10 najlepších slovenských kníh, ktoré som prečítal v roku 2019

decembra 31, 2019

Rok 2019 bol pre mňa veľmi bohatý na počet prečítaných kníh. Podarilo sa mi prečítať 115 kníh a medzi nimi bolo aj množstvo slovenských. Keď som začal pracovať na článku, v ktorom by som vám predstavil 10 najlepších kníh, ktoré som za tento rok prečítal, zistil som, že som mal problém vybrať len desať kníh. A keďže je naozaj ťažké zo 115 kníh zostaviť rebríček desiatich kníh, tak som sa rozhodol, že zostavím dva rebríčky - jeden výlučne pre slovenské, druhý zasa pre zahraničné knihy. V tomto článku vám teda predstavím 10 najlepších slovenských kníh, ktoré som prečítal v roku 2019.

10. Baja Dolce - Placebo My


K tvorbe začínajúcej spisovateľky Baji Dolce som sa dostal v lete tohto roka, keď ma autorka oslovila, či by som si neprečítal jej knihy Placebo On a Placebo Ja. Dovtedy som na autorkinu tvorbu počul len samé chvály, a preto som neváhal a súhlasil som so spoluprácou. A musím povedať, že to bolo to najlepšie rozhodnutie, aké som mohol spraviť. Autorka si ma získala už svojím debutom a s prečítaním knihy Placebo Ja som usúdil, že je to výborne napísaná kniha, ktorú bude ťažké prekonať. Lenže s príchodom knihy Placebo My, ktorá je záverečným dielom trilógie Placebo, som pochopil, že som sa mýlil. Kniha ponúka výborne spracovaný príbeh, v ktorom sa prelína napätie, láska, smútok či hnev a vytvára tak príbeh, ktorý vo vás bude po prečítaní ešte dlho rezonovať.
O knihe:
V záverečnom diele trilógie Placebo Emine najhoršie nočné mory znova ožijú. Tentokrát sú však ešte horšie, ako tomu bolo kedysi. Stane sa to v momente, keď Ema s Christopherom dúfajú, že to najhoršie je za nimi a oni si tak budú môcť užívať život naplno. Realita je však iná, a preto Ema bez rozlúčky opúšťa domov a svojich priateľov. Opúšťa všetko, na čom jej kedy záležalo, no ak chce svojich blízkych udržať v bezpečí, tak nemá na výber. Podarí sa Eme ochrániť všetkých svojich blízkych? A ak nie, aké to bude mať následky?
9. Michaela Zamari - Rozhodnutie


Rozhodnutie je v poradí štvrtá kniha úspešnej slovenskej spisovateľky Michaely Zamari, ktorá je známa tým, že si svoje knihy vydáva sama. Autorka si získala priazeň čitateľov už knihou Šéf môjho šéfa, ktorá je jej debutom. Pre túto autorku sa stali typické romány s miernou dávkou erotiky, no v prípade knihy Rozhodnutie možno hovoriť aj o knihe, ktorá sa nenápadne podobá na triler. Okrem toho kniha v sebe obsahuje aj dobrodružstvo, reálne opisy prostredia, ale aj kvalitne vykreslené postavy. Ak máte radi romány, ktoré nie sú len obyčajnými románmi a obsahujú čosi viac, tak by ste určite mali po tejto knihe siahnuť.
O knihe:
Hlavnou hrdinkou štvrtého románu Michaely Zamari je Raven, ktorá je spolu so svojím bratom na dovolenke v Malajzii. Stretáva sa tam so sympatickým Wyattom, ktorý obom súrodencom vpadne do života s cieľom ochrániť ich. Vie toho o nich až príliš, no oni o ňom nevedia absolútne nič. Nechce sa im zdôveriť s tým, prečo ich chráni a ani pred kým. No jedno je isté. Ako rýchlo ich nepriateľ spojil, tak rýchlo ich dokáže od seba aj oddeliť. Záleží už len na nich dvoch, či sa proti nemu postavia alebo nie.
8. Adam Kováčik - Dezilúzia


