Neviete, po akých knihách by ste mali siahnuť? Knihomoli vám poradia, čo by ste si mali prečítať.

septembra 30, 2018
V predchádzajúcich dvoch knižných odporúčaniach ste si mali možnosť prečítať, aké knihy obľubujú slovenskí spisovatelia. Kto z vás si prečítal aspoň jeden z týchto článkov, zistil, aké knihy obľubuje Zuzka Šulajová, Lucia Sasková, Miroslava Varáčková alebo Michal Slanička. 
Avšak, dnešné knižné odporúčania sa budú od predchádzajúcich líšiť. V dnešnom článku vám nepredstavia knihy ľudia, ktorí knihy píšu, ale ľudia, ktorí ich čítajú. A čítajú ich veľa. V dnešnom článku vám knihomoli predstavia svoje obľúbené knihy.


knihomoľka Timka - Odkaz dračích jazdcov (Christopher Paolini) @timkablog



Ja som odjakživa fanúšik fantasy. Každý, kto okolo mňa prejde, rýchlo zistí, že žijem pre čarodejnícky svet Harryho Pottera. Som hrdá Bifľomorka a s tigrím patronusom som navyše jedna z tých cool, ako náš Cedric alebo Newt. Každopádne, pre tento článok som sa rozhodla vyzdvihnúť inú sériu, pretože mám pocit, že okolo nej nie je hype, ktorý si zaslúži. Paoliniho Odkaz dračích jazdcov (tiež známy ako séria Eragon, hoci tak sa volá len prvá kniha série) ma chytil za srdce už na prvej strane.

Táto štvordielna séria začala vychádzať v roku 2002 z pera vtedy ešte násťročného Christophera. V knihe sledujeme príbeh mladého chlapca Eragona, ktorý sa (nie úplne takou) náhodou dostane k dračiemu vajcu. Jeho dračica Zafira je potom spoločníkom chudobného chlapca na ich ceste naprieč kráľovstvom a spoločne čelia mnohým výzvam. Veľkou otázkou je, či sa Eragonovi podarí naplniť svoje predurčenie a stane sa Dračím jazdcom. K tomu sa potrebuje dostať k elfom, vycvičiť sa v boji aj v mágii a najmä v konečnom dôsledku poraziť krutého kráľa a pomôcť nastoliť v krajine mier.
Boje, kúzla, draci ale tiež dobrodružstvo a nádherné mystické obrazy, sny či opisy sa prepletajú v štyroch knihách tak zľahka, že si to človek sotva neuvedomí. Knihy som hltala a zároveň si pamätám viacero silných momentov, ktoré ju posunuli na popredné priečky v mojom rebríčku. Po prvé, autor po chvíli pridal striedane rozprávačov, čím zvyšuje napätie - pretože čitateľ tak vie viac ako postavy a pri každom rozhodnutí zakričí "Nie, veď tam ísť nemôžeš!" alebo "Musíš zostať, už sú na ceste!" (Odporúčam čítať len doma.)

Ďalšia vec bol príbeh o skutočnom mene jazdca. Odkedy sa Eragon o Dračích jazdcoch učí, zisťuje, že s pomocou svojho draka môže spoznať svoje skutočné meno. To môže byť dlhé no môže to byť len pár slov. Skutočné meno má ale takú moc, že ak odhalíš meno nepriateľa, dokážeš ho poraziť. Vyjadruje úplne všetko, čím si a čím budeš. Zahŕňa momenty tvojho života, ktoré ťa definovali. Tiež však dodáva istú identitu: tu vidieť trochu paralely s Bibliou, ktorá tiež učí, že Boh pozná každého po mene. Nepozná ma však len ako Timku, vie ma presne pomenovať a to, ako ma nazve, ma definuje (som ženou, som dcérou, som bojovná atď.). Tvoje skutočné meno sa ti ani nemusí páčiť, môže zahŕňať veci, ktoré nechceš, aby ťa definovali a naopak, nemusí obsahovať veci, o ktorých veríš (alebo chceš veriť), že sú tvojou podstatou. Puto medzi drakom a jeho jazdcom je večné a silné, počujú svoje myšlienky, môžu vidieť očami toho druhého a cítiť to, čo cíti druhý. Preto je otázka Eragonovho skutočného mena jednou zo zaujímavých, čiastočne vedľajších dejových línií, ktorá mi utkvela v pamäti: jeho poznanie totiž definuje aj Zafiru.

