Recenzia: Geniálna priateľka - Elena Ferrante

októbra 17, 2018

AUTOR: Elena Ferrante
NÁZOV: Geniálna priateľka (L´amica geniale)
VYDAVATEĽSTVO: Inaque.sk (Dal Mondo)
ROK VYDANIA: 2015 (2011)
POČET STRÁN: 314
PREKLAD: Ivana Dobrakovová

Neapol v päťdesiatych rokoch. Dve dievčatá žijúce vo svete chudoby, ktoré k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými. Elena sa učí, snaží sa každému vyhovieť a splniť to, čo sa od nej očakáva. Lila je rebelantka, no nesmierne bystrá... priam geniálna. Dievčatá sa menia navonok aj vo vnútri, ich cesty sa rozchádzajú a znovu krížia na pozadí živej, ale temnej a drsnej neapolskej štvrte. A tie cesty ich vedú k dospelosti. Detstvo nezostáva bez následkov, bez spomienok na túženie a utrpenie.

Ak ste fanúšikmi románov, tak vám určite neunikla knižná séria Neapolská sága. Elena Ferrante je fenomén, ktorý posledným rokom spravil na českom a slovenskom Instagrame obrovské haló. Geniálna priateľka, prvá kniha z tejto ságy, je kniha, ktorá sa objavovala snáď na všetkých fotkách na každom instagramovom účte, ktorý sledujem. Spočiatku som toto haló ohľadom knihy akosi ignoroval, pričom som si hovoril, že to nepotrvá dlho. Myslel som si, že je to kniha, o ktorej sa hovorí len vďaka kvalitnému marketingu, pričom obsahovo bude úplne nanič. Neskôr sa môj názor na knihu zmenil, no stále som sa zastával názoru, že to bude presne ten typ knihy, ktorú si prečítate len raz a už nikdy po nej znova nesiahnete. S príchodom množstva kladných recenzii sa môj záujem o túto knihu začal zvyšovať, až som sa nakoniec rozhodol, že po knihe siahnem. A musím povedať, že to bolo výborné rozhodnutie.

Elena a Lila sú dve kamarátky, ktoré sa spoznajú úplne náhodne. Hoci ich prvé stretnutie neprebehne zrovna najlepšie, aj napriek tomu sa z nich stávajú kamarátky. Možno to nie je zrovna ukážkové priateľstvo, no obe veľmi dobre vedia, že nevydržia byť bez seba. Elena a Lila sú dva protiklady, ktoré sa navzájom priťahujú. Elena je vzorné dievča, ktoré sa veľa učí a snaží sa každému vyhovieť. Zato Lila je rebelantka, ktorá je nesmierne bystrá, no aj napriek tomu sa odmieta učiť. Ich cesty sa rozchádzajú v momente, kedy Elena nastupuje na gymnázium a Lila sa spolu so svojím bratom začne venovať výrobe obuvi. A tu sa naskytá jedna otázka. Dokážu bez seba dievčatá žiť?

Autorka nás v knihe zavedie do Neapola v období päťdesiatych rokov, kde sleduje príbeh dvoch kamarátok - Eleny a Lili. Autorka sa nesnaží vytvoriť akýsi dokonalý svet s dokonalými postavami. Práve naopak. Autorke sa podarilo vytvoriť tak reálny svet s tak reálnymi postavami, až som mal pocit, ako keby tieto postavy skutočne existovali. Autorka píše doslova geniálne, pričom samotné udalosti, ktoré sa nachádzajú v knihe, opisuje tak skvelo, až som mal pocit, ako keby som sa v tom príbehu nachádzal. Práve táto kniha vám nenútenou formou poskytne veľa informácií o Neapole v päťdesiatych rokoch bez toho, aby bolo nutné študovať nejakú odbornú literatúru. Autorka skvelo poukazuje na to, aké vzťahy mali medzi sebou rodiny, aká bola medzi nimi konkurencia, či aký ťažký život mali chudobní ľudia. Dalo by sa povedať, že svojím spôsobom vás kniha donúti zamyslieť sa nad rôznymi otázkami, ako napríklad nad tou, aké by to bolo žiť v takých podmienkach, v akých žili postavy v knihe.

Samotná kniha je napísaná veľmi zaujímavo. Spočiatku sa nachádzame v súčasnosti, kedy sa Elena rozhodne pátrať po stratenej Lile a hneď nato sa nachádzame v Neapole z obdobia päťdesiatych rokov. Geniálna priateľka je krátkym prierezom života Eleny a Lili od ich detstva až po dospievanie. Autorka poňala celý príbeh veľmi zaujímavo, pričom vôbec nemala problém v niektorých situáciach opísať určité udalostí až do detailov.
Hoci sa dejová línia knihy odohráva niekoľko desiatok rokov pred súčasnosťou, autorka dokázala vykresliť samotné prostredie a postavy bez toho, aby písala zložito. Celá kniha je napísaná jednoducho, no zároveň aj pútavo, pričom v konečnom dôsledku pôsobí samotný text omnoho viac umelecky, ako pri iných knihách. Celý text je dynamický, má rýchly spád a končí šokujúco.

Autorka v knihe sleduje priateľstvo dvoch dievčat, ktoré sú povahovo úplne odlišné, no svojím spôsobom k sebe patria. Elena, ktorá je vzornou žiačkou, dcérou a Lila, ktorá zmýšľa úplne inak ako normálny človek, no aj napriek tomu je veľmi bystrá. Možno povedať, že priateľstvo medzi Elenou a Lilou je zvláštne. Ide o priateľstvo, v ktorom je jedna závislá od druhej, no zároveň obe dievčatá navzájom zápasia o to, ktorá z nich je lepšia. Bolo celkom zaujímavé sledovať to, ako sa k sebe obe postavy správajú, pričom ma to zároveň aj veľmi bavilo.
V tejto knihe nie sú hlavné postavy nejako extra sympatické. Ak mám pravdu povedať, tak pri čítaní knihy som nad správaním a uvažovaním Eleny a Lili len krútil očami, pričom som mal chuť ich obe prefackať a povedať im, nech sa už konečne spamätajú. Dalo by sa povedať, že v tejto knihe nemám žiadnu obľúbenú postavu. Je to presne tá kniha, kde postavy nie sú len dobré alebo len zlé. Každá postava má v sebe kúsok dobra a zároveň aj kúsok zla, čo ich robí omnoho viac ľudskejšími, a práve preto nebolo pre mňa jednoduché nájsť si v knihe favorita.

Elena Ferrante vytvorila príbeh, ktorý si našiel srdcia tisícok čitateľov, či už je to u nás, alebo v hociktorej inej krajine. Elena Ferrante priniesla na knižný trh niečo, čo tu doteraz nebolo. Celý príbeh, ktorý môže byť na prvý pohľad do cela jednoduchý, autorka spracovala tak, ako by nedokázal nikto iný. Neskutočne dojímavo napísaný príbeh dopĺňa vynikajúco vykreslené prostredie a postavy. Knihu hodnotím 5/5. 

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.