Recenzia: Ella & Kandinský - Mary Basson

apríla 24, 2018

AUTOR: Mary Basson
NÁZOV: Ella & Kandinský (Saving Kandinsky)
VYDAVATEĽSTVO: Metafora (neuvedený)
ROK VYDANIA: 2018 (2014)
POČET STRÁN: 288
PREKLAD: Bohumila Kučerová

Počas maľovania na bavorskom horskom úbočí sa Gabriele Münterová zamiluje do svojho učiteľa Vasilija Kandinského. Kým ich láska čelí nesúhlasu európskej spoločnosti z počiatkov 20. storočia, medzi umelcami sa rodí spojenectvo, ktoré ponúkne svetu prvú chuť abstraktného expresionizmu. Spolu s ďalšími členmi zoskupenia Modrý jazdec vytvorí Gabriele a Kandinský prevratný a nový umelecký štýl. Avšak, potešenie z tejto doby im dlho nevydrží, pretože prichádza prvá svetová vojna a s ňou aj odlúčenie. Lenže zásadnejšia skúška pre Ellu prichádza až v dobe nacistického útlaku, kedy sa všetci modernisti radia do kategórie "zvrhlé umenie". Ťažké časy preveria Ellino odhodlanie, hodnoty k umeniu a lásku.

Román Ella & Kandinský je ďalšou knihou zo série beletrizovaných životopisov. Kniha ponúka jedinečný náhľad do života maliara Vasilija Kandinského a jeho žiačky a zároveň aj milenky Elly. Spočiatku som od knihy nemal veľmi veľké očakávania, no už keď som si prečítal prvé stránky, tak som vedel, že to bude vynikajúca kniha. A moja predpoveď sa naplnila.

Celý príbeh knihy pojednáva o Gabriele Münterovej, mladej 25-ročnej Nemke, ktorá sa zamiluje do svojho o desať rokov staršieho profesora maľovania - Vasilija Kandinského. Autorka v knihe veľmi pútavo opisuje vzťah medzi Ellou a Kandinským a ponúka tak čitateľovi skvelú príležitosť byť súčasťou príbehu o láske, ktorá medzi oboma postavami postupne vzniká. O láske, ktorá zo začiatku pôsobí skôr len ako nejaká zamilovanosť, no postupne sa vyvíja v niečo viac.
Kandinský odchádza od svojej ženy a spolu s Ellou začínajú cestovať. Vďaka Kandinského prítomnosti sa Ella ocitá v kruhu vplyvných umelcov, vďaka čomu začína žiť život, po ktorom tak dlho túžila. Lenže postupom času Elle dochádza, že život po boku umelcov nie je všetko a začína tak túžiť po vlastnej rodine. A práve tam sa názory na spoločný život Elly a Kandinského rozchádzajú. Zatiaľ čo Ella chce svadbu, Kandinský po nej netúži a práve vďaka tomuto najviac utrpí ich láska. Istý čas sa spolu nebavia, no postupom času si k sebe zasa nájdu cestu, lenže hneď nato vo svete vypukne prvá svetová vojna, vďaka ktorej sa musia na istý čas od seba odlúčiť. Lenže, vydrží táto láska aj v dobe, kedy ich od seba oddelila prvá svetová vojna?

Autorka v knihe vytvorila veľmi zaujímavý príbeh. Hoci neviem povedať, čo všetko z toho je pravda a čo fikcia, no celý ten príbeh na mňa pôsobil tak, ako keby sa každá jedna udalosť, ktorá sa nachádza v knihe, skutočne stala. Veľmi sa mi páčilo to, ako autorka veľmi často menila prostredia, kde sa dej odohrával, a taktiež sa mi veľmi páčilo aj to, ako skvelo dokázala oživiť atmosféru začiatkov 20. storočia, ktorá z knihy priam sála. 
Ella & Kandinský je presne ten typ knihy, ktorý sa číta veľmi ľahko. Žiadne zbytočné opisy, či zložitý štýl písania. Práve naopak. Autorka má akúsi úžasnú schopnosť, vďaka ktorej vás dokáže vtiahnuť do príbehu, pričom sa jej podarí udržať vás pri ňom až do konca. Nádherné opisy postáv a prostredia, či vynikajúco vyrozprávaný príbeh spravili z tejto knihy akési umelecké dielo. Pri tejto knihe som mal pocit, ako keby každé jedno slovo plnilo v celom tom texte akúsi veľmi dôležitú úlohu. Ak by som mal možnosť vyškrtnúť čo i len jednu vetu z knihy, tak by som to nespravil. Táto kniha je napísaná tak, že sa to proste nedá.

Ella & Kandinský je kniha, ktorú by ste si mali prečítať. Okrem toho, že je kniha primárne zameraná na lásku dvoch ľudí, v skutočnosti toho ponúka omnoho viac. V knihe je veľmi dobre vidieť to, ako sa Hitler postupne dostával k moci, no taktiež je tam veľmi dobre vidieť aj to, aký spôsob života viedli ľudia v tej dobe. Ella & Kandinský nie je len tak obyčajná kniha. Ide o knihu, ktorá toho v sebe ukrýva mnoho, pričom vás donúti prečítať si ju znova a znova s cieľom odhaliť ďalšie a ďalšie veci, ktoré v sebe ukrýva. Môžem s určitosťou povedať, že táto kniha je spolu s knihou Ví o tobě najlepšou knihou, akú som od Metafory doteraz prečítal. Knihu hodnotím 5/5.

Za poskytnutie tejto úžasnej knihy ďakujem

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.