Ako prečítať viac kníh?

januára 19, 2020

Nie ste spokojní s počtom kníh, ktoré ste prečítali minulý rok? Chcete ich prečítať viac?

Ak čítate knihy a používate platformu Goodreads, ktorá slúži na zaznamenávanie kníh, ktoré ste prečítali, určite viete, že na začiatku (ale aj v priebehu) roka si môžete zvoliť za cieľ, koľko kníh by ste chceli za daný rok prečítať. Ja osobne si už niekoľko rokov dávam za cieľ prečítať 50 kníh a s každým koncoročným zhrnutím sledujem, o koľko sa mi túto hranicu podarilo prekročiť. Zatiaľ čo v roku 2017 som prečítal 55 kníh z 50 plánovaných, v roku 2018 to bolo zasa 90 kníh a minulý rok sa mi túto hranicu podarilo posunúť až na 115 prečítaných kníh. Ak vás zaujíma, ako sa mi to vlastne podarilo, nižšie nájdete zopár tipov a trikov, ktoré vám môžu pomôcť prečítať viac kníh.


Nebaví ťa neustále hľadieť do knihy? Siahni po audioknihe!


A myslím to vážne. Audioknihy sú vynikajúcim spôsobom, ako navýšiť počet prečítaných kníh. Hoci to nie je to isté, čo čítanie kníh, aj napriek tomu si audioknihy nachádzajú čoraz viac fanúšikov. Dokonca sú medzi nimi aj takí, ktorí knihy nečítajú vôbec, no audioknihy ich lákajú natoľko, že ich uprednostnia pred klasickými knihami. Audioknihy sú vynikajúce hlavne v tom smere, že si ich môžete dať do mobilu a tým pádom si ich môžete vypočuť kedykoľvek a kdekoľvek. Napríklad aj cestou autobusom či počas varenia obeda. Ďalšia výhoda audiokníh je tá, že počas ich počúvania môžete vykonávať množstvo rozličných vecí, vďaka čomu nie ste obmedzení len na sedenie a hľadenie do knihy a môžete tak spojiť príjemné s užitočným. Lenže je nutné pripomenúť, že audioknihy SI NEMUSÍTE OBĽÚBIŤ HNEĎ NA PRVÉ POČUTIE. Všetko to závisí od toho, akú audioknihu si vypočujete ako prvú. U mňa to bola práve audiokniha Dívka ve vlaku, ktorá sa mi neskutočne páčila a aj napriek tomu, že mala 12 hodín, tak som ju zhltol za niekoľko dní. Ja osobne odporúčam začať kratšími audioknihami, ktoré majú maximálne 8 hodín, pretože čím sú audioknihy dlhšie, tým viac sa môže začínajúci poslúchač v audioknihe strácať, až ho nakoniec audioknihy prestanú baviť. Ja osobne odporúčam začať s audioknihami Forrest Gump alebo V pasti lží od B. A. Paris.

E-knihy sú taktiež dobré


Väčšina knihomoľov ma za to bude nenávidieť, ale je to tak. E-knihy sú taktiež vynikajúcim spôsobom, ako toho prečítať čo najviac. Podobne ako pri audioknihách, aj e-knihy si môžete dať do mobilu, vďaka čomu ich budete mať neustále po ruke. Hoci ja osobne neprečítam za rok veľmi veľa e-kníh, no aj tých zopár kníh sa ráta do celkového počtu prečítaných kníh. A taktiež možno povedať, že na e-knihách sa dá ušetriť celkom veľa peňazí. V dnešnej dobe zoženiete e-knihy za polovicu tých tlačených, vďaka čomu jednak ušetríte peniaze a jednak sa zachováte ekologickejšie voči prírode.

S knihou všade


Spomínal som to už v predchádzajúcich dvoch bodoch, no spomeniem to aj tentokrát. Majte pri sebe knihu vždy a všade. Je jedno, či ide o e-knihu, audioknihu či klasickú tlačenú knihu. Nikdy neviete, kedy vám z vášho nabitého programu vypadne nejaká udalosť, a tak budete mať zopár minút voľného času, ktorý kľudne môžete využiť na čítanie kníh. Je jedno, či to bude 5 minút alebo 20. Za ten čas môžete kľudne prečítať aj 10 strán z knihy. A keď sa takáto situácia zopakuje za ten deň ešte niekoľkokrát, tak len vďaka takýmto krátkym intervalom môžete prečítať až 50 strán za deň. A to už je niečo!

