Recenzia: Paralýza - Vladimíra Šebová

septembra 14, 2019

AUTOR: Vladimíra Šebová
NÁZOV: Paralýza
VYDAVATEĽSTVO: Citadella
ROK VYDANIA: 2018
POČET STRÁN: 206

Mala to byť obyčajná svadba. Kvety, torta, oslava lásky a insomnici, ktorí po udalostiach v Los Angeles hľadali aspoň trochu zábavy. Všetko zmenilo jediné dievča, ktoré túžilo po slobode.
Po stáročia sme sa schovávali pred ľudstvom. Žili sme v tieni a v utajení a ožívali v čase, keď ostatní spali. Stretávali sme sa v úzkych kruhoch a dúfali, že sa o nás nikto nedozvie. 
Naše tajomstvo však bolo odhalené. Svet už nikdy nebude ako predtým. Stal sa z nás terč a hrozba. A my môžeme buď bojovať o svoju záchranu, alebo sa nechať navždy vyhubiť. 
V poslednej časti trilógie Insomnia stoja Sara a Barton pred ťažkou skúškou. Keď sa na internet dostane video s dievčaťom, ktoré ľudstvu prezradí existenciu insomnikov, svet sa navždy zmení. Sara s Bartonom sa vo víre chaosu snažia nájsť cestu a zachrániť tých, na ktorých im najväčšmi záleží. Zavedie ich to ďalej, než by sami chceli.


Paralýza je záverečný diel slovenskej sci-fi young adult trilógie Insomnia, ktorej autorkou je spisovateľka Vladimíra Šebová. Prvý diel tejto série si mohli čitatelia prečítať v roku 2016, keď kniha vyšla. V dobe vydania zožala Insomnia veľmi pozitívne ohlasy, za čo vďačí téme nespavosti, ktorej sa autorka v tejto knihe venuje. O rok nato autorka vydala knihu Hypersomnia, v ktorej znova pokračuje v téme nespavosti, no tentokrát z iného uhla pohľadu. Podobne ako Insomnia, aj Hypersomnia zožala veľmi pozitívne ohlasy zo strany čitateľov, čo dokazuje aj fakt, že kniha dosiahla tretie miesto na Panta Rhei Awards v kategórii Slovenská mládežnícka kniha roka. Koncom minulého roka autorka vypustila do sveta Paralýzu – tretiu knihu z tejto série, ktorá zakončuje príbeh spisovateľky Sary Nickson a jej priateľa Bartona.
Kto čítal moje recenzie na InsomniuHypersomniu vie, že obe knihy sa mi veľmi páčili. Hoci som voči prvej zmieňovanej knihe mal určité výhrady, ako boli preklepy či nespisovné slová, no samotný nápad, príbeh a spracovanie sa mi veľmi páčili. Čo sa týka druhej zmieňovanej knihy, tá si ma získala už od úplne prvých strán a držala si ma až po tie posledné. Veľmi sa mi na knihe páčilo to, ako sa autorka oproti Insomnii posunula z hľadiska štylistiky a príbehu na novú úroveň, a ponúkla tak čitateľom príbeh plný množstva zvratov a napätia. Do Paralýzy som sa zasa pustil hneď po dočítaní Hypersomnie a musím povedať, že aj táto kniha vo mne zanechala veľmi príjemné pocity.

V záverečnej časti trilógie Insomnia sa má konať svadba. Má to byť udalosť, na ktorej sa stretnú všetci insomnici, ktorí po udalostiach zažitých v Los Angeles sa potrebujú trocha zabaviť. Všetko sa však zmení v okamih, keď sa na scéne objaví dievča, ktoré dlho túžilo po slobode. Vďaka nej sa na internet dostane video, v ktorom prezrádza existenciu insomnikov. V tomto okamihu sa svet zmení. Sara sa spolu s Bartonom snažia zachrániť svojich priateľov, no nebude to tak jednoduché. Dokonca ich to prinúti spraviť veci, o ktorých by sa im len ani nesnívalo.

