Pýtam sa - Vladimíra Šebová

septembra 22, 2019
Určite každý jeden z vás, kto sa aspoň trocha pohybuje v oblasti slovenskej mládežníckej literatúry, pozná knižnú sériu Insomnia. Za touto úspešnou sériou stojí mladá spisovateľka Vladimíra Šebová, ktorej druhý diel z tejto série vyhral tretie miesto na Panta Rhei Awards 2017 v kategórii Mládežnícka kniha roka. V novom dieli Pýtam sa autorka prezradila niečo o sebe, svojej tvorbe, ale taktiež aj to, čo robí vo voľnom čase.


(Zdroj: Tomáš Puškáš)

Ahoj, Vladimíra! Najprv sa nám v krátkosti predstav a popíš nám, čomu sa venuješ.

Ahoj, moje meno je Vladimíra Šebová a som autorka sci-fi/fantasy trilógie Insomnia. Príbeh je o Sare Nickson, ktorá je insomnička a nikdy nespí. V roku 2016 vyšla prvá časť knihy s názvom Insomnia, ktorú o rok neskôr nasledovalo pokračovanie Hypersomnia. V roku 2018 vyšla posledná časť Paralýza. Knihy boli preložené i do češtiny a angličtiny.

Okrem toho, že píšeš knihy, tak ich veľmi rada aj čítaš. Ako si sa dostala k čítaniu?

Knihy milujem odmalička. Od detstva som rada chodila do knižnice a čítala všetko doradu. Vyrastala som na sérii Harry Potter, ktorú zbožňujem.

Aké sú Tvoje najobľúbenejšie knižné žánre? Máš aj nejakých obľúbených autorov?

Mám rada modern fantasy, urban fantasy, sci-fi, dystópiu, cyberpunk. Medzi mojich obľúbených autorov patria J.K. Rowling, Neil Gaiman, Margaret Atwood, Claire North...

A naopak. Ktoré žánre Ti ako čitateľke nesedia?

Nikdy som nečítala žiaden horor a asi ani nikdy nebudem. Rovnako ani erotické alebo romantické romány.

Ktorá kniha Ťa v poslednej dobe najviac zaujala a prečo?

Tento rok čítam predovšetkým knihy Neila Gaimana, ktoré som si veľmi obľúbila. Zaujala ma kniha Nikdekoľvek. Od Leigh Bardugo sa mi veľmi páčila Tŕnitá reč – je to jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala.

Ako si sa dostala k písaniu kníh?

Je to sranda, pretože som si nikdy nemyslela, že budem písať knihy. 😊 Keď sa ale pozriem spätne, tak k tomu všetko postupne a pomaly smerovalo. K písaniu som sa dostala hlavne vďaka tomu, že milujem čítanie. Od detstva som rada tvorila, na základnej škole som kreslila komiksový časopis pre svoju triedu, ktorý vychádzal každý mesiac. Napísala som tiež pár scenárov pre divadelné hry, ktoré sme v triede hrali na vianočných večierkoch. Všetko som to brala len ako zábavu. Na vysokej škole som študovala Nemecký jazyk a literatúru a Anglický jazyk a literatúru a znova som bola blízko kníh. Počas vysokej školy som začala písať články o osobnostnom rozvoji a biznise pre jednu webstránku a neskôr som bola dva roky šéfredaktorka v magazíne, ktorý sme vydávali. Nejakú dobu som potom nepísala nič a chýbalo mi to, tak som si vytvorila webstránku a začala som tam písať o zdraví a pridávala som tam vegánske recepty a pod. V tej dobe som začala uvažovať nad tým, že by som chcela napísať nejaký príbeh.

Tvoje spisovateľské začiatky siahajú až do samého detstva, no Tvoja prvá kniha vyšla až pred niekoľkými rokmi. Ako vznikol nápad napísať Insomniu?

Mala som nejaké nápady, niečo som i napísala, ale nezdalo sa mi to dobré. Nápad o živote bez spánku mi napadol neskoro v noci. Premýšľala som nad tým, aké by to bolo, ak by sme nikdy nemuseli spať? Postupne som začala tvoriť svet, postavu, príbeh... Nevedela som sa od písania odtrhnúť. Keď som začala písať Insomniu, prvý týždeň som vôbec nevyšla z domu. 😊

Insomnia je sci-fi žánru. Prečo práve tento žáner?

Žáner Insomnie som neplánovala dopredu, vytvoril sa prirodzene počas písania. Mám rada príbehy o ľuďoch s nadprirodzenými schopnosťami, preto tam dej skĺzol.

Vedela si už počas písania Insomnie, že to bude trilógia?

Pôvodne bola Insomnia iba poviedka. Keď som ju dokončila, povedala som si, že je to zaujímavý námet a rada by som napísala viac. Tak som poviedku začala rozpracovávať do knihy a počas písania som vymyslela nápady, o ktorých som vedela, že sa do jednej knihy nezmestia. Tak som sa rozhodla napísať tri časti príbehu.

