Recenzia: Smutný cyprus - Agatha Christie

novembra 02, 2020

AUTOR: Agatha Christie
NÁZOV: Smutný cyprus (Sad Cypress)
VYDAVATEĽSTVO: Slovenský spisovateľ (Collins Crime Club)
ROK VYDANIA: 2020 (1940)
POČET STRÁN: 208
PREKLAD: Nina Mikušová

Vo vynikajúcej detektívke z roku 1940 Agatha Christie prvý raz zaviedla Hercula Poirota do súdnej siene a poverila ho, aby svojím svedectvom zachránil život žene obvinenej z dvojitej vraždy. Pavučina lží, ktorú pritom bude musieť legendárny detektív rozmotať, je však mimoriadne spletitá...
Pred súdom stojí atraktívna mladá žena Elinor Carlislová. Je obvinená z vraždy svojej sokyne v láske Mary Gerrardovej a podozrievajú ju, že otrávila aj svoju tetu Lauru Welmanovú, po ktorej zdedila obrovský majetok. Všetky dôkazy a okolnosti svedčia proti Elinor a zdá sa, že len ona mala na obe vraždy motív aj príležitosť. Slučka okolo jej krku sa čoraz väčšmi sťahuje...
Verejnosť Elinor Carlislovú už vopred odsúdila a v nepriateľsky naladenej súdnej sieni iba jediný muž verí, že je nevinná – vidiecky lekár Peter Lord. Platonicky zaľúbený doktor Lord v zúfalstve požiada o pomoc Hercula Poirota. Aj slávny detektív má spočiatku vážne pochybnosti o nevine obžalovanej, ibaže dôkazy proti nej sú až príliš presvedčivé. A tak poslúchne svoj povestný neomylný inštinkt a rozhodne sa vypátrať pravdu. Bude však musieť použiť všetok dôvtip, aby mladá žena neskončila na šibenici...

66 kníh, z ktorých sa dokopy predalo viac než dve miliardy výtlačkov. Niekoľko desiatok filmových a televíznych spracovaní, množstvo poviedok, dve postavy, ktoré sa navždy zapísali do histórie detektívneho žánru. Aj takto nejako by sa dala v krátkosti opísať tvorba najúspešnejšej ženskej spisovateľky na svete, ktorú v počte predaných kníh predbehol už len Shakespeare a Biblia. Anglická spisovateľka Agatha Christie je príkladom toho, že kvalitne napísané detektívky môžu byť aj po niekoľkých desiatkach rokov stále aktuálne. Vražda na zámku Styles, Vraždy podľa abecedy, Smrť na Níle či Poirotove Vianoce. Toto je len zlomok z kníh, ktoré Agatha Christie počas života napísala a ktoré sú už klasikou detektívneho žánru. 

Smutný cyprus je ďalšou z kníh, ktoré významne ovplyvnili vývoj detektívneho žánru a v ktorej zároveň vystupuje malý zavalitý mužíček, Belgičan Hercule Poirot. Práve Poirot patrí medzi mojich najobľúbenejších detektívnych vyšetrovateľov, ak teda rovno nie je najobľúbenejší. A aj to bol jeden z dôvodov, prečo som sa tešil na čítanie tejto knihy. A musím uznať, že kniha sa mi veľmi páčila a chytila ma do takej miery, že som ju prečítal v priebehu dvoch hodín. 

V knihe Smutný cyprus Agatha Christie rozpráva príbeh mladej ženy Elinor Carlislovej, ktorá je obvinená z dvojnásobnej vraždy. Údajne vraj táto žena zavraždila svoju tetu Lauru Welmanovú, po ktorej následne zdedila majetok a taktiež aj Mary Gerrardovú – osobu, ktorá narušila jej vzťah so snúbencom Roddym. V jej nevinu však verí vidiecky lekár Peter Lord, ktorý osloví Poirota s tým, aby pred súdom dokázal jej nevinu. Podarí sa Poirotovi dokázať jej nevinu, keď všetky dôkazy smerujú proti nej? Alebo naozaj stojí Elinor za týmito vraždami? 