Vyber si to, čo vieš, že sa ti bude isto páčiť


Určite teraz prevraciate očami. Predsa vždy si vyberám to, čo sa mi bude páčiť, tak čo tu trepeš za hovadiny? Lenže nie vždy to tak je. Veľa čitateľov má tendenciu dávať autorom, ktorých knihy ich nezaujali, druhú šancu. Lenže málokedy sa táto druhá šanca vyplatí. Ako keby nestačilo už len to, že ich nebavila prvá kniha, ktorú od autora prečítali, tak siahnu po ďalšej knihe, ktorá sa im taktiež vo finálnom výsledku nepáči a pravdepodobne ju ani nedočítajú. Práve vďaka tomu veľa čitateľov márni kopec času nad knihami, ktoré sa im nepáčia, namiesto toho, aby ho venovali knihám, ktoré by sa im určite páčili a prečítali by ich tak omnoho rýchlejšie. 
Ako príklad uvediem situáciu: Mám rád knihy Dominika Dána, avšak rozhodnem sa prečítať si niečo od Agathy Christie. Nielen, že je ich tvorba zameraná pre odlišné čitateľské publiká, ale taktiež sa líši aj samotným spracovaním. Zatiaľ čo Dominik Dán sa vo svojej tvorbe zameriava viac na násilie, Agatha Christie zasa dáva prednosť logike. Samotné knihy sa tak líšia nielen spôsobom vrážd, ale aj štýlom, akým sú knihy napísané. Preto sa mi teda kniha od Christie nemusí páčiť a je tak možnosť, že ju ani nedočítam. Avšak po istom čase sa rozhodnem dať autorke druhú možnosť a znova tak siahnem po jej knihe, ale ani vtedy ma kniha nezaujme a nedočítam ju. Toto sa môže zopakovať raz, dvakrát, trikrát... Preto teda radšej budem vyhľadávať knihy, ktoré sa budú v istom smere podobať na Dánove knihy, či už témou, postavami, alebo štýlom písania.

Čítaj kratšie knihy


Nemusí to byť kniha, ktorá má 500 strán. Niekedy sa oplatí radšej siahnuť po knihe, ktorá má len 240 strán (napríklad). Jednak sa nemusíte trápiť siahodlhým príbehom a zbytočnými opismi a jednak v kratších knihách dostanete len základnú dejovú líniu, ktorá neobsahuje žiadne zbytočné omáčky. Takým príkladom sú knihy vydavateľstva Motýľ, z ktorých väčšina má práve 240 strán, no sú to výborne napísané knihy, ktoré prečítate niekedy aj na jedno posedenie.

Samostatná kniha, alebo séria?


Toto je otázka, na ktorú sa ťažko hľadá odpoveď. Sú série, ktoré si obľúbite tak, že ich zhltnete za niekoľko dní, avšak nájdu sa aj série, ktoré sú zbytočne naťahované. Príkladom je napríklad séria Červená kráľovná, ktorá mohla mať namiesto štyroch dielov pokojne dva. V tomto prípade to skôr závisí od toho, akého žánru je daná séria a čo preferujete vy osobne. Ja osobne preferujem skôr samostatné knihy než série.

Namiesto románu siahni po novele či poviedke


Novely a poviedky sú ďalším skvelým spôsobom, ako navýšiť počet prečítaných kníh. Zatiaľ čo niektoré vychádzajú v rôznych zbierkach, iné zasa vychádzajú ako samostatné knihy. Príkladom sú knihy Gillian Flynn - autorky bestselleru Stratené dievča, ktorá má na svojom spisovateľskom konte hneď niekoľko poviedok, pričom každá z nich vyšla ako samostatná kniha. Ak vás príbehy zaujmú, prečítate ich ľavou zadnou a zároveň si tak navýšite počet prečítaných kníh (win-win). 

Daj si od kníh chvíľu pauzu


Môj najobľúbenejší trik, ktorý využívam najčastejšie. Čím viac toho prečítam, tým častejšie upadám do čitateľskej krízy. Zatiaľ čo jeden mesiac prečítam veľa kníh, iný zasa veľmi málo. Preto keď začínam upadať do čitateľskej krízy, potrebujem si dať od kníh pauzu, hoci len krátku. Niekedy len na zopár dní, inokedy na zopár týždňov. A niekedy to ani nemusí byť kvôli kríze, ale hoci aj bezdôvodne. Vďaka tomu si oddýchnete od stereotypu a znova naberiete chuť ponoriť sa do všemožných príbehov. 
A aké sú vaše tipy, ako prečítať viac kníh?

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.