Recenzia: VOX (audiokniha) - Christina Dalcher

júla 15, 2020

AUTOR: Christina Dlacher
NÁZOV: VOX (VOX)
VYDAVATEĽSTVO: Audiotéka, Host
DĹŽKA AUDIOKNIHY: 10 hodín 20 minút
INTERPRET: Barbora Goldmannová

Kdybyste měli k dispozici jen sto slov denně, co byste udělali, aby vás bylo slyšet?
Neurolingvistka Jean McClellanová tráví dny ve vynuceném tichu — omezuje ji denní kvóta sta slov. Pokud řekne jen jediné slovo navíc, projede jí tělem elektrický šok. K moci se totiž dostala nová vláda a najednou je všechno jinak. Ale jen pokud jste žena.
Takřka přes noc ztratilo sedmdesát milionů žen práci, zmrazili jim účty a sebrali pasy. A nejděsivější je, že dívky už se ve škole neučí číst a psát. Ještě nedávno každý denně pronesl až šestnáct tisíc slov, nyní musí ženy žít s náramkem, který jim slova počítá.
Prezidentův bratr však při nehodě utrpí poškození mozku a Jean smí pokračovat ve výzkumu poruch řeči. Odměna? Dočasné vyjmutí Jean a její dcery z přísné denní kvóty. Ale co bude dál? Jean chce svůj hlas získat zpět — kvůli sobě, své dceři i kvůli každé umlčené ženě. Tohle je jenom začátek…

Určite väčšina z vás zaznamenala knihu Príbeh služobníčky. Kniha si medzi čitateľmi získala obrovský úspech, vďaka čomu sa dočkala aj seriálového spracovania. Hoci má samotná kniha niekoľko desiatok rokov, po vypustení seriálu zažila znovuzrodenie. Netrvalo dlho a po tomto titule sa na trhu objavil ďalší, o ktorom sa začalo hovoriť, že je to nový Príbeh služobníčky. Hovorím o knihe VOX, ktorá medzi čitateľmi taktiež zažila úspech, avšak nie až taký veľký, ako tomu bolo v prípade vyššie zmieňovanej knihy. 
Ak ste čítali moju recenziu na knihu Zlaté Puto (odkaz TU), určite ste si všimli, že som sa v nej vyjadroval aj k prívlastkom. Tie nemám veľmi rád a osobne si myslím, že hoci sú to skvelý marketingový ťah pre predaj knihy, v konečnom dôsledku knihe viac uškodia, než pomôžu. Hoci som Príbeh služobníčky nečítal, rozhodol som sa, že sa pustím do VOXU. Úprimne, mal som od nej veľké očakávania, holt, nenaplnili sa všetky. 

V knihe VOX sa stretávame s neurolingvistkou Jean McClellanovou. Tá trávi dni doma v tichu. Nemôže chodiť do práce, dokonca nemôže ani rozprávať. Počet slov, ktoré cez deň môže povedať, je len sto. Ak hranicu prekročí, za každé slovo jej telom prejde elektrický prúd z náramku, ktorý musí nosiť na ruke a ktorý jej tieto slová počíta. Takýto osud postretol milióny ďalších žien, ktoré nielen, že nemôžu pracovať, nemôžu byť ani vzdelávané. Lenže čo sa stane, keď prezidentov brat utrpí vážne poranenie mozgu a Jean ako jediná mu dokáže pomôcť? Aká bude odmena za jej prácu? Zatiaľ čo počas výskumu je ona a jej dcéra oslobodená od dennej kvóty, čo však bude nasledovať, keď výskum dokončí? A čo ak ho cielene nedokončí? 

