Recenzia: Algoritmus lásky - Lenka Kyselicová

februára 21, 2021

AUTOR: Lenka Kyselicová
NÁZOV: Algoritmus lásky
VYDAVATEĽSTVO: Motýľ
ROK VYDANIA: 2020
POČET STRÁN: 360

Anka od narodenia vyrastala v krutom svete, do ktorého ju priviedla matka. Mala teda jediný cieľ – prežiť. Únik z pasce podsvetia sa jej naskytá až po tom, ako sa stane svedkyňou v procese so svojím úhlavným nepriateľom. S novým menom a životom sa, teraz už Hanka, ocitá v programe na ochranu svedkov. Šanca na nový začiatok pre ňu znamená všetko. Nastupuje na štúdium matematiky, kde stretáva Filipa, s ktorým ju okrem ťaživej minulosti spája aj nezvyčajne silné puto. Dokáže prežiť priateľstvo vzniknuté v extrémnych podmienkach? Alebo je všetko len vysnívaná ilúzia?

Žáner young adult už dávno nie je iba o láske. Za posledné desaťročie prešiel tento žáner veľmi veľkým vývojom, vďaka ktorému sa stáva čoraz viac hodnotnejším. Príbehy, ktorým aj v dnešných dňoch dominuje najmä láska, sú však obohatené aj o rôzne iné témy, ktoré sa bezprostredne dotýkajú života tínedžerov. Príkladom sú nielen knihy od zahraničných autorov, ale aj od tých našich - slovenských.
Slovenská tvorba pre mládež, podobne ako tá zahraničná, prešla v priebehu rokov veľkým vývojom. Na scéne sa objavilo niekoľko autorov, ktorí tento smer poviedli veľmi zaujímavým smerom a ktorí sa zároveň pričinili o to, že aj domáca tvorba môže konkurovať tej zahraničnej. Miroslava Varáčková, Kristína Ježovičová, Nina Protušová alebo aj Jana Šulková. Pred tromi rokmi sa na slovenskej literárnej scéne objavilo ďalšie meno, ktoré do tohto žánru priviedlo nový vietor. A touto autorkou je Lenka Kyselicová.

Lenka Kyselicová debutovala v roku 2017 knihou Láska a iné závislosti, v ktorej čitateľ mal možnosť sledovať príbeh Zoje, ktorá sa vyrovnáva so stratou blízkej osoby a do toho všetkého zažíva prvú veľkú lásku. O rok nato sa na pultoch kníhkupectiev objavuje kniha Dievča z titulky, v ktorej autorka zavítala od Talianska a poodhalila čitateľovi život mladej aristokratky Serafiny. Obe tieto knihy som mal možnosť si prečítať v priebehu minulého roka a obe ma veľmi milo prekvapili. Zatiaľ čo autorkin debut ma šokoval natoľko, že samotnú knihu považujem za to najlepšie, čo som v danom žánri prečítal, druhou knihou ma autorka utvrdila v tom, že jej knihy sú pre náš trh naozaj potrebné. Preto, keď na jeseň minulého roka vyšla kniha Algoritmus lásky, vedel som, že to bude zas a znova silný príbeh, ktorý si čitateľa okamžite získa. A nemýlil som sa.

Vo svojej tretej knihe sa Lenka Kyselicová venuje Anke – dievčaťu, ktoré to nikdy nemalo ľahké. Žije v krutom svete a jej jediným cieľom je prežiť. Istú chvíľu svojho života je vďaka svojej matke nepriamou súčasťou podsvetia, z ktorej však uniká. Má nové meno, nový život. Spolu s ním spoznáva Filipa, medzi ktorými sa vytvorí veľmi silné puto. Dokážu však byť obaja spolu? A čo ak ich vzťah je nebezpečný pre oboch?

Lenka Kyselicová vytvorila príbeh, ktorý vás pohltí už od úplne prvých strán. Autorka už v samotnom prológu príbehu vhadzuje čitateľa do neznámeho prostredia, ktoré je preplnené napätím a akciou. S týmito dvoma prvkami autorka pracuje veľmi intenzívne, až má čitateľ pocit, ako keby čítal nejaký triler. Po skončení prológu je čitateľ znova vhodený do nového prostredia, avšak v tomto prípade prechádza príbeh do pomalšieho a pokojnejšieho tempa. Príbeh začína byť viac romantický, no zároveň v ňom autorka rozoberá témy, ktoré sú pre súčasnú mládež typické. Ako strany plynú, autorka znova zakomponováva do príbehu napätie v menších dávkach, ktoré však postupne stupňuje, až príbeh vyústi do konca, ktorý je do istej miery prekvapivý, no najmä taký, aký si tento príbeh zaslúži.

Vo svojich predošlých dvoch knihách Lenka Kyselicova ukázala čitateľom, že sa vie zmocniť akéhokoľvek príbehu a spracovania. Každá jej kniha je čímsi odlišná a to nielen v rámci jej tvorby, ale v rámci slovenského young adult žánru celkovo. Algoritmus lásky je kniha, v ktorej, ako už napovedá samotný názov knihy, autorka zavítala do vysokoškolského prostredia, v ktorom dominuje matematika, ktorá je akýmsi poznávacím znakom tejto knihy. Možno sa na prvý pohľad môže zdať, že matematika je v tomto prípade len akousi zásterkou v príbehu, naopak, má v ňom svoje opodstatnenie. Mne osobne sa veľmi páčil spôsob, akým autorka zakomponovala tento predmet do príbehu a možno tak aj ukázala čitateľom, že matematika nemusí byť len nudná a otravná.

