Recenzia: Dievča v ľade - Robert Bryndza

februára 28, 2020

AUTOR: Robert Bryndza
NÁZOV: Dievča v ľade (The Girl in the Ice)
VYDAVATEĽSTVO: Cosmopolis (Sphere)
ROK VYDANIA: 2018 (2016)
POČET STRÁN: 448
PREKLAD: Lucia Lipšická

Potom, čo je v parku v južnom Londýne pod vrstvou ľadu nájdené telo mladej ženy, na miesto prichádza detektív šéfinšpektor Erika Fosterová. Obeť, krásna dievčina z mocnej a bohatej rodiny, mala podľa všetkého dokonalý život.
Keď Erika začne pátrať hlbšie, vynoria sa súvislosti medzi vraždou a smrťou troch prostitútok, ktoré niekto uškrtil, zviazal im ruky a hodil do vodných plôch po Londýne.
Aká je spojitosť medzi dcérou vplyvného aristokrata, ktorý si myslí, že môže ovplyvňovať aj vyšetrovanie, a mŕtvymi imigrantkami? Aké temné tajomstvo dievča v ľade skrývalo?
Čím viac sa Erika približuje k odhaleniu pravdy, tým viac sa vrah blíži k Erike. Posledný prípad detektíva šéfinšpektora Fosterovej skončil katastrofou a smrťou piatich policajtov vrátane jej manžela. Erikina kariéra visí na vlásku, musí bojovať s vlastnými démonmi aj s vrahom, ktorý je hroznejší než ktokoľvek, komu dosial’ čelila. Dopadne ho skôr, ako udrie znova?


Robert Bryndza je britský spisovateľ žijúci so svojím manželom Jánom na Slovensku. Tento autor má na konte už niekoľko úspešných titulov. Prvé úspechy autor zaznamenal s príbehmi o Coco Pinchardovej, avšak celosvetový úspech zožal až s detektívnou sériou, v ktorej vystupuje slovenská vyšetrovateľka žijúca v Londýne – Erika Fosterová. Vďaka tejto sérii sa Robert Bryndza stal veľmi žiadaným autorom a z jeho knihy Dievča v ľade sa celosvetovo predalo viac ako dve milióny kópii.
Dievča v ľade je prvou knihou zo série s Erikou Fosterovou a zároveň je to aj prvá detektívka, ktorú autor napísal. Od doby, keď kniha vyšla, sa táto séria rozšírila o ďalších päť titulov, pričom ten najnovší nesie názov Smrtiace tajnosti. Aj napriek tomu, že Dievča v ľade je prvou knihou z tejto série, čítal som ju v poradí ako tretiu, avšak ani to neovplyvnilo moje finálne dojmy z knihy, pretože knihy môžete čítať v ľubovoľnom poradí bez ohľadu na to, aby vám bol vyspoilerovaný predchádzajúci diel. Teda, až na osobný život Eriky, ktorý sa každým dielom vyvíja.

Každopádne, predsa len tu bola jedna vec, ktorá mohla do značnej miery ovplyvniť môj konečný názor na toto dielo. S príchodom slovenského prekladu knihy Dievča v ľade sa viaže menšia nepríjemná udalosť, a to tá, že sa omylom dostala do predaja verzia knihy pred korektúrou. Kniha tak obsahovala neskutočne veľa preklepov, nespisovných slov a čechizmov, vďaka čomu mal čitateľ počas čítania knihy pocit, ako keby ju čítal v úplne inom jazyku. Nakoniec však vydavateľstvo veľmi rýchlo zakročilo a stiahlo z predaja chybné vydanie knihy, ktoré nahradilo tým opraveným. Avšak mne sa do rúk aj napriek tomu dostalo zlé vydanie knihy, ktoré som začal čítať, ale nedočítal som ho. Nakoniec ma však zachránila Dominika z blogu Drominicka Číta, vďaka ktorej som si mohol prečítať opravené vydanie knihy a nemusel sa tak trápiť so zlým vydaním, za čo jej ešte raz veľmi pekne ďakujem.