Dezilúzia je debutová kniha začínajúceho spisovateľa Adama Kováčika, ktorá uzrela svetlo sveta len pred niekoľkými mesiacmi. Musím sa priznať, že spočiatku som nevedel, či si mám knihu prečítať alebo nie, no zvedavosť nakoniec zvíťazila, a preto som po knihe siahol. Kniha si ma získala už od prvých strán a držala si ma až po tie posledné. Autor veľmi reálne a dôveryhodne píše o téme, ktorá sa v súčasnej slovenskej literatúre len tak často nevyskytuje. Je to kniha, ktorá obsahuje dávku napätia, vzrušenia, smútku, no čo je najdôležitejšie, prinúti vás zamyslieť sa nad tým, aký krehký dokáže byť ľudský život. Táto kniha je pre mňa jeden z najlepších slovenských debutov, aké som mal možnosť vôbec prečítať.
O knihe:
Dayson je mladík žijúci na Orave. Jedného dňa sa jeho život ocitne v troskách, a preto v snahe utiecť pred démonmi minulosti odcestuje na Floridu s vidinou nového začiatku. Tam sa dostáva do hotela jeho tety Ruth, v ktorom začne pracovať a v ktorom taktiež spoznáva kolegyňu Melanie. Veľmi rýchlo sa spriatelia, no od tohto momentu sa jeho život vracia do starých koľají. Démoni minulosti sa vracajú, no tentokrát sú ešte silnejší. Drogy, zábava... Dayson sa znova cíti šťastný. Lenže dokedy? Čo sa stane, ak Dayson znova vytriezvie? Aký dopad to bude mať na jeho budúcnosť? A bude vôbec ešte nejaká?
7. Lucia Sasková - Prostitútka


Lucia Sasková patrí medzi najúspešnejšie slovenské spisovateľky súčasnosti. Na konte má osem kníh, pričom Prostitútka je v poradí jej piatou knihou. Autorka je známa vďaka tomu, že sa vo svojich knihách venuje témam, ktoré nenájdete v hocijakej inej knihe. Rozoberá ich omnoho viac do hĺbky, vďaka čomu si čitateľ pri jej knihách nielen oddýchne, ale si z nich vezme aj niečo viac. Či už sú to rôzne poznatky alebo sa z nich čitateľ poučí. A o to viac to platí práve pri tejto knihe. Autorka veľmi zaujímavým spôsobom ponúka čitateľovi možnosť nazrieť do života ženy, z ktorej sa postupom času stane prostitútka. Je to pútavo napísaná kniha, ktorú budete čítať so zatajeným dychom.
O knihe:
Podobne ako u drvivej väčšiny románov Lucie Saskovej, ani v tejto knihe nemá hlavná postava meno. Teda, má, no čitateľ sa ho nedozvedá. Vieme len to, že hlavná postava knihy bola už od detstva terčom posmechu vďaka jej ryšavým vlasom. A aj práve tieto posmešky majú na svedomí to, že z hlavnej postavy sa stáva nesmelá žena, ktorá nedôveruje mužom a ktorá má problém nadviazať vážny ľúbostný vzťah. Veď aj k práci prostitútky sa dostáva viac-menej zhodou náhod. Aj napriek tomu, že hlavná postava sa spočiatku zdráha práce prostitútky, postupom času ju práca začne baviť. No ani ona sama nevie, ako prudko sa zmení jej život touto prácou. Ale čo ak sa bude chcieť vrátiť späť do normálneho života? Podarí sa jej to bez toho, aby ju všetci ľudia nevnímali ako tú, s ktorou sa vyspala polovica mesta?
6. Michaela Ella Hajduková - Draculova žena


