Recenzia: Posledný žid z Treblinky - Chil Rajchman

apríla 07, 2019

AUTOR: Chil Rajchman
NÁZOV: Posledný žid z Treblinky (The Last Jew of Treblinka: a memoir)
VYDAVATEĽSTVO: Motýľ (Pegasus books)
ROK VYDANIA: 2018 (2011)
POČET STRÁN: 136
PREKLAD: Michaela Rubešová

Od chvíle, keď Rajchman prišiel do Treblinky, až do okamihu, keď z nej utiekol, stretával sa len s hladom, chorobu a všadeprítomným strachom. Okrem toho sa hneď na začiatku musel vyrovnať so zdrvujúcou stratou vlastnej sestry, ktorá prišla do Treblinky spolu s ďalšími ženami a ich deťmi.
Vo svojom memoári Rajchman detailne opisuje kruté zaobchádzanie nacistov s miliónmi ľudí. Rozpráva o pekelnom rozdeľovaní prác, prostredníctvom ktorého uskutočňovali kruté vyhladzovanie. Rajchman začínal ako holič žien, ktoré boli následne posielané do plynových komôr. Neskôr mu ponúkli ďalšiu prácu v tajnej zóne tábora – prenášal telá ľudí udusených oxidom uhoľnatým, ktoré tento plyn často menil na nepoznanie. O niečo neskôr bol preradený na prácu, ktorá ho poznačila na celý život – stal sa tzv. zubárom, čo znamená, že mŕtvolám nútene vytrhával zuby a oberal ich aj o ďalšie cennosti.
Tento pekelný memoár zachytáva autentický príbeh človeka, ktorý prežil nacistické zverstvá, aby mohol rozprávať príbehy miliónov ľudí, ktorí holokaust neprežili.



Téma druhej svetovej vojny sa v literatúre objavuje čoraz viac a viac. Či už sú to rôzne odborné knihy, skutočné príbehy ľudí, ktorí prežili túto udalosť, alebo len obyčajné romány. Kniha Posledný žid z Treblinky je výpoveďou muža, ktorému sa podarilo utiecť z koncentračného tábora Treblinka a ktorý sa rozhodol podeliť sa s celým svetom o svoj príbeh. Ja osobne veľmi rád čítam knihy z obdobia druhej svetovej vojny, no aj napriek tomu ich nečítam až tak veľa a často. Každopádne, práve tieto knihy v sebe nesú výpovednú hodnotu, majú náučný charakter, no taktiež vás prinútia zamyslieť sa nad množstvom otázok, ktoré sa s čítaním knihy postupne vynárajú. A Posledný žid z Treblinky je jednou z tých kníh.

Kniha Posledný žid z Treblinky sa odohráva v časovom úseku, odkedy sa Chil Rajchman dostáva do Treblinky, až do chvíle, kedy z nej utiekol preč. Chil Rajchman na rozmedzí 140 strán detailne popisuje, aké to bolo žiť v koncentračnom tábore, akým spôsobom sa vyhladzovali židia, no taktiež aj to, ako kruto sa k ním chovali nacisti.

Úprimne, keď som sa pustil do tejto knihy, tak to bolo s cieľom, že ju zhltnem za nejakú hodinku. No nedalo sa. Kniha disponuje tak reálne podaným príbehom, v ktorom autor veľmi detailne čitateľovi zobrazuje to, ako sa žilo v Treblinke, že som knihu čítal s prestávkami, lebo inak sa nedalo. Surovo predložený príbeh krutého zaobchádzania so židmi, ich otrokárstvom, ale aj nemilosrdným vyvražďovaním. Aj takýmito slovami by sa dala definovať táto kniha. Ide presne o jednu z tých kníh, pri ktorej čítaní vás mrazí od prvej strany až po tú poslednú. Či už je to v momente, keď Chil vidí poslednýkrát svoju sestru, alebo keď sa stáva holičom žien, či v momente, keď uteká z Treblinky. Pri čítaní knihy si uvedomíte, akú hodnotu mal v tej dobe ľudský život. Iná rasa, iné náboženstvo, iná orientácia... Zatiaľ čo v súčasnosti sú to všeobecne akceptované veci, v minulosti to tak nebolo. Aj pri čítaní tejto knihy môže čitateľovi preblesnúť hlavou, že zatiaľ čo dnes tieto veci považujeme za úplne bežné, kedysi boli kvôli tomu ľudia vraždení. A možno aj práve vďaka tejto knihe si čitateľ začne viac vážiť aj takéto „obyčajné“ veci.

Rajchmanov štýl rozprávania príbehu je naozaj jednoduchý, vďaka čomu sa kniha číta veľmi rýchlo. Kniha neobsahuje žiadne siahodlhé opisy, je chudobná na dialógy, no aj napriek tomu sa autorovi knihou podarilo povedať viac, ako tomu bolo u iných autorov. Možno to je práve aj kvôli tomu, že táto kniha je zhmotnenou bolesťou, ktorú si autor musel v Treblinke vytrpieť a ktorá sa ho pravdepodobne držala celý život ako dobre prisatý kliešť.

Ak od tejto knihy očakávate, že to bude jednohubka, ktorú prečítate za veľmi krátky čas, tak sa mýlite. Kniha Posledný žid z Treblinky je kniha, ktorá surovo presne zobrazuje to, ako to počas druhej svetovej vojny prebiehalo. Svojím počtom strán sa zdanlivo krátky príbeh mení na dlhú expedíciu po koncentračnom tábore Treblinka, z ktorého vám bude behať mráz po chrbte. Túto knihu odporúčam jednak milovníkom kníh s vojnovou tematikou, ale aj ľuďom, ktorí takéto knihy nevyhľadávajú. Pretože svojou výpovednou hodnotou kniha dá obom skupinám ľudí do života veľmi veľa. Knihu hodnotím 5/5.

Za poskytnutie knihy ďakujem


Knihu si môžeš kúpiť kliknutím TU

Viac recenzii na knihy od vydavateľstva Motýľ nájdeš TU

1 komentár:

  1. Téma druhej svetovej vojny je pre mňa veľmi zaujímavá, takže ďakujem za tip na ďalšiu knihu :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.