Prečo čítať knihy?

apríla 18, 2018

Prečo čítať knihy?
Otázka, ktorá možno na prvý pohľad vyzerá jednoducho, no o to ťažšie sa na ňu hľadá odpoveď. Niekto číta knihy preto, aby aspoň na chvíľu unikol z reality a niekto zasa preto, lebo to je preňho istý spôsob relaxácie. Žijeme v dobe sociálnych sietí, vďaka ktorej ľudia strávia radšej voľný čas na Facebooku alebo Instagrame, namiesto toho, aby vzali do ruky knihu a začítali sa do nej. Žijeme v dobe, kde si človek radšej pozrie sfilmovanú knihu, ako keby si mal prečítať knihu samotnú. Lenže, prečo je to tak? Prečo človek radšej siahne po filme, ako po knihe? A prečo by mal vlastne človek čítať knihy?

Knihy sú posledné dva roky neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Sú to už dva roky, počas ktorých mám dennodenne zaborenú hlavu medzi stránkami kníh a spolu s hlavnými postavami prežívam ich radosti, trápenia či smútok.
Knihy vo všeobecnosti znamenajú pre mňa veľmi veľa. Práve vďaka knihám môžem aspoň na chvíľu uniknúť z reality a byť súčasťou hocijakého príbehu, na ktorý mám momentálne chuť. Práve vďaka knihám si môžem naplno rozvíjať svoju fantáziu, ktorá je pri sledovaní filmov do cela obmedzená. Lenže tam to nekončí. Čítaním kníh si zlepšujem slovnú zásobu, vďaka ktorej sa lepšie vyjadrujem, trénujem si čítanie s porozumením a aby toho nebolo málo, tak čítanie dokonca PREDLŽUJE ŽIVOT.
Čítanie nie je len o sedení a čítaní knihy. Čítanie je o prevtelení sa do postavy s cieľom užiť si príbeh tak, ako keby sa ti skutočne stal.

Nad otázkou "Prečo čítať knihy?" sa zamýšľali aj ľudia, ktorých odpovede si prečítate v tomto článku. Sú to odpovede spisovateľov, blogerov alebo len ľudí, ktorých baví čítanie kníh.

Marta Fartelová (spisovateľka) - Marta Fartelová - VM

Pre mňa osobne čítanie znamená hlavne vkĺznuť do sveta bezhraničnej fantázie. Možnosť stať sa kýmkoľvek, navštíviť miesta kdekoľvek na zemi, cestovať v čase... Moja obrazotvornosť dostáva bezmedzné možnosti vedieť vlastné obrazy - živé a farebné, vnímať chute, vône a zvuky. Mám rada aj filmy, no tie človeku predkladajú už hotové obrazy, kdežto knihy práve poskytujú možnosť vytvoriť si tie obrazy podľa seba. Okrem toho mi knihy dávajú možnosť prežívať emócie spolu s ich hrdinami - smútiť, radovať sa, plakať, byť v napätí. Pri dobrej knihe dokáže čitateľ na pár stranách prežiť množstvo pocitov - hlbokých a nefalšovaných.

Denisa Lesniaková (blogerka a budúca spisovateľka) - Danys books

Prečo čítať knihy? To je dobrá otázka, veď veľa kníh je sfilmovaných a filmy sa pozerajú jednoduchšie, než keby človek mal čítať 400 stranovú knihu. Ale kniha je kniha. Tie bežné odpovede ako: zlepšíš sa v čítaní, zväčšíš si slovnú zásobu, budeš sa vedieť lepšie vyjadrovať, čítať skrátka treba atď.. také ani nejdem rozoberať. Čítať knihy by ste mali hlavne preto, lebo tam sú sexi chlapi! A pekné bad-ass hrdinky! Teda aspoň v niektorých knihách. Ak sa cítite zle, ak vás niekto šikanuje, ak sa vám v živote dejú zlé veci, stačí, ak otvoríte tú správnu knihu a hneď je všetko lepšie. Môžete sa zamilovať do dokonalého chlapa, premiestniť sa do nejakého skvelého fantasy sveta, môžete sa zasmiať na vtipných hláškach, nájsť pochopenie a rady, ak čítate niečo, s čím sa viete stotožniť, a dokonca si nájdete aj najlepšiu priateľku alebo priateľa. Skrátka knihy sú dobré na všetko. A v každej nálade. Takže preto čítajte knihy! Pretože sa hneď budete cítiť lepšie... alebo horšie, ale budete radi, že trpíte (Potter? niekto? :D). A áno, aj sa vám zlepší predstavivosť a možno vám tie knihy aj zmenia život. Budete chcieť robiť niečo, čo vám doteraz ani nenapadlo. Čítajte, plačte, radujte sa a hlavne... nespojlerujte dej iným ľuďom! :D