Ak radi čítate knihy, v ktorých sa prelína história so súčasnosťou, tak určite poznáte spisovateľku Michaelu Ellu Hajdukovú. Autorka sa vo svojej tvorbe venuje práve takýmto knihám a Draculova žena je jednou z tých kníh. Zatiaľ čo pri iných knihách autorka upriamuje pozornosť téme druhej svetovej vojny, v tejto knihe sa vracia do obdobia stredoveku, kde sleduje život Vlada III., ktorý je viac známy pod menom Dracula. Autorka v knihe ponúka príbeh, pri ktorého čítaní máte pocit, ako keby ste sa skutočne ocitli v Rumunsku na hrade Vlada III. a spolu s postavami prežívali všetky radosti a strasti 15. storočia. Ja osobne pevne verím v to, že autorka sa vo svojich knihách omnoho častejšie vráti práve k takýmto témam, ako ponúka Draculova žena.
O knihe:
Podobne ako pri iných autorkiných knihách, aj v tejto máme príbeh rozdelený na dve dejové línie. Tá prvá sleduje Karolínu, ktorá žije v súčasnosti a ktorá z celého srdca nenávidí Rumunsko, avšak nevie prečo. V druhej dejovej línii sa vraciame do 15. storočia, kde sledujeme život grófky Illony, ktorá sa z donútenia vydá za krutého princa Draculu, ktorého osoba vyvoláva u okolitého ľudu strach. Obe dejové línie sa prepletú v momente, keď sa Karolína vydá s partiou kamarátov na výlet do Draculovej zeme. Počas pobytu v Draculovej zemi Karolína postupne zisťuje, kto bol Dracula v skutočnosti, no taktiež aj to, prečo z celého srdca nenávidí Rumunsko.
5. Marta Fartelová - Spomienky na budúcnosť


Marta Fartelová už dlhú dobu patrí medzi moje najobľúbenejšie slovenské spisovateľky. Táto sympatická autorka má na svojom spisovateľskom konte už štrnásť románov, ktoré sa venujú spoločenským témam. Výnimkou je autorkina minuloročná kniha Chlapec bez mena, ktorá v článku 10 najlepších kníh, ktoré som prečítal v roku 2018 obsadila štvrté miesto. Jedná sa o vojnový román, ktorý sleduje príbeh muža, ktorý ako malé dieťa prežil útrapy druhej svetovej vojny. Tento rok si autorka pre čitateľov pripravila román, v ktorom sleduje príbeh muža, ktorý nešťastnou zhodou náhod začne trpieť amnéziou. Autorke sa tak podarilo vytvoriť príbeh, ktorý je jednak smutný, no zároveň častokrát aj veselý, vážny alebo vás len prinúti zamyslieť sa nad otázkami týkajúcimi sa života. Táto kniha potvrdzuje to, že Marta Fartelová má stále čitateľom čo ponúknuť a že jej príbehy naozaj stoja za prečítanie. Za mňa sú Spomienky na budúcnosť autorkinou najlepšou knihou.
O knihe:
V štrnástom románe Marty Fartelovej spoznávame Ninu – ženu, ktorá si žije život, po akom môže túžiť aj mnoho iných žien. Má milujúceho manžela, dve krásne a zdravé deti a popri tom je aj úspešnou autorkou príbehov. Jej manžel Patrik pracuje na súde a vo svojej práci je mimoriadne úspešný. Všetko sa však zmení v momente, keď má Patrik na súde dokázať vinu mužovi, ktorý bol obvinený z domáceho násilia. Vtedy sa Patrik stáva obeťou brutálneho útoku, po ktorom okamžite padne do bezvedomia. Keď sa však po niekoľkých týždňoch prebúdza, zisťuje, že si nepamätá nič spred posledných piatich rokov. Strata pamäti však nepostihne len Patrika, ale aj celú jeho rodinu. Všetko, čo spolu za tých päť rokov prežili je preč a z Patrika je úplne nový človek. Vrátia sa Patrikovi spomienky, alebo si bude musieť vytvoriť úplne nový príbeh?
4. Jozef Karika - Trhlina


