Recenzia: #Budinka - Tomáš Najt

septembra 03, 2019

AUTOR: Tomáš Najt
NÁZOV: #Budinka
VYDAVATEĽSTVO: Eko - konzult
ROK VYDANIA: 2018
POČET STRÁN: 256

Internetová zoznamka, facebook, či internet samé o sebe sú skvelými komunikačnými nástrojmi. Ich výhody ale zatieňujú prípady ľudí, ktorých dohnali až k šialenstvu. Ľudí, ktorí prišli o svoje životy pre svoju dôverčivosť, alebo len mali smolu, že na „druhom konci“ linky natrafili na pomätenú myseľ. Peter a Adam sa nikdy predtým nepoznali a v bežnom živote by na seba možno nikdy nenatrafili. Pasca nachystaná v internetovom priestore pre kohokoľvek, kto mohol byť ľahkou korisťou, ich obidvoch priviedla do Budinky. Tichej dedinky pánu Bohu za chrbtom. Tak ďaleko za chrbtom, že mu vo výhľade na to, čo sa tu odohráva, clonia nielen blízke hory ale aj hrubé múry domu hrôzy. Ani jeden z nich netuší, že má byť bábkou v podivnej hre šialených súrodencov. Tí žijú v chorobnej predstave, že ich ruky sú čisté. Príbeh boja o holý život pár metrov pod niekoho podlahou je o zúfalstve a takmer nulovej šanci na záchranu. Bez zbraní a bez jedla, kde falošnou podmienkou oslobodenia jedného z nich malo byť zabitie toho druhého. Väznitelia však nepočítali s tým, že z Adama a Petra sa stanú priatelia odhodlaní prežiť.

Slovenská literárna scéna sa každým rokom rozrastá o nových spisovateľov. Príkladom bol aj minulý rok, kedy Tomáš Najt debutoval knihou Zastavený čas, ktorá vyšla vo forme e-knihy. Ešte v ten istý rok sa na pulty kníhkupectiev dostala ďalšia jeho kniha, nesúca názov #Budinka. Triler, ktorý sa zaoberá témou, ktorá je pre dnešnú dobu viac než aktuálna. 
#Budinka je môj úplne prvý stret s autorovou tvorbou. Keďže psychologické trilery mám veľmi rád, tak som sa na knihu tešil a mal som od nej aj značné očakávania. S prvými stranami ma kniha oslovila a následne ma chytila, no po jej prečítaní musím usúdiť, že až tak nenaplnila moje očakávania. Napriek tomu, že sa jedná o veľmi zaujímavý príbeh, ten však nebol dotiahnutý do konca. 

Sociálne siete sú skvelým komunikačným nástrojom. No ich nevýhody častokrát prevyšujú výhody. Hlavnou postavou knihy je Adam, ktorý sa cez jednu z týchto sociálnych sietí zoznámil s Andreou. Obaja si povahovo sadli, dokonca sa rozhodli stretnúť naživo. A práve v tomto momente naberie Adamov život nový rozmer. Adam zisťuje, že celé to bolo len jedna veľká fraška a v momente, keď sa rozhodne odísť, je chytený a väznený. Počas svojho väznenia sa spoznáva s Petrom – mužom, ktorého postihol rovnaký osud. Podarí sa im utiecť? A ak nie, aký bude ich osud? 

#Budinka je kniha, ktorá začína zaujímavo. Autor vhadzuje čitateľa do súčasnosti - do prostredia, v ktorom dominuje akcia a napätie. S pribúdajúcimi stranami sa autor retrospektívne vracia 9 dní pred súčasnosť. Pomocou internetovej konverzácie, ktorú vedie Adam, tak čitateľ zisťuje, že Adam sa pomocou sociálnych sietí zoznámil s Andreou a dohadujú si spoločné stretnutie. Už pri čítaní samotnej konverzácie čitateľ vidí, že pôsobí viac než divne, na čo autor v príbehu následne nadväzuje. 

Autor už od začiatku príbehu pracuje aktívne s napätím. Miestami ho graduje a miestami uberá, vďaka čomu sa kniha veľmi dobre číta a udržiava si čitateľovu pozornosť. Následne však v knihe prichádza moment, kedy kniha prestáva byť zaujímavou. V momente, keď sa Adam dostáva do väznenia, autor začína v príbehu príliš tlačiť na pílu. Pomocou rôznych situácii sa snaží v čitateľovi vyvolať pocity zdesenia a strachu, no výsledný efekt je opačný. Namiesto toho, aby čitateľ pociťoval tieto emócie, tak čitateľa skôr odrádza od čítania príbehu. Vďaka tomu príbeh stráca svoje čaro a začína pôsobiť prvoplánovo. 
To všetko sa však mení pred koncom knihy. Autor znova nabehol na ten štýl písania, ktorý dominuje na začiatku príbehu, vďaka čomu si znova získava čitateľovu pozornosť až po samotný koniec, ktorý hoci je predvídateľný, napriek tomu si ho užije. 

Ako to už vyplýva z anotácie, primárnou témou knihy sú sociálne siete a ich dopad na ľudský život. Môžeme veriť hocikomu, koho sme nikdy naživo nestretli? Určite nie a táto kniha je toho jasným dôkazom. Okrem toho sa však autor v knihe zameriava aj na iné témy, ako napríklad láska či chamtivosť. Autor sa týmto témam nevenuje tak do hĺbky, ako je tomu v prípade primárnej témy, no v konečnom dôsledku to nevadí. 

Napriek tomu, že je to triler, je kniha napísaná jednoducho. Číta sa dobre a rýchlo a aj vďaka menšiemu počtu strán ju dokážete prečítať aj za deň. V prípade tejto knihy sa autor viac zameriava na opisy prostredia, ktoré však nie sú vôbec zložité a zároveň tak čitateľovi dopomáhajú si omnoho lepšie predstaviť prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva. Samotný príbeh je dokonca doplnený aj o autorove kresby. 
Postavy v tejto knihe sú vykreslené veľmi dobre. Pôsobia na čitateľa reálne, a preto tak čitateľ nemá popri čítaní knihy pocit, aby boli „umelé“ či „ploché“. Či už hovoríme o Adamovi, Petrovi alebo Michaele. 

#Budinka je kniha, ktorá možno neašpiruje na najlepší triler všetkých čias, napriek tomu si určite nájde svojich fanúšikov. Je to triler, ktorý sa zaoberá témou, ktorá je pre dnešnú dobu viac než aktuálna. Ak máte radi knihy, pri ktorých si oddýchnete, tak #Budinka je jednou z tých kníh. Knihu hodnotím 3/5.

Za poskytnutie knihy ďakujem samotnému autorovi.

Knihu si môžete zakúpiť kliknutím TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.