10 najlepších zahraničných kníh, ktoré som prečítal v roku 2020

decembra 31, 2020

Ak porovnám tento rok s minulým rokom v pomere počet prečítaných kníh slovenských autorov ku počtu prečítaných zahraničných kníh, v priebehu tohto roka som prečítal o čosi viac zahraničných kníh, vďaka čomu bol samotný výber veľmi ťažký, no myslím si, že tento rebríček obsahuje všetko. Young adult, motivačnú literatúru, fantasy, klasiku atď. Nech sa páči, toto je desať najlepších zahraničných kníh, ktoré som prečítal v priebehu tohto roka.

György Dragomán - Biely kráľ


Vydavateľstvo Zelený Kocúr už istý čas prináša na trh knihy, ktoré vychádzajú pod edíciou Pevný bod, ktorá sa venuje kvalitnej európskej próze. Súčasťou tejto edície je aj kniha Biely kráľ, ktorej autorom je maďarský spisovateľ György Dragomán. Ide o prvú knihu, ktorú som od autora prečítal a ktorá si ma okamžite získala. Autor v knihe zavedie čitateľa do čias komunizmu, ktorý vykresľuje veľmi reálne a dôveryhodne. Toto je jedna z tých kníh, ktoré nielen surovo vyobrazujú to, ako sa žilo kedysi, no zároveň prinútia čitateľa zamyslieť sa nad rôznymi životnými otázkami. Dragománova kniha bola pre mňa veľmi príjemným tohtoročným prekvapením.

Agatha Christie - Vraždy podľa abecedy


Nebol by to rebríček, ak by sa v ňom neobjavila aspoň jedna kniha od Agathy Christie. Ak čítate môj blog, tak viete, že tvorbu tejto autorky milujem. V priebehu tohto roka som prečítal pomerne dosť veľa kníh z autorkinej tvorby, čomu dopomohlo aj to, že rok 2020 bol rokom Agathy Christie. A práve kniha Vraždy podľa abecedy bola jednou z tých, ktorú som tento rok prečítal a ktorá si ma v momente získala. Christie je známa aj vďaka tomu, že vie vytvoriť neskutočne kvalitné zápletky a práve v tejto knihe to čitateľ môže najviac vidieť. Napínavá detektívka, ktorá je plná množstvom nepredvídateľných udalostí, no zároveň je kniha postavená na logike. Pre mňa osobne je táto kniha jednou z najlepších kníh, aké som od autorky do dnešného dňa prečítal.

Jennifer L. Armentrout - Opposition


Americká spisovateľka Jennifer L. Armentrout ohromila slovenských čitateľov minulý rok dvoma knihami zo série Lux. V priebehu tohto roka sa na pulty kníhkupectiev dostali aj zvyšné tri diely, ktoré čitateľom vyrazili dych. Asi najviac sa to autorke podarilo s posledným dielom série, knihou Opposition, v ktorej sa autorka niekoľkonásobne prekonala a dala sérií také finále, aké si zaslúži. Strhujúce, akčné, podmanivé a emotívne. Presne taká je kniha Opposition, záverečný diel série Lux.

Erich Maria Remarque - Na západe nič nové


Tento rok bol pre mňa špeciálnym aj vďaka tomu, že som sa odhodlal pustiť do čítania klasiky. Ako prvá sa mi tak dostala do rúk kniha Na západe nič nové, ktorá nedávno vyšla v mramorovej edícii klasiky vydavateľstva Slovenský spisovateľ. A poviem vám, že lepšou knihou som ani začať nemohol. Dychberúce čítanie, v ktorom autor prostredníctvom naturalistických opisov veľmi reálne vyobrazil životy vojakov počas vojny. Lenže tam to nekončí. Autor veľmi pracuje aj s psychikou jednotlivých postáv, a preto sa čitateľovi dostáva do rúk príbeh, ktorý jednak nevie pustiť z rúk, no zároveň ho prinúti zamyslieť sa nad rôznymi životnými otázkami a možno tak aj prehodnotiť svoje životné priority.

Diana Gabaldon - Vážka v jantári



Séria Outlander žne po svete obrovský úspech a myslím si, že ani Slovensko nie je výnimkou. Séria, podľa ktorej sa točí aj rovnomenný seriál, zaujala množstvo čitateľov, a úprimne, niet sa čomu diviť. Autorke sa podarilo veľmi reálne vykresliť životy ľudí počas 17-teho storočia, vďaka čomu máte počas čítania knihy pocit, ako keby ste sa spolu s postavami ocitli v danom období. Gabaldon v knihe Vážka v jantári (druhý diel zo série) nezobrazuje len osudy jednotlivých postáv, no zároveň má aj čitateľ možnosť bližšie nahliadnuť, ako kedysi ľudia žili, aké mali zvyky a tradície, a preto čitateľ bližšie spoznáva škótsku kultúru. Okrem toho sa autorka venuje aj rôznym iným témam, ktoré príbeh výrazne oživujú. Toto je séria, ktorá je priam stvorená na toto obdobie.

