Recenzia: Placebo On - Baja Dolce

septembra 25, 2019

AUTOR: Baja Dolce
NÁZOV: Placebo On
VYDAVATEĽSTVO: Art Floyd
ROK VYDANIA: 2018
POČET STRÁN: 304

Prvý diel knižnej trilógie vám rozpovie príbeh mladej Emy inšpirovaný skutočným životom.
Po tom, čo prežila v pestúnskej rodine, ju prenasledovali strašidelné nočné mory. Emina túžba vymaniť sa dávnym démonom však bola silnejšia. S vidinou nového začiatku sa presťahovala do iného mesta, kde si našla prácu, získala priateľov a otvorila dvere do vysneného života bez paranojí a večného otáčania sa cez rameno. Vyhliadky na lepšiu budúcnosť boli na dosah. Do života jej však vstúpil ON. Podmanivý, cieľavedomý, ale i trochu záhadný Christopher, ktorý sám ukrýva nejedno bolestivé tajomstvo. Dokážu sa s Emou navzájom vyliečiť a preniesť sa z tmavých hlbín minulosti? Alebo to bude len klamlivý a krátkodobý placebo efekt?
V príbehu Placebo nie je nič tak, ako to na prvý pohľad vyzerá. Sledujte životné situácie, kde strach pomáha rásť, bolesť dodáva odvahu, slzy očisťujú, nenávisť mení, predsudky spájajú a láska lieči.


Baja Dolce je slovenská spisovateľka, ktorá sa do povedomia čitateľov dostala veľmi rýchlo. Bolo to už debutom Placebo On – prvým dielom z trilógie Placebo –, ktorý vyšiel cez vydavateľstvo Art Floyd a ktorému sa do dnešného dňa dostávajú zväčša len pozitívne reakcie.
Ako som už spomínal v niekoľkých recenziách, ja osobne veľmi rád objavujem tvorbu nových slovenských spisovateľov, pretože si myslím, že aj slovenská tvorba dokáže byť naozaj kvalitná (ak nie dokonca aj lepšia, ako tá zahraničná), a preto ma veľmi potešilo, keď ma Baja oslovila, či by som si neprečítal jej knihy. A musím povedať, že Placebo On moje tvrdenie zas a znova potvrdilo.

Prvý diel trilógie Placebo rozpráva príbeh Emy a Christophera.
Ema to už od samotného detstva nemala jednoduché. Prenasleduje ju trauma z detstva, ktorú zažila v pestúnskej rodine, a preto sa rozhodne presťahovať sa do nového mesta s vidinou nového začiatku. Našla si bývanie, priateľov a prácu, no vtedy jej do života vošiel Christopher – budúci majiteľ firmy, v ktorej Ema pracuje. Podmanivý, cieľavedomý, no zároveň aj záhadný muž, ktorý pred celým svetom skrýva nejedno tajomstvo. Dokážu sa Christopher a Ema navzájom vyliečiť od démonov, ktorí ich prenasledujú? Vznikne z ich letmého vzťahu niečo viac? A čo ak nie?

Placebo On je kniha, ktorá si ma získala už od samotného začiatku. Samo o sebe nemožno poprieť to, že kniha v sebe nesie podobné motívy, ako množstvo iných súčasných románov (ako napríklad vzťah šéf-podriadená), no aj napriek tomu Placebo Baji Dolce obsahuje čosi, čo ju od ostatných kníh líši. A tou vecou je téma, ktorej sa v knihe venuje. Okrem toho, že autorka v knihe rozoberá tému lásky, venuje sa aj iným témam, ako smrť či znásilnenie. Tieto témy autorka rozoberá viac do hĺbky, no nie z toho odborného hľadiska, ale psychologického. Kniha sa tak zo sladkého románu mení na román, ktorý poukazuje na dôležité témy a ktorý núti čitateľa zamyslieť sa nad nimi. To dodáva knihe na hodnote a okrem toho, že si pri jej čítaní oddýchnete, pravdepodobne prehodnotíte aj svoj postoj k niektorým veciam, poprípade sa nad nimi aspoň zamyslíte.

Autorka si pre túto trilógiu zvolila rozprávanie v prvej osobe – konkrétne rozprávanie z pohľadu Emy. Vďaka tomu má čitateľ možnosť omnoho lepšie nahliadnuť do hlavy hlavnej postavy a vidieť tak jej zmýšľanie, či omnoho lepšie pochopiť jej správanie a niektoré jej rozhodnutia. Okrem toho kniha obsahuje aj zopár retrospektív do minulosti, ktoré oživujú príbeh a dodávajú mu nový rozmer.

Baja Dolce napísala knihu, ktorá sa číta výborne. Autorka v knihe zvolila jednoduchý štýl písania, ktorý dopĺňa jednoduchými opismi prostredia a to všetko nakoniec okoreňuje napätím, láskou, vášňou, vzrušením a smútkom. Kniha neobsahuje hluché miesta, ale obsahuje veľa dialógov, ktoré zapríčiňujú rýchly spád deja a zároveň aj dejovosť knihy. Preto budete mať knihu prečítanú naozaj rýchlo a po jej dočítaní sa budete chcieť pustiť hneď do ďalšieho dielu.

Čo sa týka postáv, tie boli vykreslené veľmi dobre. Baja Dolce vdýchla svojim postavám život, a preto máte počas čítania knihy pocit, ako keby skutočne existovali. Či už to boli sympatické, starostlivé a vtipné dvojičky Laura a Kiki, nepredvídateľný Christopher, charizmatická Ema alebo po uši zaľúbený Michael. Každá jedna postava v sebe mala niečo, čo ju zásadne odlišovalo od tej ďalšej – podobne, ako tomu je aj v skutočnosti. Mňa osobne v príbehu najviac zaujali práve Laura a Kiki, ktoré ma svojím správaním a hláškami najviac pobavili.

Placebo On je podľa môjho názoru výborný debut, ktorý sa veľmi ľahko vie vyrovnať svetovým bestsellerom rovnakého žánru. Kniha ponúka príbeh, ktorý sa miestami podobá aj na iné knihy, no okrem toho autorka ponúka čosi viac. Čosi, čo vás utvrdí v tom, že ak chcete siahnuť po kvalitnej literatúre, tak nemusíte hneď siahnuť po tej zahraničnej. Knihu Placebo On hodnotím 5/5.
Za poskytnutie e-knihy ďakujem samotnej autorke.

Knihu si môžeš zakúpiť kliknutím TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.