Recenzia: Dáma v Orient Expresse - Lindsay Jayne Ashford

septembra 26, 2020


AUTOR: Lindsay Jayne Ashford
NÁZOV: Dáma v Orient Expresse (The Woman on the Orient Express)
VYDAVATEĽSTVO: Motýľ (Lake Union Publishing)
ROK VYDANIA: 2019 (2016)
POČET STRÁN: 328
PREKLAD: Michal Zidor

Agáta Christie, slávna autorka detektívnych príbehov, nasadá do Orient Expressu, aby sa spamätala zo zdrvujúceho rozvodu a získala inšpiráciu na nové diela. Netuší však, že na ceste za oddychom a dobrodružstvom sa čoskoro sama ocitne v spleti západ.
Čo skrýva Agátina spolucestujúca Katharine Keelingová a aké tajomstvá v sebe nosí pasažierka Nancy Nelsonová? V uháňajúcom vlaku sa životy troch žien prekvapivo prepletajú, no ani jedna nevie o ostatných dvoch všetko.
Pri odhaľovaní tajuplných súvislostí pani Christie pomáha aj samotný Hercule Poirot, ktorý jej pripomína, aby použila svoje malé sivé mozgové bunky. Prekoná tak Agáta bolesť zo stroskotaného manželstva, pomôže svojim priateľkám a neporuší dôležitý sľub bez toho, aby zamlčala pravdu?
Začítajte sa do románu inšpirovaného životom legendárnej spisovateľky, oddajte sa príbehom, ktorý hreje a mrazí zároveň! pulzujúcej atmosfére exotického Blízkeho východu a nechajte sa opantať vzrušujúcim príbehom, ktorý hreje a mrazí zároveň!

Agatha Christie je najúspešnejšou autorkou detektívnych príbehov. Na konte má viac ako 60 kníh, z ktorých sa do dnešného dňa predalo viac ako 2 miliardy výtlačkov. Napriek tomu, že autorka začala publikovať knihy pred sto rokmi, jej knihy sa tešia veľkej obľube aj v súčasnosti. Vychádzajú v nových vydaniach, či dokonca sa podľa nich ešte stále točia filmy. Príkladom je aj kniha Smrť na Níle, ktorej filmová adaptácia uzrie svetlo sveta koncom októbra. 
O Agathe sa toho napísalo a natočilo už veľa. Či už hovoríme o rôznych biografiách, alebo aj o príbehoch, ktoré sú inšpirované jej životom. Príkladom je aj kniha Dáma v Orient Expresse, ktorá mapuje istý úsek života Agathy Christie, vďaka ktorému sa autorka rozhodla pre napísanie jej (pravdepodobne najúspešnejšieho) diela – Vražda v Orient Expresse

Ak mám byť úprimný, knihy Agathy Christie zbožňujem. Pre mňa osobne je Agatha autorka, ktorej knihy neprekoná žiaden iný detektívny autor. Síce to možno nie sú detektívky založené na čo najväčšom násilí a krvilačnosti, sú to však knihy, nad ktorými si musíte potrápiť mozgové bunky. A práve to je to, čo jej knihy značne odlišuje od tých ostatných. Keď sa na pulty kníhkupectiev dostala Dáma v Orient Expresse, okamžite som vedel, že si knihu chcem prečítať. A poviem vám, bola to úžasná kniha, ktorá výborne mapuje jedno z najťažších období života Agathy Christie. 

Dáma v Orient Expresse mapuje jedno z najťažších období života Agathy Christie. Po zdrvujúcom rozvode Agatha nasadá na Orient Express, s cieľom oddýchnuť si a načerpať inšpiráciu na nové príbehy. Cestou vlakom Agatha spoznáva spolucestujúcu Katharine Keelingovú, ktorá ukrýva isté tajomstvá. A nie je jediná. Podobne je tomu aj v prípade pasažierky Nancy Nelsonovej. Netušiac ako sa Agatha ocitne v spletí záhad, ktorú sa snaží vyriešiť. Na pomoc jej prichádza aj samotný Hercule Poirot a ona už od začiatku vie, že to nebude jednoduché. 

Príbeh knihy začína v roku 1963, keď za Agathou prichádza neznámy muž s istým problémom, s ktorým mu môže pomôcť iba samotná Agatha. Ona veľmi dobre vie, prečo prišiel, nakoniec sa mu však vyhýba všemožnými spôsobmi, len aby nemusela prezradiť tajomstvo, ktoré tak dlhé roky vzdorovito strážila. Lenže mladík je neústupný, a tak sa Agatha rozhodne rozpovedať jedno z jej najväčších tajomstiev, ktoré by neodhalil ani samotný Hercule Poirot. 

