Recenzia: Pokusné králičky - Anna Ellory

novembra 16, 2020

AUTOR: Anna Ellory
NÁZOV: Pokusné králičky (The Rabbit Girls)
VYDAVATEĽSTVO: Motýľ (Lake Union Publishing)
ROK VYDANIA: 2020 (2019)
POČET STRÁN: 416
PREKLAD: Daniela Hrúziková

Berlín 1989: opona medzi Východom a Západom spadla a Miriam Winterová sa stará o svojho umierajúceho otca Henryka. Jeho životný príbeh sa začne odhaľovať, keď na smrteľnej posteli vykríknemeno Frieda a Miriam pod náramkom jeho hodiniek objaví tetovanie. V snahe získať čo najviac indícií nájde Miriam medzi vecami svojej matky väzenský mundúr zo ženského koncentračného tábora Ravensbrück. Okrem toho objaví aj tucet listov, ktoré Henrykovi napísala neznáma Frieda. Listy prezrádzajú znepokojujúcu pravdu o „pokusných králičkách“ – mladých dievčatách, na ktorých v tábore vykonávali experimenty. Z rozprávania o obetách a utrpení vyskladá Miriam aj osud lásky, ktorú Henryk vo svojom srdci skrýval vyše päťdesiat rokov.
Príbehy výnimočne silných žien z tábora inšpirujú Miriam k snahe zbúrať steny, ktoré okolo seba vystavala. Dajte sa pohltiť drsným rozprávaním o hrozivej histórii ľudstva a rodinných tajomstvách, ktoré pretkáva osobný a smutný príbeh Miriam, a presvedčte sa, že nádej môže prežiť aj v tých najtemnejších

V priebehu posledných rokov sa roztrhlo vrece s vojnovými knihami. Medzi čitateľmi sú čoraz viac obľúbené a každým rokom ich vychádza viac a viac. Príkladom je aj tento rok, ktorý je u vydavateľov naozaj bohatý na vojnové novinky, medzi ktorými sa vyskytla aj kniha Pokusné králičky od Anne Ellory. 
Anne Ellory je novelistka, ktorá má do dnešného dňa na konte dve knihy. Debut Pokusné králičky, ktorého práva na vydanie sa predali do štrnástich krajín sveta a tohtoročnú novinku The Puzzle Woman. Kniha Pokusné králičky ma zaujala už v momente, keď sa objavila na edičnom zozname vydavateľstva Motýľ. Kniha s veľmi peknou obálkou, ktorá sa venuje druhej svetovej vojne, no zároveň je spracovaná trocha inak, než je čitateľ zvyknutý. A práve to bol dôvod, prečo som sa na čítanie knihy tešil. Po jej prečítaní však môžem usúdiť, že je to úplne priemerná kniha, ktorú ľahko prekoná hocijaká iná kniha tohto žánru. 

Príbeh knihy Pokusné králičky sa odohráva v Berlíne v roku 1989, krátko nato, ako je zvrhnutý berlínsky múr. Zatiaľ čo Nemci slávia pád opony, Miriam sa stará o svojho umierajúceho otca Henryka. Jedného dňa Henryk na smrteľnej posteli vykríkne meno Frieda, vďaka čomu sa Miriam postupne dozvedá o otcovej temnej minulosti, o ktorej dovtedy nemala ani tušenia. Objaví staré listy, ktoré si Henryk dopisoval s Friedou, vďaka čomu sa Miriam postupne dozvedá o ženách, na ktorých boli vykonávané pokusy. Aký osud postihol Friedu? Miriam sa snaží dopátrať odpovede na túto otázku, aby jej otec mohol s pokojným svedomím odísť na druhý svet. 