No a poslednou vecou je romanca. Christopher mal 15, keď začal písať, preto hovorí o romantických vzťahoch nevinným spôsobom. Zároveň je to však veľmi mocné, a to napriek tomu, že nikdy nepresunul žiaden vzťah v knihe do popredia. Myslím si, že to dodáva pocit skutočnosti, pretože v živote naozaj nie je všetko o vzťahoch, pretože priateľstvo medzi mužom a ženou je možné a pretože záchrana kráľovstva a česť alebo vernosť tvojej domovine by mali vždy ostať prioritou. Pre romantické duše to napriek tomu nebude sklamaním, pretože Paolini vie so slovami zachádzať lepšie, než by sa od mladého človeka očakávalo.

knihomoľka Mirka - Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky (Elena Favilli, Franceska Cavallo) @holkazmoravy


Tohle je knížka, kterou považuji za klenot ve své knihovně. Dostala jsem ji jako recenzní výtisk od Albatros Media, a to díky jejich projektu Knihozem. (Který okamžitě omrkněte, jestli ho neznáte!)

Jedná se o knížku, která je napsaná primárně pro děti, ale podle mého názoru by si ji měla přečíst každá žena! (A chlapům taky neuškodí.) Dočtete se v ní příběhy sta žen, které dokázaly neuvěřitelné věci. Z „nýmandů“ se staly světové hvězdy, panovnice, revolucionářky, bojovnice, a to vše jen proto, že chtěly. Šly za svým snem a staly se tím, kým si přály se stát. Zachránily nebo ovlivnily spousty životů, možná i ty naše, a nebýt těchto příběhů, spousta žen by zůstala zapomenuta. Což by byla obrovská škoda!

Každý příběh mě psychicky velmi pozitivně nakopnul. Měla jsem pocit, že dokážu všechno na světě.  A myslím si, že číst si takové příběhy s malými dětmi může být pro všechny velmi inspirující. Děti pak mají ve svých koníčcích nejen podporu rodičů, ale také důkaz, že „to něco“ už dokázal někdo předtím, kdo taky začínal na nule. A že je to tak v pořádku. 
A jako bonus – jedná se o příběhy ŽEN. Ať se nám to líbí, nebo ne, žijeme ve světě mužů, kde ještě feminismus nemá své jasné a vymezené místo, kde jsou muži ženám často nadřazeni a kde je třeba si připomenout, kolik žen se podílelo na úspěšném vývoji světa.

P. S. Věděli jste, že první počítačový program na světě vynalezla žena? Jmenovala se Ada Lovelace.
P. P. S. A ve druhém díle se dočteme o J. K. Rowlingové! ♥

knihomoľka Klára - Malý život (Hanya Yanagihara) @klarinyknihy


Nikoho asi nepřekvapí, jakou knihu zrovna já můžu doporučit jako oblíbenou. Ano, je to Malý život od autorky Hanyi Yanagihary.
Můžete si říkat, že netušíte, proč tuto knihu neustále zmiňuji a propaguji, ale opravdu nikdy se mi nestalo, abych musela knihu v průběhu zavírat, přemýšlet nad různými částmi, zatímco mi slzy tekly proudem po tvářích.

Příběh je zdánlivě obyčejný - parta čtyř kamarádů se po univerzitě vydá do New Yorku. O třech z kamarádů se dozvídáme celkem dost - JB je umělec, Malcolm se chce stát architektem a Willem zase hercem. Je tady ovšem ještě Jude, který o sobě nikomu nic neříká, je tichý, bojí se otevřít a má zdravotní problémy. Právě on se stává středobodem této knihy a postupně se dozvídáme jeho bolestivý příběh. Je hrozné, když je někdo odmala nemilovaný. Ale ještě horší je, že dotyčný není schopný lásku přijmout, když mu je nabízena. 
 
