu som celý čas bol v napätí a očakával som, či sa moja predtucha potvrdí.
Dejovou líniou kniha sleduje slobodnú matku Evu s dieťaťom, ktorá to už od detstva nemala ľahké. A to bol asi ten najhlavnejší dôvod, prečo som si Evu tak obľúbil. Dalo by sa povedať, že Eva do určitej miery odzrkadľuje aj nás. Každého, kto to v živote nemal ľahké. A možno aj preto na mňa Eva pôsobila tak reálne a nie umelo ako postavy v iných knihách. Jej chovanie, jej zmýšľanie... ako keby bola skutočná.

Podľa mňa autorka knihou zašla omnoho hlbšie. Rozhodla sa do svojho príbehu zasadiť aj témy ako je opilstvo alebo rakovina, a taktiež miestami zabŕda aj do témy psychické poruchy. Témy, ktoré sú v 21. storočí snáď najrozšírenejšie. Už pri čítaní ma napadla otázka ohľadom týchto tém: Inšpirovala sa autorka snáď zo svojho okolia?
Postavy v tejto knihe sú celkom zaujímavé. Okrem Evy a jej malej dcéry tu máme taktiež psychopatického suseda Hansa, mladého zlatokopa Lukáša, ktorý žije so svojou bohatou manželkou hneď vedľa Evy alebo Evinho bývalého priateľa Nora. Spomedzi týchto spomenutých postáv prišiel mne najsympatickejší Noro. Jeho blbé poznámky a jeho správanie ma jeden čas bavilo a zasa druhý raz štvalo. Proste sa to tak striedalo.

Ako som už spomínal na svojom instagramovom profile, kniha Smrteľne blízko sa stala jednou z mojich najobľúbenejších kníh. Podľa mňa má Hana Šrámková skvelý nábeh stať sa jednou z najlepších slovenských spisovateliek 21. storočia. Knihe Smrteľne blízko dávam 98%.

Za poskytnutie úžasného literárneho zážitku ďakujem

Motyl

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.