Klára Nováková (blogerka a booktuberka) - Klářiny knihy

Proč číst? To je přeci jednoduché! Čtení přináší mnoho radosti a pozitiv - když jste unavení, znechucení, smutní, či se jen potřebujete odreagovat, jsou tady knihy, které vám ukážou úplně nový svět! Svět, který si sami vyberete, svět, kterého můžete být součástí! Tak na co ještě čekáte?

Daniela Slávik (blogerka a spisovateľka) - Flung out of space

Iný svet, prehľad, či nový pohľad na život... to všetko nám dokážu dať knihy. Veď nie nadarmo sa hovorí: „Koľko kníh prečítaš, toľko životov prežiješ“. Čítanie môže pre nás znamenať únik z tohto sveta, problémov, môže byť zdrojom inšpirácie, oddychom alebo len prostriedkom na zahnanie nudy. Dáva nám možnosť pozrieť sa na svet z inej perspektívy, dozvedieť sa niečo nové, spoznať spriaznené duše knižných hrdinov alebo zistiť, že v tom nie sme sami (nech už sa deje čokoľvek).
Zo skúsenosti viem, že čítanie je jednou z najlepších foriem odpočinku. Všetci občas potrebujeme jednoducho vypnúť realitu a ponoriť sa do stránok kníh.

Monika Zázrivcová (moderátorka) - @mona_zet

Dôvodov, prečo čítať knihy, by som vedela menovať možno celé hodiny.
Najčastejšie sa hovorí, že to rozširuje slovnú zásobu. To je ale malý dôvod.
Prioritne si myslím, že ten, kto číta knihy, je schopný nájsť si čas na seba. Alebo len NÁJSŤ SI ČAS. V dnešnej dobe, keď sa každý za niečím naháňa, či už za lajkami na sociálnych sieťach, za prácou, za peniazmi, za kariérou, za popularitou, za čímkoľvek, človek, ktorý si nájde čas čítať knihu, ukazuje najmä sám sebe, že DOKÁŽE odolávať tomu, čo od neho spoločnosť očakáva. Vykašle sa na všetkých naokolo a ponorí sa do iného sveta. Prestane byť roztekaný a začne žiť na chvíľu iný pomalý život, taký matrix. A presne vtedy, kedy má na to chuť.
Kniha totiž vyžaduje čas. Vyžaduje predstavivosť. Vyžaduje plnú pozornosť. To sa pri obyčajných krátkych článkoch alebo statusoch nevyžaduje. Tam stačí roztekaný človek, ktorý si niečo prečíta a buď na to, čo čítal zabudne alebo si niečo málo zapamätá a ide ďalej. Kniha buduje sústredenosť a rozširuje obzory. Mení názory.
Je toho veľa, čo dokáže jedna kniha.
Pri knihe sa človek dostane do cudzieho sveta, ponorí sa do myšlienok iného človeka,spozná jeho vesmír, zistí, ako premýšľa, aké veci sa mu stávajú a autor ho vtiahne do svojho toku udalostí. Čitateľ sa stane režisérom, sám si vizualizuje príbeh, prikrášli si ho, tvorí si v hlave obrazy, buduje si fantáziu a má dosť času premýšľať nad tým, čo čítal. Keď pozeráte film, vaša myseľ je odbremenená od toho, aby ste premýšľali, len sledujete a buď vo Vás emócie vyvolá, alebo nie. Kniha je iná. Kniha Vám dáva priestor na zamyslenie sa, pokojne aj po každej vete. Môžete si klásť otázky, Nachádzať odpovede. A pokračovať ďalej v čítaní. Človek, ktorý číta, má rád sám seba. Keď si vezmete historickú knihu, zrazu sa ocitnete v inom období, už len štýl písania Vám napovie, že sa ľudia kedysi rozprávali inak, riešili iné problémy, je to akoby ste sa učili históriu len tým, že čítate príbeh niekoho, kto ju žil. Ako by Vám stará mama rozprávala, čo bolo u nich za mladi.
Kniha vzdeláva. Je mnoho ľudí, ešte aj v dnešnej dobe, ktorí napríklad volia Kotlebu. Stačí si prečítať knihu od Violy Fischerovej - Mengeleho dievča , táto dáma to obdobie žila, nemá ho sprostredkované, odovzdáva svoju skúsenosť. A neverím, že niekto , kto tú knihu čítal, by dokázal voliť Kotlebu. (náckov)
Ja momentálne čítam učebnice, fyzika pre VŠ a Biologia. Na škole ma to nebavilo, lebo mi nikto nedal dosť času na spracovanie informácii a tiež na premýšľanie nad tým, aký význam má to, čo som sa práve dozvedela. Učiteľ nepočká, pretože má osnovy, má plnú triedu žiakov. Kniha Vám dá čas. Na Vaše otázky. Na pochopenie. Na zopakovanie. Kniha, ak zaujme Vašu pozornosť, Vám dokáže otvoriť obzory, o akých ste nesnívali. Vďaka správne zvolenej knihe, môžete zatúžiť byť niekým, niečím, niečo zažiť, je to motivácia. Vďaka knihám sa môže stať NIEKTO aj z človeka, ktorý nemá dosť finančných prostriedkov.
Dobrá kniha je dar pre dušu. Pre odvážnu dušu, ktorá niečo CHCE. Ktorá nechce byť ovca, ale chce byť vlkom.
Samozrejme, občas sa pritrafí brak, a ten môžete odhodiť. Kniha je ako človek, ktorého stretnete. Môže sa Vám stať priateľom, mentorom, učiteľom alebo si len poviete, je to debil.
Ale stretávať ľudí je dôležité a obohacujúce, tak ako čítať knihy.

