Recenzia: Harry Potter a Prekliate dieťa - J. K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorn

júla 13, 2017


AUTOR: J. K. Rowling, Jack Thorn, John Tiffany
NÁZOV: Harry Potter a Prekliate dieťa (Harry Potter and the Cursed Child)
VYDAVATEĽSTVO: Ikar (Little, Brown)
ROK VYDANIA: 2016 (2016)
POČET STRÁN: 360
PREKLAD: Oľga Kralovičová

Vždy bolo ťažké byť Harrym Potterom a nie je to ľahké ani dnes, keď je prepracovaným zamestnancom Ministerstva mágie, manželom a otcom troch školopovinných detí.
Harry zápasí s minulosťou, ktorá sa ustavične vracia. Jeho najmladšiemu synovi Albusovi pripadla ťarcha rodinného dedičstva, o ktoré nikdy nemal záujem. Keď minulosť a prítomnosť vytvoria hrozivú výbušnú zmes, otec aj syn musia čeliť nepríjemnej pravde, že raz sa temnota zjaví na nečakaných miestach.

Harry Potter a Prekliate dieťa je ďalšou z kníh, ktorá vo svete spravila veľký bum. Možno nespravila až taký bum, ako jej predchodkyne, no aj tak sa stále teší popularite. No našli sa tu aj takí fanúšikovia HP, ktorým sa kniha nepáčila. Jeden nemenovaný YouTuber robil na knihu stream, v ktorom sa vyjadroval, že keď si ju objednával, tak očakával, že kniha bude rovako písaná ako tie predchádzajúce, a že to nebude vo forme scenára. A tu sa potvrdzuje ďalšie pravidlo. Jednak si ju kúpil a ani si neprečítal, že o čom to je a AKO to je napísané, pričom to píše už na obálke knihy. Skvelý príklad toho, že už len meno predáva.

Mne osobne sa príbeh veľmi páčil. Knihu som mal zhltnutú asi za dva dni, pričom sa niet čomu čudovať, keďže na jednej strane je len zopár viet. Príbeh bol veľmi zaujímavý, napínavý a miestami dokázal poriadne šokovať. Taktiež som sa stretávala aj s názormi, že knihu sa oplatí prečítať len vtedy, ak ste si prečítali knihy, pretože je tam kopec momentov, ktoré nadväzujú z predchádzajúcich kníh. HOVADINA. Ja som prečítal len prvý diel, druhý do polovice a tretí asi len do tretiny. Ono bohato stačí, keď si pozriete filmy a potom sa pustíte do 8ičky.

Čo sa týka postáv, tak tam to je v tomto prípade už inak. Príbeh sa tentokrát netýka Harryho, Hermiony a Rona, ale detí Albusa a Scorpiusa. Podľa mňa ide o veľmi príjemnú zmenu, vďaka čomu som sa na knihu tešil ešte viac. Taktiež sa tam odzrkadľoval do cela zaujímavý vzťah otec-syn medzi Harrym a Albusom.
Samozrejme sa v tejto knihe našiel jeden obrovský šokujúci moment, ktorý vám neprezradím. Odporúčam si zohnať knihu a zistiť, aký to je, ;)

Každý jeden človek má svoj vlastný názor, a inak to nie je ani pri tejto knihe. Mne osobne sa ôsmy diel z Harry Potter ságy neskutočne páčil, pričom by som aj rád uvítal spracovanie vo forme klasickej beletrie. Harry Potter a Prekliate dieťa hodnotím 5/5.

2 komentáre:

  1. Tak ten pán youtuber bol naozaj skalný čitateľ, že si neprečital poriadne ani prednú obálku. A k názoru páči/nepáči - existuje 100 ľudí a 100 chutí - ja sa prikláňam ku knihe aj recenzii - PÁČI. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne...pri tejto knihe sa to nedá nejak extra odporučiť...proste si ju musí človek prečítať aby si na ňu vytvoril názor ☺

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.