Podobne ako aj v predošlej autorkinej tvorbe, aj v prípade Algoritmu lásky ponúka Lenka Kyselicová čitateľovi množstvo tém, ktoré veľmi zásadným spôsobom oživujú príbeh, dodávajú mu reálnosť, a častokrát tak nútia čitateľa sa nad nimi zamyslieť. Okrem témy lásky je v príbehu veľmi výrazná aj téma rodičovstva, ktorá sa nesie celým príbehom a výrazne súvisí aj so samotným koncom knihy. Odhliadnuc od nej však kniha ponúka aj témy súvisiace s mafiou, donášačstvom, smrťou, pomstou či utajenou identitou. Témy, pri ktorých si čitateľ možno spočiatku povie, že spolu nemôžu fungovať, opak je však pravdou.

Algoritmus lásky je kniha, v ktorej sa striedajú dva pohľady. Ten prvý je z pohľadu Anky a ten druhý z pohľadu Filipa. Každá z týchto postáv má svoju vlastnú dejovú líniu, ktorá sa však v istom momente spojí do jednej. Autorka prostredníctvom častého striedania rozprávačov bližšie približuje čitateľom minulosť hlavných postáv a čitateľ tak postupne zisťuje, že ich životné cesty sa pretli už dávno v minulosti.

Veľmi príjemným plusom knihy je aj častá zmena prostredia. Dej knihy nie je situovaný len na jedno miesto, ale spolu s hlavnými postavami navštevujeme hneď niekoľko miest, ktoré prostredníctvom autorkiných opisov naberajú reálne črty a čitateľ si ich tak vie omnoho lepšie predstaviť.

Typickým znakom young adultovky je jednoducho napísaný príbeh a presne to táto kniha spĺňa. Nebola by to však Kyselicová, ak by do knihy nevložila čosi viac. Čosi, vďaka čomu sa vám príbeh dostane do hlavy a zostane tam ešte dlho po prečítaní knihy. Samotná kniha je napísaná pútavým štýlom jazyka, v ktorom autorka využíva aj značné opisy, či už prostredia alebo postáv, ktoré v konečnom dôsledku nie sú zložité. To celé dopĺňa akcia a napätie, prostredníctvom ktorých má dej rýchly spád.

Pri tvorbe Lenky Kyselicovej som zvyknutý na to, že autorka vie svoje postavy vykresliť veľmi reálne. Dokonca si myslím, že práve v Algoritme lásky sa jej to zatiaľ podarilo najlepšie. Tým, že autorka vhadzuje postavy do rôznych hraničných situácií, podarilo sa jej tak omnoho lepšie vykresliť jednotlivé charaktery postáv. Pôsobia tak na čitateľa reálnejšie, dôveryhodnejšie a vieme sa tak s nimi o to lepšie stotožniť.

Algoritmus lásky je podľa mňa tá najlepšia kniha, akú Lenka Kyselicová do dnešného dňa napísala. Kniha, ktorá na prvý pohľad možno vyzerá byť prekombinovaná, však v sebe ukrýva veľmi silný a hodnotný príbeh, ktorý čitateľa nenechá chladným. Výborný príbeh, skvelo vykreslené postavy a zvládnuté témy. Knihu hodnotím 5/5.
Za poskytnutie knihy ďakujem samotnej autorke.

Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU

2 komentáre:

  1. Zajímavý tip na knihu! Především musím souhlasit (a jsem ráda), že Young adult už není jen o lásce a nějakých love triangles na střední škole. :D Naopak, hodně často narážím na knihy, které se hodně hluboce dotýkají psychických problémů, sexuality, migrace a podobně. Je to strašně důležité, ale nejen v YA, ale i v knihách pro dospělé. Tohle jsou témata, o kterých se musí psát.
    Vlasta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knížka mě rozhodně zaujala a zařazuji na seznam knih, které bych si ráda v blízké době přečetla. Má něco do sebe a líbí se mi, celý ten nastíněný příběh.
    Souhlasím s tebou také v tom, že Young adult knihy už nejsou jen o lásce. Mají toho v sobě již mnohem více, stejně jako životy nás všech. Včetně mě a dalších mladých lidí jejichž problémem občas/často opravdu bývají hlavně lásky a zlomená srdce a umíme to prožívat, ale není to jen o tom. Proto jsem ráda, že to tak je i v knihách. Přeci jen, číst si o komplexnějším příběhu nějakého jedince je lepší než o jedné hlavní podstatě. Ale je fakt, že já mám ráda i ty ty klasický slaďárny motající se okolo má/nemá mě rád. :)
    Určitě se podívám i na další knihy této autorky, zrovna sbírám inspiraci na to, co dalšího si přečíst, tak se to bude hodit. Skvělá recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.