Vykročím k domu a naznačím mužovi, aby ma nasledoval. Jediným dlhým krokom ma dohoní. Jeho úsmev by obmäkčil srdce každej ženy. Mám asi desať minút, aby som si rozmyslela, koľko mu tohto chcem povedať.

Všetci fanúšikovia kníh Agathy Christie si v tejto knihe prídu na svoje. Knihy, v ktorých dýcha atmosféra 20-tych rokov, ktorá je pre tvorbu Christie typická, ožíva aj v Dáme v Orient Expresse. Autorka nás v knihe prenáša do obdobia, kedy Agatha Christie čerstvo vydala svoju štvrtú knihu Vražda Rogera Ackroyda, ktorá ju v tej dobe celosvetovo preslávila, popri tom stihla na istý čas zmiznúť a nakoniec sa aj rozviesť. Agatha zrazu bola mediálne známa, hovorilo sa o nej vždy a všade, a preto sa rozhodla inkognito vycestovať na Blízky východ, aby si na istý čas oddýchla od všetkého. A práve tam začína pomyselná detektívka, ktorá je napísaná v podobnom štýle ako sme zvyknutí u Christie. Ide o román, ktorý v sebe obsahuje prvky jej kníh. 

Lindsay Jayne Ashford napísala príbeh, s ktorým sa dokáže čitateľ zžiť už od samotného začiatku. Vďaka samotnej atmosfére minulého storočia sa tak čitateľ veľmi rýchlo vnára do príbehu, v ktorom si ho autorka drží až po samotný koniec. Hoci je samotný príbeh na prvý pohľad jednoduchý, akonáhle ho čitateľ číta a pomaly sa ním prelúskava, zrazu zisťuje, že prvý pohľad bol klamlivý. V momente, keď sa Agatha dostáva do Orient Expressu a spoznáva jeho cestujúcich, príbeh sa začne čoraz viac zauzľovať a v konečnom dôsledku pôsobí ako typická christieovská detektívka. 

Samotný príbeh je vyrozprávaný skrz tri postavy – Agathu, Katherine a Nancy. Tri ženy, ktoré pred sebou skrývajú rôzne tajomstvá. Lenže čo sa stane, keď tajomstvá vyplávajú na povrch? Keď zistia, že jedna z nich klame o svojej identite a tá ďalšia je zasa tehotná milenka dúfajúca po tom, že si ju jej milenec vezme za ženu? Autorka v príbehu rozoberá viacero tém, ktoré ho veľmi pekne formujú a robia ho zaujímavejším a pútavejším. Či už hovoríme o téme lásky, rozvodu, nevery, tehotenstva, slávy a množstve iných tém. 

Veľmi príjemným plusom knihy je autorkin štýl písania. Je jednoduchý, zároveň však skvelo postačujúci na to, aby vytvoril príbeh, na ktorý tak rýchlo nezabudnete. Autorka väčšinu knihy vystavala na napätí, ktoré je v knihe cítiť. Omnoho zaujímavejšie sú však opisy prostredia, ktoré príbehu dodávajú správnu atmosféru a vďaka ktorým má čitateľ pocit, ako keby sa spolu s postavami ocitol v Orient Expresse alebo napríklad v Bagdade. 

Postavy v tejto knihe sú veľmi zaujímavé. Na jednej strane tu má čitateľ možnosť spoznať Agathu nielen ako autorku úspešných detektívnych príbehov, ale aj ako obyčajnú ženu. Na strane druhej zasa kniha ponúka postavy, ktoré sú v tomto prípade o čosi viac zaujímavejšie ako samotná Agatha. Či už hovoríme o Katherine alebo Nancy, no taktiež aj o postavách ako je Max alebo Michael. Samotné postavy sú však skvelo vykreslené, a preto si k nim čitateľ vie počas čítania knihy vybudovať vzťah. 

Dáma v Orient Expresse je akýmsi „povinným čítaním“ pre každého fanúšika tvorby Agathy Christie. Samozrejme, kniha nie je 100% biografiou života Christie, ale ako autorka píše v samotnom doslove, v príbehu miešala fikciu so skutočnosťou, ktorú následne objasňuje. Avšak, nemusíte byť práve fanúšikmi Christie, aby ste si knihu prečítali. Bohato postačí to, ak máte radi príbehy odohrávajúce sa v minulom storočí, ktoré sú inšpirované skutočnosťou, či obľubujete krajiny Blízkeho východu. Knihu hodnotím 5/5.
Za poskytnutie knihy ďakujem
Motyl
Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU

1 komentár:

  1. Knihu som síce ešte nečítala ale sfilmované príbehy Agathy Christie mi pripomínajú detstvo, ktorého boli neodlučiteľnou súčasťou.
    www.pattrissien.com

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.