Jozef Karika debutoval v roku 2003 a v súčasnosti je považovaný za jedného z najúspešnejších autorov. Jeho kniha Trhlina sa dočkala celoslovenského úspechu, no tam úspechy príbehu nekončia. Kniha láme rekordy nielen na Slovensku, ale aj v krajinách ako je Česko či Poľsko. Podobne je na tom aj filmová adaptácia príbehu, ktorá je považovaná za jeden z najúspešnejších filmov v histórii Slovenska. A mne nezostáva nič iné, len súhlasiť. Trhlina je v poradí druhou knihou, ktorú som mal možnosť si od autora prečítať a musím povedať, že je to jeden z najlepších a najprepracovanejších slovenských trilerov, aké som doteraz prečítal. Autorovi sa podarilo výborne spracovať tému miznutia ľudí v pohorí Tribeč, ktorá z knihy spravila trhák, aký tu už dávno nebol. Výborne napísaný príbeh, vynikajúco vykreslené postavy, majstrovsky zvládnuté napätie. Ak máte radi trilery, tak Trhlina je pre vás povinným čítaním.
O knihe:
Igor je čerstvý absolvent vysokej školy. Ako to už bežne chodí, len veľmi ťažko si hľadá prácu. No, aby nesedel doma, vezme robotu na stavbe. Nie je mu veľmi po chuti, ale pokiaľ niečo zarobí, je to v poriadku. A práve tam nachádza starý zamknutý trezor, ktorý spustí kolobeh udalostí s prekvapivým koncom.
3. Lucia Sasková - Rozpoltená


Rozpoltená je v poradí siedmou knihou Lucie Saskovej a zároveň je to kniha, ktorú považujem za to najlepšie, čo som od autorky mal možnosť doteraz prečítať. V tomto románe sa Sasková znova venuje psychickým problémom, s ktorými už pracovala v knihe Nebezpečná. Podobne ako pri Nebezpečnej, aj v prípade Rozpoltenej autorka rozoberá tému, ktorú v súčasnej slovenskej literatúre nenájdete tak ľahko. Sasková v knihe tému rozpoltenosti nerozoberá len z lekárskeho hľadiska, ale aj z toho ľudského, vďaka čomu je kniha nesmierne pútavým a napínavým čítaním, ktoré vás zaujme už od samotného začiatku. A podobne ako aj iných autorkiných knihách, aj v Rozpoltenej vám samotný koniec knihy vyrazí dych.
O knihe:
Ak ste čítali nejakú knihu od Lucie Saskovej, tak viete, že autorka svojim hlavým postavám nedáva mená. No táto kniha je výnimkou. V knihe sa stretávame s Luciou a Natáliou. Dvomi ženami, ktoré sú úplne odlišné. Zatiaľ čo Lucia predstavuje to typické dievča, ktoré je milé a priateľské, zato Natália je jej presným opakom. Je utiahnutá, bojí sa ľudí a je do veľmi veľkej miery paranoidná. Človek by ani nepovedal, že tieto dve ženy môžu mať niečo spoločné, no opak je pravdou. Obe skončia na tej istej psychiatrickej klinike a dokonca aj na tom istom oddelení. Obe spolu komunikujú, ale predsa sa nikdy nestretnú. Prečo? Odpoveď je viac než znepokojivá.
2. František Kozmon - Vlk