Samotný začiatok knihy je veľmi zaujímavý. Autorka nás v ňom berie do súčasnosti, kde postavenie ženy je na podobnej úrovni, ako tomu bolo pred niekoľkými stovkami rokov. Následne sa autorka v príbehu vracia niekoľko rokov pred daným zlomom, kedy sa všetko zmenilo. Zlomom, ktorý zo žien spravil to, čím už dávno nechceli byť. To však netrvá dlho. Autorka sa znova vracia do súčasnosti a k takémuto pendlovaniu medzi súčasnosťou a minulosťou dochádza počas celej knihy, čo pôsobí len a len mätúco. Kým čitateľovi dôjde, že sa momentálne nachádza v minulosti či prítomnosti, autorka okamžite mení dejovú linku, vďaka čomu dej pôsobí chaoticky a čitateľ sa v ňom doslova stráca. Na druhej strane však musím podotknúť, že toto je prípad audioknihy. Neviem, ako to je v prípade knižnej verzie (tam je to možno nejako vyznačené). Každopádne, toto považujem za mínus tejto knihy. Ak však čitateľ audioknihe venuje viac pozornosti, dá sa na to zvyknúť. 

Azda najväčším plusom tejto knihy je téma, ktorej sa autorka venuje. Postavenie žien je téma, ktorej sa venuje veľa autorov a nie je to len v prípade tohto žánru. Či už je to aj triler, fantasy, či dokonca aj young adult literatúra. V tomto prípade však autorka tému poňala inak, dokonca by sa dalo povedať, že originálne. Svet, v ktorom môžu ženy za deň povedať len obmedzený počet slov, znie naozaj zaujímavo a o to viac ma zaujímalo, ako autorka túto tému ďalej rozvinie. Bohužiaľ, autorka túto tému nepoňala viac do hĺbky, čo príbehu len uškodilo. 

Jedná sa o sci-fi, v ktorom autorka výrazne pracuje s napätím. Dodáva to príbehu dynamiku, vďaka čomu je zaujímavejší a nepôsobí nudne. Samotné napätie autorka v príbehu strieda, a preto má dej rýchly spád. Autorka samotný príbeh oživuje aj o iné témy, ktoré taktiež rozširujú príbeh, no ako tomu bolo aj v prípade ústrednej témy, ani tie ďalej nerozvíja. Dokonca by sa dalo povedať, že v príbehu pôsobia zväčša výplnkovo. 

Christina Dalcher má veľmi zaujímavý štýl písania. Hoci nie je svetaborný, napriek tomu si zaslúži vašu pozornosť. Je už akýmsi trendom, že čím jednoduchšie je kniha napísaná, tým lepšie. Podobného hesla sa drží aj autorka, a preto čitateľovi ponúka príbeh, ktorý sa dobre číta/počúva, aj keď si v ňom treba dať pozor na skoky v čase. Pravdepodobne to nie je literatúra vhodná na oddychové čítanie. 
Čo sa týka postáv, tie tiež neboli vykreslené zrovna najlepšie. Pôsobili plocho, v niektorých situáciách sa správali nereálne a aby toho nebolo málo, čitateľ si k nim nedokáže nájsť cestu. 

Ak sa pozrieme na audio spracovanie príbehu, to bolo super. Výber interpreta bol podľa mňa viac než dobrý a osobne si myslím, že Barbora Goldmannová odviedla skvelú prácu. Dokonca by som bol povedal, že audio spracovanie príbeh zachránilo a nebyť neho, knihe dám ešte nižšie hodnotenie. 

VOX je kniha, po ktorej určite už viac nesiahnem. Napriek tomu, že anotácia a prívlastky sľubovali od knihy veľa, kniha z toho všetkého ponúkla sotva polovicu. Chaotické skoky v čase, nedotiahnutý príbeh do konca, či slabo vykreslené postavy. Jediné, čo príbeh zachránilo, bolo audio spracovanie. Audioknihu VOX hodnotím 3/5.
Za poskytnutie audioknihy ďakujem
Audioteka
Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU.

1 komentár:

  1. Jej, trochu se bojím jak se bude líbit mě. Mám jí v plánu co nejdříve číst :)

    All about Candys life

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.