Této knize nejde nic vytknout, snad jen to, že je opravdu velmi depresivní, tudíž rozhodně není pro každého. Doporučila bych ji čtenářům, kteří mají rádi (nebo spíše zvládnou) smutné knihy, čtenářům starším 16 let, čtenářům, kteří si zrovna neprochází nějakým špatným obdobím, protože, věřte mi, tahle kniha vás ,,rozseká na kusy”. Ale za ten pocit, že jste četli takto nádhernou knihu, to určitě stojí.

knihomoľka Martina - Expedícia: Môj ľúbostný príbeh (Bea Uusma) @matine.knihy


Rozhodla som sa, že napíšem o knižke, ktorá ma v poslednom čase zasiahla najviac po všetkých stránkach a možnože aj najviac zo všetkých kníh, ktoré som kedy čítala. Určite patrí aspoň medzi prvé tri priečky na mojom imaginárnom zozname ☺. Ku knihe som sa dostala veľmi jednoducho, keďže ju vydalo moje obľúbené vydavateľstvo Absynt a z neho mi žiadna kniha nemôže uniknúť. Pravda, niektoré ma zaujmú menej, iné viac, a tie sa potom rozhodnem aj prečítať si.

Expedícia: Môj ľúbostný príbeh je kniha, ktorá zaujme hneď na prvý pohľad svojou vizuálnou stránkou. A keď si ju čitateľ prelistuje, zaujme ho druhýkrát. Keď začne čítať, tretíkrát. A tak ďalej... Ani neviem, koľkokrát to bolo u mňa. Ale rozhodne veľa! ☺ 
Autorka sa v nej zaoberá okrem iného svojim vlastným ľúbostným príbehom k Andréeho polárnej expedícii. Táto expedícia pozostáva z troch chlapov, ktorí sa po dlhých prípravách v roku 1897 vydávajú v balóne poháňanom vodíkom k severnému pólu. Žiaľ, neprežijú to, a o desiatky rokov neskôr sa nájdu ich pozostatky na ľadovcovom ostrove. Autorka je tiež lekárka a dlhé roky sa snaží prísť tejto veci na koreň, začne od nuly a pátra, prečo sa stalo, čo sa stalo, ako to, že zomreli, keď mali dostatok jedla, teplých vecí, munície a podobne. V tejto knihe sa vydáte na túto jej vlastnú „expedíciu“ spolu s ňou... 

Kniha je veľmi hodnotná, keďže sa v nej nachádzajú aj osobné zápisky mužov z expedície, fotografie ich denníkov, fotografie, ktoré fotil jeden z nich počas samotnej expedície a množstvo ďalšieho, ktoré dotvára túto knihu k dokonalosti. Knihu by som odporučila všetkým. Je to veľký skvost.

knihomoľka Lucia - Blízko obzoru (Jessica Koch) @readingwithlucy


Hodně dlouho jsem jako nejoblíbenější knihu měla Pláč v poušti, ale před měsícem jsem četla jinou, která je o chloupek lepší než ta, co byla doposud. Myslím tím knihu Blízko obzoru, která mě doslova a do písmene dostala!

Do poslední chvíle jsem netušila, že čtu příběh, který se stal samotné autorce a tím více mě celá kniha zasáhla. Přijde mi, že se o této knize ani moc nemluví. Vůbec netuším, jak je to na Slovensku a jestli ji tam vůbec máte, ale tady v Česku o této knížce ví jen hrstka lidí. Byla bych moc ráda, kdyby se o ní více mluvilo.

Jessica Koch se narodila v roce 1982 v Německu jednoho dne v roce 1999 se setkala s Dannym, který byl o tři roky starší než ona. V ten den Jessica neměla vůbec v plánu se s někým sblížit, ale chtěla si pouze přátelsky pokecat se svou kamarádkou, kterou dlouho neviděla. Nejdříve Jessica Dannyho vůbec nemusela a myslela si, že je to další kluk, který chce jen jedno. Po několika dnech se víc a víc sbližují až nakonec mezi nimi vznikne velká láska. 
Danny bohužel nemá vůbec dobrý život. Od dětství je hluboce traumatizován, a proto také se odstěhoval do svého vlastního bytu, aby byl daleko od rodiny. Tam bydlí se svou nejlepší kamarádkou Christinou, která neměla také snadný život. 
Oba dva jsou šíleně zamilovaní do toho druhého, ale Jessica stále vnímá, že není něco v pořádku. Čím více jsou spolu tím víc se o Dannym dozvídá. To ale netuší co se změní, když se stane jedna hrozná věc. Vše najednou jede rychle z kopce dolů a ona tomu nemůže zabránit i když dělá vše co může. 