Ktorý diel Insomnie je Tvoj najobľúbenejší a prečo?

To je ťažko povedať. Každá časť bola pre mňa niečím výnimočná. Najbližšie mám ale asi k prvej časti. Vďaka nej sa mi otvorili dvere k písaniu kníh. 😊

Insomnia je knižná séria, ktorá si získala srdcia mnohých čitateľov, medzi ktorými som aj ja. Stretla si sa vôbec s nejakou negatívnou kritikou? Ak áno, pamätáš si ešte, čo Ti bolo vytknuté?

Áno, v prvej časti bola zle urobená gramatická korektúra.

Máš nejakého autora, ktorý je Tvojím vzorom pri písaní?

Nemám žiaden vzor, myslím, že je skvelé, keď sa človek snaží tvoriť niečo originálne a svojské. Na rôznych autoroch však obdivujem odlišné kvality – napríklad na Gaimanovi jeho humor, na Bardugo jej schopnosť worldbuildingu, na Hughovi Howeym ako sa zo selfpublishera stal uznávaný autor bestsellerov.

Trilógia Insomnia vyšla cez vydavateľstvo Citadella. Bolo vydavateľstvo Citadella prvým vydavateľstvom, kde si poslala rukopis? Alebo si skúšala šťastie aj u iných vydavateľstiev?

Citadella bola prvé vydavateľstvo, ktoré som oslovila. Chvíľku váhali, nakoľko som bola neznáma autorka, ktorá napísala svoj prvý sci-fi príbeh – pre vydavateľstvo to znie ako veľký risk. Nakoniec na vydanie kývli.

Kto čítal Insomniu vie, že hlavnou postavou je spisovateľka Sara, ktorá písala svoje knihy hlavne v noci. Si na tom podobne ako Sara, alebo si jej presný opak?

Najlepšie sa mi píše v noci, pretože mám kľud. V noci sa mi dobre tvorí, cez deň edituje. Insomnia vznikla hlavne medzi polnocou a treťou ráno.


(Zdroj: Tomáš Puškáš)

Okrem trilógie Insomnia si sa s niekoľkými autorkami podieľala na tvorbe knihy 49 hrdiniek slovenského biznisu. Ako vznikla táto spolupráca?

Pre Podnikajte.sk, ktoré knihu 49 hrdiniek slovenského biznisu vydalo, píšem ako guest writer o písaní z pohľadu marketingu (ako napísať anotáciu, ako vybrať obálku, ako sa živiť ako copywriter, ghostwriter a pod). Pôvodne som mala pomôcť len s prepísaním pár interview do knihy a nemala som byť spoluautorkou. Nakoniec sa však ale obsah práce rozšíril a napísala som myslím 20 príbehov, takže ma uviedli ako spoluautorku knihy.

Ak by si mala možnosť napísať hocijakú knihu, ktorú si prečítala, ktorá by to bola a prečo?

Netuším. Neviem si úplne predstaviť vziať zásluhy za knihu niekoho iného, takže sa mi ťažko odpovedá.

Čo Ti dalo písanie kníh do života?

Je toho veľmi veľa. Vďaka písaniu som stretla veľa úžasných ľudí, navštívila niekoľko krásnych miest a zažila veľa príjemných okamihov. Teší ma, že môžem vytvoriť niečo, čo urobí radosť ostatným ľuďom. Naučila som sa tiež, že ak človek chce, dá sa čokoľvek a že usilovná práca sa vypláca.

Písanie kníh nie je tvoj full time job. Čomu sa venuješ a čo všetko je súčasťou Tvojej práce?

Okrem beletrie píšem i copywriting a content marketing – je to tvorba reklamných a marketingových textov.

Čo robíš vo voľnom čase, keď nepracuješ a nepíšeš?

Čítam si, venčím psa, idem si zacvičiť alebo pozerám Netflix.

Už niekoľkokrát si avizovala, že pracuješ na novej knihe. Vedela by si nám aspoň približne prezradiť, o čom kniha bude a kedy ju môžeme očakávať?

Zatiaľ ešte nemôžem povedať nič konkrétne.

Máš nejaké rady pre začínajúcich autorov?

Ak chcete písať, píšte. Nenechajte sa zastaviť preto, že je to náročné alebo preto, že neviete, kto vám knihu vydá a či sa bude druhým ľuďom páčiť. Napíšte taký príbeh, aký by ste si sami radi napísali. Teraz je tá najlepšia doba v histórii byť spisovateľom.

Kde všade Ťa môžeme na internete nájsť?

Môžete ma nájsť na mojej webstránke alebo na mojom instagrame.
Viac článkov s Vladimírou Šebovou nájdete TU.

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.