Recenzia: Také klišé! - Vanda Kys

augusta 07, 2019

AUTOR: Vanda Kys
NÁZOV: Také klišé!
VYDAVATEĽSTVO: vydané na náklady autorky
ROK VYDANIA: 2018
POČET STRÁN: 322

Spodná bielizeň toho povie o žene veľa.
Svoje o tom vie aj dvadsaťpäť ročná Max, ktorá pracuje ako predavačka v butiku s luxusnou bielizňou. Už roky, denne prehovára množstvo žien rôznych tvarov a kriviek, že im to v ružovej čipke nesmierne pristane (aj keď si to častokrát nemyslí).
Nejde však o žiadnu prácu snov, najmä nie pod „diktatúrou“ jej šéfky z Ruska, či kolegyne, ktoré neznáša. Alebo ony ju? Asi je to vzájomné…
Horšie dni jej však vykompenzuje nadmerná konzumácia kávy a Maxina najlepšia kamarátka Anna. Anna má síce všetko, vlastný biznis, muža snov, no Max má zasa Annu.
A aj to sa ráta.
Za vrchol luxusu považuje pokojné večery v teplákoch pri telke. No, Maxina závislosť od kofeínu ju zavedie do kaviarne, ktorú si prednedávnom otvoril jeden z jej bývalých. Práve tu sa jej prihovorí veľmi príťažlivý čašník a Max z neho nemôže spustiť oči a pri snahe osloviť ho, sa hneď niekoľkokrát strápni.
Po osudnom stretnutí ho začne nečakane stretávať, takmer úplne všade. A to ešte nevie, koľko spoločných dobrodružstiev ich čaká.
Kto je však tento záhadný čašník, a prečo sa len tak z ničoho nič zjavil v jej živote?!


Také klišé! je debutová kniha začínajúcej slovenskej spisovateľky Vandy Kys, ktorá ma na konte okrem tejto knihy aj knihu Mňa si nekúpiš. Jedná sa o knihu, ktorú si autorka vydala sama, a preto ju môžete zohnať len v elektronickej podobe.
Ja osobne veľmi rád objavujem nových slovenských spisovateľov, a preto keď ma autorka oslovila, či by som si neprečítal jej knihu, tak som súhlasil. A musím povedať, že som zostal veľmi milo prekvapený. Napriek tomu, že som od knihy nemal veľké očakávania, tak si ma príbeh získal a samotné čítanie som si naozaj užil.

Debutová kniha Vandy Kys je o Max, ktorá pracuje v obchode so spodnou bielizňou. Dennodenne prehovára množstvo zákazníčok, že im taká a hentaká spodná bielizeň naozaj pristane, aj keď častokrát si myslí pravý opak. Je neustále komandovaná svojou šéfkou z Ruska a pracuje s kolegyňami, ktoré neznáša. Jedného dňa však Max zavíta do kaviarne, ktorú vlastní jej bývalý frajer, a tam spoznáva sympatického čašníka, do ktorého sa postupne zamiluje. No čo sa stane, keď Max zistí, že nič nie je také, ako sa zdá? Že záhadný čašník jej toho tají viac, ako si myslela? Dá mu druhú šancu, alebo s ním nadobro skoncuje?

Také klišé! je kniha, ktorú veľmi jednoducho možno zaradiť medzi oddychovú literatúru. Má nenáročný dej, je jednoducho napísaná a veľmi dobre sa číta. Autorka si získava čitateľovu pozornosť už na začiatku knihy, keď ho oboznamuje s postavami a prostredím. Čitateľ tak už od prvých strán má možnosť vytvoriť si v hlave konkrétny obraz toho, ako vyzerá butik či postavy, ktoré sa vyskytujú na začiatku knihy. Či už je to Max, Anna alebo Maxina kolegyňa Nikola.
Hoci sa kniha javí ako pohodová, vtipná a najmä romantická, nie vždy je to tak. Aj keď drvivú väčšinu knihy vystihujú práve tieto prívlastky, nemožno nespomenúť to, že istý úsek knihy je aj smutný a depresívny. Viac k tomu nemôžem povedať, pretože by som vyzradil časť príbehu, no hádam dodám ešte to, že aj táto časť príbehu ukazuje to, že život nemusí byť vždy šťastný a bezproblémový, ako sa môže javiť.

Musím povedať, že názov Také klišé! nie je od veci, pretože kniha obsahuje toho klišé naozaj veľa. No toto je presne ten typ príbehu, pri ktorom vám to nebude vadiť a určite sa budete zastávať názoru, že si ho príbeh sám žiada. Čo ma však tak trocha sklamalo bolo to, že príbehu chýbala hlbšia myšlienka. Viem, že kniha je žánru, ktorý sa na hlbšie myšlienky nezameriava, no k tomuto príbehu sa to hodilo.  

Ako som už spomínal vyššie, Také klišé! je kniha, ktorá je napísaná veľmi jednoducho. Jednotlivé strany budete hltať naozaj rýchlo, a preto nebudete mať problém prečítať knihu za deň či dva. Autorka nevyužíva veľa opisov a dokonca aj tie, ktoré tam sú, nie sú zložité. V knihe nájdete skôr viac dialógov a myšlienkových pochodov hlavnej postavy. Tým, že sa v knihe vždy niečo deje, tak sa počas knihy nebudete nudiť a ani sa nenazdáte a budete na konci príbehu. Čo by som však tak trocha vytkol bolo to, že vždy, keď Maxina nadriadená (ktorá je Ruska) čosi vravela, tak prízvuk bol zvýraznený tak, že keď ste si to hovorili nahlas, tak nie vždy to pripomínalo ruský prízvuk. Samozrejme, možno to odôvodniť napríklad aj tak, že Maxina šéfka už dlhšie nebola v Rusku, a preto sa jej prízvuk začal strácať, no ja si osobne nemyslím, že to je postačujúci dôvod. Každopádne, to už je len taký detail.

Čo sa týka postáv, tie sa autorke podarilo vykresliť veľmi dobre. Jej postavy pôsobia naozaj reálne, a preto počas čítania knihy nebudete mať pocit, aby pôsobili plocho či umelo. Jednak to bolo vďaka ich vlastnostiam, ale aj vďaka ich správaniu či zmýšľaniu. Za zmienku stojí napríklad Max, jej nadriadená, alebo aj Maxina matka, ktorá pôsobí sympaticky už od jej prvého zjavenia sa v príbehu.

Také klišé! je kniha, ktorú by si mal prečítať každý, kto má rád nenáročné príbehy. Kniha disponuje jednoduchým príbehom, ktorému však chýbala hlbšia myšlienka, no v prípade tohto žánru nejde o nič nové. Príbeh však obsahuje zaujímavé postavy a aj finálne rozuzlenie. Knihu hodnotím 4/5.

Za poskytnutie eknihy ďakujem samotnej autorke.

Eknihu si môžeš zakúpiť kliknutím TU

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.