Recenzia: Daisy Jones & The Six - Taylor Jenkins Reid

septembra 13, 2020

AUTOR: Taylor Jenkins Reid
NÁZOV: Daisy Jones & The Six (Daisy Jones and The Six)
VYDAVATEĽSTVO: Slovenský spisovateľ (Ballantine Books)
ROK VYDANIA: 2020 (2019)
POČET STRÁN: 384
PREKLAD: Beata Horná

Fascinujúci román o sláve, láske, hudbe a o tom, čo sa stane, keď sa šťastie pominie a zhasnú reflektory. Daisy Jones & The Six je príbeh raketového vzostupu rockovej kapely, ktorej hudba charakterizovala jednu éru a ktorej náhly rozpad vyvolal množstvo nezodpovedaných otázok. Pripravte sa na bláznivý, nezabudnuteľný výlet do Los Angeles 70. rokov, sex, drogy a rock and roll!
Len čo sa úspešná rocková kapela The Six spojila so začínajúcou speváčkou Daisy Jonesovou, vypuklo hotové šialenstvo. Ich piesne ovládli hitparády, ich albumy zneli z každého gramofónu, ich koncerty po celej krajine boli beznádejne vypredané. A potom, 12. júla 1979, sa z ničoho nič rozpadli. Nikto netušil prečo. Až doteraz.
Ich vzťahy boli divoké rovnako ako ich hudba – boli priateľmi, milencami, bratmi aj rivalmi. Sami neverili tomu, aké mali šťastie, kým oň neprišli. Táto kniha zachytáva príbeh ich začiatkov i búrlivých nocí, ale každý z nich si pravdu pamätá trochu inak. Jediné, čo všetci vedia s istotou, je fakt, že od chvíle, keď Daisy Jones bosá vystúpila na pódium v klube Whisky, kapela sa navždy zmenila. Pri tvorbe hudby totiž nikdy nejde iba o hudbu. A niekedy môže byť veľmi ťažké určiť, kde sa končí melódia a začínajú sa city.

Americká spisovateľka Taylor Jenkins Reid zaznamenala vo svete úspech s knihou Sedem manželov Evelyn Hugovej, ktorá sa vďaka Instagramu stala okamžitým bestsellerom. Predalo sa jej niekoľko miliónov kusov a aj napriek tomu, že vyšla pred troma rokmi, stále je medzi čitateľmi veľmi populárnou. Minulý rok prinieslo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ slovenský preklad tejto knihy, pričom kniha sa stala aj u nás veľmi obľúbenou. 
V marci minulého roka vyšla v origináli ďalšia autorkina kniha nesúca názov Daisy Jones and The Six, ktorej dej sa odohráva v 70-tych rokoch a sleduje speváčku Daisy Jones a rockovú kapelu The Six. Slovenský preklad tejto knihy vychádza už zajtra, no vďaka vydavateľstvu Slovenský spisovateľ som mal možnosť si knihu prečítať ešte pred jej vydaním. A poviem vám, že sa máte sa no tešiť, pretože nič podobné ste určite ešte nečítali. 

Daisy Jones & The Six je kapela, ktorá v priebehu 70-tych rokov definovala pojem rockovej hudby. Hoci spočiatku Daisy Jones a The Six fungovali samostatne, najväčší úspech zožali až v momente, keď sa spojili. Ako to už však býva, nič netrvá večne a podobne tomu bolo aj v prípade tejto kapely, ktorá sa za neznámych okolností rozišla. Prečo sa to však stalo? Odpoveď na túto, ale aj mnoho ďalších otázok sa dozviete v tejto knihe, ktorá je súhrnom rozhovorov s jednotlivými členmi kapely. V tejto knihe zistíte, že nič nie je také ružové, ako sa môže na prvý pohľad zdať. 

Daisy bola nebezpečná. Vedel som to. Ale neuvedomoval som si skutočnosť, že čím bezpečnejšie sa pri mne cíti, tým je nebezpečnejšia. 

Daisy Jones & The Six je kniha, ktorá zaujme čitateľa už na prvý pohľad svojím spracovaním. Samotná kniha začína autorkiným predhovorom, v ktorom vysvetľuje, prečo mala potrebu napísať túto knihu a ako vlastne vznikla. Autorka v ňom taktiež v stručnosti popisuje samotnú kapelu a následne sa kniha presúva do príbehu, ktorý je vyrozprávaný cez autorkine rozhovory s jednotlivými členmi kapely a ľuďmi, ktorí boli v blízkom kontakte s nimi, ktoré sa prelínajú. Samotný príbeh je rozdelený do niekoľkých častí, ktoré chronologicky mapujú vznik kapely, začiatok kariéry Daisy Jones, ich prvé úspechy a následné spojenie, až po ich rozpad. 

