Recenzia: Mira - Nina Protušová

septembra 21, 2019

AUTOR: Nina Protušová
NÁZOV: Mira
VYDAVATEĽSTVO: YOLi / Ikar
ROK VYDANIA: 2019
POČET STRÁN: 320

Prežila. Bola to podľa všetkého nebezpečná nehoda za dosť zvláštnych okolností a Mira si z nej nič nepamätá. Vyviazla však takmer bez škrabanca a nezranila nikoho iného – skutočné šťastie v nešťastí. Mala by byť spokojná. Práve sa presťahovala k Táni, svojej bláznivej najlepšej kamarátke, popri práci v kaviarni sa znova začína pripravovať na prijímacie skúšky na vysokú školu a jej milujúci priateľ Peter ju vo všetkom oddane podporuje. Všetko sa uberá správnym smerom. 
Lenže čo sa skutočne odohralo v deň nehody? Mira má pocit, že čosi nesedí, a tak sa na vlastnú päsť púšťa do pátrania. Podporí ju jedine Rado, jej spriaznená duša, a Mira pomaly začína tušiť, že má pred sebou pekelne zamotané klbko lží a temných tajomstiev...


Hoci sa Nina Protušová pohybuje na slovenskej literárnej scéne už od roku 2014, stále ju možno považovať za začínajúcu autorku. Na konte má dve knihy, medzi ktoré patrí fantasy young adult Čierna schránka, ktorá vyšla vďaka projektu Mám talent vydavateľstva Ikar, a tohtoročná novinka Mira.
Mira je autorkina druhá kniha, ktorá sa výrazne líši od debutu. Nie je to fantasy, no aj napriek tomu tam istá dávka podivna je. Nie je to triler, aj keď istú dávku napätia obsahuje. Ako povedala autorka, Mira sa nezaraďuje ľahko, no na čom sa môžeme všetci zhodnúť je to, že sa jedná o román, ktorý si budete chcieť prečítať. Pretože Mira je kniha, ktorá v mnoha ohľadoch predčila autorkin debut.

Kniha Mira, ako to už vyplýva z názvu, sleduje príbeh mladej Miry, ktorá mala autonehodu. Prežila ju, no napriek tomu si z tohto osudného okamihu nič nepamätá. Našťastie sa jej nepodarilo zraziť nikoho, a preto by mala byť spokojná. No predsa len tu čosi nesedí. Vždy, keď sa spýta blízkych členov rodiny a priateľov na autonehodu, vždy jej povedia to isté, alebo rýchlo zmenia rozhovor na inú tému. Prečo vlastne havarovala, keď vždy bola opatrnou šoférkou? Mira sa preto rozhodne pátrať po skutočnej pravde, nech je, aká chce. Jediná osoba, ktorá sa jej rozhodne pomôcť, je jej kamarát Rado a Mira postupom času zisťuje, že bude musieť rozmotať obrovské klbko lží a tajomstiev.

Mira je kniha, ktorá zaujme čitateľa už od samotného prológu. V ňom sa Mira sťahuje k najlepšej kamarátke a spätne sa vracia k udalostiam, ktoré sa odohrali pred autonehodou, a zároveň si aj kladie otázku, čo sa počas autonehody skutočne stalo. Následne príbeh pokračuje v momente, keď už Mira býva u najlepšej kamarátky Táni, no predsa len tu je niečo, čo Mire na všetkom tom nesedí. Ľudia v jej okolí sa od jej autonehody správajú akosi inak. Mira vie, že to pravdepodobne bude súvisieť s dôvodom, prečo havarovala, a preto sa rozhodne pátrať po skutočnom dôvode jej autonehody. Od tohto momentu kniha naberá na zaujímavosti a napínavosti, pričom miestami pripomína triler. Autorke sa dokonca podarilo aj niektoré obyčajné udalosti vykresliť tak, že vzbudzujú v čitateľovi napätie, čo ho následne núti čítať príbeh ďalej. Najčastejšie to boli práve momenty, keď hlavná postava vedela, že spravila danú vec ešte pred autonehodou, no po nej ju nevedela nájsť, alebo ju nenašla v takom stave, v akom bola pred autonehodu. Môže to znieť divne, no aj tieto maličkosti pomáhali dotvárať samotnú atmosféru príbehu.

Nina Protušová už pri knihe Čierna schránka dokázala čitateľom, že vie písať naozaj dobre. Kniha sa čítala veľmi dobre, a preto som čosi podobné očakával aj od Miry. A moje očakávania sa naplnili. Mira je písaná podobným štýlom, ako tomu bolo pri Čiernej schránke, no v tomto prípade je kniha napísaná omnoho lepšie a profesionálnejšie. Kniha sa aj naďalej veľmi ľahko číta, dominujú tam dialógy, vďaka čomu má dejovosť a rýchly spád. Autorka sa častokrát pohráva s napätím, ktoré je v knihe veľmi cítiť, čo následne núti čitateľa nepustiť knihu z rúk a čítať ju ďalej s cieľom zistiť, čo bolo príčinou Mirinej nehody. A musím povedať, že čas strávený za touto knihou určite nebude premárnený, pretože samotné rozuzlenie je naozaj nečakané.

Čo sa týka postáv, tie boli vykreslené vynikajúco. Autorka od vydania Čiernej schránky spravila naozaj obrovský pokrok aj čo sa týka vykresľovania postáv. Pod jej perom postavy doslova ožívajú a počas čítania knihy budete mať pocit, že si žijú vlastným životom namiesto toho, aby robili to, čo im povie samotná autorka. Postavy majú svoje charakteristické črty a vlastnosti, ktoré im dodávajú na reálnosti, no zároveň sa vďaka tomu navzájom odlišujú. Či už je to starostlivá Táňa, priateľský Rado alebo záhadný Peter.

Mira je kniha, po ktorej by ste mali určite siahnuť. Kniha disponuje skvelým príbehom s veľmi zaujímavým rozuzlením a zaujímavými postavami. Táto kniha je dôkazom toho, že Nina Protušová sa od vydania svojho debutu posunula na úplne inú úroveň, a preto som naozaj zvedavý, čo si pre čitateľov pripraví vo svojej ďalšej knihe. Miru hodnotím 5/5.

Za poskytnutie knihy ďakujem samotnej autorke.

Knihu si môžeš zakúpiť kliknutím TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.