Recenzia: Za zavřenými dveřmi (audiokniha) - B. A. Paris

októbra 31, 2019

AUTOR: B. A. Paris
NÁZOV: Za zavřenými dveřmi (Behind Closed Doors)
VYDAVATEĽSTVO: Motto
DĹŽKA AUDIOKNIHY: 9 hodín 4 minúty
INTERPRET: Simona Peková

Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? 
Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!


Trilery sú v súčasnosti jedným z najčítanejších žánrov nielen v našich končinách, ale po celom svete. A o to viac to platí práve v období jesene, kedy ich vychádza najviac. Aj preto čitateľ častokrát nevie, po ktorom trileri siahnuť skôr a musím sa priznať, že medzi takýchto ľudí patrím aj ja. Každopádne, tentokrát som sa rozhodol siahnuť po dielach autorky, ktorá je medzi čitateľmi už overená. A tak som sa dostal ku knihe Za zavřenými dveřmi.
B. A. Paris je britská spisovateľka, ktorá má na konte už tri knihy. Tou prvou je debut Za zavřenými dveřmi, ďalej to je kniha V pasti lží a jej novinka Přiveď mě zpátky, ktorá vyšla tento rok. Táto autorka sa medzi čitateľmi stala obľúbenou už pri vydaní svojho debutu, no snáď najväčší úspech získala až s príchodom jej druhej knihy, ktorá žne pozitívne ohlasy do dnešného dňa.
Za zavřenými dveřmi je kniha, na ktorú som sa veľmi tešil a od ktorej som mal veľké očakávania. Keď som sa dozvedel, že kniha je dostupná aj v audio podobe, tak som neváhal a okamžite som po nej siahol. Je to najmä preto, pretože audioknihy som si v poslednej dobe naozaj veľmi obľúbil, a preto mi to prišlo ako dobrá voľba. A po jej dopočúvaní som zistil, že som spravil naozaj dobre, pretože audio verzia tohto príbehu ponúka výborný literárny, ale aj poslucháčsky zážitok.

V knihe Za zavřenými dveřmi sledujeme príbeh manželského páru Jacka a Grace, ktorí navonok pôsobia veľmi šťastne. On vyzerá dobre, je sympatický a dokáže zarobiť veľa peňazí, ona je zasa šarmantná a elegantná. Stále sú spolu a venujú si zamilované pohľady. Taká láska! No nič nie je také ružové, ako sa môže zdať. Grace nikdy neodpovedá na telefonáty, neprijíma žiadne pozvania, s výnimkou tých, kde je pozvaný aj Jack. Postupom času sa však dozvedáme to, že ich manželstvo nie je také skvelé, ako na prvý pohľad vyzerá. Prečo sú však spolu? Odpoveď na túto otázku je viac než zarážajúca.

B. A. Paris napísala príbeh, na ktorý tak ľahko nezabudnete. Autorka sa rozhodla vybrať si za ústrednú tému knihy domáce väznenie, ktoré ju, samo o sebe, nerobí nijak výnimočnou voči iným trilerom, no nebola by to B. A. Paris, ak by do knihy nedodala čosi, čo by ju od iných trilerov výrazne odlišovalo. A v tomto prípade je to práve dôvod, prečo si Grace prechádza týmto peklom. Okrem tejto témy autorka v knihe rozoberá aj množstvo ďalších tém, ktoré príbeh výrazne oživujú a pomáhajú Paris realizovať sa v príbehu.
Azda to najlepšie, čo kniha ponúka, je psychológia postáv. Nie nadarmo sa kniha radí medzi psychologické trilery, no v prípade tohto príbehu je ju výrazne cítiť. Autorke sa podarilo výborne vnoriť do vnútra postáv prostredníctvom jej výborného rozprávačského štýlu, a preto má čitateľ možnosť skvelo vidieť to, ako postavy zmýšľajú, čo v danom momente cítia, ale aj to, prečo sa chovajú tak, ako sa chovajú. S kľudným svedomím môžem povedať, že toto je jeden z najlepších psychologických trilerov, aké som mal tento rok možnosť prečítať/vypočuť si.

Nebol by to správny triler, ak by v ňom nebolo napätie. V prípade tejto knihy je ho až požehnane. B. A. Paris vie naozaj výborne pracovať s napätím. Vie, kde ho má vygradovať, ale aj kde ho ubrať. Príbeh tak pôsobí dynamicky a vďaka dvom dejovým líniám, ktoré kniha ponúka, dochádza k jeho rovnomernému rozloženiu.
Zatiaľ čo v prvej dejovej línií sa nachádzame v súčasnosti, v tej druhej sa ocitáme v minulosti. Práve druhá dejová línia pôsobí zaujímavejšie, pretože sa zameriava na to, ako sa Grace zoznámila s Jackom, no taktiež v nej zisťujeme to, čím všetkým si musela Grace prejsť a prečo je vlastne väznená. V tejto dejovej línií dochádza aj k vykryštalizovaniu vzťahov, vďaka čomu vieme, aké vzťahy medzi postavami skutočne sú. 

Napriek tomu, že je to triler, kniha Za zavřenými dveřmi je napísaná veľmi jednoducho a zároveň aj pútavo. V prípade tejto knihy viac dominujú opisy než dialógy, no napriek tomu je kniha stále založená na dejovosti, no čo je najdôležitejšie, veľmi dobre a rýchlo sa číta. Aj napriek tomu, že v knihe dominujú opisy, jedná sa o jednoduché opisy, ktoré čitateľovi pomáhajú lepšie sa zorientovať v príbehu a v prostredí. Veľmi dominantné sú v knihe aj vnútorné monológy, ktoré hlavná postava vedie sama so sebou.

Samotné postavy boli vykreslené veľmi dobre. Vďaka autorkiným rozprávačským schopnostiam postavy nadobudli jasné kontúry, a preto počas čítania či počúvania knihy máte pocit, ako keby skutočne existovali. Či už to bola Grace s Jackom, alebo Millie – sestra Grace, ktorá trpí Downovym syndrómom.

Čo sa týka audio spracovania, to bolo znova výborné. Musím pochváliť vydavateľstvo Motto za výber interpretky Simony Pekovej. Hoci som spočiatku mal isté obavy, ako sa to Simone podarilo, pretože som sa s jej interpretáciou dovtedy nestretol, no po vypočutí audioknihy musím usúdiť, že bola výbornou voľbou. Jej hlas bol veľmi príjemný na počúvanie a čo je najdôležitejšie – Simona vedela výborne interpretovať autorkin text. Podarilo sa jej zdôrazniť veci, na ktoré poukazovala autorka v knihe, vďaka čomu príbeh pôsobil ešte napínavejšie a pútavejšie. Ja osobne dúfam, že Simona ešte niekedy dostane priestor nahovoriť nejakú audioknihu, pretože je fakt dobrá interpretka.

Ak máte radi kvalitné psychologické príbehy a audioknihy, tak by ste určite mali siahnuť po audioknihe Za zavřenými dveřmi. Autorka si pre čitateľov pripravila zaujímavý príbeh, v ktorom dominuje prepracovaná psychológia postáv. Príbehu taktiež dopomáha výborné audio spracovanie, za ktorým stojí Simona Peková (a vydavateľstvo Motto všeobecne). Audioknihu Za zavřenými dveřmi hodnotím 5/5 a už sa neviem dočkať momentu, keď sa pustím do autorkinho ďalšieho príbehu.
Za poskytnutie audioknihy ďakujem
Audioknihu si môžete zakúpiť kliknutím TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.