Recenzia: Moreplavec - Diana Gabaldon

mája 08, 2021

AUTOR: Diana Gabaldon
NÁZOV: Moreplavec (Voyager)
VYDAVATEĽSTVO: Zelený Kocúr (Random House)
ROK VYDANIA: 2018 (1994)
POČET STRÁN: 892
PREKLAD: Zuzana Filadelfi

V treťom diele série OUTLANDER sa dozvedáme, že Jamiemu Fraserovi sa ani pri všetkej snahe nepodarilo zahynúť na bojisku pri Cullodene. Nie je z toho nadšený. V dvadsiatom storočí je Claire síce šokovaná z odhalenia, že Jamie prežil, ale rovnako je aj nadšená. Spoznávame Jamieho príbeh, ako postupne plynie, keď sa pokúša pozliepať život z čiastočiek svojej duše aj svojej krajiny, ktoré zostali, a z Clairinho krátkeho opisu spoznáme uplynulých dvadsať rokov po tom, čo ho opustila v Cullodene. Roger MacKenzie a Brianna (Clairina a Jamieho dcéra) si k sebe nachádzajú cestu počas spoločného pátrania útržkami minulosti a tvrdošijne hľadajú stopy po Jamiem Fraserovi. Dokážu ho nájsť? A ak sa im to podarí, vráti sa Claire k nemu? A ak sa vráti... čo bude potom? Úprimne? 
Asi by bolo jednoduchšie opísať, čo sa nestalo, ako to, čo sa stalo. Príbeh plynie od duchov Samhainu v Škótskej Vysočine až k uliciam a nevestincom Edinburghu, k šírošírym diaľavám na mori a dobrodružstvám v Západnej Indii. Kníhtlač, vlastizrada, vražda, vúdú, čínsky fetišizmus nôh, únos, korytnačia polievka a mnoho iného. Ale za tým všetkým stojí jediná Jamieho otázka: „Sassenach, prijmeš ma takého, aký som, a riskneš všetko pre muža, ktorého si kedysi poznala?“

Historická séria Outlander sa po svete teší veľkej obľube. Za jej vznikom stojí americká spisovateľka Diana Gabaldon, ktorá počas 90-tych rokoch debutovala knihou Cudzinka, ktorá je prvým dielom série. Od tej doby sa jej séria rozrástla o množstvo ďalších titulov, ktoré sledujú hlavnú dvojicu – Jamieho Frasera a jeho manželku Claire. Podľa tejto série sa natáča aj rovnomenný seriál, ktorý sa teší rovnakej popularite.
K tejto sérii som sa dostal približne pred dvoma rokmi. Napriek tomu, že historické romány nie sú tak úplne mojou šálkou kávy, táto séria si našla špeciálne miesto v mojom srdci. Už prvý diel si ma nesmierne získal a po prečítaní druhého dielu som sa len utvrdil v tom, že aj hrubá kniha dokáže mať veľkú výpovednú hodnotu. Autorke sa v oboch knihách podarilo skvelo prebudiť históriu k životu, a preto popri čítaní knihy máte pocit, ako keby ste sa skutočne nachádzali v 18. storočí. Preto som bol naozaj veľmi zvedavý, akým smerom sa autorka vydá v treťom diele série, a po prečítaní knihy musím usúdiť, že výborným.

Podobne ako pri Vážke v jantári, aj v Moreplavcovi nás autorka v úvode knihy zaviedla naspäť do 20. storočia, kde sledujeme Claire spolu s jej dcérou Briannou. Tuná sa obe dozvedajú, že Jamie prežil povstanie. Do popredia sa tak dostáva Jamieho príbeh, ktorý spoznávame nielen z poznatkov, ktoré Claire a Brianna objavili, no taktiež aj z pohľadu Jamieho samotného. Claire sa tak túži vrátiť späť do minulosti, aby mohla stráviť zvyšok života spolu s Jamiem, no to znamená, že sa musí vzdať Brianny. Ako sa Claire rozhodne? A čo všetko môže rozpútať jej návrat späť do minulosti?