Pokusné králičky začínajú veľmi sľubne. Nachádzame sa v Berlíne v čase tesne po páde berlínskeho múru. Práve tuná autorka rozoberá dva uhly pohľadu. Na jednej strane sledujeme šťastných Nemcov, ktorí oslavujú, na strane druhej zasa Miriam, ktorá žije v byte s otcom, ktorého od smrti nedelí veľa. Kontrast medzi radosťou a smútkom je v tejto knihe veľmi silný, a preto som bol naozaj zvedavý na to, akým štýlom autorka bude príbeh následne vyvíjať. 
Od tohto momentu sa v knihe rozbiehajú dve hlavné dejové línie. Tá prvá sa odohráva v súčasnosti a rozpráva ju Miriam, tá druhá sa odohráva počas druhej svetovej vojny a rozprávačom je Henryk. Obe dejové línie sa počas knihy striedajú a vzájomné dopĺňajú. Zatiaľ čo v súčasnosti Miriam objaví nejakú vec, či dokonca zistí nejakú informáciu, v tej druhej dejovej línii je to bližšie špecifikované. 

Niekam ma unáša. Cítim si prsty na nohách, snažím sa nimi pohýbať, sú však príliš ďaleko. Cítim, akoby som mal nohy pripútané na lôžko, sú mi cudzie, no stále sú tam. Ležím na posteli. Neviem určiť, kde som, viem iba toľko, že som. 

Samotný problém knihy nastáva v momente, keď Miriam objaví listy, pomocou ktorých autorka rozbieha menšiu vedľajšiu dejovú líniu, ktorá sa týka Friedy a ktorá je v tomto prípade absolútne nezvládnutá. Samotné listy pôsobia nezáživne, sucho a bez emócií. Zatiaľ čo čitateľ číta o rôznych zážitkoch Friedy z koncentračného tábora, nepociťuje voči nej žiadnu ľútosť, či hocijaké iné city, pretože tie autorka do listov zabudla vložiť. Tieto listy tak strácajú na dôveryhodnosti a čitateľ sa popri čítaní knihy doslova nudí. 

O čosi lepšie na tom je dejová línia v súčasnosti, v ktorej sa autorka venuje viacerým témam. Jednak tuná autorka rieši témy ako domáce násilie, medziľudské vzťahy či majetníckosť, ktoré vykreslila veľmi dobre a ktoré v čitateľovi vzbudzujú viac emócií, než je tomu v prípade dejovej línie, ktorá je venovaná Friede. 

A hoci viem, že Frieda je preč, viem aj to, že je pre mňa živou spomienkou. Iste, viem, čo všetko sa stalo. Iste, poznám váhu svojho činu, rozsudku a trestu. Všetko, čo sa jej stalo, bolo kvôli mne. 

Kniha je napriek tomu napísaná jednoducho, a preto sa veľmi dobre a rýchlo číta. Opisov prostredia v knihe nie je veľa, samotná kniha je založená skôr na dejovosti a dialógoch, vďaka čomu má rýchly spád. Príbeh tak odsýpa naozaj rýchlo a 400 stranovú knihu prečítate za niekoľko posedení. 
Čo sa týka postáv, tie boli vykreslené celkom dobre. Napriek tomu, že by sa dali vykresliť ešte lepšie, postavy aj tak pôsobia na čitateľa v skutku reálne a to považujem za jedno z plusov knihy. Mňa osobne v knihe najviac zaujala dvojica hlavných postáv – Miriam a Henryk. 

Pokusné králičky sú knihou, ktorá mohla byť jednou z tých lepších vojnových kníh, vďaka svojim nedostatkom je to však len priemerná vojnová kniha, akých je na trhu v súčasnosti už dosť. Aj táto kniha je skvelým príkladom toho, že nie každý dokáže písať o vojne, teda aspoň do takej miery, aby to v čitateľovi čosi zanechalo. Knihu Pokusné králičky hodnotím 3/5.
Za poskytnutie knihy ďakujem
Motyl
Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU

1 komentár:

  1. kniha znie veľmi zaujímavo, takže ďakujem za vianočný tip
    http://www.pattrissien.com

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.