Recenzia: Hygge - Meik Wiking

decembra 23, 2020

AUTOR: Meik Wiking
NÁZOV: Hygge (The Little Book of Hygge)
VYDAVATEĽSTVO: Jota (Penguin Books)
ROK VYDANIA: 2017 (2016)
POČET STRÁN: 288
PREKLAD: Monika Vitinová

Pocit spokojenosti spočívá v být, nikoli mít.​
Proč jsou Dánové nejšťastnějšími lidmi na světě? Odpovědí je hygge, říká Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani.
Hygge je pocit, který zažíváte během bouřky, když jste v pohodlných ponožkách schoulení na pohovce, přikrytí měkkou dekou. Je to ten pocit, když u stolu osvětleném svíčkami společně se svými milovanými jíte své oblíbené jídlo a povídáte si. Je to pocit, který se vás zmocní, když se s šálkem oblíbené kávy v ruce díváte na rudé ranní světlo na jasné modré obloze. Hygge je o atmosféře a prožitku. Je to o sdílení se s lidmi, které máme rádi. Pocit domova. Pocit bezpečí. Pocit vnitřního klidu a blaženosti.
Tato kniha vám nabídne rady a tipy, jak know-how nejšťastnějšího národa na světě můžete využít ve svém životě i vy.

Hygge je životný štýl, ktorý sa v priebehu posledných rokoch stal veľmi populárnym po celom svete. Štýl, ktorý vznikol v Dánsku pred niekoľkými storočiami a ktorého cieľom je dosiahnuť vnútornú pohodu, sa v posledných rokoch snaží žiť čoraz viac ľudí. Na knižný trh sa tak dostáva čoraz viac publikácií, ktoré sa vám snažia poradiť, ako vlastne žiť podľa hygge. No povedzme si úprimne, nie každá kniha vám dokáže tento veľmi zaujímavý spôsob života priblížiť z rôznych hľadísk a do takej miery, aby ste si po prečítaní knihy z toho čosi odniesli. 
Keď sa mi do rúk dostala kniha Hygge, na jej čítanie som sa veľmi tešil. Je tomu už niekoľko rokov, odkedy kniha bola preložená pre slovenský a český trh, napriek tomu je stále medzi čitateľmi veľmi obľúbená. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som sa o to viac tešil na čítanie tejto knihy, od ktorej som mal značné očakávania. A po jej prečítaní môžem povedať, že som veľmi spokojný. Toto je jedna z tých kníh, ktoré vám skutočne do života niečo dajú a ktorými sa môžete inšpirovať aj v reálnom živote. 

Hovorí sa, že Dáni sú najšťastnejšími ľuďmi na svete. Čím to teda je? Odpoveďou je životný štýl hygge, ktorý sa čoraz viac dostáva aj do iných krajín sveta. Hygge však nie je iba životný štýl. Ide taktiež o pocit šťastia a vnútornej rovnováhy. V tejto knihe vám autor ponúkne rôzne rady a tipy, ako si taký životný štýl preniesť aj do svojho domova a života. 

Motivačná literatúra ide tak nejak mimo mňa. Nečítam ju veľmi, no vždy, keď po nejakej knihe siahnem, tak sa mi ukáže ako známka kvality. Podobne je tomu aj v prípade knihy Hygge, v ktorej autor ponúka čitateľom jedinečné tipy a triky, ako si navodiť hygge náladu aj u vás doma. Samotná kniha je napísaná veľmi príjemným štýlom jazyka, vďaka čomu sa veľmi dobre číta. Svojím spôsobom máte popri čítaní knihy pocit, ako keby autor sedel oproti vám a kamarátskym spôsobom vám rozprával o hygge. Tým, že autor je pôvodom Dán a zároveň je aj riaditeľom Inštitútu pre výskum šťastia, tak čitateľ dostáva overené informácie o hygge. 

