Recenzia: Chata ve Švýcarsku - Julie Caplin

septembra 05, 2021

AUTOR: Julie Caplin
NÁZOV: Chata ve Švýcarsku (The Little Swiss Ski Chalet)
VYDAVATEĽSTVO: Cosmopolis/Grada (HarperCollins)
ROK VYDANIA: 2021 (2021)
POČET STRÁN: 344
PREKLAD: Karolína Medková

Zabalte si kufry a vypravte se k zasněženým vrcholkům švýcarských Alp. Je načase si užít výhled do krásné krajiny a vychutnat si přitom sametovou horkou čokoládu, výborné sýry a úžasnou romantiku.
Mina věří, že šálek horké čokolády dokáže vyřešit všechny trable. A právě to teď potřebuje. Má za sebou totiž pořádný trapas – její poslední milostná eskapáda se stala okamžitým hitem internetu.
Se sbalenými kufry a jasným cílem dát si do pořádku život se Mina rozhodne utopit svůj žal v té nejlepší horké čokoládě na světě. A Mina moc dobře ví, kde ji najít – v útulné chatě své kmotry, která se nachází ve Švýcarsku.
Plán je jednoduchý: litry čokolády, žádní muži. Tedy jen do chvíle, než ho zkomplikuje neznámý krasavec, který Mině zkříží cestu ve vlaku do Alp…

Knižná séria romantických cestopisov Romantické útěky si získala tisíce čitateľov po celom svete. Jednoduché romantické príbehy, ktoré sa vyznačujú opismi rôznych krajín sveta, prinášajú oddychové čítanie, vhodné do každého ročného obdobia. Čitatelia prostredníctvom tejto série mali možnosť navštíviť už niekoľko rôznorodých miest sveta, ako je napríklad Kodaň, Brooklyn, Paríž či Tokio. V najnovšom, poradí siedmom, autorkinom románe, berie Julie Caplin svojich čitateľov do zasneženého Švajčiarska.

Od Julie Caplin som mal možnosť prečítať si skoro všetky jej romány. Nečítal som ich v poradí, v akom vyšli, napriek tomu som v každej novšej knihe videl istý progres v spôsobe, akým autorka uberá svoje príbehy. Preto som bol veľmi zvedavý na to, čo ponúkne autorkina novinka, najmä po stránke opisov prostredia, ktoré Julie Caplin proste vie. Keď som sa začítal do príbehu, atmosféra, ktorá z neho šla, ma okamžite pohltila. Aj preto považujem túto knihu za momentálne najlepší diel z celej série.

Kniha Chata ve Švýcarsku sleduje Minu, ktorej posledný vzťah obrátil život hore nohami. Prichádza tak o lásku, ktorá v skutočnosti ani nebola pravou láskou. Vďaka tomu sa stane internetovou senzáciou, a tak chtiac-nechtiac musí na istý čas opustiť svoju prácu. Odchádza do švajčiarskych Álp, s cieľom zrelaxovať a zabudnúť na predošlé udalosti. Lenže čo sa stane, keď cestou spozná Luka? Ako jej nový muž ovplyvní jej život? A je možné, aby dokázala znova milovať?

Julie Caplin si aj tentokrát pripravila pre čitateľov veľmi pútavý a zaujímavý príbeh. Ten, podobne ako aj v predošlých knihách, autorka začína zápletkou, ktorá je istým podnietením k tomu, aby hlavná postava opustila svoju domovinu a vycestovala do zahraničia. V prípade tohto diela to je neopätovaná láska a následná pomsta, ktorá prinúti Minu vziať si v práci na určitý čas voľno a vycestovať tak do zahraničia. Rovnakého scenára sa držia aj predošlé autorkine knihy, a preto v tomto prípade nejde o nič prekvapivé. Čo je však zaujímavé, je práve samotné spracovanie. Autorke sa do tejto zápletky podarilo vtesnať aj niekoľko vtipných situácií, ktoré ju príjemne oživili. Aj preto Julie Caplin vzbudzuje čitateľovu pozornosť a núti ho tak pokračovať v príbehu ďalej.