Smutný cyprus je kniha, ktorá je spracovaná inak, než je u kníh Agathy Christie zvykom. Samotná kniha začína kdesi pred koncom príbehu v súdnej sieni a následne sa autorka retrospektívne vracia v príbehu na začiatok, kde rozpráva, ako sa to všetko vlastne začalo. Samotný príbeh potom pokračuje až do súčasnosti, kde Hercule Poirot vyrieši samotný prípad. Práve prostredníctvom takéhoto spracovania príbehu Agatha Christie napísala pútavú knihu, ktorá v značnej miere oživila jej tvorbu. 

Samotný príbeh knihy v sebe priniesol čosi nové, no zároveň v sebe nesie typické črty autorkinej tvorby. Jedná sa o prvú knihu, v ktorej Agatha Christie predviedla Poirota pred súd, kde musí dosvedčiť vinu či nevinu obžalovanej. To celé je zasa doplnené o klasickú schému jej kníh, t.j. odohrá sa nejaká vražda, na scénu následne prichádza Poirot, ktorý vyspovedá každú jednu postavu a nakoniec prichádza finálna reč, v ktorej vysvetľuje, ako sa dostal k páchateľovi a následne prezradí, kto to je. Pre mňa osobne to bola príjemné obohatenie knihy a aj vďaka tomu som si jej čítanie o to viac užil. 

Nebola by to Agatha Christie, ak by jej kniha nebola založená na logike. Aj vďaka tomu sú jej knihy napriek niekoľkým desiatkam rokov v detektívnom žánri stále odlišné. Nie sú to žiadne detektívky, v ktorých prevláda krvilačnosť či násilie. Práve naopak. V knihách dominuje logika a podobne je tomu aj v spôsobe, akým boli postavy zavraždené. Boli otrávené, čo už nie je pre dnešné detektívky tak typické a aj to je jeden z dôvodov, prečo sú knihy Agathy Christie v dnešnej dobe stále obľúbené. 

V knihe Smutný cyprus sa Agatha Christie okrem dvojnásobnej vraždy venuje aj rôznym témam, ktoré príbeh skvelo obohacujú. Rieši sa tu téma lásky, nevery, materializmu či závisti, prostredníctvom ktorých sa autorka v príbehu lepšie realizuje a vďaka tomu ponúka čitateľovi dôveryhodnejší príbeh. 

Ak ste niekedy čítali nejakú knihu od Agathy Christie, tak viete, že jej knihy sú napísané umeleckejším, no stále jednoduchým štýlom jazyka, vďaka čomu sa veľmi dobre a rýchlo čítajú. Podobne je tomu aj v tejto knihe, vďaka čomu ju máte prečítanú za naozaj krátky čas. Opisov prostredia v knihe nie je veľmi veľa, pretože sa autorka viac zameriava na dialógy a vykreslenie jednotlivých postáv, ktoré na čitateľa pôsobia reálne. Mňa osobne v knihe najviac zaujala svojou povahou Elinor a taktiež jej snúbenec Roddy. 

Knihy Agathy Christie sú známkou kvality. Dôkazom je aj Smutný cyprus, ktorý v sebe ponúka veľmi zaujímavý dej, ktorý je doplnený o veľmi dobre vykreslené postavy. Ak ste ešte nečítali Smutný cyprus, tak by ste to mali napraviť. Pre mňa je to jedna z najlepších kníh, akú som od Agathy Christie do dnešného dňa prečítal. A to som ich prečítal už dosť. Knihu hodnotím 5/5.
Za poskytnutie knihy ďakujem

Slovensky spisovatel

Knihu si môžete zakúpiť napríklad kliknutím TU

1 komentár:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.