Kniha, u které jsem brečela a po přečtení jsem se musela koukat do blba s otevřenou pusou. Kniha, kterou budu doporučovat úplně všem. Kniha, která má sice šílenou obálku, která se k ní vůbec nehodí, ale uvnitř je božská. Kniha, kterou jen tak z hlavy nepustím. Prosím dejte jí šanci a přečtěte si ji. Opravdu stojí za to! Vím, obálka knihy je nic moc, ale přece jen nesuďte knihu podle obalu! A hlavně kdo by si nechtěl přečíst knihu, kterou napsal sám život? Jen jí dejte šanci.

knihomoľka Jana - Osamělosť prvočísel (Paolo Giordano) @_dzejny


Medzi moje naj knihy patrí už roky kniha Osamělost prvočísel, mám ju odkedy prvýkrát vyšla v českom Odeone a čítala som ju odvtedy už asi šesťkrát. Je to debut autora Paola Giordana, za ktorý získal v Taliansku mnohé literárne ocenenia, aj to najvýznamnejšie - cenu Premio Strega. Kniha rozpráva príbeh dvoch samotárov, ktorí si k sebe hľadajú cestu. Alica aj Mattia sú poznačení traumatickými zážitkami z detstva a to si nesú so sebou po celý život. Giordanov štýl je jednoduchý, strohý, ani slovo tam nie je navyše. Je to kniha, ktorá ma neskutočne zasiahla a s každým novým čítaním v nej nájdem vždy niečo nové. Mám ju už celú popodčiarkovanú. Dlho som nečítala nič silnejšie, až prišla miulé leto kniha Malý život (taktiež vydal český Odeon) a tá ma dostala ešte viac. Taktiež tieto dve knihy určite odporúčam!

knihomoľka Tereza - Dva proti říši (Jiří Šulc) @zrzava_tereza


Jakou knihu bys mi doporučila? Tak tohle je pro knihomola dost těžká otázka, protože takových knih je spousta a spousta (obzvlášť pro takového, který má stovky a stovky přečtených knih). Dostala jsem nelehký úkol a to doporučit svoji oblíbenou knihu nebo knižní sérii. Je jich hodně, opravdu. Ale první na mysl mi přišla kniha Dva proti říši do Jiřího Šulce.
Pár Čechů kteří se rozhodli změnit dějiny naší země a nebrat ohledy na svoji budoucnost. To byli
Gabčík, Kubiš, Valčík, Opálka, Švarc, Hrubý, Bublík. Jejich protivníkem byl Heydrich. Asi už je vám
jasné, o čem tahle knížka je. Je o atentátu na říšského protektora. O tom, co mu předcházelo, o tom, jak probíhal, i o tom, co následovalo. Jak se plánoval, jak se v té době žilo, jací byli naši hrdinové, jací byli jejich protivníci. Nemusíte se bát - není to jak z učebnice. Je to psané formou románu, čte se to jednoduše, je to srozumitelné i pro ty, kteří historii neholdují. Absolutně mě dostalo, jak v ní skrze jednotlivé postavy byla popsaná ta touha zachránit nás Čechy před zlem, které se schovávalo v každé osobě německé národnosti. Kromě té obrovské touhy je tu i láska, nenávist, strach, odvaha, lidské osudy, Praha i kousek Anglie, naděje, přátelství i zrada. Rozhodně ji můžu doporučit jak těm, které tohle období naší historie zajímá, tak i těm, které tolik ne, ale chtějí se začíst do jednoho neuvěřitelného příběhu.
Je to prostě srdcovka. Zůstane vám v hlavě ještě dlouhou dobu po přečtení.


A akú knihu by ste odporučili vy?

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.