Detektívny žáner patrí medzi moje najobľúbenejšie knižné žánre. O to viac to platí pre slovenské detektívky, ktoré som si poslednou dobou veľmi obľúbil a v značnej miere k tomu prispela aj tvorba Františka Kozmona. Prvú knihu z jeho zvieracej série s Marekom Wolfom som prečítal začiatkom tohto roka a v priebehu nasledujúcich mesiacov som doslova "zhltol" aj jeho zvyšné knihy. Vlk je momentálne autorovou novinkou, ktorá sa oproti predchádzajúcim knihám zo série líši. Je akčnejšia, napínavejšia a v omnoho väčšej miere sa venuje vzťahom medzi postavami. Autor v knihe vynikajúco vystihol fungovanie mafie a ponúka tak čitateľovi príbeh plný napätia, prekvapivých zvratov, ale aj humoru či smutných udalostí. František Kozmon je presne tým autorom, ktorého každá nová kniha je stále lepšia a lepšia. Za mňa je to momentálne najlepšia kniha z celej série a zároveň aj najlepšia autorova kniha vôbec.
O knihe:
Vo štvrtej knihe zo zvieracej série sa Marek Wolf vracia späť do Kanady. Pôvodne sa Marek do Kanady už nechcel nikdy vrátiť, no všetko sa zmenilo v momente, keď dostal mail od vraha, v ktorom ho pozýva naspäť s ponukou, že sa dozvie pravdu o svojom otcovi. Otcovi, ktorého nemal možnosť nikdy spoznať, pretože bol mŕtvy. Preto sa Marek vydáva do Kanady, kde sa postupne dozvedá pravdu o svojom otcovi. Jeho otec ako policajt v utajení pracoval pre taliansku mafiu Rizzovcov, ktorá kedysi vládla mafiánskemu podsvetiu. Súčasnosť je však už iná. Anthony Rizzo sedí vo väzení, no na povrch sa dostávajú informácie, vďaka ktorým postupne začnú zomierať ľudia, ktorí kedysi pracovali pre Rizza. Čo však má s tým spoločné Marekov otec? A čo vie vlastne o ňom vrah? Ak chce Marek zistiť pravdu, bude musieť spojiť sily s ľuďmi, od ktorých pred rokom a pol odišiel bez rozlúčky.
1. Michaela Ella Hajduková - ZlatovláSSka


A na záver pre mňa to najlepšie, čo som mal možnosť tento rok prečítať. Michaela Ella Hajduková sa vo svojich knihách častokrát pohráva s témou druhej svetovej vojny a kniha ZlatovláSSka je momentálne autorkinou najnovšou knihou, ktorá sa tejto téme venuje. Pre Hajdukovej knihy je typické to, že hoci sa autorka vo svojej tvorbe pravidelne vracia do obdobia vojny, vždy v knihách ponúkne čosi viac. Čosi, vďaka čomu máte chuť si jej knihy znova a znova prečítať. V prípade ZlatovláSSky to je jednak kvalitne spracovaný príbeh, no najmä je to téma, ktorú si autorka pre túto knihu zvolila. Viac sa ku knihe nevyjadrujem, pretože by som prezradil podstatnú časť príbehu, no snáď dodám ešte to, že ak máte radi vojnové knihy, tak neváhajte a okamžite si knihu prečítajte, pretože čítanie ZlatovláSSky je naozaj zážitok.
O knihe:
Sanna Schlosserová je výnimočná žena. Vďaka nešťastnej udalosti sa z tejto ženy sa stáva akási vzácnosť, ktorú si Nemecká ríša stráži ako oko v hlave. No Sanna si tak nepripadá. Jej život je viac ako utrpením. Ak by sa neudiala tá udalosť, ktorá z nej spravila výnimočnú ženu, jej život mohol byť úplne iný. No taktiež by nespoznala Gabriela, do ktorého sa zamilovala. No stálo by jej to zato? Mŕtva rodina, kamaráti a susedia? ZlatovláSSka je príbeh, v ktorom zomrela láska k blížnym, pochopenie, tolerancia, no najmä ľudskosť.
A ktorá kniha, ktorú ste tento rok prečítali, bola pre vás tá najlepšia?

Ak vás zaujíma, aké zahraničné knihy prečítané tento rok boli pre mňa tie naj, tak zoznam desiatich najlepších nájdete TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.