Už pri predošlých dvoch knihách Diana Gabaldon ukázala čitateľom, že historické romány sú jej žánrom. Príbehy, ktoré sú častokrát rozpísané na niekoľko stoviek strán, ponúkajú čitateľom plnohodnotné čítanie, ktoré si vás okamžite získa, zaryje sa vám pod kožu a po jeho prečítaní sa budete z neho ešte dlho spamätávať. A ani kniha Moreplavec nie je výnimkou. Samotná kniha je pútavá už od prvých strán, v ktorých autorka čitateľa spočiatku zavedie do minulosti, kde sledujeme Jamieho spamätávajúceho sa z predošlých udalostí, ktorý sa zároveň snaží zmieriť s tým, že sa mu nepodarilo zomrieť, napriek tomu, že po tom túžil.
Ako strany plynú, autorka v príbehu skáče do 20. storočia, kde sledujeme Claire a Briannu, ktoré pátrajú po Jamiem. Príbeh knihy je tak rozdelený do dvoch dejových línií, ktoré podobne ako pri Vážke v jantári, sa následne spoja do jednej. Autorka sa však počas celej knihy retrospektívne vracia do obdobia v rozmedzí Clairinho príchodu do súčasnosti a následného odchodu znova do minulosti, vďaka čomu sa oboznamujeme aj s udalosťami, ktorými si musela prejsť aj ona a ktoré neboli zrovna príjemné.

Je veľmi zaujímavé sledovať to, ako sa s každou ďalšou knihou autorka čoraz viac prekonáva. V každej knihe je veľmi výrazne vidieť autorkin posun v tvorbe, a preto je každá ďalšia kniha v sérii čoraz väčším prekvapením. Už samotná Cudzinka bola výborným čítaním, Vážka v jantári ju však svojimi opismi a napínavými situáciami veľmi ľahko tromfla, a presne ten istý scenár sa odohral aj v prípade Moreplavca. Autorka s každou ďalšou knihou ponúka čitateľom prepracovanejší príbeh, ktorý sa vždy do veľkej miery zakladá na reálnych udalostiach a faktoch, vďaka čomu tieto knihy nie sú len akýmsi oddychovým čítaním na dlhé večery, no zároveň prostredníctvom nich autorka sprostredkúva aj zaujímavé historické poznatky.

Podobne ako pri predošlých dieloch zo série, aj v tejto knihe sa autorka venuje viacerým témam. Okrem tradičných tém akými je láska, rodina či boj za spravodlivosť, ktorým sa autorka venovala aj v predošlých dieloch série, tu pribúda aj epidémia, ktorá postihla posádku lode, nevera či nevlastné dieťa. Témy, ktorým sa autorka venuje do hĺbky a ponúkajú tak lepší čitateľský zážitok.

Napriek tomu, že má kniha skoro 900 strán, tak sa číta veľmi dobre, ba priam výborne. Autorka v knihe oslobodzuje čitateľa od zložitých opisov a snaží sa viac vsadiť na jednoduchšie opisy, ktoré príbehu neškodia, ba priam vďaka ním príbeh plynie o to rýchlejšie. Samotný dej je prepletený akciou, ktorej je v prvej polovici knihy pomenej, v tej druhej to však autorka čitateľovi vynahrádza niekoľkonásobne. Príbeh má vďaka tomu rýchly spád a to celé autorka zakončuje nečakaným koncom.

Čo sa týka postáv, tie sú vykreslené výborne. Popri čítaní knihy tak postavy na čitateľa pôsobia reálne a dôveryhodne, a to je presne to, čo je už pre túto sériu známe. V tomto románe autorka aj naďalej pokračuje vo vývoji vzťahu medzi Claire a Jamiem, no zároveň tuná dostáva väčší priestor aj Brianna, ktorú som si ja osobne veľmi obľúbil, a napriek tomu, že v knihe zohrala malú úlohu, tak sa zaradila medzi moje najobľúbenejšie postavy zo série.

Moreplavec je kniha, ktorá mi ukázala, že Diana Gabaldon sa vie vo svojej tvorbe stále posúvať a ponúkať tak čitateľom čoraz lepšie a lepšie príbehy. Ako knihy v sérii pribúdajú, spolu s nimi sa tak ten najnovší stáva mojím najobľúbenejším. Napínavý príbeh, veľmi dobre vykreslené prostredie a postavy a k tomu aj nečakaný koniec. Knihu Moreplavec hodnotím 5/5.
Za poskytnutie knihy ďakujem
Zeleny Kocur
Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU

1 komentár:

  1. Osobně mám témata s vracením se v čase velmi ráda, seriál jsem si velmi oblíbila ale knihy jsem zatím nečetla, tak snad jednou :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.