Recenzia: Faja (audiokniha) - Petra Stehlíková

januára 26, 2020

AUTOR: Petra Stehlíková
NÁZOV: Faja
VYDAVATEĽSTVO: Audiotéka, Host
DĹŽKA AUDIOKNIHY: 12 hodín 23 minút
INTERPRET: Jitka Ježková

Ilan prošla skárou a vstoupila do nížin, do světa zcela odlišného od toho sklenařského. Přátelství s kapitánem a ostatními členy pětadvacítky je pro ni stále nové a Ilan si začíná uvědomovat, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří během svého života ovlivnili mnoho významných událostí. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její národ, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.
Klid ve sklenařských městech je narušen, když se po mnoha generacích znovu objeví starodávný nápis. Jen krátká věta, která byla kdysi součástí svobodného sklenařského světa. Ale kdo ji píše po zdech palatulů a sklenařských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vyprávějí ta tři slova, na první pohled tak jasná, a přesto nepochopitelná?
Ilan bude muset čelit mnoha nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.


Kto číta fantasy, určite zaznamenal knihu Naslouchač. Jej autorkou je česká spisovateľka Petra Stehlíková, ktorá si spočiatku vydávala knihy sama. Naslouchač je prvou knihou, ktorá jej vyšla skrz vydavateľstvo, a zároveň je to aj prvá kniha z pripravovanej fantasy pentalógie. Táto kniha zaznamenala mimoriadny úspech, o čom svedčí množstvo pozitívnych recenzii, či už na Instagrame alebo iných webových stránkach. Rok po vydaní autorka nadväzuje na úspech prvého dielu knihou Faja.
Faja je druhou knihou z pentalógie Naslouchač, ktorá si, podobne ako prvý diel, získala srdcia mnohých čitateľov. Aj napriek tomu, že kniha existuje v tlačenej podobe, ja som dal prednosť tej audio. A musím uznať, že to bolo výborné rozhodnutie. Hlas Jitky Ježkovej bol výbornou voľbou pre toto dielo, a preto po vypočutí prvého dielu som sa nevedel dočkať momentu, keď sa na svet dostane audio spracovanie Faji. Našťastie však čakanie naň nebolo dlhé, každopádne aj to krátke čakanie stálo zato.

V pokračovaní úspešnej série Naslouchač sa Ilan spolu s bojovou družinou dostáva do nížin – sveta, ktorý sa vôbec nepodobá tomu, v ktorom žije. Ilan postupne zisťuje, že jej pôsobenie v skupine nebude jednoduché do doby, kým neodpustí ľuďom, ktorí môžu za zotročenie ich národa. Lenže dokáže to? Dokáže odpustiť ľuďom v dobe, keď pokoj v sklenárskej krajine naruší starodávny nápis? Aby odhalila význam starodávneho nápisu a objavila v ňom posolstvo, bude musieť Ilan čeliť množstvu nebezpečenstiev.

Petra Stehlíková už v knihe Naslouchač mala možnosť ukázať čitateľom, že vie vytvoriť naozaj originálny a nesmierne pútavý príbeh. Podobne tomu je aj v prípade Faji, ktorej príbeh si vás získa už od samotného začiatku a bude si vás držať až po koniec. Zatiaľ čo v knihe Naslouchač autorka popisuje sklenárov a ich život, vo Faji sa autorka už od samotného začiatku venuje akcii. Kniha je tak chudobnejšia na opisy sveta, narozdiel od prvého dielu, ale namiesto toho dýcha dynamickosťou a akciou. Kniha sa vďaka tomu veľmi dobre a rýchlo číta/počúva, čo má za následok to, že ju doslova zhltnete za naozaj krátky čas.

S pribúdajúcimi kapitolami autorka postupne poodkrýva nové zákutia krajiny, ktoré oživujú príbeh a zároveň nám bližšie približujú históriu krajiny. Autorka sa tak znova vracia k niektorým udalostiam z predchádzajúcej knihy, na ktoré buďto len poukazuje, alebo ich ďalej rozvíja. Preto teda odporúčam knihy čítať hneď po sebe, poprípade si dať pred čítaním Faji rereading prvého dielu, aby ste neboli o nič ukrátení.

Ako som už spomínal v recenzii na Naslouchače, Petra Stehlíková vie písať naozaj veľmi dobre. Jej štýl rozprávania príbehu je nenáročný, jednoduchý a pútavý. A takisto tomu bolo aj pri Faji. Kniha sa číta/počúva veľmi jednoducho, a preto ju možno považovať za oddychové čítanie. Autorkina slovná zásoba je naozaj veľmi pestrá, a preto je čítanie/počúvanie tejto knihy jeden čitateľský zážitok. Stehlíková vie výborne gradovať napätie, ktoré počas celého príbehu strieda, vďaka čomu má dej rýchly spád. Opisov prostredia je tuná pomenej, no v konečnom dôsledku to nevadí, pretože autorka to nahrádza akciou. V skratke, kniha je napísaná výborne.

Čo sa týka postáv, tie boli znova vykreslené skvelo. Petra Stehlíková vie veľmi dobre vykresliť postavy a táto kniha to znova dokazuje. Postavy v knihe pôsobia reálne, a preto počas čítania knihy máte pocit, ako keby boli skutočné. Podobne ako pri Naslouchačovi, aj v tejto knihe mňa osobne najviac zaujala Ilan.

Spomínal som to už na začiatku recenzie a spomeniem to znova. Jitka Ježková je výbornou voľbou pre túto sériu. Jej hlas je veľmi príjemný na počúvanie a aby toho nebolo málo, jej interpretácia textu bola naozaj výborná. Interpretke sa podarilo v príbehu zdôrazniť to, na čo v písanom texte poukázala autorka, a preto je počúvanie tohto príbehu jeden umelecký zážitok.

Ak to tak zhrniem, Faja je proste #mustread. Autorke sa podarilo výborne nadviazať na predchádzajúci diel a rozvinúť tak príbeh ďalej. Oproti predchádzajúcemu dielu tak autorka ponúka akčnejší a napínavejší dej, ktorý si vás získa už od samotného začiatku. Ak plánujete začať s touto sériou, tak odporúčam siahnuť práve po audioknihách. Interpretácia Jitky Ježkovej dodala príbehu nový rozmer, a preto vám kniha poskytne jeden umelecký zážitok. Faju hodnotím 5/5.
Za poskytnutie audioknihy ďakujem
Audioteka
Audioknihu si môžete zakúpiť kliknutím TU.

2 komentáre:

  1. Naslouchač aj Faja boli skvelé, takže sa už veľmi teším na pokračovanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj ja... som naozaj zvedavý, čím autorka prekvapí najbližšie. :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.