Napriek tomu, že sa jedná o fiktívnu kapelu, autorka samotný príbeh spracovala tak dobre, že popri čítaní máte pocit, ako keby šlo o reálnu rockovú skupinu, ktorá fungovala v priebehu jednej dekády. Polovicu knihy som si to myslel aj ja, avšak zmenilo sa to v momente, akonáhle som si o kapele začal na internete zisťovať informácie, vďaka ktorým vysvitlo, že nikto taký nikdy nebol. Priznávam, zostal som šokovaný, napriek tomu som však stále v hĺbke duše dúfal, že to nie je pravda. 

70-te roky nevystihuje nič lepšie ako rock, drogy, sex či alkohol. Presne týmto témam sa autorka v knihe venuje, vďaka čomu čitateľ následne vidí to, aký dopad to má na vzťahy medzi jednotlivými členmi kapely, ktoré v konečnom dôsledku boli spúšťačom lavíny, vďaka ktorej sa následne kapela rozpadla. Autorka sa týmto témam venuje hlbšie, nie však po odbornej stránke, ale po tej ľudskej. Ako sa vyrovnať s drogami či neverou? Práve takýmto štýlom autorka predostruje čitateľovi jednotlivé témy, nad ktorými sa má následne zamyslieť. 

Keďže je to kniha, ktorá je najmä o hudbe, veľmi sa mi páčili všetky tie detaily ohľadom skladania či vydávania hudby, no zároveň aj rôzne informácie ohľadom predajnosti albumov či singlov, ktoré autorka v knihe použila. Vždy som si chcel prečítať knihu, v ktorej by sa riešili aj takéto veci, pretože si myslím, že aj o tomto je hudba a o to viac som rád, že to autorka do knihy zahrnula. 

Výraznou črtou tejto knihy sú aj vzťahy. Vzťahy, ktoré sú základným pilierom tejto knihy a na ktorých autorka vystavala celý príbeh. Veď práve samotné vzťahy a egá zohrajú v kapele veľkú rolu. Keďže rozhovory sa odohrávajú niekoľko desiatok rokov po rozpade kapely, o to zaujímavejšie je sledovať, kto na koho ako spomína, kto si čo pamätá či nepamätá, no taktiež aj to, ako dvaja ľudia majú na rovnakú udalosť úplne iný pohľad. Vďaka tomu si tak vie čitateľ omnoho lepšie predstaviť danú situáciu. 

Keď vás niekto svojou prítomnosťou nabíja energiou, keď vo vás niečo prebúdza, ako to robila Daisy so mnou, môžete tú energiu zmeniť na vášeň, na lásku alebo na nenávisť. Rozhodol som sa, že Daisy Jonesovú budem nenávidieť. Nemal som inú možnosť.

Ako som už spomínal vyššie, Daisy Jones & The Six je kniha, ktorá je písaná formou rozhovorov. Jedná sa o jednoduchý štýl jazyka, vďaka čomu ju viete veľmi rýchlo prečítať. V knihe je absencia popisov – je ich naozaj málo a zväčša slúžia len na opísanie vzhľadu postáv. Napriek tomu sa však autorke podarilo skvelo vykresliť atmosféru 70. rokov, ktorá z knihy priam sála a pri ktorej čítaní máte pocit, ako keby ste sa ocitli v strede diania príbehu. 

Nečítal som Sedem manželov Evelyn Hugovej, avšak ak vás kniha zaujala a páčila sa vám, tak by ste určite mali siahnuť aj po Daisy Jones. Podobne je tomu aj v prípade, že ste od autorky ešte nič nečítali, ale chceli by ste skúsiť niektorú jej knihu. Pri tejto knihe vám môžem zaručiť, že nič podobné ste ešte nečítali a pravdepodobne už ani nikdy nebudete. Knihu hodnotím 5/5.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem

Slovensky spisovatel

Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU

1 komentár:

  1. Moc pěkná recenze, děkuji za ni! :) The Seven Husbands of Evelyn Hugo je jednou z mých neoblíbenějších knih vůbec, takže mám od Daisy velká očekávání. V češtině má vyjít někdy v říjnu, ale asi to nevydržím a pustím se do ní v angličtině :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.