Tereza Dvořáková (instablogerka) - @la.tereza

Proč číst? Protože se vám skrze knihy dostává vzdělání, zažíváte díky nim různá dobrodružství, rozvíjíte svou fantazii, svůj vnitřní svět a obohacujete svůj život o tisíce příběhů. Mě čtení naplňuje, uklidňuje a díky knihám se učím nové a nové věci. A to zdaleka nemluvím jen o naučné literatuře. I beletrie vám může přinést do života spoustu dobrého.
Myslím si, že lidé, kteří nečtou, se připravují o něco výjimečného. Jako kdyby dneska někdo z mladší generace nepoužíval počítač nebo telefon. Nebo kdyby kdokoli odmítal v životě lásku a přátelství. O něco se připravuje, nepřijde vám? Stejně tak to vidím i s knihami. Když nečtete, něco vám v tom životě tak nějak chybí. Čtení totiž není výsada intošů a šprtů, jak si někteří chybně myslí. Čtení je pro všechny, kdo umí číst. Umíte to? Tak popadněte knížku a zažijte něco nového. Bude to skvělé, slibuju!

Katarína Holetzová (spisovateľka, recenzentka) - @katarina_holetzova

Knihy sú príbehy, ktoré sme nikdy nezažili, ale môžeme ich prežiť. Ponúkajú nám skvelú možnosť rozširovania obzorov, zábavy, napätia, romantiky. Ľudia, ktorí čítajú, žijú viackrát a to s každou jednou (dobre napísanou:)) postavou. Je to efektívne a vlastne jediné riešenie, ako sa premiestňovať v čase a priestore. Zároveň je to ten najlepší relax a v pozitívnom slova zmysle aj "brainwash".

Jakub Pavlovský (booktuber) - BOOK´S CALLING

Keď človek číta knihy (a myslím, že môže ísť o akékoľvek knihy), nie len, že sa učí nové slová, ktoré môže následne zaradiť do svojho aktívneho slovníka, ale takisto získava veľa nových faktov a informácií ohľadne čohokoľvek, tým sa vzdeláva, rozširuje znalosti a nikdy nevie, kedy sa mu tie informácie hodia. A keď k tomu aspoň sem tam číta nahlas, trénuje si aj svoj prejav. Čítanie kníh je v každom ohľade obohacujúce.

A prečo by podľa vás mali ľudia čítať knihy?

Žiadne komentáre:

Ďakujem za komentár. Na každý jeden komentár sa pokúsim odpovedať čo najskôr.

Používa službu Blogger.