V príbehu detektívnej knihy Dievča v ľade nám Robert Bryndza predstavuje Eriku Fosterovú – Slovenku žijúcu na území Londýna. Hoci bol spočiatku pre Eriku domovom Manchester, v ktorom žila a pracovala, po jednej nepríjemnej udalosti bola preložená do Londýna. Tuná sa Erika stretáva s novým šéfom a vyšetrovacím tímom. Ako prvý jej bol pridelený prípad úmrtia ženy, ktorej telo bolo nájdené pod vrstvou ľadu. Nešlo však len o takú obyčajnú ženu. Bola to žena pochádzajúca z bohatej a vplyvnej rodiny. Ako však začne Erika pátrať hlbšie, postupne sa začnú vynárať súvislosti, ktoré túto vraždu spájajú s vraždami prostitútok. Lenže ako do toho celého zapadá dcéra vplyvného muža? Čím bližšie sa Erika dostáva k pravde, tým väčšie je riziko, že si ju nájde vrah a zabije ju.

Podobne ako knihy Nočný lov či Temné hlbiny, aj kniha Dievča v ľade ponúka veľmi pútavý príbeh, ktorý zaujme čitateľa už od samotného začiatku. Autorovi sa podarilo vytvoriť príbeh, ktorý pôsobí veľmi zaujímavo a originálne, vďaka čomu si vás kniha získa už na prvých stranách a bude si vás držať až po tie posledné. Autorova originalita vo vymýšľaní spôsobov vrážd, ktoré Erika musí vyriešiť a ktoré sú následne prepojené s osobným životom Eriky, vás neomrzia ani pri tejto, ani pri ďalších autorových knihách.
Dievča v ľade je kniha, v ktorej Robert Bryndza ukázal čitateľom, že humorné romány nie sú všetko, čo dokáže napísať. Dievča v ľade je dôkazom toho, že ak si chcete prečítať dobrú a krvavú detektívku, tak nemusíte okamžite siahnuť po knihách Jo Nesba. Dovolím si tvrdiť, že práve Bryndzove knihy ponúkajú čosi viac. Čosi, vďaka čomu na túto sériu len tak ľahko nezabudnete a veľmi rýchlo si ju obľúbite. Či už je to práve hlavná postava Erika, ktorá na rozdiel od väčšiny súčasných vyšetrovateľov má za sebou omnoho zaujímavejšiu minulosť, alebo je to dvojica detektívov Mossová a Peterson, ktorí pomáhajú Erike s riešením prípadov. Tam to však nekončí. Bryndza v priebehu deja postavy vyvíja, a preto má tak čitateľ možnosť vidieť to, ako postavy v priebehu deja menia svoje zmýšľanie a správanie. Príbeh je vďaka tomu omnoho pestrejší a zaujímavejší.

Podobne ako iné autorove detektívky, aj táto kniha dýcha nepätím. Autor s ním pracuje už od samotného prológu, miestami ho stupňuje a miestami uberá, a preto má dej rýchly spád. Táto kniha je taktiež napísaná veľmi jednoducho a pútavo a aj napriek tomu, že má okolo 450 strán, dokážete ju prečítať aj za jeden deň.  
Ako som už aj spomínal vyššie, postavy sú v knihe vykreslené výborne. Pri čítaní knihy máte pocit, ako keby postavy skutočne existovali, čo len dodáva príbehu na reálnosti. Ako tomu bolo aj pri zvyšných dvoch knihách v sérii, aj v tejto som si obľúbil práve Eriku, Mossovú a Petersona.

Ak ste od Roberta Bryndzu už niečo čítali alebo s jeho knihami ešte len začínate, Dievča v ľade je skvelou voľbou. Hoci boli spočiatku okolo slovenského prekladu veľké zmätky, v konečnom dôsledku môžem povedať, že sa oplatí siahnuť po knihe, avšak treba si dať pozor na to, aká verzia knihy sa vám dostane do rúk. Napriek tomu je to však kniha s výborným príbehom, zaujímavými postavami a skvelou dávkou napätia. Knihu hodnotím 5/5.
Za poskytnutie knihy (aj keď chybnej) ďakujem
Grada
Za poskytnutie eknihy ďakujem Drominicka Číta.

Opravenú verziu knihy si môžete zakúpiť kliknutím TU.

2 komentáre:

  1. Bryndzu mám velmi ráda. Jeho styl mi sedí a každá kniha je lepší a lepší. Nová série - Kanibal z Nine Elms - je úplně jiná, ale opět stejně dobrá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kanibal z Nine Elms ma láka už dlhšie, tak snáď sa k nemu dostanem čo najskôr. :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.