Paralýza je kniha, ktorá svojím počtom strán prekvapí mnohých. Zatiaľ čo prvý diel mal cez 300 strán a druhý skoro 500, tretí má ledva 200. Ale to vôbec nevadí. Vladimíra Šebová vytvorila príbeh, ktorý funguje výborne aj na tak malom počte strán. Príbeh je plný akcie, napínavosti, lásky, smútku a mnoho ďalšieho, a preto si jeho čítanie maximálne užijete.
Úprimne, nemal som ani poňatia, čo môžem očakávať od Paralýzy. Zatiaľ čo v Insomnii autorka riešila nespavosť určitej skupiny ľudí a v Hypersomnii zasa jej presný opak, téma tretej knihy bola pre mňa záhadou. Každopádne, aj napriek tomu sa autorke podarilo ma znova prekvapiť a musím povedať, že práve téma tretej knihy ma bavila najviac. Samotná téma odhalenia insomnie znie naozaj zaujímavo a už len pomyslenie na to, čo všetko sú insomnici schopní spraviť preto, aby predišli katastrofe, stojí za prečítanie.

Podobne ako prvé dve knihy, aj Paralýza je napísaná veľmi jednoducho a pútavo. Autorka má jednoduchý štýl vyjadrovania sa, a preto sa kniha veľmi dobre a rýchlo číta. Okrem toho kniha obsahuje menej opisov prostredia a viac dialógov, a preto má dej rýchly spád. Ďalším charakteristickým znakom tejto knihy je aj dynamickosť, ktorá oživuje príbeh, vďaka čomu je kniha zaujímavým čítaním. Šebová taktiež v knihe nezabudla ani na napätie, ktorého je požehnane a ktoré vás zároveň aj núti obracať jednu stránku za druhou s cieľom zistiť, ako sa bude príbeh ďalej vyvíjať.
Veľmi príjemnou zmenou je v tejto knihe aj to, že autorka nevyužíva už len jedného rozprávača, ale hneď niekoľkých. Zatiaľ čo v InsomniiHypersomnii sme mali možnosť sledovať príbeh len z pohľadu Sary, tentokrát nám autorka predostrela príbeh hneď z niekoľkých pohľadov, čo do veľkej miery pomohlo aj pri vykresľovaní postáv.

Pomaly sa zvrtne na päte a kráča preč. Nakrátko sa za nami obzrie, potom vojde do vedľajšej miestnosti a zabuchne za sebou dvere.
,Dokáže toto,‘ povie pani Seinfieldová. ,Hýbe predmetmi a nikdy nespí.‘
,Kto si chodí po insomnické deti so schopnosťami?‘ opýta sa Barton.
,Ak vám to poviem, zničia nás...‘
,Nebojte sa,‘ poviem. ,My aj tak nie sme z tejto doby.‘

Čo sa týka postáv, tak tie boli vykreslené skvelo. Ako som už spomínal vyššie, do veľkej miery tomu dopomohlo aj to, že autorka vyrozprávala príbeh hneď z niekoľkých pohľadov, vďaka čomu má čitateľ možnosť lepšie nahliadnuť do vnútra postáv, a lepšie tak sledovať ich správanie a zmýšľanie. Vďaka tomu sa čitateľ taktiež dozvedá aj o minulosti daných postáv, čo ešte viac dodáva postavám autentickosť a reálnosť. Mňa osobne najviac zaujali práve tieto postavy: Sara, Barton, Noyd, Lina a Jessica.

Ak ste čítali prvé dva diely Insomnie a páčili sa vám, tak by ste určite mali siahnuť aj po Paralýze. Autorka touto knihou výborne zakončila príbeh mladej spisovateľky Sary Nickson, no v kútiku duše stále dúfam, že sa autorka k téme nespavosti ešte raz vráti. Aspoň formou poviedkovej zbierky, alebo niečim podobným. A ak ste túto trilógiu ešte nečítali, tak po nej určite siahnite. Oplatí sa to. Paralýzu hodnotím 5/5.

Za poskytnutie knihy ďakujem samotnej autorke.

Knihu si môžeš zakúpiť kliknutím TU.

Viac článkov s autorkou nájdeš zasa TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.