Robert Bryndza - Mlha nad Shadow Sands


Mlha nad Shadow Sands je v poradí druhá kniha z novej autorovej série, v ktorej vystupuje vyšetrovateľka Kate Marshall. Už v Kanibalovi z Nine Elms, ale aj predošlých autorových knihách, mohli čitatelia vidieť, že Robert Bryndza nemá problém vytvoriť príbeh, ktorý vás pohltí už od prvých strán, a tak knihu nebudete vedieť pustiť z rúk do momentu, kým ju nedočítate. A presne takouto knihou je aj Mlha nad Shadow Sands. Autor sa každou novou knihou viac a viac prekonáva a v tejto knihe je to naozaj cítiť. Pútavá a napínavá detektívka, ktorá sa nevenuje len prípadu samotnému, no zároveň vykresľuje aj osudy jednotlivých postáv. Ak ste od autora niečo čítali, určite viete, že je známkou kvality. A táto kniha to znova dokazuje.

Taylor Jenkins Reid - Daisy Jones & The Six


Kniha, akú ste určite ešte nečítali. Asi takto by som vám v krátkosti zhrnul veľmi úspešnú knihu tejto americkej spisovateľky. Daisy Jones & The Six je príbeh vyrozprávaný cez výpisy rozhovorov s bývalými členmi kapely, ktorá v 70-tych rokoch vládla svetu, avšak v dobe svojej najväčšej slávy sa za nevysvetliteľných okolností rozpadla. Kniha, v ktorej dominujú drogy, sex a alkohol veľmi reálne vyobrazuje život rokov 70-tych, pričom počas čítania knihy sa pristihnete pri tom, ako si samotnú kapelu googlite na internete. Ale existovala táto kapela vôbec?

Jennifer L. Armentrout - From Blood and Ash


Najnovšia séria úspešnej spisovateľky Jennifer L. Armentrout si podmanila množstvo čitateľov po celom svete, medzi ktorými som aj ja. Jej kniha From Blood and Ash, prvý diel zo série Blood and Ash, je knihou, ktorú si rozhodne chcete prečítať. Samotná kniha spadá skôr do kategórie new adult než young adult a je to naozaj vidieť. Toto nie je kniha napísaná na štýl Luxu, ale v knihe je naozaj vidieť, že sa autorka v tvorbe posunula napred. Omnoho viac prepracovaný príbeh, vyspelejšie postavy a omnoho viac akcie a erotiky. A práve to je smer, v akom si viem budúcu autorkinu tvorbu veľmi dobre predstaviť.

J. D. Salinger - Kto chytá v žite


Kto chytá v žite je ďalšia klasika, ktorú som mal možnosť si tento rok prečítať. Príbeh o problematickom Holdenovi, ktorý neuznáva svet dospelých, je aj napriek niekoľkým desiatkam rokov stále aktuálny. Ak by som nebol vedel, kedy kniha vyšla v origináli, doteraz by som si bol myslel, že sa samotný dej odohráva v súčasnosti. A presne to je známka kvality. Autor vytvoril nadčasové dielo, z ktorého sa každý rok predá približne 250 tisíc kusov, a to si myslím hovorí za všetko. Táto kniha je veľmi výrazným dielom v literatúre a osobne si myslím, že by si túto knihu mal prečítať každý tínedžer. Pretože každý má v sebe aspoň trochu z Holdena. 

Meik Wiking - Hygge


Kniha Hygge sa ku mne dostala koncom tohto roka, ale o to viac si ma získala. Kniha, ktorá približuje čitateľovi životný štýl hygge, ktorý však nie je len životným štýlom, ale čímsi viac. Je to akýsi stav vnútorného pokoja a rovnováhy. Cieľom tejto knihy je priblížiť čitateľovi hygge zo všetkých strán. Čitateľ sa tak v knihe dozvedá pôvod a históriu hygge, ktorá je následne porovnávaná so súčasnosťou. Kniha obracia tento štýl zo všetkých strán, či už prostredníctvom kuchyne, domova, oblečenia alebo kultúry. Táto kniha je vhodná nielen pre ľudí, ktorí chcú žiť podľa hygge, no zároveň aj pre ľudí, ktorí sa chcú dozvedieť čosi viac o dánskej kultúre.

A aké sú vaše najobľúbenejšie knihy zahraničných autorov, ktoré ste tento rok prečítali?

ĎALŠIE ČLÁNKY ZO SÉRIE:

1 komentár:

  1. Rôznorodé žánre, to chválim :-) Na západe nič nové je srdcovka, naopak Kto chytá v žite som čítala na strednej a bolo to fajn, ale vyslovene nejako extra ma to nezaujalo. From Blood and Ash som zachytila na instagrame a všetci to odporúčajú, tak dúfam, že bude ja preklad. A Diana Galabaldon a jej séria je skvelá, to mi pripomína, že by som mala pokračovať, skončila som tuším pri štvrtej knihe :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.