Hygge nie je len kniha, v ktorej sa autor s čitateľmi delí len o know-how z oblasti hygge. Autor tuná komplexne rozoberá túto tému z každej oblasti. Jednak autor v knihe rozoberá históriu a pôvod hygge, ktorú následne prepája so súčasnosťou, no taktiež je kniha plná zaujímavostí z tejto oblasti. Autor v knihe taktiež rozoberá témy ako jedlo a pitie, oblečenie, osvetlenie, domov, spoločnosť, či ako si spraviť hygge náladu aj mimo domov (napríklad v práci), ktoré sú dôležitou súčasťou pohodového života. 

Vedeli ste, že Dáni ročne spotrebujú najviac sviečok spomedzi všetkých krajín sveta, čo zanecháva väčšiu uhlíkovú stopu, ako je tomu v prípade aut? Alebo že Dáni sú jednou z krajín, ktorá ročne spotrebuje najviac mäsa? To, ale aj kopec ďalších zaujímavosti autor zahrnul do tejto knihy, ktorá je obohatená rôznymi obrázkami, grafmi a štatistikami, ktoré sú tak nádherne spracované, že už sami o sebe počas čítania knihy vzbudzujú v čitateľovi pocit vnútornej pohody. V knihe nájdete taktiež rôzne recepty na tradičné dánske jedlá a nápoje, no ako sám autor hovorí, dôležité nie je samotné jedlo, ale ten hygge pocit, ktorý zažijete počas varenia. 

Ako vyzerajú hygge Vianoce? A prečo niektorí ľudia nosia aj počas leta šál obtočený okolo krku? Aj to je jeden zo znakov toho, ako veľmi sú Dáni spätí s tradíciou hygge. Zároveň však autor v knihe poukazuje aj na to, ako Dáni fungujú ako spoločnosť. Žijú v úzkych komunitách, v ktorých majú medzi sebou veľmi silné citové väzby, a preto keď sa presťahujete do Dánska, je veľmi ťažké stať sa členom nejakej komunity. Ak sa však do nejakej dostane, je to záruka toho, že ste si našli priateľov do konca života. Aj vďaka tomu autor poodhaľuje do istej miery kultúru tejto krajiny, vďaka čomu čitateľ nespoznáva Dánov len ako tých, ktorí sú hlavnými predstaviteľmi hygge, no zároveň aj ako krajinu, ktorá má množstvo nádherných historických a kultúrnych pamiatok. 

Samotná kniha je napísaná veľmi jednoducho, pútavo a ľudsky, a preto čitateľa osloví už od prvých strán. Samotného textu v knihe nie je až tak veľa, pretože je kniha doplnená aj o množstvo obrázkov a grafov, ktoré samotnú knihu veľmi dobre oživujú. A aj to je jeden z dôvodov, prečo je kniha vhodná aj pre ľudí, ktorí až tak veľa nečítajú, prípadne po knihe siahnu len príležitostne. 

Kniha Hygge bola pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Vďaka úspechu knihy som od nej mal značné očakávania, ktoré sa naplnili, no zároveň kniha prekonala aj moje očakávania. Toto je jedna z tých kníh, ku ktorým sa určite ešte aspoň raz vrátim. Možno ani nie už len s cieľom, aby som začal žiť viac hygge, ale taktiež aj zo samotného pocitu sa aspoň prostredníctvom tejto knihy na chvíľu preniesť do dánskeho prostredia, ktoré je v tejto knihe naozaj silné. Knihu Hygge hodnotím 5/5. 

Samotná téma hygge je naozaj veľmi zaujímavá, a preto ak sa o nej chcete dočítať viac, odporúčam vám navštíviť web izlato.sk, ktorý tejto téme venoval jeden samostatný článok, ktorého link nájdete TU.
Táto recenzia vznikla v rámci spolupráce s 
Knihu si môžete zakúpiť kliknutím na odkaz TU

1 komentár:

  1. Pěkná recenze. :-) Tahle knížka se mi taky strašně líbila a musím říct, že se k ní i po letech občas vrátím.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.