V momente, ako sa dej prenesie do Švajčiarska, autorka postupne začína pracovať s prostredím. Predstavuje čitateľovi nové postavy, ktoré ho budú sprevádzať počas zvyšku príbehu, a aktívne pracuje s opismi prostredia. Práve v tomto diele naberajú autorkine opisy veľmi reálne črty a čitateľ tak popri čítaní knihy má pocit, ako keby sa s postavami nachádzal priamo na danom mieste. Julie Caplin tak využila všetky možnosti, ktoré ponúka prostredie, a čitateľ sa tak zároveň dozvedá rôzne zaujímavosti o Švajčiarsku. Autorka tuná opisuje proces výroby čokolády, či dokonca aj rôzne recepty, pričom jeden z nich, konkrétne na Basilejský Kirschenbrottorte, nájdete kompletne rozpísaný na konci knihy.

Plusom tejto knihy je taktiež aj romantická zápletka, ktorá nie je tak presladená a pôsobí na čitateľa uveriteľne. Chémia medzi obomi postavami v tomto prípade funguje, no autorka i to znova o čosi viac sťažila, a preto sa v príbehu vyskytujú zaujímavé zápletky.

Chata ve Švýcarsku je kniha, v ktorej sa Julie Caplin venuje aj rôznym témam, ktoré príbeh oživujú a dodávajú mu reálnosť. Autorka tuná rieši témy ako priateľstvo, láska, rozchod, smútok či pomsta, v ktorých síce nejde príliš do hĺbky, napriek tomu ich vykresľuje dostatočne na to, aby pôsobili uveriteľne.

Podobne ako predošlé knihy, aj táto je napísaná jednoduchším štýlom, ktorý je zároveň pútavý a čitateľa si okamžite získa. Dej plynie veľmi rýchlo, k čomu dopomáha jednak dejovosť, zároveň aj dialogickosť. Autorkine opisy prostredia nie sú zložité. Julie Caplin vsadila na jednoduchosť, čo aj v tomto prípade veľmi dobre zafungovalo. Zas a znova tak možno toto dielo zaradiť k oddychovej literatúre.

Samotné postavy boli v príbehu vykreslené veľmi dobre. Na čitateľa pôsobia popri čítaní knihy reálne a nájde si tak medzi nimi svojich obľúbencov. Autorka v knihe predstavuje postavy rôznorodých vlastností, ktoré sa od seba odlišujú. Či už je to Mina, Derek, Luke, George alebo Ian.

Julie Caplin si pre čitateľov pripravila podmanivý príbeh zo zasnežených Álp, ktorý poteší každú romantickú dušu. Jednoduchý a pútavý príbeh, ktorý skvelo dopĺňajú opisy prostredia, ktoré priam zhmotňujú danú atmosféru a čitateľ má tak popri čítaní knihy pocit, ako keby sa s postavami skutočne nachádzal na danom mieste. Knihu Chata ve Švýcarsku hodnotím 5/5.
Za poskytnutie e-knihy ďakujem
Grada
Kniha vychádza 9.9. a môžete si ju zakúpiť kliknutím TU

2 komentáre:

  1. Ahoj, popravdě o této autorce je teď slyšet ze všech knižních i neknižních blogů. Už jsem dost nahlodaná něco si od ní přečíst. Obzvláště teď na podzim se zdá jako perfektní volba pro zachumlání se do deky za bubnování deště na okna. Asi jí budu muset dát šanci. Parádně napsaná recenze mimochodem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ďakujem veľmi pekne. :) Áno, jej knihy sú priam ako stvorené na toto obdobie. Dúfam, že autorka zaujme a že sa knihy budú páčiť. :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.